21.12.2005 joulukuun keskiviikkona klo 11.28.Kuva. "Kuu keskellä kirkasta päivää eli talvipäivän seisaus: tästä päivä pitenee". Pertti Manninen. Sarjasta "Taivaan alla", tulossa. 
   12.fi extra keskiviikkona 21. joulukuuta 2005. Etusivu. Nro 445. 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!    
Rauhallisen joulun kulkijoita lumisella kylänraitilla. Kuvat.
Sininen lintu. Kuva.

Joulukuu
2005
November

Sanomisen ja julkaisemisen
vapautta vuodesta 1999.

John Lennon   Double
Fantasy   Yoko Ono.

Tiistaina 20. joulukuuta 2005. Etusivu. Nro 444.


Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?" Lue: "Halosen suosio kääntyi taas kasvuun".
Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005.


21.09.2005 keskiviikkona klo 13:58.
Kuva. "Presidentillinen välipala puiston kioskilla". Jyväskylä. Lounaispuisto. Pertti Manninen. Sarjasta "Ihmisiä askareissaan ". Tulossa! Julkaistu ensimmäisen kerran torstaina 22.09.2005.

 

Varallisuusverorangaistus.  -  Ylen Päivän peili.  - "Törkeä rikos."  - Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!  -  Vanhaa ja uutta Vanhasta.  - Napoleon?  - Kuka oli haukka?

 

&nb sp;

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Maisema

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

 

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 

 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 
12 tiistaina 20.12.2005

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.
Torstaina 10.03.2005.20.12.2005 joulukuun tiistaina klo 11.13. Kuva: "Halosen suosio kääntyi taas kasvuun". Pertti Manninen.

Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?" Lue! Kommentti!

Halosen suosio kääntyi taas kasvuun". Helsingin Sanomat. Kotimaa. Tiistaina 20.12.2005. Sivulla A4.

"HS-Gallup
Halosen suosio kääntyi taas kasvuun
Niinistön kannatus väheni neljä prosenttiyksikköä
Martta Nieminen
Helsingin Sanomat

Presidentti Tarja Halosen suosio presidenttikisassa on kääntynyt joulukuussa kasvuun. Tuoreen HS-Gallupin mukaan Halosta äänestäisi nyt 55 prosenttia kansalaisista. Vastaavassa mittauksessa marraskuun lopussa Halosen kannatus oli 52 prosenttia.

Sdp: ja vasemmistoliiton ehdokkaan Halosen kovimpien haastajien, kokoomuksen Sauli Niinistön ja keskustan Matti Vanhasen, kannatus on nyt suurin piirtein tasoissa.

Niinistön kannatus on marraskuun jälkeen laskenut 20 prosenttiin. Vanhasen kannatus on nyt 19 prosenttia, kun se oli marraskuussa 18 prosenttia.

Tutkimusajankohtana presidenttiehdokkaat esiintyivät sekä Yleisradion että MTV3:n vaaliväittelyissä televisiossa. Jos hakee selitystä Niinistön kannatuksen laskuun, yhtenä syynä voi olla ensimmäinen tv-tentti, jossa Niinistö esiintyi hyökkäävänä haastajana.

Puoluekannan mukaisissa tuloksissa on mielenkiintoista, että vihreiden kannattajat ovat palanneet Halosen tukijoiksi. Marraskuussa vihreistä 57 prosenttia olisi tukenut Halosta, nyt peräti 74 prosenttia. Vihreiden oman ehdokkaan, Heidi Hautalan, kannatus on parissa prosentissa, kuten kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksen ja Rkp:n Henrik Laxinkin.

Sdp:n ja vasemmistoliiton kannattajista yli 90 prosenttia äänestäisi Halosta.

Myös viidennes keskustan kannattajista ja 18 prosenttia kokoomuksen kannattajista äänestäisi häntä.

Naisten ja miesten välillä on suuri ero. Jos miehet saisivat päättää, tarvittaisiin toinen kierros. Naisista 65 prosenttia ilmoitti äänestävänsä Halosta, miehistä vain 43 prosenttia. Miehistä 25 prosenttia olisi äänestänyt Niinistöä ja 24 prosenttia Vanhasta. Niinistön kannatus miesten keskuudessa on vähentynyt ja Vanhasen jonkin verran kasvanut.

Halosen kannatus on vähintään 50 prosentin tasolla maamme eri osissa lukuun ottamatta Pohjois-Suomea.

Niinistön kannatus on keskimääräistä suurempaa Uudellamaalla ja Vanhasen Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Alle 25-vuotiaista peräti 63 prosenttia kannattaa Halosta. Yli 64-vuotiaiden keskuudessa hänen suosionsa on noussut marraskuun lopulta kuusi prosenttiyksikköä.

Niinistöllä on melko paljon kannattajia 25-34-vuotiaiden keskuudessa, mutta hän on menettänyt tässä ryhmässä vähän kannatusta Vanhaselle.

Eri ammattiryhmistä Halosen kannatus on suurta työväestön ja alempien toimihenkilöiden sekä opiskelijoiden keskuudessa.

Niinistön suosio on keskimääräistä suurempaa ylempien toimihenkilöiden keskuudessa. Niinistö on kolmessa viikossa kuitenkin menettänyt kannatustaan ylempien toimihenkilöiden keskuudessa lähinnä Haloselle, mutta myös osaksi Vanhaselle.

Tietokulma
Näin tutkimus tehtiin.
Suomen Gallup toteutti Helsingin Sanomien toimeksiannosta 7.-17. joulukuuta tutkimuksen, jossa selvitettiin väestön suhtautumista seuraavien presidentinvaalien ennakkoasetelmaan.

Tutkimuksessa kysyttiin äänestämistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Haastattelut tehtiin puhelimitse, ja haastateltavia oli 1400.

Kysymys kuului: "Seuraavat tasavallan presidentin vaalit pidetään maassamme tammikuun puolessa välissä. Ajatellaan, että tasavallan presidentin vaalien ensimmäinen kierros järjestettäisiin nyt ja Te kävisitte äänestämässä. Ketä seuraavista äänestäisitte vaalien ensimmäisellä kierroksella?" Vastaajille lueteltiin aakkosjärjestyksessä kahdeksan ehdokkaan nimet.

Tutkimuksen otos edustaa maan 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Ahvenanmaa ei ollut mukana tutkimuksessa.

Tutkimuksen otos on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana.

Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin 2,5 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Ketä äänestäisitte tasavallan presidentiksi vaalin ensimmäisellä kierroksella? MP / HS
Prosenttia. Lähde: Suomen Gallup.
12/2005 11/2005 10/2005

Tarja Halonen 55 52 58
Sauli Niinistö 20 24 20
Matti Vanhanen 19 18 15
Heidi Hautala 2 3 3
Bjarne Kallis 2 1 2
Timo Soini 2 1 1
Henrik Lax 1 1 1
Arto Lahti 1 - -
Joku muu - 1 *
* Pyöristyksistä johtuen kannatusten yhteenlaskettu summa ylittää 100 %.

Tarja Halonen (kuva)
Sauli Niinistö (kuva)
Matti Vanhanen (kuva)"
Helsingin Sanomat. Kotimaa. Tiistaina 20.12.2005.

Kommentti edelliseen!


Muut jutut:
"HS-Gallup
Niinistön ja Vanhasen kannatus lähes tasoissa
Niinistön suosio on laskenut, Vanhasen hieman kasvanut
Halosen kannatus kääntyi notkahduksen jälkeen nousuun". Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. Pääuutissivulla A3. Liite1.

"Vaalien kakkossijasta yhä tasainen kisa".
Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. 2. pääkirjoitus sivulla A2. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen. Liite2.

"Niinistön ja Vanhasen kannatus lähes tasoissa".
Helsinginsanomat.fi "Tiistaina 20.12.2005. Saatavilla noin 12 tuntia. Liite3.

"KOTIMAA
Halosen suosio kääntyi taas kasvuun
Presidentti Tarja Halosen suosio presidenttikisassa on kääntynyt joulukuussa kasvuun. Tuoreen HS-Gallupin mukaan Halosta äänestäisi nyt 55 prosenttia kansalaisista." helsinginsanomat.fi. Tiistaina 20.12.2005. Jutun lukeminen vaati rekisteröitymisen. Liite4.

Niinistö ja Vanhanen lähes tasoissa Halosen takana
Yle24 Tiistaina 20.12.2005. Liite5.


Kommentti .

Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?"

Aluksi: Suomen Gallup on yksityinen osakeyhtiö, jonka Helsingin Sanomat jättää kertomatta. Kukaan ulkopuolinen ei pääse tarkistamaan tutkimusta. Sitä ei tehdä virkavastuulla.

Kysymyksestä kerrotaan seuraavaa: "Kysymys kuului: "Seuraavat tasavallan presidentin vaalit pidetään maassamme tammikuun puolessa välissä. Ajatellaan, että tasavallan presidentin vaalien ensimmäinen kierros järjestettäisiin nyt ja Te kävisitte äänestämässä. Ketä seuraavista äänestäisitte vaalien ensimmäisellä kierroksella?" Vastaajille lueteltiin aakkosjärjestyksessä kahdeksan ehdokkaan nimet."

Ei siis ole kysytty siis sitä, että aioetteko käydä äänestämässä. Vaaleissa vain äänestäneiden liput lasketaan!

Virhemarginaalista kerrotaan seuraavaa. "Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin 2,5 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan."

Tämä virhemarginaali tarkoittanee itse päätulosta: presidenttiehdokkaiden kannatusta. Sen sijaan otoksen pienetessä esim iän, puoluekannatuksen tai sosiaalisen aseman johdosta virhemarginaali kasvanee vaikka 10 prosenttiyksiköksi!

Tilastollista luottamusväliä ei ole kerrottu, mutta se lienee 5 %.

Kannatusprosentit on kerrottu kokonaislukuina, mikä onkin järkevää. Niiden tarkkuus on siis 0,5. Kun tämä otetaan huomioon ilmoitetussa virhemarginaalissa, niin virhemarginaali voi olla 3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Seuraavassa tarkastelussa onkin näin menetelty. Esitetyt johtopäätökset eivät kuitenkaan muutu, jvaikka pidettäisiin kiinni 2,5 prosenttiyksikön virhemarginaalista.

Kannatusluvut muuttuvat seuraavanlaisiksi vaihteluväleiksi, kun virhemarginaalit liitetään niihin.  

HS-Gallup (Helsingin Sanomat 20.12.2005), kun virhemarginaalit otetaan huomioon tekstissä selostetulla tavalla. Laatinut Pertti Manninen. 20.12.2005.

prosenttia

prosenttia

prosenttia

 

10/2005

11/2005

12/2005

Tarja Halonen

55-61

49-55

52-58

Sauli Niinistö

17-23

21-27

17-23

Matti Vanhanen

12-18

15-21

16-22

Nyt kertaus! Kannatta lukea Helsingin Sanomien aluperäinen artikkeli uudestaan ja tarkistaa, ovatko siinä esitetyt väitteet paikkansapitäviä, otsikkoa myöten, kun virhemarginaalit otetaan huomioon.

Ja toteamus: eivät ole! Seuraavaan on poimittu kaikki päätuloksen räikeät ja väärät väitteet:

"Halosen suosio kääntyi kasvuun". Tutkimus ei tue tätä väitettä. Väite on epä-älyllinen ja lukijaa halveksiva.

"Presidentti Tarja Halosen suosio presidenttikisassa on kääntynyt joulukuussa kasvuun. Tuoreen HS-Gallupin mukaan Halosta äänestäisi nyt 55 prosenttia kansalaisista. Vastaavassa mittauksessa marraskuun lopussa Halosen kannatus oli 52 prosenttia." Tutkimus ei tue tätä väitettä. Väite on epä-älyllinen ja lukijaa halveksiva.

"Niinistön kannatus on marraskuun jälkeen laskenut 20 prosenttiin."  Tutkimus ei tue tätä väitettä. Väite on epä-älyllinen ja lukijaa halveksiva.

"Vanhasen kannatus on nyt 19 prosenttia, kun se oli marraskuussa 18 prosenttia." Tutkimus ei tue tätä väitettä. Väite on epä-älyllinen ja lukijaa halveksiva.

Johtopäätös: Kaikki edellä mainitut artikkelin pääväittetteet ovat sellaisia, joita tutkimus ei tue. Ne ovat siis epä-älyllisiä ja lukijaa halventavia. 

Lopuksi "suurin piirtein"- väite:
"Sdp: ja vasemmistoliiton ehdokkaan Halosen kovimpien haastajien, kokoomuksen Sauli Niinistön ja keskustan Matti Vanhasen, kannatus on nyt suurin piirtein tasoissa."

Kommentti tähän: Tutkimus ei tue väitettä. Tämäkin väite on epä-älyllinen ja lukijaa halveksiva. Varaus: Jos "suurin piirtein" tarkoittaa myös tilannetta "Niinistö 23 - Vanhanen 16", niin väite on ihan oikein, ei edes suurin piirtein!

Lopuksi: Artikkelissa on esitetty joitakin arvioita, jotka voivat olla tosia tai sitten eivät.

Lisäksi siinä selostetaan yksityiskohtaisin prosenttiluvuin erilaisia asioita. Kun näitä arvioita koskeva otoksen joukko on olennaisesti pienempi kuin koko otos, niin niissä virhemarginaalitkin ovat olennaisesti suurempia. Tästä ei ole kuitenkaan kerrottu, joten suurin osa jutusta lienee erilaisten arvailujen ja päässä syntyneiden suoraviivaisten johtopäätösten esittelyä!

Tämä oli siis kommentti artikkeliin: "HS-Gallup. Halosen suosio kääntyi taas kasvuun. Niinistön kannatus väheni neljä prosenttiyksikköä." Helsingin Sanomat. Kotimaa. Martta Nieminen. Tiistaina 20.12.2005.

Tiistaina 20.12.2005. Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.


Lue myös!
Helsingin Sanomat aliarvioi lukijoitaan, jälleen kerran! 90 % päätelmistä on satua! 12 lauantaina 24.09.2005.

Lue myös!
Yle 24 uutiset aliarvioi katselijoitaan ja kuulijoitaan. 12 tiistaina 04.10.2005.

Näissä on myös linkkeja vuosittaisiin kommentteihin vuodesta 1999 lähtien!


Pääkirjoitus tiistaina 20.12.2005.
Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, tänäänkin jälleen kerran. Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?
Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.

 3 vrk:n sääennuste

 

Vaikea kuva

 
 

 John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 

 


John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.


 

 

"Rauhallisen joulun kulkijoita lumisella kylänraitilla."Kuvat 19.12.2005 joulukuun maanantaina klo 13.16 ja paria minuuttia myöhemmin muutaman asteen pakkasessa. Pertti Manninen. Laukaa. Sarjasta "Kulkijoita",  tulossa!  

 
  Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 
12 maanantaina 19.12.2005

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.
Torstaina 10.03.2005.

Varallisuusverorangaistus sai tunteet pinnalle.
SDP:n eduskuntaryhmä langetti tuomionsa seitsemälle väärinäänestäneelle kansanedustajalle, jotka olivat: Saara Karhu, Marjaana Koskinen, Lauri Kähkönen, Esa Lahtela, Reijo Laitinen, Jukka Roos ja Tero Rönni.

Veron poistamista voimakkaasti arvostellut Matti Saarinen ja neljä muuta jättivät kokonaan äänestämättä. Näiden neljän nimet eivät ole olleet julkisuudessa, joten asia pitäisi tarkistaa eduskunnan pöytäkirjoista. Heitä ei rangaistu mitenkään, ainakaan julkisesti. Kummallista tekopyhyyttä!

Kaiken kaikkiaan rangaistus oli aika muodollinen: "Olette olennaisesti loukanneet ryhmän muita edustajia" tai jotakin tämäntapaista löpertelyä.
Maanantaina 19.12.2005. Pääkirjoitus. Pertti Manninen, 12. 

Ylen Päivän peili lähestyksestä kello 17.30 tarttui sitten nauhalle seuraava välähdys:
". tettua lievempi eikä sisällä suoranaisia rankaisutoimia Jarkko Juselius
Toimittaja Jarkko Juselius:
Sdp:n ryhmäpalaveri käynnistyi aamupäivällä tulisesti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kertoi ryhmän työvaliokunnan näkemyksen viime viikon äänestyksestä jossa 7 sdp:n kansanedustajaa äänesti varallisuusveron poistoa vastaan
seitsikon yksi jäsen Jukka Roos tulkitsi asiaa niin että seitsikolta oli viety eduskuntaryhmän luottamus ja hän käveli kokouksesta ulos
Kansanedustaja Jukka Roos:
Me ei nautita eduskuntaryhmän luottamusta mitä vitun luottamusta mä tarviin ne ihmiset jonka luottamuksella mä oon ne on ihan muualla
jouni vaan ykskantaan totes ett et nää seitsemän jotka äänesti varallisuusveros vastaan ei nauti eduskuntaryhmän luottamusta
must tää on nulikkamaista pikkupoikien käyttäytymistä
Juselius:
Sdp:n eduskuntaryhmä kuitenkin jatkoi kokoustaan vielä iltapäivällä ja ryhmän johtaja Jouni Backman ilmoitti sitten odotettua lievemmästä ojennuksesta
Kansanedustaja Jouni Backman:
Ryhmän omien sisäisten keskustelujen tuloksena joudumme valittaen toteamaan ryhmässä että tämä menettely kyseessä olevassa asiassa loukkaa sillä tavalla ryhmän solidaarisuutta että sen vuoks ryhmän luottamus näihin ryhmän jäseniin on olennaisesti heikentynyt Juselius:
Olennaisesti heikentynyt luottamus ei kuitenkaan pidä sisällään erityisiä rangaistustoimia
yksi ojennetuista Saara Karhu arveli seuraamuksiakin kertyvän
Kansanedustaja Saara Karhu:
Tässä vaiheessa kun kaikki paikat on jaettu niin semmosta konkreettista on vaikea ihan äkkiseltään ajatella muuta kuin tietysti se että että ryhmä ryhmä on kenties käyttäytyy vähän toisen lailla niitä kohtaan jotka joiden luottamus on heikentynyt
mutta tietysti sellaisessa tilanteessa missä paikkoja on jaossa tai tai tämän tyyppistä luottamusta niin sitten ei ainakaan ensimmäisenä jonossa mutta se on ollut tietenkin tiedossa siinä vaiheessa kun tämä äänestyspäätös on tehty
Juselius:
Ryhmänjohtaja Jouni Backman pyrki vielä iltapäivällä rauhoittelemaan alkuvaiheessa tulistunutta Jukka Roosia
Backman:
Niin jos oon loukannut voin pyytää tässä toivottavasti menee välityksellänne eteenpäin ihan julkisestikin anteeksi
mutt ei ei ollut tarkoitus tietenkään mitään sellaista sanoa että omasta mielestäni en oo sanonut
sanotaan näin että ainakin muut pysyivät kokoussalissa Uutistoimittaja:
Nuoret tupakoivat entistä vähemmän
nuorten terveystapoja selvittäneen tutkimuksen mukaan myös nuorten asenteet ovat muuttuneet tupakoinnin vastaiseksi
näin tutkimuksen johtaja professori Arja Rimpelä Tampereen yliopistosta
Professori Arja Rimpelä:
Poikien tupakointi on kääntynyt laskuun toisaalta pojat nuuskaavat jonkun verran ."
Ylen Päivän peili lähestyksestä kello 17.30 maanantaina 19.12.2005. 

Lue myös!
Ökyrikkaiden vero poistettiin kokonaan ja lopullisesti! Tiistaina 13.12.2005.

Napoleon?
 Tiistaina 13.12.2005.
Huussin perältä. Keskiviikkona 04.05.2005.
Varallisuusveron poisto ja hiukan muutakin.
Tiistaina 13.12.2005.


"Törkeä rikos."
Jalkapallon sopupeliaineisto on toimitettu rikospoliisille. Asia tutkitaan ja kysymyksessä on joko törkeä petos, jos saadaan näyttöä sopupeliin syyllisistä. Jos ei saada niin, yllätys yllätys, vaiko ei sittenkään yllätys, Ilta-Sanomat on syyllistynyt törkeään vahingontekoon Veikkausta ja Jalkapalloliigaa kohtaan.

Nyt näyttäisi siltä, että lähdesuoja saadaan murrettua, tai sitten Ilta-Sanomat tyytyy kohtaloonsa ja ottaa vastaan tuomion törkeästä vahingonteosta.

Onko siinä nyt sitten laskettu, oliko operaatio siinä tapauksessa kannattava, toisin sanoen voittaako kassakoneen kilinä oikeuden määräämän sakon ja vahingonkorvauksen.
Maanantaina 19.12.2005. 2. pääkirjoitus. Pertti Manninen, 12

Lue myös!
Ilta-Sanomat julkaisi salaiset Irak-vuotoon liittyvät asiakirjat, mutta asia jäi tutkimatta, kun Suomen valtio ei ryhtynyt asianosaiseksi ja vaatimaan vahingonkorvausta.
SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!  
 3 vrk:n sääennuste

 

Vaikea kuva

 
 

 John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 

 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 
12 sunnuntaina 18.12.2005

"Sininen lintu vuoden pimeimpänä päivänä". Kuva.

Pääkirjoitus sunnuntaina 18.12.2005.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta jo nyt, jos tämä jää Nettisanomien viimeiseksi numeroksi, ennen joulua 2005. Kiitos lukijoille, jotka ovat suhtautuneet välillä ilmestymisen epäsäännöllisyyteen ystävällisesti ja joustavasti. Aika on rajallinen ja välillä se riittää "kaikkeen" välillä ei sitten mihinkään. Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.

Linkit aikaisempiin joulunumeroihin:
Joulusanomat, torstaina joulukuun 23. päivänä 1999. 
Jouluna 2000, torstaina 21. joulukuuta 2000. 
Something, torstaina 20.12.2001.
"Tähtipojat", torstaina 19.12.2002. 
Hyvää Joulua 2003 ja Onnellista Uutta Vuotta 2004!  Torstaina 25. joulukuuta 2003.

Jouluna 2004 lehti jäi ilmestymättä laajakaistaa odotellessa.
Tapaninpäivän järkyttävistä tapahtumista sain tietoa Thaimaasta jo aamulla kello 9, joista kerroin suppeassa "välinumerossa" perjantaina 31.12.2004:

"Sunnuntaina 26. joulukuuta 2004, tapaninpäivänä, kello 08.55 Suomen aikaa avasin television, joka oli jäänyt edellisenä iltana Ruotsin kanavalle. Ruudussa oli tekstiuutisia, joista kävi ilmi, että valtava hyökyaalto on iskenyt Intian valtameren rannikoille. Käänsin ohjelman BBC.News-kanavalle ja siellä oli jo kuvia ja selostusta tapahtuneesta. Suomessa asuva tyttäreni soitti muutamaa minuuttia myöhemmin ja kertoi, että poikani on soittanut hänelle Thaimaasta. Poikani ja hänen vaimonsa voivat hyvin, he ovat olleet tapahtuman aikaa sisämaassa. Lisäksi tyttäreni kertoi, että puhelusta kävi ilmi rannoilla olevan paljon ruumiita pitkin ja poikin. Samassa BBC News lähettää  kuvia Phuketista ja lopetamme puhelun ja ryhdymme katsomaan tahoillamme suoraa raporttia paikasta, jossa siis poikani majailee. Pertti Manninen."
12 perjantaina 31.12.2004.


Tuuli käy heidän ylitseen. Kuva: Pertti Manninen. Sarja.

 3 vrk:n sääennuste

 

Vaikea kuva

 
 

 John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.


 

 


John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.


Keskiviikkona 14. joulukuuta 2005.
Snooker.

14.12.2005 joulukuun keskiviikkona klo 14.52. "Snooker". Kuva Pertti Manninen, Jyvässnooker, Jyväskylä. 

Vanhaa: "Arkistojen aarteena tarjoamme seuraavan Matti Vanhasen mielipidekirjoituksen lähes parin vuosikymmenen takaa. Artikkeli on edelleenkin ajankohtainen yrittäessämme ymmärtää Vanhasen ajattelutapaa.

Huomatkaa erityisesti kuinka Vanhanen käyttää edelleen samoja keinoja kuin parikymmentä vuotta sitten. Artikkelissa Vanhanen tukee Baltian maiden miehitystä leimaamalla miehityksen vastustajat provokaattoreiksi ja marginaali-ilmiöksi - aivan samoin kuin yhä jatkuvan Suomen alueiden miehityksen vastustajat leimataan vielä nykyäänkin."
Matti Vanhanen - jälkisuomettunut kummitus sivustossa www.kavkaz.fi.

Matti Vanhanen:
Baltic Star. Suomenmaa tiistaina 30.07.1985.

 

Vanhaa ja uutta Vanhasta.

Uutta: "Vanhasen kirja Suomen tie maailmassa on keskustan presidenttiehdokkaan poliittinen ohjelmajulistus ...

Yllättävintä on ehkä kuitenkin se, miten suorasukaisesti Vanhanen kehuu teoksessa itseään, pääministerivuosiensa saavutuksia.

Lukija saa esimerkiksi tietää, miten Vanhanen Moskovassa kättä päälle lyömällä lopetti Venäjän ilmatilaloukkaukset, miten hän käynnisti tilannekuvajärjestelmän rakentamisen valtiojohdolle, otti aloitteen YK-mandaatista luopumisessa tai miten monta pääjohtajatason virkaa hänen hallituksensa on hankkinut EU:sta."

Vanhanen runttaa Niinistön puolustuslinjan. Pääministeri kehuu itseään häpeilemättä vaalikirjassaan. Helsingin Sanomat. Kotimaa. Arto Astikainen. Keskiviikkona 14.12.2005. 

"Ulkopolitiikan lähestymistavoista realismi on lähempänä omaa luonnettani kuin idealismi."

"Hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen edellyttää ennen kaikkea taloudellista kilpailukykyä ja kykyä rakenteellisiin uudistuksiin."

Tietokulma. Matti Vanhasen linjanvetoja. Helsingin Sanomat keskiviikkona 14.12.2005.

Linkki:
"Pääministeri Matti Vanhanen leikkii vakavilla asioilla." Turvallisuutta etsimässä. Pääkirjoitus. Pertti Manninen. 12 torstaina 07.10.2004.

 

Tiistaina 13. joulukuuta 2005.
Napoleon?

13.12.2005 joulukuun tiistaina klo 13.29. "Napoleon". Kuva Pertti Manninen, Suomen eduskunta: Yksityiskohta Yle:n kuvasta.

Kuva: Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma otti varallisuusveron poistokeskustelun päätteeksi Napoleon-asennon ja oli itseensä tyytyväinen.

Lue myös!

"Kriisinhallintalaista ei olisi tullut mitään sotkua, jos olisi haluttu noudattaa YK:n peruskirjaa: siis odottaa YK:n päätöstä joukkojen lähettämisessä. Taisteluintoilijat halusivat siis rikkoa mieluummin YK:n peruskirjaa ja halusivat tästä rikkomisesta siis lakia."
Pääministeri putosi kriisinhallintakuoppaan.
12. Pääkirjoitus 04.12.2005.

 

Ökyrikkaiden vero poistettiin kokonaan ja lopullisesti!

Varallisuusverosta luopuminen oli liian kova pala nieltäväksi osalle SDP:n kansanedustajia. Seitsemän heistä äänesti vastaan, kun eduskunta hyväksyi veron lopettamisen ensi vuoden alusta. Päätös syntyi luvuin 134-45.

SDP:n edustajista veron lopettamista vastustivat Saara Karhu, Marjaana Koskinen, Lauri Kähkönen, Esa Lahtela, Reijo Laitinen, Jukka Roos ja Tero Rönni. Veron poistamista voimakkaasti arvostellut SDP:n Matti Saarinen jätti kokonaan äänestämättä.

Oppositiopuolueista veron poistoa vastustivat vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset. Kristillisdemokraateista enemmistö vastusti veron poistoa, mutta puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen ja presidenttiehdokas Bjarne Kallis tukivat hallituksen esitystä veron lopettamisesta.

Hallitus päätti varallisuusverosta luopumisesta jo vuosi sitten osana silloin sovittua tulopoliittista kokonaisratkaisua. STT.

Reijo Laitinen: "Kyllä tupo olisi syntynyt ilmankin!" MTV3, Seitsemän uutiset tänään tiistaina 13.12.2005.

Lisää! Huussin perältä. Keskiviikkona 04.05.2005.

Varallisuusveron poisto ja hiukan muutakin.
Tiistaina 13.12.2005.

 

Sunnuntaina 11. joulukuuta 2005.
Suomi ja Irakin sota vuonna 2003.

Presidentti Tarja Halonen tiedotustilaisuudessa lauantaina 19.11.2005 viralliseksi SDP:n presidenttiehdokkaaksi asettamisen jälkeen. Kuva 19.11.2005 Pertti Manninen.

 

Kuka oli haukka?

Joutuuko ulkoministeri Erkki Tuomioja taas uhrautumaan?

Sekä presidentti Tarja Halonen että silloinen pääministeri Paavo Lipponen ovat ilmoittaneet, että heillä oli samanmieliset kannat.

Presidentti Tarja Halonen on myös ilmoittanut, että hänellä oli tiukempi kanta kuin hallituksen muotoiltu kanta.

Säästeleekö Kokoomus valttikorttia pankinjohtaja Sauli Niinistölle?

Kaikki tieto löytyy Ylen nauhoilta, jotka on tähän purettu sanatarkasti. Sunnuntaina 11.12.2005 Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.

  

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Maisema

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

 

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 

 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 
12 keskiviikkona 14.12.2005

Arkistojen aarre sivustosta www.kavkaz.fi.
Suomenmaa tiistaina
30.07.1985.
Matti Vanhanen: Baltic Star.

Varallisuusveron poisto ja hiukan muutakin.

Ökyrikkaiden vero poistettiin kokonaan ja lopullisesti! Tiistaina 13.12.2005.
Napoleon? Tiistaina 13.12.2005.


Uusi ihminen.
Leif Salmén. Torstaina 25.11.2004. 
Optimistinen arvio. Leif Salmén. Torstaina 13.01.2004. 
Krokotiilien suo. Leif Salmén. Torstaina 03.02.2005.
Elokuvalipulla kohtuuton hinta. Torstaina 10.03.2005.

Kokoomuslaiset hykertelevät varallisuusveron poistoa. Näin hallitus muistaa Suomen rikkaimpia. Huussin perältä. Keskiviikkona 04.05.2005.
Köyhyys:  Keskiviikkona 04.05.2005. 
Opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa Torstaina 30.05.2002.

Hallitus armeliaana: Köyhyyspaketti kolmasosa rikkaiden varallisuusveron poistosta! Maanantaina 29.08.2005.  

Budjetti: Rikkaalle reippaasti ja köyhällekin vähän  Lauantaina 17.09.2005.

Maa ja maksattaminen. Bisquit.
"Tässä esitetään seuraava veikkaus: Kapitaali bonuksesta. Moraali anuksesta. Tieto siitä, ettei pääomalla ole isänmaata, näyttää nyt levinneen jopa valtiovarainministeriöön. Antti Kallomäki esittää viimeisenä vallankumouksellisena tekonaan varallisuusveron poistamista isänmaasta. Forssan suunnassa saattaisivat pyöriä haudoissaan jos eläisivät, koska eivät ymmärtäisi maailman muutosta". Tiistaina 20.09.2005.  

Aakkosjärjestyksessä toisiinsa kietoutuvaa moskaa. Keskiviikkona 28.09.2005. 

Sinikka Mönkäre joutuu kertomaan tämän päättäjä-ministerin nimen: Antti Kalliomäki ..." Keskiviikkona 05.10.2005.

"Meillä menee erinomaisen hyvin, Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma. Tiistaina 11.10.2005. 

 
 

Todellisuus näinä päivinä: Jokaisesta hokemasta yksi euro eläkeläisille. Tiistaina 11.10.2005.

Helsingin Sanomat ryhtyi tehtävänsä mukaisesti kertomaan Torstaina 13.10.2005.
Pääkirjoitus. Espoosta Helsingin kautta Bagdadiin. Perjantaina 14.10.2005.
Pääkirjoitus. Varallisuusveron poistosta ruvettiin vihdoinkin keskustelemaan tai ainakin puhumaan. Lauantaina 15.10.2005. 
"Nainen: No asunnottomuus voidaan poistaa jos. Maanantaina 17.10.2005.

Erotkaa, veroministeri Ulla-Maj Wideroos! Perjantaina 21.10.2005.
"Hallituksen esitys osinkoverotuksesta suosii talousrikollisuutta". Maanantaina 31.10.2005.
Valiokunta: Osinkoja voidaan maksaa myös anonyymeille. Maanantaina 14.11.2005.

Naiset yllättävät pääministerit jatkuvasti housut kintuissa! Pääkirjoitus. Keskiviikkona 23.11.2005.

Veroaleen käytetyistä rahoista tuleekin valtiolle takaisin vain alle 10 prosenttia! Sunnuntaina 27.11.2005.

Pääministeri putosi kriisinhallintakuoppaan. Pääkirjoitus. Sunnuntaina 04.12.2005.

 
 

Vaikea kuva

 
 

 John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono. 


John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono. 

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Maisema

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

 

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 
 
 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 

12 keskiviikkona 14.12.2005

12 sunnuntaina 11.12.2005:

Suomi ja Irakin sota vuonna 2003.

Yle tv1-uutiset klo 20.30 maanantaina 05.12.2005. Sunnuntaina 11.12.2005.

12 torstaina 08.12.2005:
John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.
Sydänverinen muistelo.

Tuulessa. Teppo Kulmala: John ja Yoko, 8.12. - 25 vuotta jälkeen. 

"5 vuotta sitten. Silloin 20 vuotta sitten."
Torstaina 7. joulukuuta 2000.


"Unohdettu John Lennon".

12 keskiviikkona 07.12.2005:
Rikoksen tehneen lehden päätoimittajakin pyörähteli!
Lue: SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!  
Lue myös! Rikoksesta epäillyn ja todisteita hävittäneen lehden toimittaja sai suuren journalistipalkinnon! 

Irak-vuotoasiakirjat julkaistiin iltapäivälehdissä. Tässä aineisto kokonaisuudessaan.

11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.

12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!

 

Muuta.

Helsingin Sanomat aliarvioi lukijoitaan, jälleen kerran!

Lue myös! 
90 % päätelmistä on satua! 12 lauantaina 24.09.2005.

Yle 24 uutiset aliarvioi katselijoitaan ja kuulijoitaan.

UN celebrates 60th birthday with wreath laying, pledges to rise to new challenges.   www.un.org
Pääkirjoitus. Saako YK mahdollisuuden?
torstaina 23.10.2003
Wolfowitz: Maailmanpankilta lisää rahaa maanjäristysalueelle. lauantaina 22.10.2005.

 Sonera-kirjan kirjoittaja (?) oikeudessa. Alkuperäisen ja sensuroimattoman Sonerakirjan teksti: 
Lue myös!
Omistajan vastuu. Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.


Helsinki. Hakaniemen Elanto on nyt Sokos!

Bodom-juttu.
Käräjäoikeuden päätös jää voimaan. 
Espoon käräjäoikeuden tuomio kokonaisuudessaan.
Kolumnisti Ritva Santavuori herjaa käräjäoikeutta?   

Hytös-tuomio.

Post fortum.
Bisquit. Seppo Ahti.


Helsingin Sanomat aliarvioi lukijoitaan. 
Yle 24 uutiset aliarvioi katselijoitaan ja kuulijoitaan.

Väärää tietoa verotuksesta 2.
Miten meitä hallitaan?

 
 

Vaikea kuva

 
 

 John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 

 


John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.


Linkkejä etusivulle:  To 22.09   -   Pe 23.09   -   La 24.09   -  Su 25.09   -  Ma 26.09   -  Ti 27.09   -  Ke 28.09   -  To 29.09   -  Pe 30.09   -  La 01.10   -  Su 02.10   -  Ma 03.10   -  Ti 04.10   -   Ke 05.10  -  To 06.10   -  Pe 07.10  -  La 08.10  -  Su 09.10  -  Ma 10.10   -   Ti 11.10   -  Ke 12.10  -   To 13.10   -  Pe 14.10   -  La 15.10   -  Ma 17.10  Ti 18.10   - Ke 19.10   -  To 20.10    -  Pe 21.10  -  La 22.10  -  Su 23.10  - Ma 24.10  -   Ti 25.10  - Ke 26.10  - To 27.10  - Pe 28.10  - La 29.10 - Su 30.10  - Ma 31.10  - Ti 01.11  - Ke 02.11  - To 03.11  - Pe 04.11  - La 05.11  - Su 06.11  - Ma 07.11  - Ti 08.11  - Ke 09.11  - To 10.11  -- Pe 11.11. - La 12.11.  - Su 13.11.  - Ma 14.11.  - Ti 15.11.  - Ke 16.11  - - To 17.11. - Pe 18.11.  - La 19.11.  - Su 20.11.  - Ma 21.11. -- Ti 22.11.  - Ke 23.11  - - To 24.11  - Pe 25.11  - La 26.11  - Su 27.11.  - Ma 28.11.  - Ti 29.11.  - Ke 30.11.  - To 01.12.  - Pe 02.12.  - - La 03.12.  - Su 04.12.  - - Pe 02.12.  - La 03.12.  - Su 04.12.  - Ma 05.12.  - Ti 06.12.  - Ke 07.12- To 08.12.  - Pe 09.12.  - La 10.12.  - Su 11.12.  - - Ma 12.12.  - Ti 13.12.  - ke 14.12.  -- - To 15.12.  - Pe 16.12.  - La 17.12.  - Su 18.12.  - - Ma 19.12.  -- Ti 20.12. 


 

Tuuli käy heidän ylitseen. Poisnukkuneitten muistolle.


 Kuva Pertti Manninen   Sarja. 

 

12.fi - tilasto


Tilasto: Nettisanomilla on ollut heinäkuusta 1999 alkaen 850 000  (0,85 miljoonaa) kävijää, jotka ovat  tehneet 17 400 000 (17,4 miljoonaa) hakua (hits)! 19.09.2005


Marraskuu
2005
November

 

 

Nuolet osoittavat edellisen ja seuraavan numeron etusivulle!

TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:12@hotmail.com   
Copyright 12.fi 2005/445. Sivut: 21.12.2005,   (nettiin 21.12.2005, linkit 21.12.2005). 

12 - 2005/12/21 - Kuva: "Kuu keskellä kirkasta päivää eli talvipäivän seisaus: tästä päivä pitenee". - Helsingin Sanomat  - Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia? - Gallup-humpuuki - Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. - Kommentti - Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu - Halosen suosio kääntyi taas kasvuun. Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005. Martta Nieminen - Janne Virkkunen - Muita kirjoituksia ja selostuksia. - mielipidetiedustelut - gallup - mielipidetiedustelu - presidentin vaalit - presidentinvaalit - 2006 - kritiikki - Tarja Halonen - Sauli Niinistö - Matti Vanhanen - Heidi Hautala - Bjarne Kallis -  Henrik Lax - Timo Soini ja Arto Lahti (ei mainita artikkelissa) - kuva: "Presidentillinen välipala puiston kioskilla".- Kuvat Pertti Manninen. - etusivu keskiviikkona 21.12.2005 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12 


Kesän hyvä teko:
Opeta lapsi uimaan!

 
 
sivun alkuun!
 

 

Liite1.
Pääuutissivulla:
Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. (Pääuutissivulla A3).

"HS-Gallup
Niinistön ja Vanhasen kannatus lähes tasoissa
Niinistön suosio on laskenut, Vanhasen hieman kasvanut
Halosen kannatus kääntyi notkahduksen jälkeen nousuun
Martta Nieminen
Helsingin Sanomat

Kokoomuksen Sauli Niinistön ja keskustan Matti Vanhasen kannatus presidenttikisassa on nyt suunnilleen samalla tasolla, kertoo Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaama tutkimus.

Niinistön suosio on laskenut marraskuun lopusta neljä prosenttiyksikköä. Vanhasen kannatus taas on noussut prosenttiyksikön.

Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaan Tarja Halosen kannatus kääntyi joulukuussa nousuun marraskuun notkahduksen jälkeen. Halonen saisi nyt 55 prosentin kannatuksen. Tämän perusteella hän menisi läpi jo ensimmäisellä vaalikierroksella.

Halosen suosio on yli 50 prosentin tasolla eri osissa maata lukuun ottamatta Pohjois-Suomea, jossa kannatus jää 40 prosenttiin.

Niinistön kannatus on keskimääräistä suurempaa Uudellamaalla ja Vanhasen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Niinistön tukialueisiin kuuluu pääkaupunkiseutu, jossa Halonen on silti ylivoimainen.

Halonen on selkeimmin myös nuorten suosikki. Epävarmuutta kannatukseen tuo se, että nuoret ovat yleensä laiskimpia äänestäjiä.

Haastatteluja tehtiin 1400. Vastanneista 16 prosenttia ilmoitti, ettei osaa ottaa asiaan kantaa. Epävarmojen määrä on kasvanut pari prosenttiyksikköä marraskuusta.

Kotimaa A4
Pääkirjoitus A2".

Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. (Pääuutissivulla A3).Liite2.
Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. (2. pääkirjoitus sivulla A2).

"Vaalien kakkossijasta yhä tasainen kisa
Kokoomuksen Sauli Niinistö ja keskustan Matti Vanhanen käyvät yhä äärimmäisen tiukkaa kilpaa presidentinvaalien kakkossijasta, ilmenee Suomen Gallupin Helsingin Sanomille tekemästä tuoreimmasta kyselystä. kyselyn perusteella porvaripuolueitten pääehdokkaat ovat käytännössä tasoissa.

Vanhasen kannatus on syksyn aikana noussut hitaasti mutta varmasti. se on kuitenkin edelleen alle keskustan puoluekannatuksen.

Niinistön lukemat ovat palanneet 20 prosentin tasolle marraskuun lopun 24 prosentista, joka oli selvästi korkeampi kuin muilla tutkimuslaitoksilla. Niinistön kannatus on suunnilleen samoissa kokoomuksen kannatuksen kanssa.

Tarja Halosen kannatus on edelleen vankka, 55 prosenttia. Se on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kuun kyselyssä, mutta vähemmän kuin tämän vuoden vakiintunut kannatus, 57-58 prosenttia.

Näillä lukemilla Halosella on täysi mahdollisuus tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella, mutta mitenkään varmaa se ei ole. Halonen kerää edelleen kannatusta Sdp:n ja vasemmistoliiton lisäksi myös keskustasta, kokoomuksesta ja etenkin vihreistä. Viime mittauksessa varsinkin vihreiden kannattajien ja naisten tuki Haloselle notkahti, nyt luvut ovat elpymään päin.

Niinistön kampanjasta näyttäisi alkuinnostus hiipuneen. Kyselyn perusteella ylempiä tuomihenkilöitä vuotaa Niinistöltä etenkin Halosen mutta myös Vanhasen taakse.

Kyselyn ajankohtana olivat ensimmäiset suuret, kaikkien ehdokkaiden vaalikeskustelut jo käyty. se selittänee kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksen ja perussuomalaisten Timo Soinin kannatuksen kasvun. Kumpikin on pärjännyt televisiokeskusteluissa hyvin. sen sijaan Heidi Hautala ei ole televisiotenteistä saanut lisää potkua, sillä hänen kannatuksensa on pudonnut."

Helsingin Sanomat. Tiistaina 20.12.2005. (2. pääkirjoitus sivulla A2).


 

Liite3.
Niinistön ja Vanhasen kannatus lähes tasoissa
Julkaistu 19.12. 23:43
Tarja Halonen

Kokoomuksen Sauli Niinistön ja keskustan Matti Vanhasen kannatus presidenttikisassa on nyt suunnilleen samalla tasolla, kertoo Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaama tutkimus.

Niinistön suosio on laskenut marraskuun lopusta neljä prosenttiyksikköä. Vanhasen kannatus taas on noussut prosenttiyksikön.

Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaan Tarja Halosen kannatus kääntyi joulukuussa nousuun marraskuun notkahduksen jälkeen. Halonen saisi nyt 55 prosentin kannatuksen. Tämän perusteella hän menisi läpi jo ensimmäisellä vaalikierroksella.

Halosen suosio on yli 50 prosentin tasolla eri osissa maata lukuun ottamatta Pohjois-Suomea, jossa kannatus jää 40 prosenttiin.

Niinistön kannatus on keskimääräistä suurempaa Uudellamaalla ja Vanhasen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Niinistön tukialueisiin kuuluu pääkaupunkiseutu, jossa Halonen on silti ylivoimainen.

Halonen on selkeimmin myös nuorten suosikki. Epävarmuutta kannatukseen tuo se, että nuoret ovat yleensä laiskimpia äänestäjiä.

Haastatteluja tehtiin 1 400. Vastanneista 16 prosenttia ilmoitti, ettei osaa ottaa asiaan kantaa. Epävarmojen määrä on kasvanut pari prosenttiyksikköä marraskuusta.

Muualla Verkkoliitteessä:
Helsingin Sanomien vaalikone
Unto Hämäläisen vaaliblogi
Keskustele aiheesta
MARTTA NIEMINEN / Helsingin Sanomat
martta.nieminen @sanoma.fi


 

Liite4.
KOTIMAA
Halosen suosio kääntyi taas kasvuun
Presidentti Tarja Halosen suosio presidenttikisassa on kääntynyt joulukuussa kasvuun. Tuoreen HS-Gallupin mukaan Halosta äänestäisi nyt 55 prosenttia kansalaisista.

Kirjaudu sisään:
Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy käyttäjäksi.
Käyttäjätunnus:
Salasana:
Muista käyttäjätunnus
Ostamalla lukuoikeutta pääset lukemaan kaikki Verkko-Hesarin uutiset. Lisää hinnoista ja tilausvaihtoehdoista
Uutisista voi keskustella myös ilman rekisteröitymistä. Kommentoi klikkaamaasi uutista.
Palvelun rekisteröitymistä vaativien osien käyttö edellyttää, että selaimesi hyväksyy evästeet (cookiet).
Jos käytät palvelua yhteiskäytössä olevalta tietokoneelta, huolehdi, etteivät käyttäjätietosi jää selaimen välimuistiin.
Jos selaimesi ei tue javascriptiä, sulje selain istunnon päätteeksi.
Lisätietoa rekisteröitymisestä löydät Apua-sivuilta Usein kysytyistä kysymyksistä.
Unohditko salasanasi?

helsinginsanomat.fi


Liite5.
Niinistö ja Vanhanen lähes tasoissa Halosen takana
Julkaistu 20.12.2005, klo 03.15 (päivitetty 20.12.2005, klo 08.25)

Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön ja keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen kannatus on lähes tasoissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden teettämän kyselyn mukaan Niinistöä äänestäisi nyt 20 prosenttia, Vanhasta puolestaan 19 prosenttia äänestäjistä.

SDP:n ehdokkaan Tarja Halosen kannatus on 55 prosenttia. Halosen suosio näyttää rakoilevan vain maan pohjoisosissa, missä hänen äänisaaliinsa jää 40 prosenttiin.

Niinistöllä on keskimääräistä vankempi kannatus Uudellamaalla, Vanhasella Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Vihreiden ehdokkaan Heidi Hautalan, kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksen ja perussuomalaisten Timo Soinin kannatus on noin parissa prosentissa.

RKP:n Henrik Laxin ja sitoutumattoman ehdokkaan Arto Lahden kannatus on yhden prosentin vaiheilla. Pyöristyksistä johtuen kannatusten yhteenlaskettu summa ylittää 100 prosenttia.

Kysely tehtiin 1 400:lle kansalaiselle. Virhemarginaali on suurimmillaan 2,5 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

YLE24

pm.


Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen. ..
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.