Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
 

12.fi
  Pääkirjoitus
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva

 Ongelma 1.
Jaska Jokunen keväällä 1999 Jyväskylässä.
Reipas puhe, hillitty huuto, rajaton riemu, iskevä musiikki ja kirkas laulu.

 

 

Torstaina 11.12.2003. Pääkirjoitus. Pertti Manninen.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen on sopinut yhdeksän vuotta sitten tullessaan virkaansa suullisesti erorahansa suuruudeksi 260 000 euroa kolmen kaupunginhallituksen jäsenen kanssa.

Kukaan heistä ei ole enää kertomassa tästä meille.

"Miehen sanaan pitää voida luottaa." Kaupungin hallituksen nykyinen puheenjohtaja Erkki Ikonen.

12.fi torstaina 11.12.2003. Pääkirjoitus. Pertti Manninen.

Lue mm. myös! Viikon kettunen. Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi". 28.07.1999.
"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?" Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen vauhdissa. 09.09.1999.
Jyväskylän Energia myynnissä. "Tällä kertaa en epäonnistu." 07.10.1999. Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen
: "KSP:ssä olen mukana valvomassa kaupungin etua." 24.02.2000.
...palkittiin kunniatohtorin arvolla Jyväskylän yliopiston promootiossa. Kummallista kunniaa. 03.08.2000.
Onko Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen hyssyttelyn uhri? 16.11.2000.
Kaupunginjohtaja 50- vuotispäivänsä aattona. Kettunen vittuilijasta eetikoksi 14.03.2002.
Suomalainen sosialisointi Jyväskylässä. Kaavaryöstö etenee. 05.12.2002.

Extra!
Hurskastelua 3
Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Ikonen: Laajavuoren ralliratahanke on tarpeellinen, mutta ymmärrän myös asukkaiden huolen ympäristöstään. (Keskisuomalainen 29.7.99)

Ikonen on kuitenkin jo vuosi sitten 25.08.98 ollut mukana teknisen lautakunnan puheenjohtajana kokouksessa, jossa rallirata on päätetty rakentaa ja myöntää rakennuskustannuksiin 400 000 markkaa. Reilu hän on vain siinä, että kutsuu rataa oikealla nimellään, toisin kuin kaupunginjohtaja Pekka Kettunen, joka on keksinyt tai keksityttänyt ralliradalle nimen sprinttihiihtorata!
(12 5.8.99 pm)

Lisää puheenjohtaja Erkki Ikosen ajatuksia: "Julkisuudessa on esitetty väärää tietoa radan tarvitsemasta tilasta: Tässä on nyt kysymys enemmänkin asenteesta kuin ympäristön pilaamisesta. Laajavuoressa on aina ajettu rallia ja alue on vajaakäytöllä nykyisin. Jos haluamme pitää "Suurajot" Jyväskylässä, jotain on myös tehtävä." (Keskisuomalainen 29.7.99)

Senverran jämäkkyyttä kyllä kaipaisi, että puheenjohtaja vaatisi ympäristöluvan hakemista ralliradalle, eikä hyväksyisi ja olisi mukana nyt menoilla olevassa ala-arvoisessa prosessissa radan rakentamiseksi kepulikonstein. (12 5.8.99 pm)


Extra!
Laajavuoren rallirataa harkittava viileästi

Autourheilunmenestyksen myötä rallimiehet höyryävät nyt ylikierroksilla. Kun muualla rallihankkeet ovat vastatuulessa, niin täällä kouhotus on tarttunut kaupungin johtoon ja kaikenlainen kaupunkilaisjärjen käyttö jää vähälle.
...
AKK Sport Oy:n Simo Lampisen mukaan Laajavuoreen ei tule kiinteitä rakenteita. Minusta on aika kiinteä rakenne, jos sinne rakennetaan yli kaksi kilometriä pitkä rata, joka mahdollistaa muutakin kuin viikon rallailun. Rallirata merkitsee kaivinkoneilla kaivettua Laajavuoren käytön suuntaamista autourheilun tarkoituksia kohti.

Minua on kummeksittanut kaupunginjohtaja Pekka Kettusen ja muiden kaupungin virkamiesten käsitys, että rallirata "olisi nykyisen kaavan mukainen". Perusteita en tälle väitteelle ei ole näkynyt. Sen sijaan kaupungin valtuuston hyväksymässä osayleiskaavassa lukee selvin sanoin, että "moottoriurheilu ja sen vaatimat tilat on sijoitettava muualle kuin Laajavuoreen".

Toisin kuin paikallisia tiedotusvälineitä lukemalla saattaisi kuvitella, niin Jyväskylässä asuu valtava määrä ihmisiä, jotka inhoavat rallia ja sen ympärillä pyörivää touhotusta. Huomasin tämän, kun keräsin nimiä aloitteeseen, jossa rallirataa ehdotettiin muualle kuin Laajavuoreen. Kortepohjan, Kypärämäen ja Laajavuoren alueella asuu runsaasti eläkeläisiä, sotaveteraaneja ja lapsiperheitä, joiden sydäntä lähellä autourheilu ja sen ikävät lieveilmiöt nimenomaisesti eivät ole.

Jos muutaman tuhannen asukkaan rauhallinen kaupunginosa halutaan uhrata moottoriurheilulle, niin kyllä sosiaalidemokraatit ja kokoomus voisivat edes vaivautua kaavoittamaan alueen uudelleen. Aloittakaa nyt heti kunnallisvaalien alla.

Kun Kettunen ja Lampinen kuumenevat ylikierroksilla, olisi edes muiden harkittava asioita viileästi. Autourheilun huuma tulee ja menee, mutta kerran kaivettu rallirata on aina Laajavuorelaisten riesana. Kannattako sitä haluta, kun rallille löytyy tiloja muualtakin?

Jouni Vauhkonen, Kortepohja. Keskisuomalaisen Kansa sanoo-palstalla 15.08.99.
M
uut lehdet. 12.fi 10.08.1999.

Extra-lisäys!
Kettunen määritteli erorahansa itse.

Keskisuomalainen perjantaina 12.12.2003.
"Vihreiden kaupunginvaltuutettu Jouni Vauhkonen on korva
usssumman suhteen kovasanainen:
- Kettunen höynäytti johtavia päättäjiä viimeisen kerran, Vauhkonen kritisoi."

Keskisuomalainen perjantaina 12.12.2003.
Kettunen määritteli erorahansa itse.
Extra-lisäys!

 Kuva: Pertti Manninen.
Lisää kuvia.


12.fi
1999 alkaen

 

 

Lue myös!

Muut lehdet. Vauhkonen. Jyväskylän ylioppilaslehti 25. marraskuuta 1999.

"Onko aerobic urheilua?"

KUN ENSIMMÄISET menestykset Aerobicissa tulivat, Keskisuomalaisen urheilutoimittaja vastasi siihen poikkeuksellisella sankaruudella: "Onko aerobic urheilua"-otsikko jää elämään harvinaisena erikoistapauksena. Tuskin koskaan ikinä missään milloinkaan maailmassa urheilutoimittaja on kiistänyt minkään vähäisemmänkään lajin urheilullista oikeutusta.

MIETTIKÄÄPÄ ITSE: onko kehonrakennus, murtomaahiihto, nyrkkeily, karate, judo, aitajuoksu, paini, keihäänheitto, voimanosto, laskettelu, ralliautoilu, formulat, rodeo ja sumo, onko mikään niistä urheilua? Itsestäänselvästi niitä kaikkia pidetään urheiluna, vaikka sauvakävelykin on keksitty. Mutta sinä päivänä, jolloin Antero Mertaranta lykkää mikrofonin ralliautoilija Teemu Selänteen ja Kalevi Kummolan nenän alle ja ei kysy "miltä nyt tuntuu" vaan "millä perusteella väitätte, että edustamanne laji on urheilua", silloin ollaan keksitty urheilujournalismi.

MUUTEN OLEN sitä mieltä, että Kalervo Kummolasta pitäisi tehdä haja-asutusalueiden presidentti. Nykyään kun käy (koti)maaseudulla, siellä asuu enää iäkkäitä naisihmisiä ja kaikki vaikuttaa hieman oudolta. Maaseudusta on tullut mummolan ja kummajaisten sekoitus: kummola.

VASTAISIN KUITENKIN otsikossa asetettuun kysymykseen myöntävästi: kyllä, aerobic on minusta urheilua. Harvemmin näkee lajia, joka vaatii niin monipuolisia taitoja ja on hauskaa katseltavaa. Samaan aikaan se kuitenkin tarjoaa miltei jokaiselle mahdollisuuden harrastaa sitä.

LOPPUVUODESTA urheilutoimittajia alkaa otsikon kysymyksen lisäksi askarruttamaan toinen filosofinen probleemi: kenet pitäisi valita vuoden urheilijaksi?

TÄNÄ VUONNA tehtävän ratkaisu lienee helppoa. Tarjolla on moninkertainen maailmanmestari, joka on vuosia hallinnut lajinsa huipulla miltei suvereenisti (ilman diktaattorin valtuuksia ja muita kovempia valtio-opillisia kielikuvia). Hän antaa esimerkillään sadoille tuhansille suomalaisille harrastajille intoa ja maailmalla lajia seuraa satoja miljoonia ihmisiä. Hänen taitonsa tuovat mainetta ja kunniaa köyhälle kotiseudulleen, Jyvässeudulle, joka "osaa ja menestyy" ja on maakunnan veturi jne.

JOS AJATTELETTE kuten minä, että aerobic on urheilua, niin ilman muuta itsestäänselvä vuoden urheilija on Tuuli Matinsalo. Toisaalta taas voisi ajatella, että urheilutoimittajat ovat pääasiassa miehisiä miehiä, joiden mielestä "tyttöjen jumppaa on kiva katsella" mutta ei siitä sen enempää sitten... Sen sijaan auto- öljy- ja rengasteollisuuden sekä tupakan ja alkoholin markkinoinnin tukemiseksi vuoden urheilijaksi on tärkeää valita Tommi Mäkinen tai Mika Hakkinen.

JOUNI VAUHKONEN.

Muut lehdet. Vauhkonen. Jyväskylän ylioppilaslehti 25. marraskuuta 1999.

12.fi 09.12.1999.

 

 
     
  Pääkirjoituksia.
     
    19.06.2003. Pääkirjoitus. Kommentteja kaikesta.
     
    03.07.2003. Pääkirjoitus. Uusi HS-Gallup todistaa virhemarginaalin unohtamisen tahallisuuden!
10.07.2003. Pääkirjoitus. Keskustan kannatus noussut viikossa peräti 1,5 prosenttiyksikköä!
17.07.2003. Pääkirjoitus. Arkistot sulkeutuvat!
24.07.2003. Pääkirjoitus. Torstaina 24.07.2003.

31.07.2003. Pääkirjoitus.
6.8.1945
     

 

  07.08.2003. Pääkirjoitus. Rauhanpalkinto. Presidentti Halonen sai Loviisan rauhanpalkinnon. Miten lehdet kertoivat maanantaina 04.08.2003. presidentin tilaisuudessa pitämästä puheesta.
14.08.2003. Pääkirjoitus. Lipponen on saanut uuden tila-auton, Halmekin voi jo paremmin ja Jäätteenmäki keljuilee, kun ei kerro suunnitelmistaan. Lue!
21.08.2003. Pääkirjoitus.
Marlboro-mies lopettaa!
28.08.2003. Pääkirjoitus. Onko mikään muuttunut?
     
   

04.09.2003. Pääkirjoitus. Asiakirjoja.
11.09.2003. Pääkirjoitus. And, so what! (Valtra).
18.09.2003. Pääkirjoitus. Kesä, aina yhtä ihana!
25.09.2003. Pääkirjoitus. Uskaltaako Ahtisaari, USA:n juoksupoika mennä Bagdadiin?
02.10.2003.
Pääkirjoitus. Puhetta.
09.10.2003.
Pääkirjoitus.
16.10.2003.
Pääkirjoitus.
23.10.2003.
Pääkirjoitus.
30.10.2003.
Pääkirjoitus.
06.11.2003.
Pääkirjoitus.
13.11.2003.
Pääkirjoitus.
20.11.2003.
Pääkirjoitus.
27.11.2003.
Pääkirjoitus.
04.12.2003. Pääkirjoitus.


Viime aikoina
     
Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni!
HS-Gallup 15.06.2003.


  "Tarkoituksellista vai ei, pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä motattiin kuitenkin tälläkin HS-Gallupin valheellisella tiedolla Irak-selvitysten kuumimmalla hetkellä! Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen."

 

Kotikaupungin katu oli hiekkainen tie, siinä Anglia katolleen kääntyi. Vielä vinossa liikennemerkkikin lie, joka ohjausvirheestä vääntyi. Etupenkiltä lasin läpi lennettyäni olin pyörinyt piennarta pitkin. Ojan pohjalla hampaita sylkiessäni minä oksensin verta ja itkin. Gösta Sundqvist.


 

 

Sisällysluettelo 2003:

09
12

 

2003 lokakuu
2003 marraskuu
2003 joulukuu


TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: 12@hotmail.com. Copyright 12.fi 2003/228. Sivut valmisti Pertti Manninen 11.12.2003, (December 15, 2003 20:42). Vanhempi kesätoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/12/11 - 12.fi - Pääkirjoitus - Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen on sopinut yhdeksän vuotta sitten tullessaan virkaansa suullisesti erorahansa suuruudeksi 260 000 euroa kolmen kaupunginhallituksen jäsenen kanssa. - Pertti Manninen. - 11.12.2003 - avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - 12.


Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 07:56.

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Pertti Manninen. Tämä 12-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. PM.