torstaina 5. huhtikuuta 2001, lisäykset päivittäin.
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
Vanhempien tehtävä tukea lasta, ei pakottaa.

Puhakainen.

etusivulle 05.04.01.

uusin lehti

seuraava lehti

tämä lehti

edellinen lehti

vanhin lehti

kaikki lehdet

hakemisto

valokuva-galleria


urheilu

tv ja radio

kulttuuri

musiikki

asunto

ruoka

raha

2.kirjoitus

ajatus

säälinkki

tietolinkit

merkit

nettilinkit

netti

it

hanami

tapaamiset

lukijoilta

infoLiikunnan iloa
Laukaassa koko Suomen koululaisten kilpailuissa syyskuussa 1999.


Kuvannut Pertti Manninen.

Viikon kuvakertomus: "Yksi vangittu hetki?"

15.11.99.

Vanhempien tehtävä tukea lasta, ei pakottaa Helsinki, 3. 4. (STT)

Kun lapsella on vaikeaa, hänen ongelmansa peilaavat vanhempien ahdinkoa. Vanhempien viisaudessaan antama elämisen malli siirtyy seuraavaan sukupolveen, eikä lapsi voi juuri muuta kuin heijastella kasvattajansa ajatusmaailmaa.

Puhakaisen väittämä pätee erityisesti urheilukentillä. Liikunnasta ilonsa ammentavat lapset astuvat kilpaurheilun maailmaan vanhempiensa kannustamina.

Urheilukriitikkona tunnettu Puhakainen herättelee tiistaina julkistetussa Lapsen aika - puheenvuoro lasten liikunnasta ja urheilusta -kirjassaan keskustelua, kuinka säilyttää liikunnan innostuneisuus yksipuolisen menestyksen tavoittelun sijasta.

- Aikuisilla on tässä asiassa opittavaa lapsilta, miten säilyttää kosketus syvimpään ihmisyyteen ilman stressiä ja kiirettä, Puhakainen neuvoo.

Aito kokemus liikunnan ytimessä Jalkapalloa Suomen pääsarjaa myöten pelannut Puhakainen, 38, palasi uusinta kirjaa kirjoittaessaan urheiluharrastuksensa alkulähteille, lähes kolmen vuosikymmenen taakse.

- Muistelin aikaa, kun aloin pelata jalkapalloa yhdeksänvuotiaana naskalina pihapeleissä. Seinällä olivat Gerd Müllerin, Paolo Rossin ja muiden sen ajan pelaajasankarien kuvat.

- Nyt aikuisena halusin palata siihen kokemukseen, joka syntyi pelikentälle mennessä. Kentällä astuin tilaan, joka oli vapaa aikuisen tulospaineista, Puhakainen taustoittaa.

Filosofi määrittelee urheilun liikunnallisen, leikillisen kokemuksen kautta. Lapselle aito pelaaminen, leikkiminen on luontaista.

- Lapsuuden voima saa ilmauksensa peleissä ja leikeissä. Urheilun teoreettiset ja filosofiset perustelut tulevat aina jälkijunassa, Puhakainen sanoo.

Aikuisuuden ja lapsuuden välinen raja on viime vuosikymmeninä hämärtynyt. Siinä missä urheilukentillä muokataan superlupauksia, viihdemarkkinoilla on tenavatähtensä. Kaikki on kaupan.

- Mielestäni aikuisen ja lapsen eroa ei tulisi missään tapauksessa häivyttää, vaan entisestään kirkastaa, Puhakainen vaatii.

Kasvuympäristö antaa eväät

Entinen jalkapalloilija, nykyinen filosofi ja kahden pienen lapsen isä ei teilaa suomalaista nuorisourheilua. Entisen DDR:n tehovalmennus on Puhakaisen mukaan tulossa tiensä päähän.

- Tuloskeskeisen nappulavalmennuksen malli kuolee pois kuin dinosaurukset aikoinaan.

- Liikunta ja urheilu tarjoavat rikkaat mahdollisuudet ilmentää elämää. Liikunta on tärkeä mielen eheyden tukipilari, ja käytännöllinen suhde ruumiillisuuteen ja leikkiin on ihmiselle luontaista.

Puhakainen ihmettelee, että lasten ja nuorten mielenterveyttä hoidetaan yhä enemmän lääkkeillä ja lääkärissä käynneillä.

- Aikuiset edistävät lasten hyvinvointia parhaiten luomalla sellaisen kasvuympäristön, jossa lapsi todella voi tuntea elävänsä, Puhakainen piikittää teollisesti suunniteltujen kaupunkiyhteisöjen suuntaan. (STT)


sivun alkuun!

etusivulle


kirjoita

etusivulle  

Kirjoita mielipiteesi ! 

12.fi: haku arkistosta
Sivut valmisti Pertti Manninen 04, 05 april 2001
copyright 12.fi 2000/88
Jutut ja artikkelit kirjoitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen Laukaassa, Jyväskylässä, Muuramessa ja Helsingissä.
sivun alkuun!  

12.fi 2001/88

 

Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin torstaina 2010-11-11 klo 09:58.