"Täytyy valita millä puolella on. Joko on ihanteiden, oikeudenmukaisuuden, isänmaan, moraalin, maailmanmarkkinoiden, hyvinvoinnin, elinkeinoelämän - ja napalmin puolella - tai niiden karkeiden kansojen puolella joita kiinnostavat enemmän puuvillanhinnat ja maa ja oikeus kuin yläluokan oikeudenmukaiset ihanteet." Jan Myrdal 24.07.1966.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

192
193
194
 
 
  Sailaksen työryhmän jäsen professori Jaakko Pehkonen:
"Opiskelu on valinta, onko joku pakottanut teidät tänne?"


"En näe mitään, mikä ehdotuksessa erottelisi ihmisiä varallisuuden perusteella. Joillakin aloilla tuen saa vain maksettua hitaammin takaisin kuin toisilla. Jos opintojen jälkeen pääsee töihin, niin ei tässä mallissa ole mitään riskiä."

"Työryhmän ajatus opintotuesta ei vaikeuta köyhässä perheessä kasvaneen opintoja. Joidenkin vanhemmat vain voivat tukea lapsiaan enemmän kuin toisten. Emme me voi takavarikoida rikkaiden vanhempien omaisuutta ja jakaa sitä eteenpäin."
Professori Jaakko Pehkonen.

Keskisuomalainen tiistaina 08.04.2003. Tuomas Kokko. Sailas ajoi opiskelijat kadulle.
 Kuvateksti: Nico Holmberg osallistui maanantaina Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ja ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan järjestämään mielenosoitukseen. Mielenilmaus vastusti Sailaksen työryhmän opintotukumallia.

"Yksi opiskelija kysyi, miksi opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, jonka täytyisi elää velalla?
- Opiskelu on valinta. Onko joku pakottanut teidät tänne?, Pehkonen vastasi kuulijakunnalleen.
"1999 alkaen
 
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

192
193
194
 
 
 

Suur-Jyväskylän lehti keskiviikkona 09.04.2003. Opiskelijat tyrmäsivät Sailaksen ehdotuksen.
...
- Lainaan perustuva opintojen rahoitus lisäisi opiskelijoiden eriarvoisuutta. opiskelijat välttelisivät edelleen lainanottoa ja kävisivät töissä entistä enemmän opiskelujen rahoittamiseksi. Keskittyminen opintoihin olisi
entistä vaikeampaa ja se vain pidentäisi opiskeluaikaa, pohtii Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Marika Lindholm.
...
-Ehdotuksen toteutuminen ajaisi nuoria ammattikouluihin, koska pakollisen lainan tuomaa taloudellista riskiä ei uskallettaisi ottaa. Toisaalta se veisi ihmisiä aloille, joissa työn saanti on varmaa tai työ on kovapalkkaista, selvittää Lindholm.
...
- Suomen kannattaa panostaa koulutukseen. Takaamalla kaikille tasavertaiset mahdollisuudet kouluttautua maamme kilpailukyky säilyy, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) varapuheenjohtaja Tiina Hokkanen.
...
- Lähes kaikki yliopistoon tulevat ovat motivoituneita ja heillä on kova halu valmistua. Opintoajan rajaaminen lisäisi stressiä, sillä opintoihin ei jäisi aikaa keskittyä, päättelee Marika Lindholm.
...
Ohjauksen parantaminen olisi välttämätöntä. Opinto-ohjaus olisi erityisesti otettava panostuksen kohteeksi. Kaikkien opiskelijoiden pitäisi tuntea kuuluvansa kouluun ja tietää mitä sieltä haluaa. Tähän on tullut avuksi hyvää palautetta saanut opiskelijatutor-koulutus, kertoo Lindholm.
Myös terveys- sekä mielenterveyspalvelut voisivat Lindholmin mukaan olla kehityksen kohteena.
- Jotain on siinäkin pielessä, kun psykiatria joutuu jonottamaan neljä kuukautta.
...
Opiskelijajärjestöt eivät usko ehdotuksen läpimenoon sellaisenaan.
- Jonkinlainen opintoajan rajaus tai muutos tukiin on ehkä tulossa, mutta tällaisen ehdotuksen läpimenoon en usko enkä ymmärrä miksi tällainen ehdotus on ylipäätään jätetty, kommentoi Marika Lindholm.

- Hallitusohjelmaa kirjoitettaessa on tärkeää näyttäytyä ja näyttää, että tosissaan ollaan. Toivottavasti päättäjät tajuavat missä tulevaisuus on, Lindholm jatkaa.

Suur-Jyväskylän lehti keskiviikkona 09.04.2003. Panu Jansson.

 Kuvateksti: Sailaksen ehdotuksesta närkästyneet opiskelijat osoittivat mieltään maanantaina Jyväskylän keskustassa. "Sailaan kaunis maailma, opiskele lainalla!" -joukkohuuto toi esiin raportin päällimmäisen ristiriidan.Jyväskylän yliopistolla järjestettiin maanantaina tilaisuus, jossa halukkaat saivat tentata Sailaksen työryhmän jyväskyläistä jäsentä, professori Jaakko Pehkosta.
Tilaisuuden jälkeen sankka joukko opiskelijoita osoitti mieltään rauhallisissa merkeissä suunnaten kulkunsa yliopistolta kohti keskustan kompassia.

"Toivottavasti päättäjät tajuavat missä tulevaisuus on." Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Marika Lindholm.

 


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

192
193
194
 
 
 

Sailaan kaunis maailma ei houkuta opiskelijoita.

"Tällä hetkellä teen elääkseni siivoustöitä. Moni opiskelija joutuu jo nyt opintojensa ohessa käymään töissä, ettei tatvitsisi ottaa lainaa. Tilanne pahenisi, jos pitäisi kokonaan elää lainarahalla. Ei kyllä yhtään kiinnosta ruveta opiskelemaan velaksi, kun ei ole mitään takeita siitä, että pääsee töihin maksamaan lainoja pois." Ylioppilas Kiira Käkönen.

KANSAN UUTISET tiistaina 8. huhtikuuta 2003. Jarkko Mänttäri.

Kuvateksti: Velaksi opiskeleminen ei innosta jyväskyläläisiä opiskelijoita, jotka maanantaina osoittivat mieltään Sailakse työryhmän esityksiä vastaan.

"Lopettakaa sivistyksen sortaminen."

 "Sailas on sairas."
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

192
193
194
 
 
 

Laukaa-Konnevesi. Torstai 10.04.2003. Toimittajalta. Tuomas Pynnönen.
Pehkonen ja aamukahvi
Suomen valtion hyvinvointi on taas takaisin raiteillaan, jos valtiosihteeri Raimo Sailaksen työryhmän kokonaisvaltainen virkamiesjargon uppoaa päättäjiin. valtiosihteeri kumppaneineen kirjaili Suomen oikeistolaisimman manifestin, joka pistää työttömät takaisin duuniin ja opiskelijat kirjojen pariin.
...
Parhaimman henkisen keskustelun kävin aamukahvilla Sailaksen kumppanin professori Jaakko Pehkosen kanssa, joka vastaili opiskelijoiden kysymyksiin Jyäskylässä maanantaina.
Pehkonen totesi opintotuen muuttamisesta velaksi, että "opiskelu on valinta. Onko jokupakottanut teidät tänne?" Vastasin samantien, että kyllä professori Pehkonen, te ryhminenne olette pakottaneet.
Professori Pehkonen ei taida ymmärtää sitä tosiseikkaa, että opiskelu on periaatteessa vapaus, mutta käytännössä pakko. Itsensä kouluttamatta jättäneellä nuorella on tasan kaksi tietä: alkaa taiteilijaksi, vaikka humanismia ei arvosteta tippaakaan tai jäädä työttömäksi, vaikka Pehkonen kumppaneineen pistää ristitulta nivusiin.

...

 Laukaa-Konnevesi. Torstai 10.04.2003. Toimittajalta. Tuomas Pynnönen.Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

192
193
194
 
 
 

Suur-Jyväskylän lehti keskiviikkona 09.04.2003.
"Ei köyhien kyykytysraportti"

Raimo Sailaksen työryhmän jäsen professoti Jaakko Pehkonen rauhoittelee työllisyysraporttikohua.

 

Etusivulle torstaina 10.04.2003.
Irakin sota Median riippuvuus Sailaksen raportti Miss yliopisto Uusi erektiolääke

Viime aikojen valikoimaan!

  Sisällysluettelo 2003/01 Tammikuu.
Sisällysluettelo 2002/12 Joulukuu.
Sisällysluettelo 2002/11 Marraskuu.
     
    2002. Kannet ja linkit etusivuille.


TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: 12@hotmail.com. Copyright 12.fi 2002/193. Sivut valmisti Pertti Manninen 10.04.2003, May 14, 2003 11:28(). Talvitoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/04/10 - 12.fi - Sailaksen työryhmän jäsen professori Jaakko Pehkonen: "Opiskelu on valinta, onko joku pakottanut teidät tänne?" - joka torstai - kuva - kuvat - suomennos - pertti manninen - 12.

Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 07:56.

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Pertti Manninen. Tämä 12-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. PM.