1999 joulukuu
valokuvagalleria
hakemisto
kaikki lehdet
12.fi 1999/19
vanhin
edellinen
etusivu
seuraava
uusin


Joka torstai 1999/19

"Onko aerobic urheilua?" Juttu ja kuvia.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
torstaina joulukuun 9. päivänä 1999

Presidenttimielipidekyselyt: jatkuva todellinen tilanne!

HALUTAAN VUOKRATA! Keskustakaksio Jyväskylästä vuoden-
vaihteessa. Soita 040 Kaisa tai 050 Marika

Tämä sivu elää! Lue kuitenkin juttu:

Kuvamateriaalia. Voit ehdottaa miten ja mitä käytetään.  
 
 
 
 
 
   
     
     
     

Muut lehdet. Vauhkonen. Jyväskylän ylioppilaslehti 25. marraskuuta 1999.

"Onko aerobic urheilua?"

KUN ENSIMMÄISET menestykset Aerobicissa tulivat, Keskisuomalaisen urheilutoimittaja vastasi siihen poikkeuksellisella sankaruudella: "Onko aerobic urheilua"-otsikko jää elämään harvinaisena erikoistapauksena. Tuskin koskaan ikinä missään milloinkaan maailmassa urheilutoimittaja on kiistänyt minkään vähäisemmänkään lajin urheilullista oikeutusta.

MIETTIKÄÄPÄ ITSE: onko kehonrakennus, murtomaahiihto, nyrkkeily, karate, judo, aitajuoksu, paini, keihäänheitto, voimanosto, laskettelu, ralliautoilu, formulat, rodeo ja sumo, onko mikään niistä urheilua? Itsestäänselvästi niitä kaikkia pidetään urheiluna, vaikka sauvakävelykin on keksitty. Mutta sinä päivänä, jolloin Antero Mertaranta lykkää mikrofonin ralliautoilija Teemu Selänteen ja Kalevi Kummolan nenän alle ja ei kysy "miltä nyt tuntuu" vaan "millä perusteella väitätte, että edustamanne laji on urheilua", silloin ollaan keksitty urheilujournalismi.

MUUTEN OLEN sitä mieltä, että Kalervo Kummolasta pitäisi tehdä haja-asutusalueiden presidentti. Nykyään kun käy (koti)maaseudulla, siellä asuu enää iäkkäitä naisihmisiä ja kaikki vaikuttaa hieman oudolta. Maaseudusta on tullut mummolan ja kummajaisten sekoitus: kummola.

VASTAISIN KUITENKIN otsikossa asetettuun kysymykseen myöntävästi: kyllä, aerobic on minusta urheilua. Harvemmin näkee lajia, joka vaatii niin monipuolisia taitoja ja on hauskaa katseltavaa. Samaan aikaan se kuitenkin tarjoaa miltei jokaiselle mahdollisuuden harrastaa sitä.

LOPPUVUODESTA urheilutoimittajia alkaa otsikon kysymyksen lisäksi askarruttamaan toinen filosofinen probleemi: kenet pitäisi valita vuoden urheilijaksi?

TÄNÄ VUONNA tehtävän ratkaisu lienee helppoa. Tarjolla on moninkertainen maailmanmestari, joka on vuosia hallinnut lajinsa huipulla miltei suvereenisti (ilman diktaattorin valtuuksia ja muita kovempia valtio-opillisia kielikuvia). Hän antaa esimerkillään sadoille tuhansille suomalaisille harrastajille intoa ja maailmalla lajia seuraa satoja miljoonia ihmisiä. Hänen taitonsa tuovat mainetta ja kunniaa köyhälle kotiseudulleen, Jyvässeudulle, joka "osaa ja menestyy" ja on maakunnan veturi jne.

JOS AJATTELETTE kuten minä, että aerobic on urheilua, niin ilman muuta itsestäänselvä vuoden urheilija on Tuuli Matinsalo. Toisaalta taas voisi ajatella, että urheilutoimittajat ovat pääasiassa miehisiä miehiä, joiden mielestä "tyttöjen jumppaa on kiva katsella" mutta ei siitä sen enempää sitten... Sen sijaan auto- öljy- ja rengasteollisuuden sekä tupakan ja alkoholin markkinoinnin tukemiseksi vuoden urheilijaksi on tärkeää valita Tommi Mäkinen tai Mika Hakkinen.

JOUNI VAUHKONEN.

Muut lehdet. Vauhkonen. Jyväskylän ylioppilaslehti 25. marraskuuta 1999.

Tässä lehdessä:

12.fi
99/19

Viikon kuva:

"Tärkeä hetki"


Viikon kuvakertomus:

"Onko aerobic urheilua?"

torstaina joulukuun 9. päivänä 1999

etusivulleKuva: Mika Hänninen Helsingissä syyskuussa 1999.
Sivut valmisti Pertti Manninen 08.12.1999
copyright
12.fi 99/19
 

sivun alkuun!

sivun levennys ja fontit torstaina 2008-02-28 - ERIPAINOS SIVUSTOSTA NETTISANOMAT.COM

otsikko ja navigointi 03.01.2001


20030212

  Sisällysluettelo 1999/12 joulukuu.
Sisällysluettelo 1999/11 marraskuu.

Sisällysluettelo 1999/10 lokakuu.

Sisällysluettelo 1999/09 syyskuu.

Sisällysluettelo 1999/07 heinäkuu - 1999/08 elokuu.