JYVÄSKYLÄN KÄRÄJÄOIKEUS
Rikosasia
TUOMIO 06/815
Annettu kansliassa
2.5.2006
Asiano:
R 05/2307

Syyttäjän rangaistusvaatimus
1. KUNNIANLOUKKAUS (6160/R/001799/05) Rikoslaki 24 luku 9 §
1.7.2004-8.10.2005 LAUKAA

Manninen on esittänyt asianomistaja Pekka Monosesta ja tämän asianajotoimistosta valheellisen ja perättömän tiedon väittämällä internetissä pitämällään nettisanomat sivustolla (www.nettisanomat.com), että Mononen on asianajajana toimistonsa puitteissa laatinut häntä koskevia (2Poistettu 06.12.2015). Hän on sivustoillaan julkaissut oikeudenkäyntiaineistoa, joka sinällään on ollut sisällöltään oikeaa, mutta Manninen on antanut lukijoiden ymmärtää, että oikeudenkäynnissä olisi ollut kysymys jostakin laittomasta. Teko on siten huomioonottaen Monosen ammatti asianajajana ollut omiaan aiheuttamaan asianomistajalle vahinkoa sekä häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

http://www.12.fi/2007/05/26/20060502kunnianloukkauskaraja1tuomio.htm

VAASAN HOVIOIKEUS
TUOMIO
Nro 565
Antamispäivä 23.4.2007
Diaarinro R 06/794
Verkkoviestin jakelun keskeyttäminen

Sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain 18 §:n mukaan tuomioistuin voi virallisen syyttäjän, tutkinnanjohtajan tai asianomistajan hakemuksesta määrätä julkaisijan tai ohjelmatoiminnan harjoittajan taikka lähettimen. palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän keskeyttämään julkaistun verkkoviestin jakelun, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi. Lähtökohtana mainittua lainkohtaa sovellettaessa on saman lain 1 §:n 2 momentti, jonka mukaan viestintään ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkitys kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa.
Mannisen ylläpitämällä nettisanomat.com -internetsivustolla on materiaalia, joka kohdistuu Monosen elinkeinotoimintaan ja on sisällöltään Monosen kunniaa loukkaavaa. Monosta koskevien verkkoviestien pitäminen yleisön saatavilla on edellä mainitun lainkohdan tarkoittamalla tavalla rangaistavaksi säädetty teko ja rikos jatkuu edelleen niin kauan, kuin internetsivustolla oleva Monosta koskeva materiaali on verkkoviestinä yleisön saatavilla.
Edellä mainitut seikat huomioon ottaen Mannisen on poistettava nettisanomat.com-sivustolta kaikki sellaiset verkkoviestit, joissa mainitaan Monosen tai hänen yrityksensä nimi ja joissa on viittauksia Monoseen. Näin ollen tämän asiaa koskevan tuomion julkaiseminen mainitussa verkkojulkaisussa ei ole tarpeellista.
http://www.12.fi/2007/05/26/20070423kunnianloukkaushovituomio1tuomio.htm


Tältä sivulta on poistettu kaikki Vaasan hovioikeuden 23.4.2007 tuomiossa Nro 565 poistettaviksi määrätyt verkkoviestit.  Alkuperäinen sivu, jossa poistokohdat ovat näkyvissä, on arkistoitu osoitteeseen  http://www.12.fi/2005/07/12/paailtaliltas.htm
Tämä sivu ei ole muuttunut.


12  12.07.2005

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
  2005

12.fi  Lontoo


 
 

Uusin

Arkisto

Depis

Elokuva

Gallup

Imagine

Maisema

Kuvagalleria

Lehdet

Liikunta

Opetus

Perhe

Politiikka

Sota ja rauha

Tv ja radio

Talous

Työtä

Valokuva

Velka

Viikon kuva

 

Pääkirjoitus Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005.
Iltalehti
Iltalehti. Pääkirjoitus. Perjantaina 08.07.2005.
Iltalehti. Vastaava päätoimittaja, kustantaja Kari Kivelä. Päätoimittaja Petri Hakala. Toimituspäälliköt Riitta Hakala, Ad. Jari Jokinen, urheilu,autot. Jari Lammassari, viikonvaihde. Reijo Ruokanen, uutiset. Raimo Sepponen, hallinto. Markku Virkkala, viihde.


Iltalehti. Pääkirjoitus. Perjantai 8.7.2005.
Meilläkin varauduttava terroristien iskuihin.
Räjäytykset Lontoossa oli taitavasti ajoitettu G8-kokouksen ja ollumpijuhlinnan yhteyteen.

Tuskin Lontoossa ehdittiin hieman hengähtää olympiakisojen 2012 saamisen juhlinnasta, kun pommit maanalaisen asemilla ja bussissa lamauttivat kymmenmiljoonaisen metropolin liikenteen ja sekoittivat sen elämänmenon. Kuolonuhreja on kymmeniä, vakavasti loukkaantuneita satoja.

Sata vuotta sitten Lontoon “tuubi” oli uuden ajan ihmeitä, mutta se on ollut jo kauan rappiolla. On helppo kuvitella, miltä sen jopa miljoonista matkustajista on tuntunut eilen pimeissä tunneleissa ja asemien sokkeloissa. Kännykkäliikennekin tukkeutui.

Uusi al-Qaidan ryhmä ilmoittautui pian iskujen tekijäksi, mutta varma tieto syyllisistä saattaa jäädä hämäräksi. Joka tapauksessa pommien sarja palveli ääri-islamia osoittaen sen olevan voimissaan. Isku oli taitavasti ajoitettu G8-ryhmän ja olympiaratkaisun yhteyteen. Molemmat kohteet ovat vihatun läntisen elämänmuodon symboleja siinä kuin olivat WTC:n kaksoistornit New Yorkissa.

Hirmutyö on tietenkin tuomittu kaikkialla, myös Suomessa. Pääministeri Tony Blair lupasi, että “he eivät voita”. Tepsiviä vastatoimia on kuitenkin hankala löytää.

Afganistanin ja Irakin sodat ovat osoittaneet, että massiiviset vastaiskut terroristien oletetuille tukialueille eivät ainakaan vähennä uhkia. Pikemminkin summittaiset reaktiot innostavat uusia terroristeja. Nyt ei voi edes määritellä, minne pitäisi iskeä, tai sitä, keitä pitäisi painostaa erityisiin toimiin terrorismin kitkemiseksi.

Kovin summittaista on myös vaatia poistamaan terrorismin syitä. Globaalin eriarvoisuuden ohella ääri-islamilaisuus kumpuaa Palestiinan tilanteesta, mutta esimerkiksi Israelin valtio on realiteetti. G8-kokouksen pääteemoja on köyhyyden vähentäminen.

Rajavalvontaa ja tiedustelua on tietenkin tehostettava. Esimerkiksi maanalaisten asemille ei voi sen sijaan laittaa sellaisia tarkastusjärjestelmiä, jotka ovat jo pahasti hankaloittaneet lentoliikennettä. Erilaisten ja eri näköisten ihmisten liikkumista länsimaissa ei voi täydellisesti valvoa.

Ainakin olisi minimoitava yksittäisten terroritekojen vaikutukset. Pelastustoimet Lontoossa olivat ilmeisesti ripeitä, mutta suurissa ihmisjoukoissa syntyy helposti paniikki.

Suomessakin on varauduttava terrori-iskuihin. Vaikkei Suomi itsessään ole niiden todennäköinen kohde, esimerkiksi yleisurheilun MM-kisat tai Aasian ja EU:n huippukokous voivat tarjota fanaatikkojen mielissä väkivallalle sopivat puitteet.

Kuva. (Poliisi ja nainen). Iltalehti.

Kuva: Pääministeri Tony Blairin mukaan “he eivät voita”. Terrorismi tuomittiin laajalti maailmassa.

IL sanoo. Tepsiviä vastatoimia terrorismille on vaikea löytää. Pääkirjoitus. Perjantai 8.7.2005. Sivu 5.

Pääkirjoitus Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005.
Ilta-Sanomat.
Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Perjantaina 08.07.2005.
Ilta-Sanomat. Perustettu 1932. Vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä. Uutispäätoimittaja Hannu Savola. Toimituspäälliköt Erik Rissanen, Kari Ylänne, Tapio Sadeoja ja Antti Virolainen.


Pääkirjoitus 8.7.2005
Terroristit iskivät Lontooseen

Brittien riemu vuoden 2012 olympiakisojen toissapäiväisestä antamisesta Lontoolle vaihtui vajaassa vuorokaudessa tyrmistykseksi, kun Lontoon metrossa ja busseissa räjähti eilen pommisarja, joka aiheutti kymmeniä kuolonuhreja ja satoja loukkaantumisia.

Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan kyseessä oli terrori-isku, ja BBC:n lähteiden mukaan asialla saattoi olla pahamaineinen al-Qaida. Tekotapa tuo mieleen Madridin tragedian maaliskuussa 2004: silloin useissa aamuruuhkajunissa samanaikaisesti räjähtäneet pommit surmasivat parisataa ihmistä.

Lontoossa oli nostettu katastrofivalmiutta terrori-iskun pelossa monta kertaa sitten syyskuun 2001, mutta hälytys oli tähän saakka aina osoittautunut aiheettomaksi. Väärien hälytysten runsaus oli viime vuosina ehtinyt turruttaa lontoolaista kadunmiestä.

Terroristien motiiveista ei eilen illansuussa ollut tietoa, mutta valistuneiden arvausten esittäminen on sallittua. Iskun ajoitukseen saattoi vaikuttaa G8-maiden huippukokous Skotlannin Gleneaglesissa. Britannian turvallisuusviranomaisten päähuomio oli Lontoon sijasta kohdistunut tähän pikkukaupunkiin, jossa kahdeksan maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvaa poliittista johtajaa neuvotteli.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) oli iskua edeltävänä päivänä Singaporessa myöntänyt vuoden 2012 olympiakisat Lontoolle, joka voitti ratkaisevassa äänestyksessä Pariisin neljän äänen erolla.

Kisoja hakeneet New York ja Moskova olivat pudonneet jo alkuäänestyksissä paitsi urheilupoliittisista myös turvallisuussyistä. Terroristeille tarjoutui näin tilaisuus näyttää, ettei Lontookaan ole turvallinen paikka olympiakisojen kaltaiselle rauhanjuhlalle, jos asiaa heiltä kysytään.

Jos terroristien tarkoituksena olisi ollut estää olympiakisojen myöntäminen Lontoolle, he olisivat toimineet ennen KOK:n kokousta.

Ei ole syytä epäillä, ettei pohjoisirlantilaisen terrorismin vastaisessa taistelussa karaistunut Britannia tee kaikkea voitavaansa syyllisten löytämiseksi ja rankaisemiseksi. Blair sanoi eilen, että hänen edustamansa yhteiskunnan päättäväisyys puolustaa arvojaan on suurempi kuin terroristien päättäväisyys tappaa ihmisiä.

Madridin ja Lontoon iskujen välillä voidaan nähdä se yhteys, että Britannia on Yhdysvaltain läheinen liittolainen samoin kuin Espanjakin oli vielä alkuvuonna 2004.

Britannia osallistuu Yhdysvaltain johtamaan Irakin-operaatioon sillä valtuutuksella, jonka Blairin hallitus on saanut vaaleissa kansalaisilta. Britannialla ei ole mitään syytä muuttaa politiikkaansa niiden vaatimuksesta, joiden mielestä valta kasva pyssynpiipusta eikä kansalaisten halusta antaa valta kulloisillekin päättäjille.

Eurooppalaista politiikkaa hallinnut Britannian ja Ranskan nokittelu loppui eilen. Ranskan presidentti Jacques Chirac toimi viisaasti, kun hän yhtenä ensimmäisistä ulkomaalaisista ilmaisi briteille osanottonsa. "Nyt olemme kaikki lontoolaisia", olympiaisännyyden hävinneen Pariisin pormestari Bertrand Delano sanoi.

Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Perjantaina 08.07.2005. Sivu 6.

Kuva: Terroristien pommi-iskussa loukkaantunutta naista lohdutettiin eilen aamupäivällä Lontoon keskustassa. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Perjantaina 08.07.2005. Sivu 6.

Upotus: Terroristit halusivat näyttää, ettei Britannia ole turvallinen maa, jos asia heistä riippuu. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Perjantaina 08.07.2005. Sivu 6.

Jonathan Steele: "Terrorism is a technique, not an enemy state that can be defeated".  The Guardian. Saturday November 22, 2003. A war that can never be won

 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

  

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

  Sisällysluettelo  
 

2005.  Tammikuu
2005.  Helmikuu
2005.  Maaliskuu
2005. Huhtikuu
2005. Toukokuu

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

 

Vaikea kuva

 
 

 

Non!


Non?

 


 

 

 
  Etusivu tiistaina 12. heinäkuuta 2005. 
      
   

Tiistaina 12.07.2005.
9 suomalaisen lehden pääkirjoitukset Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005.

Aamulehti. Halpaa kauhua tunnelin syvyyksissä.
Helsingin Sanomat. Lontoon terrorihyökkäys oli tarkasti valmisteltu ja ajoitettu.
Iltalehti. Meilläkin varauduttava terroristien iskuihin.
Ilta-Sanomat. Terroristit iskivät Lontooseen.
Kansan Uutiset. Viikkolehti. Helvetti valloillaan Lontoossa.
Kauppalehti. 2. pääkirjoitus. Terrorismia ei ole voitettu.
Keskisuomalainen. 2. pääkirjoitus. Juhlatunnelma muuttui suruksi.
Savon Sanomat. Terrorismin uusin isku osui Lontooseen.
Uutispäivä Demari. Pelätty uusi terrori-isku kohdistui maailman huomion keskipisteeseen.

     

 

Tiistaina 12.07.2005.
9 suomalaisen lehden etusivut Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005. Valitse!

     
     

Tiistaina 12.07.2005.
Tulossa seuraavat 15 pääkirjoitusta perjantailta 08.07.2005:
Etelä-Suomen Sanomat. Lontoo terrorismin kourissa.
Ilkka. Terroristeilla ei ole maailman köyhien valtakirjaa.
Kalajokilaakso. 2. pääkirjoitus. Lontoon isku järkytti, muttei yllättänyt.
Kaleva. Silmitöntä tappamista.
Karjalainen.
Terrorin pelko palasi koko Eurooppaan.
Keskipohjanmaa. Lontoo ilosta suruun.
Länsi-Savo. Terroristit etsivät jälleen sopivan ajan ja kohteen. !
Länsi-Suomi. Lontoon iskut toivat uhat lähemmilsi.
Pohjalainen. Terrorismin varjo yltää kaikkialle.
Satakunnan kansa. Lontoon terroriteko tarkkaan ajoitettu.
Netistä:
Hbl. Hufvudstadsbladet. Den dyrköpta öppenheten.
Aftonbladet. 8 juli 2005. Nej, inte en gång till...
Expressen. Ledare. Publicerad:  2005-07-07 21:02. Vi måste slå tillbaka.
The Guardian. Friday July 8, 2005. In the face of danger. Leader.  
Turun Sanomat ja Kouvolan  Sanomat eivät käsitelleet 08.07.2005 pääkirjoituksissaan Lontoon tapahtumia.

 
 Kuvia:


Ensimmäinen hellepäivä.
Lepohetki.


Toinen hellepäivä.
Ruohikolla.Jyväskylä Cup. KyIF tulee majapaikalle.

 

 


Tuuli käy heidän ylitseen. Poisnukkuneitten muistolle. Sarja.
Kuva: Pertti Manninen.

 Etusivu torstaina 7. heinäkuuta 2005.

Lontoossa
torstaina
07.07.2005 klo 11:44 - 11:47.


Kartta räjähdyspaikoista klo 11:44.


Ambulanssi lähtee räjähdyspaikalta klo 11:44.


Uhria viedään paareilla  katua pitkin klo 11:44.


Paarit lähestyvät läheistä sairaalaa klo 11:45.


Downing Street 10. Ovi on vielä kiinni klo 11:45.


Tiedottaja lähestyy  juoksuaskelin klo 11:45.


Ensiapua paareilla makaavalle uhrille klo 11:45.


Uhri  nostetaan pois ambulanssista klo 11:46.


Uhri työnnetään sairaalan ovelle klo 11:46.


Nuori nainen soittaa omaisilleen klo 11:46.


Pääministerin virkailija juoksee ulos klo 11:47.


Breaking News. CNN. Kuvaa toiselta kanavalta klo 11:47.

Breaking News. CNN: AT LEAST TWO DEATHS, 90 CASUALTIES CONFIRMED.  
(rtbf sat. TV5. EDITION SPECIALE). 11:47

Perättäisiä kuvia Ranskan TV5:n lähetyksestä kameran asettamin rajoituksin.  Pertti Manninen torstaina 07.07.2005. 
Isonna!

Isonna kuvat!

       

 

"Renkaita riittää!" Kuva sarjasta "Aamusta iltaan eräänä erityisenä heinäkuun päivänä,12.07.2005." Kuva: Pertti Manninen. Laukaa. Koko sarja, noin 20 kuvaa, tulossa!


Tiistaina    12.07.2005. 
 


 TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: mailto:12@hotmail.com Copyright 12.fi 2005/367. Sivut: 12.07.2005,   (nettiin 12.07.2005, linkit 12.07.2005).   

12 - 2005/07/12 -  Iltalehti. Ilta-Sanomat. - 9 suomalaisen lehden pääkirjoitukset ja etusivut Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005. - Aamulehti. Helsingin Sanomat. Iltalehti. Ilta-Sanomat. Kansan Uutiset. Viikkolehti. Kauppalehti. Keskisuomalainen. Savon Sanomat. Uutispäivä Demari. -  Lontoossa torstaina 07.07.2005 klo 11:44 - 11:47. -  Lontoo - Iso-Britannia - terrori-isku - underground - metro - pommi-isku - TV5 - CNN - Linkkejä. Kuvat: Pertti Manninen. Etusivu tiistaina 12.07.2005 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12.


sivun alkuun!

 


 etusivulle!

 uusimpaan!

Aamulehti
Lontoo törmäsi raakaan terroriin. Pommit: Iskuissa maanalaiseen kuoli kymmeniä ihmisiä. Etusivu.

Helsingin Sanomat
Ilmoituksia. Etusivu.

Iltalehti
Pelko palasi. Suomalainen Katja näki bussin räjähtävän. “Ihmiset kirkuivat paniikissa”. Jättiraportti. Etusivu.

Ilta-Sanomat
Supo selvittää Suomi-kytkentää. Lontoon verilöyly. Kymmeniä kuolleita. Useita satoja loukkaantuneita. Al-Qaidaa epäillään. Etusivu.

Kansan Uutiset. Viikkolehti

Riesling-viini muuttaa Ruotsiin, lohi ui pois Suomesta. Etusivu.

Kauppalehti

Markkinat vavahtivat. Lontoon terrori-iskut pudottivat maailman pörssejä aluksi jyrkästi, mutta markkinatunnelmat rauhoittuivat myöhemmin iltapäivällä. Etusivu.

Keskisuomalainen
Ilmoituksia.
Etusivu.

Savon Sanomat
Lontoo terrorismin kourissa. Terrori- iskut: Neljässä räjähdyksessä kuoli ainakin 37 ihmistä ja satoja loukkaantui.  Etusivu.

Uutispäivä Demari.
Pelätty terrori-isku Lontoon keskustassa. Etusivu.

9 suomalaisen lehden etusivut Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005.
Isonna!

 


Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen. ..
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.