<edellinen seuraava>
12.fi  n:o 530
 
2006
elo 06
 Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan


Unikkotie 13, 01300.Vantaa.
P. (09) 838 79120

Sanomisen ja
julkaisemisen vapautta
vuodesta 1999.


Joie - Zidane

    7 vuotta sitten: Kettunen, Stiller, Donner, Sundqvist, Arsenal, Laajavuoren rallirata ym.

Luotettavaa ja ammattitaitoista rakennus- ja siivousalan palvelua jo vuodesta 1994. Työturvallisuuskortti-koulutusta. Arsedel Oy
 


Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Kaupunkikuva

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

   

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 Hiroshiman muistopäivä elokuun 6. Sunnuntaina 06.08.2006.
Tänään on kulunut tasan 61 vuotta siitä, kun Yhdysvallat pudotti atomipommin Japanin Hiroshimaan. Kolme päivää myöhemmin pommitettiin myös Nagasakia. Hiroshiman pommitus tapahtui aamulla hieman kello kahdeksan jälkeen. Pommi tappoi heti 78 000 ihmistä. Vuoden loppuun mennessä kuolleita oli jo 140 000, kun kaupungissa oli asukkaita kaikkiaan 350 000. Atomipommi räjähti 600 metriä kaupungin yläpuolella ja nosti lämpötilan 4 000 asteeseen 4,5 kilometrin säteellä. Toinen atomipommi Nagasakissa tappoi 9. elokuuta välittömästi 27 000 ihmistä ja vuoden loppuun mennessä kuolleita oli 70 000. Kaupungissa oli ennen pommitusta 200 000 asukasta. Tähän mennessä atomipommista johtuneisiin sairauksiin ja vammoihin on Japanin viranomaisten mukaan kuollut jo yli 385 000 henkeä. (STT) 
Runo 1951. Veri.  Koichi Tokuno, 11-luokkalainen poika, 5. luokalla v. 1945Veri.


phuket.fi


  Kuva: Hiroshima ja Helsinki 06.08.2005. Hiroshiman 60-vuotismuistopäivä lauantaina 6. elokuuta 2005. Helsinki hetkeä ennen (20:52) lyhtyjen sytyttämistä. Lyhdyt BBC:n uutislähetyksestä (07.08.2005 klo 02.11 Suomen aikaa). Nagasakin 60-vuotismuistopäivä kolme päivää myöhemmin 09.08.2005. Kuvan unelmoinut Pertti Manninen matkalta palattuaan. Töölönlahti, Hotelli ja Ooppera. Katso myös alkuperäinen kuva!

Runo: 1951. Veri.  Ensimmäinen runo kirjasta Hiroshiman lapset. Koichi Tokuno, 11-luokkalainen poika, 5. luokalla v. 1945Veri.
 

06.08.2005. BBC World. Hiroshima. 60th anniversary.

       
Hiroshima 06.08.2005.  Ceremony - Boy - Children - Lights.

 1951. Veri.Koichi Tokuno, 11-luokkalainen poika (5. luokalla v. 1945). Veri. Ensimmäinen runo kirjasta Hiroshiman lapset.

11-luokkalainen poika (5. luokalla v. 1945).

 

Professori Arata Osadan, joka itsekin oli Hiroshiman pommituksen uhri, kokoama dokumentti kertoo sodan kauhuista lasten silmin. Se on todellinen, uhrien omakohtainen kuvaus ydinpommin pudottamisen seurauksista. Lasten yksinkertaiset, kaunistelemattomat kertomukset vakuuttavat meidät ponnistelemaan kaikin keinoin rauhan hyväksi. (Kirjan esittely takakannessa). Japaninkielinen kirja ilmestyi lokakuussa 1951 nimellä Hiroshiman lapset: hiroshimalaisten poikien ja tyttöjen vetoomus. Kirja ilmestyi engalanninkielisenä Children of Hiroshima vuonna 1980 ja suomenkielisenä Hiroshiman lapset vuonna 1984 suomentajanaan Eila Salomaa ja julkaisijanaan Lasten Keskus. Myötäelänyt Pertti Manninen 2003.
12.fi torstaina 27.03.2003.

Katso myös! Minä en halua kuolla! 58 kertaa

Hiroshiman ja Nagasakin muistopäivät 6.8. ja 9.8.  12 31.07.2003.


Tuuli käy heidän ylitseen. Poisnukkuneitten muistolle. Sarja.
Kuva: Pertti Manninen.


Etusivulla  torstaina 11. elokuuta 2005. "Torstai on toivoa täynnä". 

Sivun alkuun!

 Tiistaina 01.08.2006.

Tukholmasta Tampereelle eli suomalainen todellisuus.  Katso!
Aamulehti: Myös SanomaWSOY valitti radiotoimilupien jaosta. Mediayhtiö haikailee edelleen itselleen Radio Novan valtakunnallista taajuutta.  Lue!  - Ministerin kootut selitykset. Lue!
En juhli ennen kuin dopingtulokset tulevat.  "Jag jublar inte förrän dopningsvaren kommit."  Läs!
Suuri maaryöstö: Sipoon Christel Liljeström. Lue!  Helsingin Jussi Pajunen. Lue!
Sota lapsia kohtaan - Ketkä ovat vankeja - oikeasti? Ja uhreja? - Rauhaa me etsimme. Lue!  
Makasiinit: Poltto oli vain loppuhuipennus. Todelliset tuhoojat ovat tässä kuvassa. Katso ja lue!
Elokuvalipulla kohtuuton hinta. Nuoren mielipide.Lue!

12 täytti 7 vuotta. Ensimmäiset numerot. Katso ja lue!


phuket.fi

        12  tiistaina 01.08.2006. Tukholmasta Tampereelle eli suomalainen todellisuus. Kuvia Suomessa heinäkuun viimeisellä viikolla 2006.  
Kukittaja juoksee satasen voittajan perässä DN-galassa Tukholmassa tiistaina 25.07.2006. Motoristit kaartavat Laukaan R-kioskilta jätettyään jätti-loton rivin muhimaan lauantaina 29.07.2006. Punertava kissa tarkkailee varjon puolella torstaina 27.07. Kylmä yö nostattaa sumun järvelle aamun hiukan valjetessa maanantaina 31.07.2006. "Lumikki" odottaa tuvan portailla oven avausta sunnuntaina 30.072006.. Uimapaikan vieressä matalassa lahdessa järvi häikäisee kauneudellaan perjantaina 28.07.2006. Helsingin Sanomat haastattelee "suuren maaryöstön" vastustajaa  Sipoossa keskiviikkona 26.072006..SanomaWSOY haikailee yhä Radio Novaa Tampereella ilmestyvässä Aamulehdessä lauantaina, jonka lukija sai käsiinsä Laukaan kirjastossa tänään tiistaina 01.08.2006. Kuvat Pertti Manninen.

Doping.
Kukittaja juoksee
satasen voittajan perässä DN-galassa Tukholmassa tiistaina 25.07. 2006.
Jag jublar inte förrän dopningsvaren kommit. RIGA.  Världens snabbaste man. Justin Gatlin tog titeln i går. Och jag borde jubla som så kallad friidrottsexpert. Men historien har gjort mig skeptisk. Så skeptisk att jag helst väntar till dopningproven är klara. Mats Wennerholm. Publicerad: 2006-05-13. Aftonbladet. Sportbladet. Jag jublar inte förrän dopningsvaren kommit. 
Justin Gatlin kärähti paria viikkoa myöhemmin!

Lotto.
Motoristit kaartavat Laukaan R-kioskilta jätettyään jätti-loton rivin muhimaan lauantaina 29.07.2006. Yli neljän miljoonan potti meni sitten yhdelle rriville, joka myytiin Helsingissä automaatin valitessa rivin. 

Maaryöstö.  Pääkirjoitus.
Helsingin Sanomat haastattelee "suuren maaryöstön" vastustajaa Sipoossa keskiviikkona 26.07.  Artikkelissa Helsingin rajansiirtoesitys johti luottamuspulaan Sipoon johdossa on haastateltavana Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja  Christel Liljeström, jota Sdp ja Kokoomus ovat kampeamassa pois tehtävästään hurratessan helsinkiläisten ja nurmijärveläisten (mm. Matti Vanhanen) neropattien puuhastelulle, niin ihmisten kuin myös maan suurimman päivälehden. Pääkirjoitus. 12. Pertti Manninen. 01.08.2006.
Lue myös!  
Jussi Pajunen: ”Pitää haluta olla oikeudenmukainen” -  Lue myös! Lista Helsingin aluevaatimuksiin liittyvistä kirjoituksista.

Radiotoimiluvat.
SanomaWSOY haikailee yhä Radio Novaa
Tampereella ilmestyvässä Aamulehdessä lauantaina, jonka lukija sai käsiinsä Laukaan kirjastossa tänään tiistaina 01.08.2006. Raditoimilupien jako: Aamulehden artikkelin Myös SanomaWSOY valitti radiotoimilupien jaosta alaotsikko oli selväsanainen: Mediayhtiö haikailee edelleen itselleen Radio Novan valtakunnallista taajuutta. 

Aamulehti: Myös SanomaWSOY valitti radiotoimilupien jaosta.
Mediayhtiö haikailee edelleen itselleen Radio Novan valtakunnallista taajuutta. 

Myös mediatalo Sanoma-WSOY on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen KHO:hon uusista radiotoimiluvista. Konsernin sähköinen yksikkö Swelcom katsoo, että toimilupapakettia on katsottava kokonaisuutena eikä siitä voi erottaa osia uudelleen ratkaistavaksi.  MTV menetti pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen toukokuisella päätöksellä Sävelradion toimiluvan. MTV vaati kesäkuun lopussa KHO:ta kumoamaan päätöksen. Siltä vapautuva taajuus on menossa Sanoma-WSOY:lle. Sanoma-WSOY sai kaksi uutta valtakunnallista lupaa. Swelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja muistutti perjantaina Swelcomin hakeneen ensisijaisesti Radio Novan valtakunnallista taajuutta, mutta yhtiö ei sitä saanut. Hänen mukaansa muodollisesti Swelcomin valitus koskee saamatta jäänyttä taajuutta, mutta valituksella yhtiö haluaa varmistaa asemansa mahdollisessa uusjaossa. Kallioja tähdensi hallituksen päätöksen tyydyttäneen Swelcomia kokonaisuudessaan, mutta kun kilpailija lähti valitukseen, yhtiö ei voinut jäädä seuraamaan sivusta. Valitusta pidettiin myös tarpeellisena siksi, että KHO:lla on mahdollisuus pistää valtioneuvoston päätös täytäntöönpanokieltoon käsittelyn ajaksi. Se voi estää Swelcomia aloittamasta toimintaa saamallaan taajuudella. MTV sai jatkoa Radio Novan toimintaan. Uudet toimiluvat ovat vuosiksi 2007-2011. Perjantaihin mennessä KHO oli saanut valituksen myös oululaiselta Arctic Medialta, joka jäi ilman paikallista lupaa. Yhtiön omistajas Kimmo Saranpää katsoo liikenne- ja viestintäministeriön suosineen linjauksissaan suuria toimijoita, vaikka tavoitteena oli vähentää keskittymistä.
Käsittelyajan pituus ei tiedossa. KHO:sta ei lähdetä arvailemaan, miten pitkään siltä menee valitusten käsittelyyn. mutta tietoliikennealaa koskeviin ratkaisuihin siltä on mennyt keskimäärin runsas vuosi. KHO odottaa liikenne- ja viestintäministeriön selvitystä MTV:n valitukseen elokuun puolivälissä.
Kallioja muistutti yhtiön jo hakemuksessaan avoimesti arvioineen, että kaupallisesta radiotoiminnasta on saatavissa kannattavaa toimintaa joko harjoittamalla sitä nykyisen Radio Novan taajuudella tai kahden kanavan yhdistelmällä. - Vaihtaisin minä päivänä tahansa kaksi lupaamme yhteen lupaan, jos yksi lupa on Novan lupa, hän toisti. Tilannetta sotkee se, että haussa oli erilaisia taajuuksia. Esimerkiksi MTV tai itse asiassa sen televisio- ja radiotoimintaa harjoittava Suomen Uutisradio ei hakenut Sävelradiolleen sen nykyistä taajuutta. - Päätöksen valitusta ei meidän mielestämme voi käsitellä osissa. Jos se otetaan uudelleen käsittelyyn, silloin pitää kaikki miettiä uudelleen. Silloin pelikenttä on auki ja silloin meidän tavoitteena on edelleenkin Radio Novalta vapautuva verkko. Kallioja selvitti.
Aamulehti. Talous. Myös Sanoma-WSOY valitti radiotoimilupien jaosta. STT- Ulla-Maija Hamunen Helsinki. Lauantaina 29.07.2006.

Sama uutinen Helsingin Sanomissa yhdellä palstalla “lyhyesti” otsikolla: Radiolupien jaosta toinenkin valitus ja tekstillä: .Myös viestintäkonserni SanomaWSOY valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen uusista radiotoimiluvista. Aiemmin KHO:lle on tehnyt MTV Oy, joka menetti valtioneuvoston toukokuisella päätöksellä Sävelradion toimiluvan SanomaWSOY:lle. SanomaWSOY:n sähköisen yksikön Swelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja muistuttaa Swelcomin hakeneen ensisijaisesti Radio Novan valtakunnallista taajuutta. Se jäi kuitenkin MTV Oy:lle. Kalliojan mukaan yhtiö haluaa valituksellaan varmistaa asemansa mahdollisessa uusjaossa. Helsingin Sanomat on osa SanomaWSOY-konsernia. HS-Startel. Helsingin Sanomat. Talous. Lyhyesti. Lauantaina 29.07.2006.

Lue myös! 
Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat.  "Ministerin kootut selitykset"  Satunnainen ja hiukan tarkoituksellinenkin lista uutisista ja jutuista lehdissä, tv:ssä ja radiossa sekä netissä liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen päätöksestä (31.05.2006) MTV3:n ilmoitukseen aikomuksesta valittaa päätöksestä, kunhan se on tullut perille (22.06.2006). Selostus listan synnystä pääkirjoituksena listan jälkeen! "Ministerin kootut selitykset"


 

Sivun alkuun!


7 vuotta sitten.

00 12.fi 1999/01 [Po. 1999/00]
torstaina heinäkuun 29. päivänä 1999
01 12.fi 1999/01
torstaina elokuun 5. päivänä 1999


Dilemma
Dilemma
Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille, joilla ei ole välinettä tämän lukemiseen?
Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille sellaisten ihmisten asioista, joista he eivät välitä?
(12 23.7.99 pm)

Suomi
Viikon kettunen
Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi".
Pyrkimys kokonaisuuden hahmottamiseen on tärkeä.

Kettunen:
Lisäpanostusta avainkehittämiseen
Koulutusta saaneet eivät perusta riittävästi uusia yrityksiä vaan menevät mieluummin suuriin yrityksiin palkkatyöläisiksi tai siirtyvät ulkomaille.
Tästä syystä yksi kehityksena avain on yrityshautomomallin luonti ja ensisijaisesti informaatiotekniikan yrityksille.
Hautomon tulisi synnyttää nykyistä tehokkaammin sijoituskelpoisia kasvuyrityksiä. Ne antaisivat mahdollisuuden yritysten perustajien lisäksi myös avainhenkilöille ja kaikille työntekijöille vaurastua.
Vaurastumisesta rulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi".
...
Jo kouluaikana täytyy olla pienimuotoista hautomo- ja valmennustoimintaa ja yrittäjäkoulutusta sekä mahdollisuus tehdä töitä "oikeille" yrityksille.
Näin ajan mittaan kehittyy alueellinen virtuaalihautomo, joka laajenee luonnollisesti valtakunnalliseksi ja kansainväliseksi.
Pekka Kettunen Keskisuomalaisessa 25.7.1999.

Kettunen: Muuttuva Johtajuus
Vaikka johtamisessa tunnustetaan erilaisuus rikkautena ja kehittämisen voimavarana, pyrkimys kokonaisuuden hahmottamiseen on tärkeä, koska se prosessina tarjoaa itse kullekin tilaisuuden omien ennakkoluulojen ja yksipuolisuuksien ihmettelyyn!
Pekka Kettunen Keskisuomalainessa 25.6.99 

Taidatko sen selkeämmin sanoa!
12.fi 28.07.99. pm

Jyväskylä
Kuva: Psykiatrin vastaanotto. Tohtori on paikalla.

Stiller: Yksityistetään koko kaupunki
Stiller: Yksityistetään koko kaupunki
Kaupungin päättäjät tuntuvat asettavan yritysten edut yhteisen hyvän edelle.
Tietoyhteiskuntaylistykseen riittää kyllä rahaa, mutta Kyllössä pitää jonottaa.
Onko tulevaisuus päättäjille sitä, että jyväskyläläinen voi nostaa älykortilla sossusta rahaa? Kaupunki ajaa sellaista virallista identiteettiä, että jyväskyläläinen on internetin käyttäjä, jolla on tosi kivaa. Ihanne-jyväskyläläinen on korkeasti koulutettu menestyjä, muita tänne ei halutakaan.
Ajatuskulun looginen jatko on tietysti, että yksityistetään koko kaupunki. Pyydetään, että Nokia ostaa koko lafkan ja jos ei sille kelpaa niin myydään eniten tarjoavalle. Meistä kaupunkilaisista voi sitten tulla vaikka jotain siivoojia omistajafirmalle. 
(Ruben Stiller Helsingin Sanomissa 19.7.99. Sanatarkasta lainauksesta muutettu sanat: Jorvissa->Kyllössä, espoolainen->jyväskyläläinen, fattassa->sossussa. Stiller asuu Espoon Matinkylässä).
12.fi 28.07.99. pm

Kettunen ralliradan takapiruna.
Kettunen ralliradan takuumiehenä
Laajavuoren ralliradan rakentamisesta on olemassa lainvoimainen päätös, jota ei viime kesänä uskallettu panna täytäntöön asukkaiden liian suuren vastustuksen takia.
Rakentamisen on hyväksynyt kaupungin ylin johto ja viime talven aikana juonittiin rakentamistaktiikka. Mitään ympäristölupaa ei haeta, koska vedotaan siihen huuhaa-perusteeseen, että sellaista ei muka tarvita koska alue on jo kaavoitettu urheilukäyttöön.
Tähän lankaan on joko tietoisesti tai tietämättään mennyt myös Keskisuomalainen.
Radan rakentaminen liittyy yhtenä olennaisena osana kaupunginjohtaja Kettusen luomaan Jyväskylän imago-kampanjaan jossa kyllä Laajavuoren asukkaat jäävät toiseksi.
(12 23.7.99 pm)

Sippulanniemi aidataan golffareille
Sippulanniemi aidataan golffareille
Lähes kaupungin keskellä olevaa golf-kenttää aiotaan laajentaa 18-rataiseksi. Tähän liittyvä kaavoitus etenee hyvää vauhtia kaupungin johdon mitä parhaimmassa suojeluksessa.
Huvittavaa on se,että tuhansien ympäristön asukkaiden vaatimukset heille varattavan lähivirkistysalueen varaamiseksi kaikuvat kuuroille korville ja demari-kokoomusakselin poliittiset päättäjät nielevät tämän.
Alue aidataan ja käyttö rajoitetaan vain golffareille.
Onneksi alueen asukasyhdistys ja asukkaat ovat huomanneet tämän ja heillä on vielä mahdollisuus edes valittaa asiasta kaavan käsittelyn aikana.
Kaikenlaisella vähättelyllä kuitenkin pyritään alueen aitaamiseen ja lopuksi poliittiset päättäjät tulevat siunaamaan asian. Jyväskylän imago sivuuttaa tässäkin tapauksessa asukkaat.
(12 23.7.99 pm)

Arsenalin outoa kiinteistöjalostusta entisessä Suomen pankin talossa
Arsenalin outoa kiinteistöjalostusta entisessä Suomen pankin talossa
Arsenalin tarkoituksena oli siivota riskiyritysten jätökset, jotta valtio saisi edes jotain takaisin käsittämättömän suuresta pankkituestaan.
Jyväskylässä Arsenal on kuitenkin itse ryhtynyt riskisijoittajaksi saneeraamalla Suomen pankin entisen talon luxus-asunnoiksi, jotka näyttävät jääneen myymättä.
Näitä hirmuhintaisia asuntoja myydään nyt jopa yli 12.000 markan neliöhintaan. Jos Arsenal olisi myynyt asunnot saneerattomina, valtio olisi saanut jo ajat sitten rahansa.
Nyt suunnittelijat, rakentajat ja kiinteistövälittäjät ja heidän toimeksiantajansa hyötyvät tästä heille riskittömästä saneeraushankkeesta ja valtiolle näyttää tulevan lisätappioita.
(12 23.7.99 pm)

Suomi
Donner: "valta on aina oikeassa, koska sillä on valta käsissään."
(Helsingin Sanomat 25.7.1999)

Lipposen ja Niinistön salainen sopimus
Lipposen ja Niinistön salainen sopimus
Ahtisaaren syrjäyttäminen on suunniteltu niin, että Niinistöstä tehdään presidentti ja Lipponen jatkaa pääministerinä.
Haloselle on varattu sätkynuken rooli. Aho ja jopa Rehn haukkovat henkeään tässä Suuressa Näytelmässä.
Ainoa yllätys, joka voi sotkea tätä suunnitelmaa on Ahtisaaren asettuminen sittenkin ehdokkaaksi.
(12 23.7.99 pm)

Sundqvist- näytelmä loppui kesken!
Sundqvist- näytelmä loppui kesken!
Sundqvistin käräjäoikeudessa saamaa vapauttavaa tuomiota on arvosteltu julkisuudessa varsin rajusti.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että valtakunnansyyttäjä ei valittanut tuomiosta.
Tästä jäi kyllä sellainen maku, että näytelmän käsikirjoitus olikin tietoisesti laadittu ilman viimeistä näytöstä.
Vuosisadan heinäkuun helteessä tapahtui kummia: Sundqvistin maine on puhdistettu.
Jäljellä on vielä pikkuinen kumarrus, jossa käsitellään velallisen epärehellisyyttä ulosottotoimissa. Siitä voi tulla sakkoja, koska kansa janoaa tuomiota?  
(12 23.7.99 pm)

Kuvagalleria
Jaska Jokunen
Uusi kuva
Vanha kuva
Hakemisto
Tietoa eri aloilta:
Tyylipohja
(kun HTML ei riitä)Sivun valmisti Pertti Manninen 26.07.99
copyright 12 nro 0/99

[Oikaisu: Ei Suomen Pankki vaan Suomen Säästöpankki.]Dilemma 2
Dilemma 2
Miten nämä sivut voivat löytyä valtamerestä tai sen pohjalta?
(12 5.8.99 pm)

Kuva: Puhkupillit Jyväskylän kesässä

Hurskastelua 1
Ministeri Perho ja Helsingin Sanomat työttömien nuorten kimpussa
Ministeri Perho ja Helsingin Sanomat työttömien nuorten kimpussa
Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho, koko hallituksen tuella tietenkin, pyrkii tekemään työstä kieltäytyville nuorille maksettavasta toimeentulotuesta vastikkeellisen.
Helsingin Sanomat toivoo innokkaasti pääkirjoituksessaan tiistaina 3. elokuuta 1999, että hän menestyy pyrkimyksissään.
(12 5.8.99 pm)

Kommentti Maija Perhon ja Helsingin Sanomien hurskasteluun
Ei sanallakaan siitä, että Lex-Leppänen, joka velvoitti kunnat työllistämään kaikki nuoret, romutettiin kokoomuslaisen työministerin, Ilkka Kanervan, ja koko silloisen hallituksen tahdosta.
Ei siitä, että kunnat tietoisesti rikkoivat lakia eivätkä työllistäneet pyydettäessäkään.
Ei siitä, että ministeri julkisesti televisiossa hyväksyi lain rikkomisen ja totesi kyynisesti ja lakoonisesti, että lakia on muutettava.
Ei siitä, että jo silloin riittävän monet varoittivat "joutilaan luokan" syntymisen vaaroista.
Nyt sitten syyllistetään nuoret! Hurskastelua!
Pankinomistajientukeako tässäkin maksetaan?
(12 5.8.99 pm)

Hurskastelua 2
Professori Pehkonen pitkäaikaistyöttömien kimpussa
Professori Pehkonen pitkäaikaistyöttömien kimpussa
Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Jaakko Pehkonen toteaa kirjoituksessaan lauantaina heinäkuun 31 päivänä 1999 Keskisuomalaisen Vierailija-palstalla, että nykyinen työttömyys on pääosin rakenteellista ja pitkäaikaistyöttömät muodostavat rakenteellisen työttömyyden ytimen.
Kuitenkin hän ehdottaa ratkaisuksi tylyä mallia:
Jos työtön ei löydä työpaikkaa hän menettää ansioturvansa. Hänen mielestään työttömän velvollisuus on etsiä työpaikka, vaikkei niitä olisikaan!
(12 5.8.99 pm)

Kommentti Jaakko Pehkosen hurskasteluun
Rakenteellisen työttömyyden ytimen, pitkäaikaistyöttömienkö, olisi siis ratkaistava valtakunnan työttömyysongelma?
Jos he eivät onnistuisi siinä (kukin omalla kohdallaan), niin entä sitten. Ehkä he eivät olisi enää työttömiäkään, heidät olisi pullautettu pois tilastoja sotkemasta!
Tällaisten mielipiteiden esittäjällä näyttää olevan hyvin varmistettu tulevaisuus Lipposen ja Niinistön hallituksen neuvonantajana.
Nyt sitten syyllistetään pitkäaikaistyöttömät!
Hurskastelua!
Pankinomistajientukeako tässäkin maksetaan?
(12 5.8.99 pm)

Kuva: Näillä lapsilla ei aikoinaan ollut työllistymisongelmia, mutta osalla muutamaa vuosikymmentä myöhemmin kylläkin pitkäikaistyöttömyyden mukanaan tuomia ongelmia.
(Kuva Pertti Mannisen Helsingin Kallio 56-sarjasta: 3 rullaa, 32 kuvaa)

Kuva: Presidentti Kekkosen ajasta muistamme Hätätilahallituksen, jonka tehtävänä oli hoitaa työllisyysasiat kuntoon. Aika entinen ei koskaan enää palaa?
(Kuva Pertti Mannisen Helsingin Kallio 56-sarjasta: 3 rullaa, 32 kuvaa)

Viikon pehkonen:
Jos työtön ei löydä työtä, hän menettää ansioturvansa.
(Keskisuomalainen 31.7.99)

Jaakko Pehkonen: Mistä töitä pitkäaikaistyöttömille?
(Katkelmia kirjoituksesta)
Suomen pankin ja valtiovarainministeriön arvioiden mukaan nykyinen työttömyys on pääosin rakenteellista ja pitkäaikaistyöttömät muodostavat rakenteellisen työttömyyden ytimen.
Miten pitkäaikaistyöttömyyttä pitäisi hoitaa?
Perinteiset toimenpiteet ovat osoittautumassa tehottomiksi. Toisaalta uudet ehdotukset eivät saa olla utopistisia. Työtön, varsinkaan pitkäaikaistyötön, ei muutu helposti esimerkiksi yrittäjäksi.
Uusi pohtimisen arvoinen vaihtoehto on järjestelmä, jossa nykyinen ansiosidonnainen työttömyysturva kytketään tietyn työttömyysajan jälkeen työllistymiseen.
Jos työtön ei löydä työpaikkaa, hän menettää ansioturvansa.
Järjestelmä aktivoisi työttömiä työnetsintään, alentaisi tämän ryhmän työvoimakustannuksia ja siten lisäisi työvoiman kysyntää. Järjestelmä loisi taloudellista toimeliaisuutta esimerkiksi palvelusektorille. Samalla järjestelmä toimisi testinä työttömyysturvan väärinkäytölle, koska turvan saaminen edellyttäisi omaehtoista työllistymistä tietyn työttömyysjakson jälkeen.
(Keskisuomalainen 31.7.99)

Taidatkos sen selkeämmin sanoa.
Vaikka pitkäaikaistyöttömyys on rakenteellista, työtön itse on kuitenkin vastuussa työllistymisestään!
Jutussa on lisäksi virhe. Jo nyt työtön putoaa ansisosidonnaiselta, jollei onnistu työllistämään itseään omin tai muiden toimenpitein!
(12 5.8.99 pm)

"Ei heikennetä työttömyys-eläkeputkessa olevien asemaa pakottamalla heitä etsimään olemattomia töitä"
Kansaneläkelaitoksen tutkimus- ja kehitysyksikön tutkija Mikko Viitasen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla heinäkuun 17. päivänä 1999 julkaistu kirjoitukseen "Eläkeputki on harvalle oma valinta" keskeinen sisältö kiteytyi ylläolevaan otsikkoon.

Kuva: Puhkupillit Jyväskylän kesässä

Hurskastelua 3
Jyväskylän kaupungin-hallituksen puheenjohtaja Erkki Ikonen:
Laajavuoren ralliratahanke on tarpeellinen, mutta ymmärrän myös asukkaiden huolen ympäristöstään.  
(Keskisuomalainen 29.7.99)
Ikonen on kuitenkin jo vuosi sitten 25.08.98 ollut mukana teknisen lautakunnan puheenjohtajana kokouksessa, jossa rallirata on päätetty rakentaa ja myöntää rakennuskustannuksiin 400 000 markkaa. Reilu hän on vain siinä, että kutsuu rataa oikealla nimellään, toisin kuin kaupunginjohtaja Pekka Kettunen, joka on keksinyt tai keksityttänyt ralliradalle nimen sprinttihiihtorata!
(12 5.8.99 pm)

Lisää puheenjohtaja Erkki Ikosen ajatuksia:
"En halua mielipide-johtajan roolia"
"Julkisuudessa on esitetty väärää tietoa radan tarvitsemasta tilasta: Tässä on nyt kysymys enemmänkin asenteesta kuin ympäristön pilaamisesta. Laajavuoressa on aina ajettu rallia ja alue on vajaakäytöllä nykyisin. Jos haluamme pitää "Suurajot" Jyväskylässä, jotain on myös tehtävä."
"Normaalikoulun uudisrakennus ei sovi parhaiten Mäki-Matin puistoon, mutta hanke sinänsä on positiivinen, koska kaupunki saa halvalla uuden koulun."
"Lutakosta häätyvien Jelmun ja Työttömien-yhdistyksen tilannetta en näe erityisen huonona, sillä korvaavat tilat, esimerkiksi VR:n veturitalli ja entinen biologian laitoksen tila ovat tyydyttävät."
(Keskisuomalainen 29.7.99)
Senverran jämäkkyyttä kyllä kaipaisi, että puheenjohtaja vaatisi ympäristöluvan hakemista ralliradalle, eikä hyväksyisi ja olisi mukana nyt menoilla olevassa ala-arvoisessa prosessissa radan rakentamiseksi kepulikonstein.
(12 5.8.99 pm)

Kuvagalleria
Vanhat kuvat
Uudet kuvat
Jaska Jokunen
Puhkupillit

Tietoa eri aloilta:
Tyylipohja
(kun HTML ei enää riitä)

Tapaamiset:
Torstaisin töiden jälkeen Hemigwayssä...Sivun valmisti Pertti Manninen 4.8.99
copyright 12 nro 1/99
02 
7 vuotta sitten.
 

  

Sivun alkuun!


 Tiistaina 25.07.2006.

Sota lapsia kohtaan - Ketkä ovat vankeja - oikeasti? Ja uhreja? - Rauhaa me etsimme.  Kriget mot barnen. John Pilger. Aftonbladet. Kultur. Måndag 19 juni 2006.  - Vilka är fångarna - egentligen? Och offren? Hanin Shakrah. Aftonbladet. Kultur. Torsdag 13 juli 2006. - Det är fred vi söker. Eviatar Manor. Aftonbladet. Debatt. Onsdag 19 juli 2006. Katkelmia kirjoituksista.
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen: "Pitää haluta olla oikeudenmukainen."


phuket.fi


12  tiistaina 25.07.2006. "Miss Universum,  Zuleyka Rivera Mendosa,  itkee ilosta tultuaan valituksi kauneimmaksi - ja toinen, Condoleezza Rice,  hymyilee autuaasti päättäessään lasten tappamisesta ja sodan jatkamisesta. CNN:n live-lähetyksen toimittajat Haifassa ja Beirutissa ovat sentään vakavampia tehdessään työtään ja selostaessaan meneillään olevia hirvittävyyksia.  Kuvat SVT2:n ja CNN:n lähetyksistä eilen maanantaina 24.07.2006 klo 21.38 ja 22.00.  "Maailman kauhein". Pääkirjoitus. 12. Pertti Manninen. CNN: "Middle East Crisis. Rice in Israel after unannounced trip to Beirut."
Hon är vackrast i världen. Puerto Rico tog hem Miss Universum. Är det här världens mest fantastiska. kvinna?  18-åriga Zuleyka Rivera Mendosa tog hem Miss Universum-titeln på söndagen.  Aftonbladet 2006-07-24.  Helvetet regnar över de oskyldiga. Desperation i Libanon MAGNUS WILLIAM-OLSSON om ett hopp som gått förlorat. Aftonbladet 2006-07-25.

Katkelmia kirjoituksista. Täydennetty  tiistaina 01.08.2006.

12  tiistaina 25.07.2006.
Sota lapsia kohtaan - Ketkä ovat vankeja - oikeasti? Ja uhreja? - Rauhaa me etsimme.

Kriget mot barnen. John Pilger. Aftonbladet. Kultur. Måndag 19 juni 2006.  - Vilka är fångarna - egentikgen? Och offren? Hanin Shakrah. Aftonbladet. Kultur. Torsdag 13 juli 2006. - Det är fred vi söker. Eviatar Manor. Aftonbladet. Debatt. Onsdag 19 juli 2006.  Tulossa.

Kriget mot barnen. JOHN PILGER om statsterrorismen - och dess offer.
Arthur Miller skrev: "Få av oss kan utan vidare ge upp vår tro på att samhället på ett eller annat sätt är förnuftigt inrättat. Tanken att staten har blivit vansinnig och straffar oskyldiga människor är outhärdlig. Därför måste vi inom oss förneka alla bevis för den saken."
  Millers sanning framskymtade i televisionen den 9 juni när israeliska krigsfartyg besköt familjer som hade picknick på en strand i Gaza, och dödade sju människor, inklusive tre barn och tre generationer. Samtidigt har USA och Israel kommit överens om att svälta ut palestinierna. Offren kommer till största delen att vara barn.
  Detta godkändes den 23 maj av det amerikanska representanthuset, som med röstsiffrorna 361 mot 37 beslutade att stoppa biståndet till frivilligorganisationer som upprätthåller en livsviktig hjälpförbindelse till det ockuperade Palestina. Israel håller inne palestinska inkomster och skatteintäkter motsvarande 60 miljoner dollar per månad. Den här sortens kollektiv bestraffning, som beskrivs som ett brott mot mänskligheten i Genèvekonventionen, påminner om nazisternas järnring runt gettot i Warszawa och den amerikanska ekonomiska belägringen av Irak på 1990-talet. Förövarna har möjligen blivit vansinniga, som Miller skrev, men de tycks förstå sitt eget barbari och öppet demonstrera sin cynism. "Idén är att sätta palestinierna på en bantningskur", skämtade Dov Weisglass, en rådgivare till den israeliske premiärministern, Ehud Olmert.
  Detta är det pris som palestinierna måste betala för sitt demokratiska val i januari. Majoriteten röstade på "fel" parti, Hamas, som USA och Israel, med sin oefterhärmliga förkärlek för att kasta sten i glashus, beskriver som terroristiskt. Terrorism är emellertid inte vad som ligger bakom utsvältningspolitiken gentemot palestinierna, vars premiärminister, Ismail Haniya, än en gång hade bekräftat Hamas utfästelse att erkänna den judiska staten, blott med det tilläggsförslaget att Israel skulle följa internationell rätt och respektera 1967 års gränser. Israel har vägrat eftersom landet har en tydlig intention, förkroppsligad i den apartheidmur som håller på att byggas: att ta över mer och mer av Palestina, och innesluta hela byar och slutligen också Jerusalem.
... Aftonbladet  2006-06-19

Tillfångatagandet av två sold­ater fick i går ­Israel att ­anfalla Libanon. En fången soldat har sedan veckor fått Israel att terrorisera folket i Gaza. Svensk-­palestinska HANIN SHAKRAH
frågar:
Vilka är fångarna – egentligen? Och offren?
Hur billigt är palestinskt blod, egentligen?
  Den senaste ”krisen” i Palestina har aktualiserat min fråga.
  Kan en israelisk soldats liv jämställas med 1 000 palestinska kvinnor och barn i israeliska fängelser?
  Det är en spännande ekvation, men inte helt riktig.
  Israel vägrade förhandla, och gör ­i stället det som man länge hoppats få en förevändning för. Nämligen att återigen invadera, attackera och plåga ­befolkningen i Gaza.
  Frågan blir i stället: Kan en israelisk soldats liv jämställas med 1,2 miljoner palestiniers, i det som kallas världens största fängelse?
  Mediernas svar på den frågan tycks vara ett rungande ja.
  Här i Sverige låtsas vi som om detta skulle vara ett nytt fenomen.
  Israelisk militär dominans och lagvidriga övergrepp på en redan utsatt befolkning. Det har vi ju aldrig sett förut?
  Det är som om alla glömt bort att den israeliska attacken på palestinierna inte påbörjas eller avslutas med deras militära operationer i Ramallah, Gaza City eller Rafah.
  Gaza är ALLTID i israelernas händer. Västbanken är alltid ockuperat, och ­likaså östra Jerusalem.
  Palestinierna där lever alltid med en rädsla i bröstet, och en frustration över att leva i en öppen bur kallad Gaza­remsan, eller Västbanken, med taggtråd, stängsel, godtyckliga israeliska våldshandlingar, och en omvärld som glömt bort att ockupation innebär en förnekelse av barns rätt till trygghet, mödrars rätt till sina familjer, fäders rätt att få leva, arbeta och uttrycka sin önskan om frihet från våldet, och studenters rätt till universitetsstudier och aktivism.
... Aftonbladet  2006-07-13


  

Sivun alkuun!


Keskiviikkona 12.07.2006.

"Suuri maaryöstö". Kymmeniä kirjoituksia! Tulossa!
"Mitä Keijo Ketonen oikein sanoi? Selvityksiä. Tulossa!

Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat.
"Ministerin kootut selitykset"  
12  keskiviikkona 12.07.2006.
"Pitää haluta olla oikeudenmukainen." - "Päättäjän on pystyttävä vastustamaan kovaäänisimpiä vaatijoita, jotka uhkaavat putsata pajatson muiden nenän edestä." - "Jussi Pajusen toimintamalli on, että itseään pitää pystyä katsomaan työpäivän jälkeen peilistä silmiin". Kirkko & kaupunki keskiviikkona 14.12.2005. Näin alkoi lehden juttu, joka kertoi kaupunginjohtajasta joulun edellä viime vuonna jolloin  Jussi Pajunen  kumppaneineen jo suunnitteli kaikessa hiljaisuudessa Sipoon maiden ryöstöä Helsingille. Lue lisää tämä ja muitakin artikkeleja  näistä "kannibaaleista" ja tästä "kannibalismista", jolle Helsingin Sanomat on torstaina 22.06.2006 antanut luvan pääkirjoituksessaan "Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu" kannibaalit nimeltä mainiten. Maan hallitus toteuttaa nämä suunnitelmat erityislailla valtiomies Matti Vanhasen siunauksella! Lue lisää!

 

12  keskiviikkona 12.07.2006. "Keskikesän hetkiä." Kuvat Pertti Manninen.


Rauhallinen hetki. Maanantaina 10.07.2006.


Onnellinen hetki. Maanantaina 10.07.2006.


Sininen hetki. Maanantaina 10.07.2006.


Myrskyinen hetki. Maanantaina 10.07.2006.


Vanha menopeli. Tiistaina 11.07.2006


Liu Xiang. ME 12.88. Tiistaina  11.07.2006. Lausanne.


Tytöt tauolla. Keskiviikkona 12.07.2006.
Kuvat Laukaasta ja Lausannesta(TV-kuvasta). Pertti Manninen.
 

12  keskiviikkona 12.07.2006. "Ajankohtaista." Kuvat Pertti Manninen.


Väärä asenne on este, ei äitiys. Savon Sanomat maanantaina 03.07.2006. Lue lisää! Tulossa!


Sivistyä voi myös pöntöllä. Aamulehti sunnuntaina 09.07.2006.


Yhden miehen mielenilmaus kuivui kokoon. Poliisin mukaan jyväskyläläinen EU-kriitikko seisoi epäsopivalla alueella. Keskisuomalainen tiistaina 11.07.2006.


Sirpa Selänne veneturmasta: Onneksi ei henki mennyt. Iltalehti keskiviikkona 12.07.2006.


Sympatiaa Zidanelle. Iltalehti keskiviikkona 12.07.2006.
Katso myös!
Joie - Zidane


Opiskelijat haluavat ansaita lisää menettämättä tukia. Aamulehti keskiviikkona 17.07.2006..

Extra: Stadi on hyvä. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolustaa Helsinkiä arvostelijoita vastaan. Kirkko ja kaupunki keskiviikkona 14.12.2005.


  

Sivun alkuun!

Aikaisemmin:
Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat. "Ministerin kootut selitykset"
Makasiinit: Todelliset tuhoojat kuvassa -  
Liikenneministeri Susanna Huovinen  ja SanomaWSOY
-
Suomalainen Asikainen pystyssä, saksalainen Sylvester polvillaan
-

Chomsky, Morientes ja Huovinen. Fellini. Eräällä matkalla ... Kuvia
-

Totinen hetki juuri ennen kentälle astumista. David Beckham.
-  
Elokuvalipulla kohtuuton hinta.


12  keskiviikkona 12.07.2006.
"Pitää haluta olla oikeudenmukainen."- "Päättäjän on pystyttävä vastustamaan kovaäänisimpiä vaatijoita, jotka uhkaavat putsata pajatson muiden nenän edestä." - "Jussi Pajusen toimintamalli on, että itseään pitää pystyä katsomaan työpäivän jälkeen peilistä silmiin". Kirkko & kaupunki keskiviikkona 14.12.2005. Näin alkoi lehden juttu, joka kertoi kaupunginjohtajasta joulun edellä viime vuonna jolloin  Jussi Pajunen  kumppaneineen jo suunnitteli kaikessa hiljaisuudessa Sipoon maiden ryöstöä Helsingille. Lue lisää tämä ja muitakin artikkeleja  näistä "kannibaaleista" ja tästä "kannibalismista", jolle Helsingin Sanomat on torstaina 22.06.2006 antanut luvan pääkirjoituksessaan "Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu" kannibaalit nimeltä mainiten. Maan hallitus toteuttaa nämä suunnitelmat erityislailla valtiomies Matti Vanhasen siunauksella!


12 keskiviikkona 12.07.2006. Muut lehdet.

Kirkko & kaupunki keskiviikkona 14.12.2005.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen: ”Pitää haluta olla oikeudenmukainen”

Jussi Pajusen toimintamalli on, että itseään pitää pystyä katsomaan työpäivän jälkeen peilistä silmiin.

Oikeudenmukaisuus, ihmisläheisyys, tasapainoisuus, vapaus. Komealta kuulostaa niiden arvojen lista, joita kaupunginjohtaja Jussi Pajunen haluaa työssään tavoitella. Omien eettisten periaatteiden tulee hänen mukaansa olla mietitty mahdollisimman pitkälle, kun päättää resurssien jakamisesta kaupungin johdossa.

– Päätöstenteon jälkeen tulee pystyä elämään paitsi päätösten myös itsensä kanssa, Pajunen sanoo kaupungintalolla tilavassa työhuoneessaan.

Mistä aineksista tämä toimintaa ohjaava maailmankatsomus on rakentunut? Kokoomuslaisen Pajusen mukaan ei ole yhtä tekijää tai esikuvaa. Arvoihin ovat vaikuttaneet yrittäjäsuku, kasvu viisilapsisessa perheessä sekä sairaanhoitaja-perheterapeuttivaimon Jaanan kanssa saatu oma viisilapsinen perhe, jonka nuorin vesa ylittää tammikuussa täysi-ikäisyyden rajan.

Suhdettaan kristinuskoon Pajunen määrittelee sanomalla olevansa kristitty ja Roihuvuoren seurakunnan jäsen, joka ei koskaan ole ollut aikeissa erota kirkosta. Laajasalon kirkkoa Pajunen kutsuu kotikirkokseen. Tästä Kulosaaren namikan toiminnassa lapsena olleesta oman rippikouluryhmänsä priimuksesta saa sen käsityksen, että hän haluaa vaieta omasta kristillisyydestään, jotta voisi säilyttää uskon suhteen vapautensa.

– Yritän toimia eettisesti ja uskon esimerkin voimaan. Mitä enemmän ihmiset haluavat toimia oikein, sen parempi meidän on täällä elää ja asua. Eettinen toiminta on elämää vahvistava tekijä, Pajunen sanoo.

Hyviäkin hankkeita on upotettava

Kaupunginjohtajan tehtävänä on johtaa kaupunginhallituksen alaisena Helsingin hallintoa, taloudenpitoa ja muuta toimintaa. Tehtäviin kuuluvat muun muassa toiminnan ja talouden yleissuunnittelu, valmiussuunnittelu ja elinkeinoasiat.

Niinpä Jussi Pajunen katsoo Helsinkiä kokonaisuuden näkökulmasta ja pyrkii asettamaan sen esiin nousevien yksityiskohtien edelle.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monet hyvää tarkoittavat ja perustellut hankkeet on hylättävä.

Pajusen mukaan kaupungissa on paljon erilaisia valtaryhmiä, jotka osaavat käyttää sähköpostia ja puhelinta omien etujensa ajamiseen, kun taas esimerkiksi mielenterveyskuntoutujat tai syrjäytyneet eivät saa ääntään kuuluviin. Päättäjän on pystyttävä vastustamaan kovaäänisimpiä vaatijoita, jotka uhkaavat putsata pajatson muiden nenän edestä.

Keskusteluissa kaupungin rahojen jakamisesta ajaudutaan Pajusen mukaan liian usein kissanhännänvetoon, jossa ei synny mitään uutta tai hyödyllistä.  Hän näkisi mieluummin enemmän ”yhteen hiileen puhaltamista”.

– Meidän tulisi pystyä katsomaan asioita myös muusta kuin omasta näkökulmastamme. Kun vapaudumme omista haluistamme, näemme asiat laajemmasta kokonaisuudesta.

– Pitäisi ajatella niin, että jos toinen saa jotain, se ei välttämättä ole itseltä pois.

Helsingillähän menee hyvin

Jussi Pajunen sanoo haluavansa kehittää kaupunkia, jossa kaikkien on hyvä elää, ja josta muu Suomi voi ylpeillä pääkaupunkinaan. Pajusen on mahdotonta ymmärtää sitä jossain sitkeästi elävää ajatusmallia, jossa kaupunki nähdään pahana ja maaseutu puhtaana ja hyvänä.

– Stadi on hyvä. Kun täällä on asunut koko ikänsä, niin kaupungin vilinä on se elementti, jossa tuntee olevansa kotonaan. Usein tämän huomaa vasta, kun kaupunkia katselee esimerkiksi ulkomailta käsin.

Esitellessään ensi vuoden budjettia Pajunen totesi kaupungin talouden tasapainottamisen vaativan tiukkaa budjettikuria ja investointien karsimista. Helsinki on vähentänyt menoja jo kahtena vuotena peräkkäin ainoana suurista kaupungeista. Helsingin Energia on tuottanut hyvin, mikä on paikannut verotulojen menetyksiä.

– Kun miettii, niin hyvinhän meillä menee. Helsingin seutu on kansainvälisestikin menestystarina. Meiltä löytyy erinomaista osaamista, ja hyvinvointi on kokonaisuutena kasvanut huikeasti. Tämä usein unohtuu kaupungin sisäisessä keskustelussa.

Esimerkiksi Pajunen nostaa helsinkiläiset koulut, jotka paljosta moittimisesta ja yleisestä huolestuneisuudesta huolimatta toimivat esimerkkeinä eurooppalaisten sisarkaupunkien opetusväelle.

– Helsingissä käy viikoittain ryhmiä varsinkin Saksasta oppimassa meidän koulujärjestelmästämme. Kyllä täällä voi kasvattaa lapsia hyvissä olosuhteissa.

Pullonheiluttajien paratiisit pois

Eivätkö monet kuitenkin koe itsensä turvattomiksi tässä kaupungissa?

– Ihmisillä on pelko tulevaisuudesta ja oman turvallisuudentunteen menettämisestä. Myös mediamaailma on sellainen, että erilaiset katastrofit ja väkivallanteot tulevat voimakkaasti esille, Pajunen miettii.

 Yksi Pajusen itselleen asettamista haasteista on juuri turvallisuuden parantaminen. Hänen mukaansa esimerkiksi kauppakeskukset ovat Helsingissä hyvin eriarvoisia siinä, kuinka ne voivat huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä.

– Moderneilla kauppakeskuksilla on varaa ostaa turvallisuuspalveluja, ja puuttua häiriökäyttäytymiseen. Sen sijaan rapautuvista ostokeskuksista uhkaa tulla pullonheiluttajien paratiiseja, koska poliisilla ei ole resursseja huolehtia alueen turvallisuudesta. Alueiden voimakas eriytyminen ei voi olla hyväksyttävä kehityssuunta.

Lähiturvallisuuden parantaminen ei tarkoita pelkästään poliisin resurssien parantamista, vaan kaikkien yhteistyötahojen voimien mitoittamista oikein ja yhteistyön parantamista entisestään.

– Jos esimerkiksi talossa on asunto, jossa välitetään huumeita, pitäisi puuttua tilanteeseen heti, eikä vasta vuosien päästä, jolloin asia voi leimata koko asuinalueen. Paikalla pitää lähettää paitsi poliisi myös sosiaalityöntekijä.

Lisäksi kaupunki valmistautuu reagoimaan laajoihin uhkiin kuten lintuinfluenssaan tai terroritekoihin. Kaupunki kohentaa kykyään kohdata myös laajoja ympäristöuhkia, kuten Suomenlahdella tapahtuvia öljyvahinkoja. Kaupungissa leijuvan pölyn aiheuttamien riskien minimoimiseksikin luodaan parhaillaan suunnitelmia.

– Monien ympäristöuhkien suhteen meillä on tilanne, jossa uhat ovat kasvaneet ja samalla niille asetetut sietorajat ovat madaltuneet. On esimerkiksi hyvin todennäköistä, että joudumme jonain päivänä väliaikaisesti rajoittamaan yksityisautoilua keskustassa liian saastuneen ilman vuoksi.

Ihmistä ei voi pakottaa ratikkaan

Ilmaan nouseva hiekoitushiekka ja asvalttihiukkaset sekä katukuiluihin leijumaan jäävät ilmansaasteet ovat jo ongelma Helsingissä, puhumattakaan ilmastonmuutoksesta laajasta mittakaavassa. Mitä on tehtävissä esimerkiksi yksityisautoilun vähentämiseksi Helsingissä?

Autoilevana miehenä tunnetun Pajusen mukaan ainakaan se, että autolla ajamista yritetään vähentää hankaloittamalla keskustassa ajamista, ei tuota tulosta.

– Aatteena se saattaa tuntua jostakusta hienolta, mutta käytännössä se johtaa hirviön syntymiseen. Emme voi pakottaa ihmisiä käyttämään joukkoliikennettä. Sen sijaan voimme tehdä joukkoliikenteestä mahdollisimman houkuttelevan, tätä on länsimetron rakentaminen.

Pajusen mukaan autoilua voidaan vähentää rakentamalla mahdollisimman tiivistä kaupunkia, jolla on aito, toimiva keskus. Niin taas ei saa päästä käymään, että autoilevat kaupunkilaiset suuntaavat nokan poispäin Kolmen sepän patsaalta.

– Tämä johtaa keskustan palvelujen heikkenemiseen ja kaupunkirakenteen pirstaloitumiseen. Mitä enemmän ihmiset joutuvat käyttämään autoa suunnatessaan kaukana oleviin kauppakeskuksiin, sitä enemmän poltetaan bensaa.

– Kestävä kehitys ei voi perustua muuhun kuin siihen, että ihmiset voivat toteuttaa itseään mahdollisimman vapaasti. Demokratia on ainoa oikea tie. Kommunismi perustui yritykseen muuttaa ihmisten käyttäytymistä. Se kokeilu epäonnistui.

Pajunen uskoo myös, että autojen tekniikka kehittyy ja niistä tulee entistä energiaystävällisempiä.

Asuntorakentaminen pitää saada vauhtiin

Helsingin kaupungin verotulot ovat laskussa, mihin yksi syy on nuorten perheiden hakeutuminen väljempiin ja halvempiin asuntoihin Espooseen, Vantaalle ja kehyskuntiin.

– Kehitys on huolestuttava, eikä sitä voi hyväksyä. Se vie pois siitä tasapainoisuuden ihanteesta, jossa Helsinki on kaikenikäisen kaupunki.

Monet muuttavat kauas keskustasta tahtomattaan, sillä asunnot ovat kaupungissa kalliita. Korot ovat olleet alhaalla vuosia, mikä on suoraan vaikuttanut asuntojen kysyntään. Tarjontaa on ollut vähän, mikä taas on nostanut hintoja.

– Kaupunki ei pysty vaikuttamaan korkokantaan, mutta tonttien tarjontaan kuitenkin. Vuosaaren sataman viivästyminen on heijastunut asuntorakentamiseen koko Helsingin alueella, Pajunen sanoo.

Tommi Sarlin
Kuvat: Sirpa Päivinen/KuvaKotimaa

"Päättäjän on pystyttävä vastustamaan kovaäänisimpiä vaatijoita, jotka uhkaavat putsata pajatson muiden nenän edestä. 

Kuvateksti: Pajunen arvostaa kirkossa sitä, että se on elämän perusarvoja ja jatkuvuutta ylläpitävä voima. Kaupungilla ja kirkolla on hänen mukaansa molemmilla sama ihmisläheisyyden lähtökohta, jonka varaan yhteistyötä voidaan rakentaa entistä enemmän.

Kuvateksti: Jussi Pajusen mukaan menestyksellä on aina oma hintansa, mutta sitä ei saa maksattaa vähäosaisimmilla. Menestys tulee laittaa hyödyttämään myös niitä, jotka ovat eniten avun tarpeessa.

Kirkko & kaupunki keskiviikkona 14.12.2005.


Kirkko & kaupunki
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolustaa Helsinkiä arvostelijoita vastaan: "Stadi on hyvä."


Lue myös! 12 keskiviikkona 30.03.2005. 
Kokoomuslainen Jussi Pajunen valittiin tänään keskiviikkona 30.03.2005 alkuillasta Helsingin uudeksi kaupunginjohtajaksi 01.06.2005 alkaen  Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden tekemän ennakkosopimuksen mukaisesti.  Jussi Pajunen seuraa tehtävässään kokoomuslaista Eva-Riitta Siitosta, joka aikoinaan voitti äärimmäisen niukasti SDP:n ehdokkaan nykyisen apulaiskaupunginjohta Pekka Korpisen. Silloin kokous venyi yli puolenyön ja tulos oli loppuun asti epävarma. Silloinkin oli ennakkosopimus. Sopimuksen mukaan Pekka Korpinen piti valittaman, mutta sopimus oli hölmö, koska sopijilta puuttui yksi ääni ja niin Eva-Riitta Siitonen tuli valituksi.
Tässä 1980-luvun (luulen niin) arkistokuvassa Jussi Pajunen on ehdokkaana vielä liberaalien listoilla ja vaatii  
Asuntoja! Kyllä.  Vaatimus on aina ajankohtainen. Heti valintansa jälkeen uutisstudioon kiidätettynä hän MTV3:n Kymmenen uutisissa  vieritti Helsingin kymmenen vuoden asuntorakentamiskurjuuden syyksi Vuosaaren sataman rakentamisen viivästymisen. Lisäksi hän kaipasi ensimmäisenä tärkeimpänä asiana seudullista yhteistyötä. Haastattelu oli laadittu niin, että väliin näytettiin koululaisten ja vanhempien mielenosoitusta Roihuvuoressa, jossa koulu aiotaan lakkauttaa. Lapsiakin haastateltiin. Riittää  tässä uudella kaupunginjohtajalla tehtäviä kaikilla saroilla.
Asuntorakentamisen suhteen saa nähdä muuttuuko mikään. Niin kauan kuin ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen on bisneksen varassa voi kurjuuden ennustaa jatkuvan. Niin kaun kuin rakentamisessa voidellaan erilaisia intressejä voi kurjuuden ennustaa jatkuvan. Ja niin kauan kuin korruptio ja kähmintä näillä alueilla tuottaa hyvin voi kurjuuden ennustaa jatkuvan.

Jussi Pajusella on ihan omiakin intressejä. Malmin lentokentän rakentaminen asuntoalueeksi hyödyttää aivan suoraan hänen ja sukulaistensa omistuksia ja hyvinvointeja. Toivottavasti Jussi Pajunen haluaa jäädä historiaan muuna kuin tahdottomana marionettina ja oman edun tavoittelijana. Seitsemässä vuodessa kyllä ehtii jotakin, jos vain näkemystä ja inhimillisyyttä piisaa.  Niinkuin silloin 80- luvulla: 
Rehellinen. Luotettava. Aikaansaava. Jussi Pajunen. 

12. Pertti Manninen. Pääkirjoitus keskiviikkona 30.03.2005."Asuntoja! Kyllä. 3. Rehellinen. Luotettava. Aikaansaava. Jussi Pajunen. Helsingin Liberaalit. Itsenäinen liberaali." Kuva: Pertti Manninen. Isonna!


Lue myös! 12 tiistaina 29.03.2005.
"Katso miten piiri pyörii hummerit kun siinä hyörii"
"Helsinki. Tämä tunneli tässä
 Eduskuntatalon ja Sanomatalon edessä on paljon vartija. Rakennetaanko se niin, että SanomaWSOY saa maksimaalisen hyödyn ovelasta optiostaan  - päätetäänkö kylmästi tämän hetkellisen huuman takia jättää tulevaisuuden varaus tekemättä?

Kauppalehti.Presso toi asian sentään edes kunnolla esille  lauantaina 19. maaliskuuta 2005. Hiukan selvennystä: Outo ovela optio tarkoittaa sitä, että SanomaWSOY esiintyy julkaisuissaan ikään kuin lisärakennus olisi läpihuutojuttu. Virkamiehet niin valtion kuin kaupungin puolelta ovat olleet koko ajan myötävaikuttamassa Sanomatalo 2:n rakentamismahdollisuuksiin.

Rakennusoikeutta löytyy kummasti lisää kaupungin tarpeisiin ja tuleva (?) kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on ollut jo vuosia Sanomatalo 2:n innokas kannattaja. Hänellä tai hänen omistamallaan yhtiöllä on maita Malmin lentokentän kupeessa ja lentokentän siirtäminen tuo hänelle jättipotin. Helsingin Sanomat kannatti kylmän viileästi kentän siirtämistä. Asioitahan ei tietenkään ole koplattu yhteen, mutta kivasti molempien hankkeiden lopputulos hyödyttää pyrkimyksiä rikastumiseen."

12 tiistaina 29.03.2005.
Lue lisää!Liisa, Ihmemaassa.

"Katso miten piiri pyörii hummerit kun siinä hyörii"

 
12 tiistaina 29.03.2005


Kesän hyvä teko:Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 12.07.2006.
Lista on sattuman tulos: Mitä käteen on tarttunut erilaisissa paikoissa. Mitään systemaattisuutta siinä ei ole. Lehti sieltä, toinen täältä. 12. Pertti Manninen 12.07.2006.

Lista Helsingin aluevaatimuksiin liittyvistä satunnaisista kirjoituksista (14.12.2005 - 09.07.2006).
 

Ke 14.12.2005.
Stadi on hyvä. Kirkko & kaupunki. Etusivu.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen: “Pitää olla oikeudenmukainen”. Kirkko & kaupunki. Tommi Sarlin. Kuvat: Sirpa Päivinen. 14-15, keskiaukeama.

Ke 12.04.2006.
Ingen åsiktsskillnad om Västerkulla. Hufvudstadsbladet. Debatt. SFP. Maria Björnberg-Enckell. 20.

Ke 14.04.2006.
Pajusen missio paisui: Helsingistä Itämeren keskus. Helsingin Uutiset. Risto Hietanen. Kuva: Seppo Salopuro. 7.

Kaikki Westerkullan omistajat eivät tyrmää aluevaihdosta. Helsingin Uutiset. Arja Riitta Nikkilä. 7.

To 22.06.2006.
Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. A2. (Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.)

Pe 23.06.2006.
Helsinki on jo Sipoossa. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Jarmo Huhtanen. Kuvat: Leif Rosas. A9.

Ma 26.06.2006.
Ainoa metropoli kaipaa elintilaa. Iltalehti. Pääkirjoitus. 5. (Iltalehden vastaava päätoimittaja on Kari Kivelä.)

Ti 27.06.2006.
Helsinki ahnehtii. Helsingin Sanomat. Muut lehdet. Iltalehti. A2.

Ke 28.06.2006.
Järkevä ratkaisu. Helsingin Uutiset. Pääkirjoitus. 4. (Helsingin Uutisten vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen.)

Länsi-Sipoo rakentuu vanhan Porvoon tapaan. Helsingin Uutiset. Jari Pietiläinen. Kuva: Marika Hiltunen. 8.

“Stadi on stadi, eikä sen pidä muuttua”. Helsingin Uutiset. Marika Hiltunen. 8.

To 29.06.2006.
Monopolspel med nya regler? Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Monika Zakowski. Figur: Wilfred Hildonen. 20.

Kommunen har inte skött sin planering. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Johan Silen. 21.

Nej till rent rofferi. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Kaj Stenberg. 21.

Grönt försök. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Johanna Samdberg. 21.

Beundransvärd oegennytta. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Robert Hakalax. 21.

Över ryska gränsen? Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Eero Aarnio. 21.

Har inte Sibbo samma rätt? Hufvudstadsbladet. Sms till Hbl. Mona Sundman. 21.

Annektering. Hufvudstadsbladet. Sms till Hbl. John Stenberg. 21.

Varför? Hufvudstadsbladet. Sms till Hbl. Saga Johansson. 21.

Pe 30.06.2006.
Jo riittää Helsinki! Viikkolehti. Postia. Matti Riikonen. 16.

Rajansiirrot uhkaavat Tynkä-Sipoon olemassaoloa itsenäisenä kuntana. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Uutisanalyysi. Jarmo Huhtanen. Kartta: Genimap. A11.

La 01.07.2006.

Lounais-Sipoo tärkeä osa pääkaupunkiseutua. Helsingin Sanomat. Mielipide. Jyri Mikkola. C5.

Helsingfors - hot eller hopp? Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Laura Kolbe. Figur: Wilfred Hildonen. 22.

Gränsjustering ger fördelar? Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Henrik Segercranz.
Svar. Max Arhippainen, chefredaktör. 22.

Logisk att trycket ökat. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Jan-Erik Ingvall. 23.

Despoter i Helsingfors. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Jan Törnkvist. 22.

Det är lätt att vara efterklok. Hufvudstadsbladet. Debatt. Sibbo. Gunilla Holmberg, Christell Åström. 23.

Bra, Zakowski! Hufvudstadsbladet. Debatt. Sms till Hbl. Yvonne Malin-Hult.

Su 02.07.2006.
Sipoon alueliitoshanke jakaa mielipiteet. Helsingin Sanomat. Mielipide. Tapani Sihvola. C5.

Ti 04.07.2006.
Sipoon maiden kaappaus tarpeetonta. Helsingin Sanomat. Mielipide. Pekka Vataja. C4.

Ke 05.07.2006.
Sipoo valmistelee asukasmääränsä kasvattamista. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Jarmo Huhtanen. A11.

Pitkän puurtamisen lopputulos: pääkaupunkiseutu jäi kirjaukseksi. Helsingin Uutiset. Pääkirjoitus. 4. (Helsingin Uutisten vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen.)

To 06.07.2006.
Sibbo vänder sig västerut. Hufvudstadsbladet. Ledare. Johanna Westman. Figur: Wilfred Hildonen. 2.

Pe 07.07.2006.
Amputationen. Hufvudstadsbladet. Debatt. I dag. Pär Stenbäck. 18.

Su 09.07.2006.
Pakkolunastushanke on pelkkää ahneutta. Helsingin Sanomat. Mielipide. Henrik Ramm-Schmidt. Kuva: Mika Ranta. C6.

Lista on sattuman tulos: Mitä käteen on tarttunut erilaisissa paikoissa. Mitään systemaattisuutta siinä ei ole. Lehti sieltä, toinen täältä. 12. Pertti Manninen 12.07.2006..

Jatkuu...


Kirkko & kaupunki
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolustaa Helsinkiä arvostelijoita vastaan: "Stadi on hyvä."


Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

 

 Torstaina 06.07.2006.

Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat. "Ministerin kootut selitykset"
Aikaisemmin: Makasiinit: Todelliset tuhoojat kuvassa -  
Liikenneministeri Susanna Huovinen  ja SanomaWSOY
-
Suomalainen Asikainen pystyssä, saksalainen Sylvester polvillaan
-

Chomsky, Morientes ja Huovinen. Fellini. Eräällä matkalla ... Kuvia
-

Totinen hetki juuri ennen kentälle astumista. David Beckham.
-  
Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

 


phuket.fi

12 torstaina 06.07.2006. "Kahdessa kaupungissa eräänä kuumana päivänä, aamusta iltaan."
Kulkijan kuvia. Heinäkuun maanantaina 03.07.2006 klo n. 7.30 -23.13. Pertti Manninen.


Pyörä ja varjo.n. 07.30.

 Vihreä idylli. 09.23.

Elämän voimaa. 09.32.

Aamukahvilla 09.43.

Laiturilla. 09.54.

Koski Vantaalla. 10.00.

Polkupyöräpoliisit. 10.09.

Raukea hetki. 10.50.

Hanuristi varjossa. 15.46.

Zidane on paras. 16.30.

Kyydissä kärryssä. 17.35.

Katufutis. 17.36.

Sininen asfaltti. 18.53.


Pasilan putkessa. 22.44.


Auringonlasku.  22.47.

Tv-torni ja vana.  22.48.

Hiljainen pääväylä. 23.06.

Yölintu. 23.12.

Valot hämärässä. 23.13.
Kuvat. Heinäkuun maanantaina 
03.07.2006 klo n. 7.30 -23.13. Pertti Manninen. Helsinki, KIvihaka. Keskuspuisto, Ilmala, Pasila ja Malmi. Vantaa, Tikkurila. Lehtiotsikko on Iltalehdestä. (Huom! Helteen takia kuvissa on väärä, edellisen päivän päivämäärä. PM).

  

Sivun alkuun!
 

12 keskiviikkona 28.06.2006. "Joie - Zidane - 10"

27.06.2006 kesäkuun tiistaina juuri ennen puolta yötä (Suomessa) klo 23.53. Kuva: Pertti Manninen. TV4 Direkt. "Ilo - Zidane - 10".  Ranskan joukkueen kapteeni Zinedine Zidane riemuitsee tehdessään  upean maalin aivan Ranska - Espanja- ottelun loppuminuuteilla: 3-1.  Kenttälähetyksen jälkeen suomalaisessa studiossa valmentaja Martti Kuusela ohjasi katselijat  ihailemaan vanhan konkarin, nyt näihin kisoihin lopettavan, omana aikanaan maailman parhaan pelaajan, vilpitöntä riemua tämän juhlistaessa ottelun voittoa ja näyttäessään vielä kerran (ainakin) kuinka hurjan taitava hän on.  Katso myös! "Totinen hetki juuri ennen kentälle astumista. David Beckham."


Sivun alkuun!
 

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Kaupunkikuva

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

   

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat.
 "Ministerin kootut selitykset" 
Satunnainen ja hiukan tarkoituksellinenkin lista uutisista ja jutuista lehdissä, tv:ssä ja radiossa sekä netissä liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen päätöksestä (31.05.2006) MTV3:n ilmoitukseen aikomuksesta valittaa päätöksestä, kunhan se on tullut perille (22.06.2006). Selostus listan synnystä pääkirjoituksena listan jälkeen!

"Yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään, että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä."
Liikenneministeri Susanna Huovinen. Täsmällinen sitaatti TV1:n 20.30:n  uutislähetyksestä keskiviikkona 31.05.2006.

Lista.
Ke 31.05.2006.
Uudet radiotoimiluvat. MTV3:n Seitsemän uutiset klo 19.00.
Uudet radiotoimiluvat.MTV3.  Kauppalehden talousuutiset klo 19.15.
Uudet radiotoimiluvat.Nelosen uutiset klo 20.00.
Uudet radiotoimiluvat. Yle TV1:n Uutiset klo 20.30.

Pääkirjoitus. Illan uutislähetykset kertoivat uusien radiolupien myöntämisestä. 12. Pertti Manninen.

To 01.06.2006.
Sävelradiolle käy köpelösti. ”Sävelradiolla on 500 000 eri kuulijaa viikoittain. Pekka Karhuvaara.” Iltalehti. Uutiset. Pekka Tiinanen. Kuva: John Palmén. 7.

SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa.MTV3 sai pitää Novan, mutta menettää Sävelradion. Helsingin Sanomat. Talous. Katri Kallionpää, Milla Autio. Kuva: Mika Ranta. B5.
Pipopäät saivat oman kanavan.Helsingin Sanomat. Milla Autio. Talous. B5.
Poiminta. Radio Helsinki laajenee Tuusulaan. Helsingin Sanomat. Talous. HS. B5.
Kymmenen valtakunnallista mainosradioasemaa. Helsingin Sanomat. Talous. B5.
Radiomainontaan käytettiin vain neljä prosenttia mainosrahoista. Helsingin Sanomat. Talous. B5.

Uudet ja vanhat radiokanavat kilpailevat supistuvasta potista.
Viestintä: SanomaWSOY:n pääsy aalloille  lisää alan uskottavuutta, uskoo kilpailija. Aamulehti. Talous. Kari Happonen. Kuva: Emil Bobynev. A12.
Radiomainonnan markkinaosuudet 2005. Jaettava potti oli 47,2 miljoonaa euroa. Aamulehti. Talous. A12.
Kaupallinen radiotarjonta. Aamulehti. Talous. A12.
Radio 957. Aamulehti. Talous. A12.
Ikaalisten Sun FM tavoittelee uusilla lähettimillä 100 000 kuulijaa. Aamulehti. Talous. Aila-Liisa Laurila. A12.
Sävelradion kuuntelijoille käyvät paremmin paikalliset. Aamulehti. Talous. STT. A12.

Pe 02.06.2006.
SanomaWSOY sai, MTV menetti. Valtiovallan päätökset radioiden toimilupien jakamisessa ovat horjuneet. Iltalehti. Pääkirjoitus. 5
IL sanoo. Radiot ovat pettäneet odotukset journalistisesti ja taloudellisesti. Iltalehti. Pääkirjoitus. 5. (Iltalehden vastaava päätoimittaja on Kari Kivelä.)

Aikuiset unohdettiin radiokanavajaossa. Käskyvaltaa. Ilta-Sanomat. Lukijat. 4. (Lisää nettisivuilla.)

Huovisen huojuva logiikka. Aamulehti. Pääkirjoitus A2. (Aamulehden vastaava päätoimittaja on Matti Apunen.)

La 03.06.2006.
Muusikot haukkuvat radiopäätökset. Radio Cityn ja Sävelradion kuoppaaminen nostatti artistien tunteet pintaan. “Se mikä on klassista pitää säilyttää. Remu Aaltonen.“ Iltalehti. Uutiset. Olli Varis. Kuvat: John Palmén, Kari Pekonen. 8.
Harkimo luopuu radiobisneksestä. Iltalehti. Uutiset. 8.
Fakta. Mikä Radio City? Iltalehti. Uutiset. 8.
Sävelradio säilytettävä! Sävelradion ystävä Hyvinkäältä, Kristinaa, Raimo Pitkänen, Surullinen. Iltalehti. Uutiset. 8.
Uudet radiokanavat. Iltalehti. Viikonvaihde. Viikon leijonat & lampaat. 5.

Radioministerin taajuus kohisee. Helsingin Sanomat. Muut lehdet. Kaleva, Kauppalehti, Aamulehti. A2.

Su 04.06.2006.
Sävelradio liian hyvin hoidettu? Helsingin Sanomat. Mielipide. Raimo Pitkänen. C7.

Satunnaisia kuvia aikajärjestyksessä Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. 12

Ma 05.06.2006.
Sävelradion saatava jatkaa. Iltalehti. Suorat sanat. Aira Kuvaja. 23.

Ti 06.06..2006.
Tolkuttomat radioluvat. Iltalehti. Suorat sanat. Rautanyrkki. Kuva: Vesa Koivunen. 21.

Radioluvat jakoon eniten maksaville. Helsingin Sanomat. Mielipide. Antero Ollila. C6.

Ke 07.06.2006.
MTV3:n Karhuvaara ei luovu suosiolla Sävelradiosta. Kauppalehti. Kuva: Eero Liesimaa. 1.
MTV3 aikoo valittaa Sävelradiopäätöksestä. Radiokanavan lakkauttaminen voi hillitä investointeja Subtv:hen. Kauppalehti. Uutiset. Kari Hänninen. Kuvat: Lauri Olander, Juha Törmälä.10-11.

MTV3 harkitsee valittavansa. Metro. Työ&raha. STT. 10.
Lähes 30 000 vastustaa. Metro. Työ&raha. 10.

Sävelradio herätti kansan. Aamulehti. 1.
Sävelradion puolesta vetoava adressi täyttyy. Toimiluvat: Tiistai-iltapäivään mennessä allekirjoittaneita jo reilut 26 000. Aamulehti. Kotimaa. Suvi Merisalo. Kuva: Mika Kanerva.A8.
Yle tarkentaa kanavarakennetta. Yhtiö lopettaa YleQ:n ja Yle24:n. Aamulehti. kotimaa. STT.A8.

25 874 vill ha henne kvar. HBL Hufvudstadsbladet. Foto: Hans Paul. 1.
Licensbeslut. Radiostationer blir utan sändningstillstånd. De går till motattack. Vid nyår försvinner Sävelradio från eteen. Men nästan 26 000 lyssnare har sk-rivit på en protestlista mot kommuikationsministeriets beslut. Två stationer funderar på att överklaga licensbeslutet. HBL Hufvudstadsbladet. Marcus Lillkvist. Foto: Hans Paul. 3.
Bakgrund till beslutet. HBL Hufvudstadsbladet. 3.

To 08.06.2006.
MTV3 valittanee kielteisestä Sävelradio-päätöksestä. Aamulehti. Kotimaa. Tiina Hirsimäki. A8.
Radio pakotetaan puhumaan. Aamulehti. Kotimaa. Matti Posio. A8.

Pe 09.06.2006.
Onnetonta tunarointia. Liikenneministeri teki ratkaisun, josta voi tehdä ikäviä poliittisia johtopäätöksiä. Tiedotusvälineen lakkauttaminen on sensaatio. Suomen kuvalehti. Pääkirjoitus. 7. (Suomen Kuvalehden päätoimittaja on Tapani Ruokanen.)
Radio Paska. Pressi & Illuusio. Aamujuontajapari nälvi pelastusarmeijan leipäjonossa seisovia ihmisiä. Suomen Kuvalehti. Media. Leena Sharma. 70.

La 10.06.2006.
Viimeiseen hengenvetoon! Sävelradion työntekijät eivät luovu työpaikoistaan ilman taistelua. “Kyse on ikärasistisesta puhdistuksesta. Eero Peltonen.” Iltalehti. Uutiset. Olli Varis. Kuva: Kari Pekonen. 18.
Ehdotus ministeri Huoviselle. Iltalehti. Suorat sanat. Heikkovirtainsinööri. Kuva: Juha Törmälä. 26.

Lipsahtiko ministeriltä virhe? Radioammattilaiset ihmettelevät liikenneministeriön lupapäätöksiä. Kauppalehti Presso. 1.
Entten, tentten… Sanomatalo. “(Tampereen) Radio 957 on paikallinen radioasema, jonka ohjelmisto on kohdistettu yli 25-vuotiaille turkulaisille. Valtioneuvoston toimiluparaportti.“ “En ymmärrettävästi ole voinut kahlata kaikkea yksityiskohtaisesti läpi. Luotan täysin valmistelevien virkamiesten työhön. Liikenneministeri Susanna Huovinen.“ “On päivänselvä asia, että tämä on viestinnän keskittymistä. En ymmärrä miksi ministeriö tukee sitä. Toimitusjohtaja Leena Ryynänen, SBS Finland.“ “Kun tulimme Suomeen, olimme hyvin tietoisia maanne maineesta avoimena ja vähiten korruptoituneena maana. Siksi päätös on meille entistäkin hämmentävämpi. Toimitusjohtaja Paul Fiddick, Emmis International.“ “Supsuttajat ja luvatta jääneet eivät luonnollisesti ole koskaan tyytyväisiä. Viestintäneuvos  Ismo Kosonen, LVM.“ Kauppalehti Presso. Raha&Valta. Miia Savaspuro. Kuvitus: Pietari Posti. Kuvat: Pekka Karhunen, Juha Törmälä. B1-B3.
Hakijat ja saajat. Kauppalehti Presso. Raha&Valta. B3.
Radiosota ei lopu tähän.LVM:n Kosonen: Median keskittymisen vaara ei ole erityisen suuri. MTV:n Karhuvaara: Monelle huippupoliitikollekin tuli yllätyksenä, että ratkaisu merkitsi Sävelradion tappamista ja 30 työpaikan häviämistä. “Pohdinta on keskittynyt siihen, miten jaetaan ne toimiluvat, jotka jäävät jäljelle SanomaWSOY:n saatua etuoikeutettuna oman tahtonsa läpi. Toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara, MTV Media.” Kauppalehti Presso. Raha&Valta. Arno Ahosniemi. Kuva: Riitta Heiskanen. B3.

Amerikkalaisyritys kritisoi radion toimilupapäätöstä epäreiluksi. Aamulehti. Talous. Antti Hatvala. A10.

Su 11.06.2006.

Ma 12.06.2006.
Tunarointia ja taitoa mediamylläkässä. Aamulehti. Pääkirjoitus. Muut lehdet. Suomen Kuvalehti. Talouselämä. A2.

Ti 13.06.2006.
Radio 957:n emoyhtiö SBS-Finland aloittaa yt-neuvottelut. Aamulehti. Talous. Heidi Asplund. A11.

Sävelradion lakkautus on hyvin vakava asia. Keskisuomalainen. Artikkelit. Pääkirjoitus. 4. (Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen.)

Ke 14.06.2006.
Artistit järjestävät ilmaiskonsertin Sävelradion puolesta. Helsingin Uutiset. Tuomas Massinen. 3.
Artistit esiintyvät torstaina ilmaiskonsertissa Sävelradion jatkamisen puolesta. Helsingin Uutiset. Tuomas Massinen. 7.
Karhuvaara: lakkauttamispäätös käsittämätön. Helsingin Uutiset. Tuomas Massinen. 7.

To 15.06.2006.
Novan liian hyvä peitto vaientaa Sävelradion. Suomi haluaa pitää kiinni kansallisista ratkaisuista. “Ratkaisulla haluttiin näin vähentää keskittymistä yhdelle yhtiölle, kun uuden toimiluvan saaneella Novalla on niin vahva asema. Perttu Puro, liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri.” Kauppalehti. Uutiset. Pekka Uotinen. 9.

Keskittymisuhka kaatoi Sävelradion. Helsingin Sanomat. A3.
Ministeri, kaduttaako Sävelradion lakkautus? Sävelradio lakkautettiin, jotta radiovalta ei keskittyisi MTV:lle. “SanomaWSOY julkaisee myös Helsingin Sanomia.“ Helsingin Sanomat. Kulttuuri. Teemu Luukka. C3.
Veitte radiomme, ryökäleet. Helsingin Sanomat. Radio & televisio. Kanavalla. Mari Koppinen. D9.

Sävelradion ystävät pommittavat liikenneministeri Huovista. Keskisuomalainen. 1.
Radioluvat puhtaalta pöydältä. Keskisuomalainen. Artikkelit. Puheenvuorot. Susanna Huovinen. 4.

Pe 16.06.2006.
Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä. Iltalehti. Suorat sanat. Susanna Huovinen. Kuva: Atte Kajova. 31.
Protestimielellä. Sävelradion puolesta Helsingin keskustassa eilen järjestetty konsertti houkutteli paikalle paljon kuulijoita. Huippuartistit Kirkasta Jukka Kuoppamäkeen tempaisivat radioaseman hyväksi. Iltalehti. Viihde. Tuomas Pekkala. Kuvat: Vesa Moilanen 50.

Avoimuutta, tasapuolisuutta ja sananvapautta. Suomen Kuvalehti. Kirjeitä. Harri Pursiainen, kansliapäällikkö, liikenne- ja viestintäministeriö. 56.

Sävelradion lupa. Tiedonantaja. Muut mediat. 4.
Sävelradiota ei korvaa mikään. Helsingin Sanomat. Mielipide. Eija Sipilä. C6.

Radioluvat jaettiin tasapuolisesti. Aamulehti Mielipide. Susanna Huovinen, liikenne- ja viestintäministeri (sd). A4.

La 17.06.2006.
Pääkirjoitus. Astian makua.SanomaWSOY puki liikenneministeri Susanna Huovisen pelastusoperaation haastattelun muotoon tämän Sävelradion lakkauttamispäätöksessä! 12. Pertti Manninen.

Su 18.06.2006.
“MTV3:lle ei voitu myöntää kahta valtakunnallista toimilupaa”. Valtiosihteerin mukaan Sävelradion lopetuksella pyritään monipuolistamaan radiotarjontaa. Helsingin Uutiset. Tuomas Massinen. 9.

Ma 19.06.2006.
Uudet radiotoimiluvat. Juha Kulmasen julkinen sana. Yle radio.

Uutta ensi vuonna? Helsingin Sanomat. Radio & televisio. Kanavalla. Matti Ripatti. D7.

Bisnesnainen? "Yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään, että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä." Liikenneministeri Susanna Huovinen. 12.
Bisnesmies!"SanomaWSOY:n sähköisistä liiketoiminnoista vastaavan SWelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja sanoo, että yhtiö ei olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut." 12.

Ti 20.06.2006.
TV-Tampereen toiminta loppuu. Tiedonvälitys: Suomen ensimmäinen kaupallinen aluetelevisio väistyy lopullisesti valtakunnallisen kaapelikanavan tieltä. Aamulehti. Tampere & naapurit. Ville Juutilainen. A11.

Ke 21.06.2006.
Etsimme uuden ajan radiotoiminnan ammattilaisia Helsingin Tehtaankadulle. Helsingin Sanomat. Oikotie. D7. (Koko sivun ilmoitus).

Päätökset ovat oikeustajun vastaisia. Aamulehti. Mielipide. Presumoitu Culpa. A4.

To 22.06.2006.
MTV valittaa Sävelradion sulkemisesta.Helsingin Sanomat. Talous. STT. B7.

MTV3 valmis vaikka myymään Sävelradion. Radioluvat: MTV aikoo valittaa Sävelradion luvasta. Yhtiön mukaan päätös oli virheellinen. Keskisuomalainen. Talous. Anja Joenpolvi/STT. Kuva: Martti Kainulainen. 10.


Miten lista syntyi?

Suurimmaksi osaksi sattumalta. Materiaalia löytyi paperinkeräyslaatikoista ja junien penkeiltä. Juha Kulmasen Julkisen sanan kuulin aivan vahingossa käsillä olleen radion avatessani.

Tarkoituksella kyllä nauhoitin keskiviikon 31.05.2006 illan uutislähetyksiä sen jälkeen, kun olin kuullut aikaisemmissa uutislähetyksissä asiasta. Sen jälkeen yritin säilyttää seuraavan päivän lehtiä, mutta jonnekin nekin katosivat, esim. Keskisuomalainen.

Tarkoituksella kävin kirjastossa lukemassa juhannuksen jälkeen kesäkuun Aamulehdet. Helsingin Sanomat seurasin lähes päivittäin tilaajana. Siis yllä olevassa listassa on kaikki, mitä nämä lehdet ovat kirjoittaneet 01.06.2006 -  22.06.2006 välisenä aikana, tietenkin huomaamis- ja havainnoimisvirhemahdollisuuksin. Aamulehdestä löysin vihjeen lukea Suomen Kuvalehden pääkirjoituksen. Lehteä selatessa löytyi myös juttu Radio Paska!

Ehkä noin puolet iltapäivälehdistä olen nähnyt, joten  paljon on varmaankin jäänyt huomaamatta. Erityinen havainto oli se, että ministeri Susanna Huovisen päätöksen jälkeisenä päivänä SanomaWSOY:n Ilta-Sanomat ei kirjoittanut asiasta yhtään mitään.

Myös Helsingin Sanomien kirjoittelu on ollut sangen vaatimatonta ja huomaamatonta. Esimerkiksi torstaina 22.06 julkaistu uutinen oli yhdellä palstalla sivun keskellä.

Tarkoituksena on säilyttää jutut ja joskus julkaista ne mikäli resurssit  vain antavat myöten. Niissä on paljon mielenkiintoista: Muun muassa SanomaWSOY:n edustaja Tapio Kallioja lausuu lähes sanatarkasti vastatessaan toimittaja Juha Kulmasen kysymykseen MTV:n katkeruudesta. “MTV sai sen mitä me ensisijaisesti haimme, joten katkeruus on molemminpuolista.” (Lähes sanatarkka lainaus) .Jos siis oikein tulkitsen SanomaWSOY esittää katkeraa, kun Radio Novaa ei lakkautettu ja annettu sen toimilupaa heille! (Sic!).

Pääkirjoitus tiistaina 27.06.2006. 12, Pertti Manninen, päätoimittaja.

Jatkuu… (Täydennystä kun linkki on aktivoitu!)


Satunnaisia kuvia Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen.
Isonna!Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Uudet radiotoimiluvat.
MTV3. Seitsemän uutiset keskiviikkona 31.05.2006.

"kyse on kokonaisuudesta johon yritettiin saada mahdollisimman monta ee uudenkintyyppistä ideaa sisälle ja valitettavasti myöskään hakemuksissa niitä uusia ideoita ei niin kovin paljon meille tarjottu"
Liikenneministeri Susanna Huovinen.

Uudet radiotoimiluvat. MTV3. Seitsemän uutiset keskiviikkona 31.05.2006.

otsikkoteksti
ministeriö myönsi kaksi uutta radiolupaa

toimittaja maija lehmusvirta
radioluvat ja taajuudet menevät pääosin uusiksi

toimittaja  urpo martikainen
valtioneuvosto on myöntänyt kaksi uutta lähes valtakunnallista radiolupaa sanomawsoy:lle radionovan toimilupaa jatkettiin mutta sävelradiolta otettiin lupa pois

toimittaja lehmusvirta
yllättävät päätökset herättivät alalla heti kiivaan keskustelun

toimittaja tanja huutonen
katariina ja muut suomalaiset kuuntelevat keskimäärin kolme tuntia ja seitsemäntoista minuuttia radiota päivässä jotta samaa ei tulisi jokaisesta tuutista on valtionhallinto pistänyt luvat taas uusiksi suurin voittaja tänään oli sanomawsoy joka sai luvan perustaa kaksi uutta osavaltakunnallista kanavaa ladyfm:n ja rockfm:n

teksti
tapio kallioja toimitusjohtaja swelcom oy

tapio kallioja
meidät on toivotettu tälle alalle tervetulleiksi koska me ollaan sentään seriöösi vakava mediatoimija eikä me olla tultu pilaamaan tän alan toimintaedellytyksiä pikemminkin päinvastoin vahvistetaan niitä niin että meillä olis kaikilla hyvä olla

toimittaja
ja teillä on varaa tehdä se

tapio kallioja
no meillä on pitkäjänteisyyttä tehdä se

sävelradion toimittaja
mä teen aina parhaani

toimittaja
valtakunnallinen radio nova sai jatkaa mutta esimerkiksi sävelradio ja radiocity saivat tylyn tappotuomion uusia paikalliskanavia tulee vuoden alusya muun muassa lahteen kokkolaan ouluun ja rovaniemelle

teksti
susanna huovinen liikenne- ja viestintäministeri sdp

susanna huovinen
kyse on kokonaisuudesta johon yritettiin saada mahdollisimman monta ee uudenkintyyppistä ideaa sisälle ja valitettavasti myöskään hakemuksissa niitä uusia ideoita ei niin kovin paljon meille tarjottu

toimittaja
eli vanha toimiva shapluuna ei toimi ei käy

susanna huovinen
ei tässä siitä ole kyse vaan nimenomaan siitä kokonaisuudesta

toimittaja
sävelradion luvan poisottamista perusteltiin sillä että samantyyppistä musiikkia tulee jo paikallisilta kanavilta

teksti
pekka karhuvaara toimitusjohtaja mtv oy

pekka karhuvaara
kun vuosi sitten saimme toimiluvan valtioneuvostolta sävelradiolle ja lähdimme satsaamaan sitä kunnolla kuuntelijamäärät kasvoivat huristen kolmekymmentä ihmistä on siellä töissä satsasimme sinne tosissaan ja nyt meiltä otetaan se pois ja halutaan tappaa tää radio aivan käsittämätön ratkaisu

toimittaja
tavallinen radiokuuntelija joutuu virittämään kanavat ensi vuoden alusta uudelleen sillä myös taajuudet muuttuvat jonkun verran

toimittaja lehmusvirta
radioasemien taloustilanteesta lisää talousuutisissa hetken kuluttua.

MTV3. Seitsemän uutiset  keskiviikkona 31.05.2006.
Kuvat samanpäivän Kymmenen uutisista.

(Tekstin purku tiedostoon 27.06.2006/12)

Uudet radiotoimiluvat. MTV3. Seitsemän uutiset keskiviikkona 31.05.2006.


Satunnaisia kuvia Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen.
Isonna!

Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Uudet radiotoimiluvat.
MTV3. Kauppalehden talousuutiset keskiviikkona 31.05.2006.

(Seitsemän uutisissa: talousuutiset kertoo hetken kuluttua radiotalouden lisäksi mitä uutta lordi.hirviöllä on mielessään näkemiin näkemiin. teksti: talousuutisissa radiokilpailu kiristyy).

toimittaja matti toivonen ( kauppalehti)
kauppalehden talousuutiset hyvää iltaa

teksti: sanomille kaksi radiolupaa, nauha: kilpailu kiristyy puolet kanavista tekee tappiota

toimittaja matti toivonen (kauppalehti)
vuoden vaihteessa aloittaa siis kaksi uutta valtakunnallista radioasemaa yritykset toivovat että sanomawsoy:n laajentuminen radiaalloilla nostaa koko alan arvostusta kilpailun kiristyminen voi tosin käydä kohtalokkaaksi pienille paikallisradioille sillä jo puolet kanavista tekee jo nyt tappiota

toimittaja panu uotila (kauppalehti)
kaupallisissa radioissa on koko kevät jännitetty mitkä kanavat saavat jatkaa ja mitä uusia kilpailijoita taajuuksille tulee voittajaksi nousi suomalainen sanomawsoy joka saa kaksi valtakunnallista radiokanavaa radioiden liiton puheenjohtaja toivoo päätöksen kasvattavan radion arvostusta mainostajien silmissä

leena ryynänen (toimitusjohtaja, sbs finland)
kyllä se että suomen ja pohjoismaiden isoin mediatalo tulee mukaan radiobisnekseen vahvistaa radioo se lisää mainostajien mielenkiintoo  kun kerran iso mediayhtiö on kiinnostunut radioista niin hei tässä täytyy olla jotain

toimittaja
kaupallinen radiotoiminta on ollut koko sen olemassaolon ajan huonoa bisnestä noin puolet kaupallisista radioista tekee tapppiota ja loput sinnittelevät juuri ja juuri voiton puolella erinomaiseen kannattavuuteen ylsi viime vuonna vain radio nova jolla on ollut ainoa valtakunnallinen mainosradiolupa

leena ryynänen
ens vuoden alussa  monet kuuntelijat joutuu etsimään itselle uuden radiokanavan niin pikemminkin voi olla niin että se ens vuosi on vähän semmosta hakemista

toimittaja
pienten radioasemien hengissäpysymiskeino on ollut ketjuuntuminen yhden brändin alle ja yhteiset lähetykset uudet lupaehdot sallivat ketjuuntumisen kunhan osa lähetyksestä on paikallista  ryynäsen mukaan tiukentuneiden lupaehtojen kanssa voidaan elää

leena ryynänen
minä uskon ett paikalliset radioasemat voivat yhtä huonosti tai yhtä hyvin kuin tälläkin hetkellä koska kyllähän paikallisradiotoiminta suomessa nimenomaan on ollut se joka on ollu aika  kannattamatomta

toimittaja
sävelradio ja radio city hiljenevät nykyisiltä taajuuksiltaan vuoden lopyussa mutta niiden ohjelmaformaattia ja nimiä todennäköisesti hyödynnetään kanavilla joille radiolupa jäi

toimittaja matti toivonenvaltiovarainministeriö on huolissaan työn tuottavuuden heikosta kehityksestä...

Uudet radiotoimiluvat. MTV3. Kauppalehden talousuutiset keskiviikkona 31.05.2006.


Satunnaisia kuvia Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen.
Isonna!

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Uudet radiotoimiluvat.
Nelonen. Kahdeksan uutiset keskiviikkona 31.05.2006.

 "vähän erikoiselta sekin olisi vaikuttanut jos uu uudelle suomalaiselle isolle toimijalle ei olisi sitten annettu mitään että kyll siihenkin olisi pitänyt keksiä aika painavat perusteet ja kuten sanottua niin hakemukset olivat hyviä ja niinpä semmosia perusteluita en ainakaan itse olisi voinut ihan heti keksiä"  Liikenneministeri Susanna Huovinen.

Uudet radiotoimiluvat. Nelonen. Kahdeksan uutiset keskiviikkona 31.05.2006.

toimittaja juha hietanen (uutisten alkuesittelyssä)
... mediakonserni sanomawsoy lähtee kilpailemaan muiden mediatalojen kanssa myös ääniaalloilla ...(teksti alhaalla: uusia kanavia eetteriin)
...
toimittaja
... nuoria pyydettiin ideoimaan keinoja turvavöiden käytön lisäämiseksi ...

toimittaja (taustalla vinossa teksti: toimiluvat)
suomessa aloittaa vuoden alusta kaksi uutta valtaosassa maata kuuluvaa radiokanavaa liikenne- ja viestintäministeriö myönsi uudet valtakunnalliset luvat sanomawsoy:hyn kuuluvalle swelcomille radio city uusi kiss ja sävelradio lopettavat toimintansa

kuvassa (teksti: radio city kauan on aikaa)

toimittaja jussi tolonen
radio cityn studiossa työt jatkuivat iltapäivällä normaaliin tapaan nykyisen puolivaltakunnallisen luvan uusimista radiossa ei pidetty edes todennäköisenä mutta paikallisradioluvan epääminen oli yllätys

leena ryynänen (toimitusjohtaja, sbs finland)
se oli pettymys me oltas haluttu se ilman muuta se oli pettymys me oltas radio city olis kuitenkin siin tapauksessa kuitenkin voinut jatkaa nyt radio cityn toiminta loppuu tän vuoden lopussa

toimittaja
vuoden vaihteen jälkeen radio cityn taajuudella alkaa swelcomin omistama rockradio joka vetoaa miehiseen kuulijakunrtaan swelvcom sai toisen puolivaltakunnallisen luvan myös sävelradiolta ja aikoo perustaa tilalle naisille suunnatun radiokanavan swelcom on osa sanonmawsoy-konsernia ja omistaa muun muassa nelosen

susanna huovinen (liikenne- ja viestintäministeri (sd)
vähän erikoiselta sekin olisi vaikuttanut jos uu uudelle suomalaiselle isolle toimijalle ei olisi sitten annettu mitään että kyll siihenkin olisi pitänyt keksiä aika painavat perusteet ja kuten sanottua niin hakemukset olivat hyviä ja niinpä semmosia perusteluita en ainakaan itse olisi voinut ihan heti keksiä

toimittaja
helppoa uusien kanavien perustaminen ei missään tapauksessa ole

leena ryynänen
radio city on yksi niitä kaupallisia radioita joka tämän 21 vuoden historian aikana ei ole kertaakaan  tehnyt voittoa että tänmmöiset terveiset tietysti voin lähettää sinne swelcomiin yrittäkää te nyt sitten vuorostanne tehdä rockformaatilla voittoa

tapio kallioja (toimitusjohtaja, swelcom)
me ollaan laskettu tää sillä tavalla että että näilläkin kahdella kanavalla ihan itsenäisesti me voidaan saada saada tää kannattavaks toimilupakaudella joka on aika lyhyt mutt varsinaisesti me ollaan haettu  tästä sellasta mallia jossa  television radion netin ja mobiilien yhdistelmällä voitas palvella ihmisiä

toimittaja
myös uusi kiss lopettaa toimintansa omasta aloitteestaan tilalle se perustaa kanavan vanhemmille kuulijoille

musiikkia (teksti: tämän päivän parasta musiikkia, uusi kiss korville joille kelpaa vain paras)

toimittaja juha hietanen
huomenna on jo kesäkuu mutta ilmeisesti kovin kesäistä säätä ei ole vielä luvassa ...

(Tekstin purku tiedostoon 28.06.2006/12)

Uudet radiotoimiluvat. Nelonen. Kahdeksan uutiset keskiviikkona 31.05.2006.


Satunnaisia kuvia Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen.
Isonna!

Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Uudet radiotoimiluvat.
Yle TV1 klo 20.30. Uutiset keskiviikkona 31.05.2006.

"Yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään, että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä."  Liikenneministeri Susanna Huovinen.

Uudet radiotoimiluvat. Yle TV1 klo 20.30. Uutiset keskiviikkona 31.05.2006

toimittaja jyrki koulumies (aiheiden alkuesittelyssä)
...l iikenneministeriö jakoi kuusi uutta radiotoimilupaa sanomawsoy sai niistä kaksi ...
toimittaja (uutisissa)
... kun hänet valittiin suvi-anne siimeksen tilalle

toimittaja (taustalla kuva vanhanaikaisesta radiosta ja teksti: toimiluvat)
sanomawsoy sai tänään kaksi toimilupaa lähes koko maassa toimiville radiokanaville liikenne- ja viestintäministeriö myönsi kuusi uutta lupaa paikallisille radioasemille seuraavaksi viideksi vuodeksi

toimittaja päivi koskinen (24)
helsinkiläisessä bassoradion toimituksessa tunnelma nousi kattoon iltapäivällä se on yksi kuudesta uudesta toimiluvan saaneesta paikallisradiosta bassoradio aloitti toimintansa internetissä kaksi vuotta sitten nyt viestintäministeriöltä heltisi lupa radioaalloille

antti simula (radiotoimittaja, bassoradio)
sydän pamppaillut koko aamupäivän odotettu tietoja tää on niinku tää on just sitä mitä on odotettu ihan mahtavaa

toimittaja
uusia paikalliskanavaradioita syntyi myös rovaniemelle lahteen ouluun kokkolaan ja joensuuhun ainoaa valtakunnallista lupaa kärkkyi mediajätti sanomawsoy mutta lupa pysyi radio novalla sanomwsoyn konerniin kuuluva yhtiö sai kuiternkin luvat kahdelle osittain valtakunnalliselle kanavalle niiden tieltä väistyvät sävelradio ja radio city

tapio kallioja (toimitusjohtaja, swelcom)
tällä kokonaisuudella pyritään sitten vähän samaan kuin mitä yhdellä valtakunnallisella radiokanavalla ois voinut saada aikaan

toimittaja
luvat myönnettiin kanaville joilla on hyvä toimintaidea tuplapotin myöntäminen sanomawsoylle vihjaa myös siihen että lupia haluttiin antaa niille joilla on varmasti varaa toimia lupakauden loppuun asti

susanna huovinen (liikenne- ja viestintäministeri, SDP)
yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa ee välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä

toimittaja
lupien uusjaolla yritetään estää radiokanavien ketjuttamista eli siis sitä että eri paikallisradioiden kautta tuleekin lähes samaa ohjelmaa bassoradio lupaa että heidän taajuudeltaan ei kuulla radioketjujen poprenkutuksia

ville tikkanen (kanavapäällikkö, bassoradio)
näis studioss näkyy niin siell ei edes oo tietokonetta että ne tulee vinyyliltä ja cd:ltä ja juonnot tulee suorana elikkä niinku yllätyksellisyyttä

ääni baasoradion toimituksessa
... tää on mahtava meininki

toimittaja koulumies saamenkieliset uutiset eivät näy ylen kanavilla...

(Tekstin purku tiedostoon 28.06.2006/12)

Uudet radiotoimiluvat. Yle TV1 klo 20.30. Uutiset keskiviikkona 31.05.2006


Satunnaisia kuvia Nelosen, Ylen ja MTV3:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen.
Isonna!

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikko 31.05.2006.
Pääkirjoitus. Illan uutislähetykset kertoivat uusien radiolupien myöntämisestä.
SanomaWSOY saa kaksi melkein valtakunnallista, mitä se sitten tarkoittaneekin, rock-radion ja naisten radion. Swelcomin pomo Tapio Kallioja selittää jotain ympäripyöreää kokonaisuudesta ja mobiilista. Jokainen  Nelonen plussan katselija tietää kuinka ala-arvoisesti sitä digikanavaa ylläpidetään. Tulee ostos-tv:tä ja ehkä niitä järjettömiäpuhelinkilpailujakin.

MTV3:n Pekka Karhuvaara on katkera, kun Sävelradio menettää toimilupansa ja liikenneministeri Susanna Huovinen höpäjää jotain kannattavuudesta, minkä takiaSanomaWSOY:lle täytyi antaa kaksi kanavaa!

Radio-Citynjohtajanainen toivottaa SanomaWSOY:lle onnea. koska rock-radio ei kahteenkymmeneen vuoteen ole ollut mikään kultakaivos. Eihän siitä tietenkään ole kysymys bisneksessä, jotain kannattaa pyörittää tappiollakin, koska sekin on toiselta pois! Muuten Nelosen uutiset ei kyllä tainnut mainita mitään Sävelradion ja Radio-Cityn teurastuksesta. Jumalatonta tiedonvälitystäparhaimmillaan, vaiko pahimmillaan.

Liikenneministeri oli niin tyytyväisen näköinen, että SDP näyttää saaneen herrasmiessopimuksen SanomaWSOY:n suojelusta ja varmaan henkilökohtaisestakin. Olemmehan nähneet kuinka silkkihansikkain Paavo Lipponen selvisi Sonera-seikkailuista ja kuinka SDP:n sisäministeri Kari Rajamäkikin sai samanlaisen silkkihansikaskohtelun Helsingin Sanomissa sekoiltuaan morkkaamaan Alpo Rusia vielä senkin jälkeen, kun tämä oli vapautettu kaikista syytteistä. Lehdessä taisi oikeuskansleri Paavo Nikulan lepsut moitteetkin jäädä mainitsematta. On tainnut Matti Vanhanenkin saada näillä tempuillaan lupauksenvaltiomiesmäisestä kohtelusta.

Aika näyttää mistä oli kysymys. Vanha sanontahan on, että raha ei haise.

Keskiviikkona toukokuun viimeisenä päivänä 31.05.2006 Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.

Täydennys sunnuntaina 04.06.2006. Radio-Cityn johtajanainen on nimeltään Leena Ryynänen.

12  31.05.2006.  Pääkirjoitus. Illan uutislähetykset kertoivat uusien radiolupien myöntämisestä.

Satunnaisia kuvia aikajärjestyksessä tv:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. 
Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen

Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.

Torstai 01.06.2006.
SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa. MTV3 sai pitää Novan, mutta menettää Sävelradion. Helsingin Sanomat. Talous. Katri Kallionpää, Milla Autio. Kuva: Mika Ranta. B5.

SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa.
MTV3 sai pitää Novan, mutta menettää Sävelradion.
Katri Kallionpää. Milla Autio. Helsingin Sanomat.

Suomalainen viestintäkonserni SanomaWSOY perustaa Suomeen kaksi lähes koko maassa kuuluvaa radiokanavaa, rock-musiikin erikoiskanavan Rock FM:n sekä naisten Lady FM -kanavan.

Liikenneministeriö myönsi keskiviikkona uudet toimiluvat SanomaWSOY:n lisäksi kuudelle valtakunnalliselle sekä 47 paikalliselle toimijalle vuosiksi 2007-2011.

Ainoa valtakunnallinen kanava, Radio Nova, pysyy sen nykyisellä luvanhaltijalla, MTV Oy:llä, ja valtaosa nykyisistä radiokanavista saa jatkaa.

MTV oli kuitenkin pettynyt, sillä se menettää vuoden 2005 alussa ostamansa osavaltakunnallisen Sävelradion, eikä saanut hakemaansa Rock-Sport-kanavaa. Nykyisistä kanavista lupaa vaille jäi myös Radio City.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen (sd) mukaan luvat myönnettiin sillä perusteella, että radiokanavista muodostuu monipuolinen ja erilaisia kohderyhmiä palveleva kokonaisuus.

Huovinen sanoi, Sävelradion menettäneen toimilupansa, koska paikalliset radiokanavat palvelevat paremmin iskelmämusiikkia haluavaa yleisöä.

“Paikalliset toimiluvan haltijat ohjataan palvelemaan eri tyyppisiä yleisöjä”, Huovinen perusteli.

Hän muistutti, että tätä on myös eduskunta edellyttänyt.

“Tarkoituksena on, että kaikilta kanavilta ei tule vain ‘sitä yhtä ja samaa’. Radio ei ole soittorasia, vaan tiedonvälityskanava”, Huovinen linjasi.

Hänen mukaansa ministeriö aikoo myös valvoa entistä tarkemmin, että kanavien ohjelma vastaa lupaehtoja ja että niillä on ministeriön määrittelemät prosenttiosuudet puhe- ja asiaohjelmaa.

SBS Finlandin toimitusjohtaja ja Radioliiton puheenjohtaja Leena Ryynänen ei yllättynyt ministeriön ratkaisuista. Perustelut eivät kuitenkaan vakuuttaneet.

“SanomaWSOY oli uusista hakijoista paras. On hyvä, jos iso eurooppalainen toimija on kiinnostunut radiosta. Mutta jos tämä ei ole viestinnän keskittymistä, niin mikä sitten on”, Ryynänen ihmetteli.

Hänestä on myös outoa, että ministeriö määrittelee prosenttiosuuksin, paljonko kanavilla pitää olla puhetta. “Se on sananvapauden rajoittamista”, Ryynänen sanoi.

MTV Oy:n radioliikennetoiminnan toimitusjohtaja Petri Manninen oli pettynyt ja pahoillaan.

“Valtioneuvosto vahvisti Sävelradion toimiluvan meille vasta reilu vuosi sitten”, hän muistutti. “Sävelradio oli juuri vakiinnuttanut asemansa, hankkinut puoli miljoonaa kuulijaa ja päässyt kannattavaksi.”

Sävelradiossa on 16 vakituista ja 15 osa-aikaista työntekijää.

Radio Nova on kaupallisista radiokanavista parhaiten kannattava. Sen liikevaihto oli viime vuonna 15 miljoonaa euroa ja se teki voittoa noin neljä miljoonaa euroa.

Kaupallisten radiokanavien liikevaihto on yhteensä noin 50 miljoonaa euroa, josta MTV Oy ja SBS Finland keräävät suurimman osan.

SanomaWSOY:n sähköisistä liiketoiminnoista vastaavan Swelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja sanoo, että yhtiö ei olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut.

“Näiden kahden kanavan liikevaihto tulee olemaan yhteensäkin alle puolet Novan liikevaihdosta”, hän arvioi.

Kalliojan mukaan SanomaWSOY:n kanavat tulevat olemaan erilaisia, mutta tekniikka, mainonta ja myynti voidaan tehdä yhdessä. Ohjelmistoa hankitaan myös ulkopuolelta.

Helsingin Sanomat on osa SanomaWSOY-konsernia.

Lista luvan saaneista radiokanavista on osoitteessa www.mintc.fi.

Kuvateksti: Bassoradion Jan “Zabac” Zapasnik (vas.) , Ville “Wiljam” Tikkanen, Antti “Säkittäjä” Simula ja Robin “Belmont” Grotenfelt juhlistivat radiolupaansa samppanjalla. Bassoradio on ainut uusi hakija, joka sai paikallisen radioluvan Uudellamaalla.


Torstai 01.06.2006.
Pipopäät saivat oman kanavan. Helsingin Sanomat. Talous. Milla Autio. B5.

Pipopäät saivat oman kanavan.
Milla Autio. Helsingin Sanomat.

“Mitä, höö! Kuulitteko, me on saatu lupa!”
Häääää!
Bassoradion toimituksesta Helsingin Fredrikinkadulta kuuluu puhelimeen käsittämätön meteli.
“Täällä on kymmenkunta kaveria. Ei todellakaan osattu odottaa. Nyt lähtee samppanja auki.”
Kanavapäällikkö Ville Tikkanen ei pysty vähään aikaan puhumaan sen enempää.

Bassoradio on ainut uusi hakija, joka sai paikallisen radioluvan Uudellamaalla. Kanava on kuulunut nettiradiona noin kahden vuoden ajan sekä väliaikaisella luvalla muutaman kuukauden viime kesänä ja viime vuodenvaihteessa.

Väliaikaisella kesäluvalla se toimii sattumoisin juuri nytkin eli sitä voi testata pääkaupunkiseudulla tästä päivästä lähtien elokuun loppuun taajuudella 102,4 Mhz.

Ensi vuoden alusta taajuus on 102,8 , ja toimilupa vuoden 2011 loppuun.

Bassoradion toimitus on juuri sellainen legendaarinen paikka, johon dj tulee omat vinyylit kainalossa. Kanavalla vierailee noin 60 dj:n joukko.

Keskiviikkona kolmen aikaan studiossa juonsi lähetykseen musiikkia kahden vinyylisoittimen välissä Antti “Säkittäjä” Simula, joka kommentoi uutista nettiyleisölle: “Uskomatonta, sydäntä väpättää.”

Studiossa on vinyylisoitinten lisäksi kaiken varalta cd-soitin, “eikä mitään soittolistoja tietokoneella”, Tikkanen sanoo.

“Nämä musiikin lajit tulee pääasiassa vinyyleillä.”

Eli mitkä lajit?

“Hiphop, break, dance hall, funk …” Bassoradio soittaa urbaania tanssimusiikkia, jossa on “paljon bassoa”.

“Toimittaja-dj:t ovat freelancereita ja oman musiikkigenrensä tuntevia tyyppejä, jotka tilaa levyjä ympäri maailmaa. Etupäässä netistä, vaikka onhan täällä joitakin vinyyleihin erikoistuneita liikkeitä.”

Bassoradio julkaisee lisäksi Basso-lehteä, jonka aiheet ovat myös urbaani musiikki ja kulttuuri.

Nyt suoraa juonnettua ohjelmaa on nettiradiossa ollut iltapäivästä puolille öin, aamupäivä on ollut uusintaa. “Ensi vuonna aamukin on suoraa”, Tikkanen lupaa. “Joudumme palkkaamaan pääjuontajia.”

Paikallisen toimiluvan ehtoihin kuuluu, että kanavalla on oltava päivittäin ”kuuluvuusalueen asioita käsitteleviä tai kuuluvuusalueen erityisryhmiä palvelevia uutisia tai muita toimituksellisia sisältöjä”.

“Reppareita, haastatteluita, paikallisia uutisia”, Tikkanen lupailee. “Uutiset tehdään itse. Enemmän sitä, mikä kiinnostaa nuoria tai nuoria aikuisia.”

 

Torstai 01.06.2006.

Poiminta. Radio Helsinki laajenee Tuusulaan. Helsingin Sanomat. Talous. HS. B5.

Poiminta. Radio Helsinki laajenee Tuusulaan.
Helsingin Sanomienpaikallisradion Radio Helsingin kuuluvuus laajenee Tuusulaan ja Helsingissä ja Espoossa sen kuuluvuus paranee.

Toimilupien jaossa Radio Helsinki sai Espoossa ja Helsingissä vanhan 95,2 taajuutensa tilalle uuden 88,6, Tuusulassa 89,4.

Radio Helsinki vaihtaa päittäin taajuutta Metron kanssa, joka saa tyytyä kehnompaan.

Liikenneministeriön perustelujen mukaan Radio Helsinki täyttää paremmin lain vaatimukset, joiden mukaan musiikki- ja ohjelmatarjonnan tulee olla monipuolista ja turvata erityisryhmien tarpeet.
HS

 

Torstai 01.06.2006.
Kymmenen valtakunnallista mainosradioasemaa. Helsingin Sanomat. Talous. B5.

Kymmenen valtakunnallista mainosradioasemaa.
Valtakunnalliset tai osavaltakunnalliset radiokanavat ensi vuoden alussa:
Radio Dei (Kristillinen Media)
SuomiPOP (Metroradio Finland)
Groove FM (Metroradio Finland)
Classic Radio (Metroradio Finland)
Energy (NRJ Finland)
“Uusi Kiss” (Pro Radio: SBS Finland)
Radio Sputnik (Radio Satellite Finland)
Radio Nova (Suomen Uutisradio, MTV)
Lady FM (Swelcom, SanomaWSOY), uusi
Rock FM (Swelcom, SanomaWSOY), uusi.

Paikalliset radiokanavat Uudellamaalla ensi vuoden alussa:
Basso Radio (Basso Media), uusi
Metro FM (Metroradio Finland)
Lohjan Iskelmä (Pro Radio, SBS Finland)
Porvoon Iskelmä (Radio Foni, SBS Finland)
Radio Helsinki (Helsingin Sanomat, SanomaWSOY)
Lähiradio (Työväen Sivistysliitto, Samfundet Folkhälsan, Kansan Sivistystyön Liitto ja Kansan Radioliitto).

 

Torstai 01.06.2006.
Radiomainontaan käytettiin vain neljä prosenttia mainosrahoista. Helsingin Sanomat. Talous. B5.

Radiomainontaan käytettiin vain neljä prosenttia mainosrahoista.
(Graafit “teksteinä”/12).
Radion päivittäinen kuunteluaika.

Keskímääräinen päivittäinen kuunteluaika/ suomalainen (t:min)
1991  3:25
1992  3:50
1993  3:45
1994  3:40
1995  3:40
1996  3:25
1997  3:25
1998  3:20
1999  3:10
2000  3:20
2001  3:30
2002  3:40
2003  3:30
2004  3:20
2005  3:15
Lähde: Finnpanel. (Lukujen tarkkuus pyöristetty 5 minuuttiin/12).

Kanavien kuunteluosuudet 2005.
Prosenttia kaikista radionkuunteluminuuteista.
YLE Radio Suomi  36 %
Radio Nova  12 %
Paikallisradiot  12 %
Yle Radio 1  8 %
SBS-iskelmäradiot  8 %
YLE X  6 %
KISS  4 %
NRJ  4 %
Sävelradio  3 %
City  3 %
SuomiPOP  2 %
Classic FM  1 %
Groove FM  1 %.
Lähde: Finnpanel.

Mediamainonnan osuudet 2005.
Sanomalehdet  48,4 %
Televisio  19,4 %
Aikakauslehdet  16,3 %
Kaupunki- ja noutolehdet  5,7 %
Radio  4 %
Ulkomainonta  3,1 %
Verkkomedia  3 %
Elokuva 0,1 %.

1 189 miljoonaa euroa.
Lähde: Adex.

(Graafit “teksteinä”/12).

Torstai 01.06.2006.  Helsingin Sanomat. Talous.

 


Kuva: 01.06.2006. "SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa". Helsingin Sanomat. Talous. Perjantaina 01.06.2006.

 

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.

Perjantai  02.06.2006.
SanomaWSOY sai, MTV menetti. Valtiovallan päätökset radioiden toimilupien jakamisessa ovat horjuneet. Iltalehti. Pääkirjoitus. 5 (Iltalehden vastaava päätoimittaja on Kari Kivelä.)

SanomaWSOY sai, MTV menetti.
Valtiovallan päätökset radioiden toimilupien jakamisessa ovat horjuneet.

Valtioneuvosto jakoi niukkaa hyödykettä myöntäessään yksityisten radioiden uudet toimiluvat. Alan tarjonta ei voi muotoutua pelkästään markkinoiden ehdoilla, kuten lehdistössä, vaan tarvitaan poliittista harkintaa. Liikenneministeri Susanna Huovinen ei kuitenkaan ollut järin vakuuttava ratkaisuja perustellessaan.

SanomaWSOY-konserni sai toimiluvan kahdelle uudella, osittain valtakunnalliselle radiokanavalle, mutta Sävelradio menetti sen. Kuitenkin Sävelradio sai toimiluvan vain vuosi sitten ja kanavaan on sen jälkeen investoitu aikalailla.

Ainakin valtiovallan linja horjuu. Ja uskaltaisiko maan hallitus edes torjua suomalaisen mediajätin toiveita?

Sanoma-konserni kertoo rakentavansa radioistaan, Nelosesta, Welho-palveluistaan ja lehdistään monomediastrategisen kokonaisuuden. Tähän konsernilla on voimavaroja, mutta myös tarvetta, sillä Helsingin Sanomain levikki on huipputasoltaan pudonnut Uuden Suomen tilauskannan verran.

Päätoimittaja Janne Virkkunen onkin myötäillyt Hannu Olkinuoran EVA:n raportissa esittämää näkemystä siitä, että internet on sysännyt viestinnän suurimpaan murrokseen Gutenbergin jälkeen. Tosin myös elokuvan, radion ja television läpimurto muuttivat paljon. Painettu sana on kestänyt mullistukset.

Monimediastrategian edellyttämää synergiaa ei myöskään löydy elävässä elämässä yhtä helposti kuin konsulttien PowerPoint-esityksissä. Jatkuva uudistuminen on silti median elinehto.

Radion kuuntelu on pysynyt laajana. Journalistisesti ja taloudellisesti kaupallinen radiotoiminta on silti pettänyt odotukset. Paikallisradioiden ajajat kuvittelivat luovansa uuden ajan nuorisoseuratalon, mutta nykyään kuulee lähinnä soittorasioita. Radiomainonta on jäänyt niukaksi ja vain Radio Nova kannattaa aidosti.

Luultavasti toimiluvan saaneitakin radiokanavia karsiutuu lähivuosina kilpailun kiristyessä ja radioiden hallinnan keskittyessä. Verovaroin tosiasiassa toimivan Ylen vastuu varsinaisesta radiojournalismista korostuu samalla entisestään.

Kuvateksti: Liikenneministeri Susanna Huovinen perusteli radioiden uusia toimilupia horjuvasti.

IL sanoo. Radiot ovat pettäneet odotukset journalistisesti ja taloudellisesti.

Perjantai  02.06.2006. Iltalehti. Pääkirjoitus

Vastaus perjantaina 16.06.2006.
Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä. Iltalehti. Suorat sanat. Susanna Huovinen. Kuva: Atte Kajova. 31.

Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä.


02.06.2006 kesäkuun perjantaina klo 18.37.
"SanomaWSOY sai MTV menetti". Kuvateksti: "Liikenneministeri Susanna Huovinen perusteli radioiden uusia toimilupia horjuvasti." Iltalehti. Pääkirjoitus perjantaina 01.06.2006. Kuvateksti: Tulossa! Kuvat Pertti Manninen.

Kesän hyvä teko:Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Lauantai 10.06.2006.
Radiosota ei lopu tähän. LVM:n Kosonen: Median keskittymisen vaara ei ole erityisen suuri. MTV:n Karhuvaara: Monelle huippupoliitikollekin tuli yllätyksenä, että ratkaisu merkitsi Sävelradion tappamista ja 30 työpaikan häviämistä. “Pohdinta on keskittynyt siihen, miten jaetaan ne toimiluvat, jotka jäävät jäljelle SanomaWSOY:n saatua etuoikeutettuna oman tahtonsa läpi. Toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara, MTV Media.” Kauppalehti Presso. Raha&Valta. Arno Ahosniemi. Kuva: Riitta Heiskanen. B3.
Radiosota ei lopu tähän
LVM:n Kosonen: Median keskittymisen vaara ei ole erityisen suuri. MTV:n Karhuvaara: Monelle huippupoliitikollekin tuli yllätyksenä, että ratkaisu merkitsi Sävelradion tappamista ja 30 työpaikan häviämistä.
Arno Ahosniemi

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) virkamiesten ja liikenneministeri Susanna Huovisen (sd) valmistelu- ja päätösvalta radiotoimilupa-asioissa on huomattavan itsenäinen.

Toimilupahakemukset sisältävät liikesalaisuuksia, ja hakijoiden joukossa on pörssiyrityksiä. Näin ollen ministeriön hallinnonalaa seuraava viestintähallinnon neuvottelukunta tai eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta eivät voi ottaa kantaa hakuprosessiin.

Intressiristiriitoja olisi mahdoton välttää, sillä osa neuvottelukunnan jäsenistä edustaa hakijatahoja. Täysin itsenäinen valmistelu- ja päätösvalta korostaa LVM:n asemaa ja valtaa toimilupa-asioissa.

Onko suomalainen mediakenttä mielestänne vaarassa keskittyä liiaksi, kun maan vahvin mediakonserni SanomaWSOY sai kaksi toimilupaa, LVM:n mediayksikön päällikkö, viestintäneuvos Ismo Kosonen?

- Mielestäni vaara ei tällä hetkellä ole erityisen suuri. SanomaWSOY on vahva viestintätalo, mutta sen vastapainona meillä on vahva maakunta- ja paikallislehdistö, runsas aikakauslehdistö ja sähköisen viestinnän puolella luonnollisesti MTV, joka sillä sektorilla on huomattavasti vahvempi.

Kohdeltiinko ulkomaisia mediayhtiöitä tasapuolisesti hakuprosessin kuluessa?

- Ehdottomasti kohdeltiin. Tässä on jäänyt monilta huomaamatta, että muun muassa ulkomaalaisomisteisten ketjujen kuuluvuusalueet laajenivat tällä kierroksella huomattavasti. Myös kotimaisten hakijoiden hakemuksia jouduttiin hylkäämään.

Oliko LVM:n järjestämä hakuprosessi mielestänne läpinäkyvä, johdonmukainen ja oikeudenmukainen?

- Oli. Kaikille tehtiin selväksi, että lupaprosessiin lähdetään niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Viesti myös ymmärrettiin päätellen siitä, että toimijat hakivat ristiin toistensa käytössä olleita taajuuksia.

- Mielestäni prosessi on ollut niin läpinäkyvä, johdonmukainen ja oikeudenmukainen kuin se voi olla. Supsuttajat ja luvatta jääneet eivät luonnollisesti ole koskaan tyytyväisiä.

Ilman toimilupaa jäänyttä Sävelradiota pyörittävän MTV Median toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara ei täysin allekirjoita ministeriötä kohtaan osoitettuja syytöksiä siitä, että Suomi olisi suljettu markkina-alue.

- SBS on luxemburgilainen, NRJ ranskalainen, Metroradio irlantilainen ja niin edelleen, Karhuvaara luettelee.

Sen sijaan LVM:n päätöstä hän ei sulata helpolla.

- On täysin uskomatonta, että kahdella viestintäpoliittisella päätöksellä, joiden välillä kului runsas vuosi, ensin kannustetaan investoimaan miljoonia euroja Sävelradion saattamiseksi elinkelpoiseen kuntoon ja tähän päästyä lakkautetaan yhtiö ja aiheutetaan investointien menetys. Samalla SanomaWSOY:lle myönnetään kaksi uutta lupaa.

Karhuvaaran mukaan ratkaisu edistää media-alan keskittymistä ja Sanomien valta-asemaa Suomessa.

- On käsittämätöntä väittää, että SanomaWSOY tarvitsee kaksi radiolupaa saadakseen aikaan "kannattavaa radiotoimintaa", kun samaan aikaan meiltä tapetaan juuri kuntoon laitettu yli 500 000 kuulijan suosikkikanava, Karhuvaara noituu.

- Ratkaisulla kannettiin huolta Sanomien kannattavuudesta ja samalla lyötiin päin näköä MTV:tä, joka on kantanut vastuuta mittavilla investoinneilla.

Karhuvaaran mukaan LVM:n päätös on asiallisesti tiedotusvälineen lakkauttaminen viranomaispäätöksellä. Yhtiön lakimiehet tutkivat parhaillaan, valittaako MTV päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Karhuvaara arvioi LVM:n kommentteja siten, että varsinainen pohdinta on keskittynyt siihen, miten jaetaan ne toimiluvat, jotka jäivät jäljelle SanomaWSOY:n saatua etuoikeutettuna oman tahtonsa läpi.

- Tai kääntäen, keneltä otetaan pois ne toimiluvat, joihin SanomaWSOY:llä on etuoikeus.

Karhuvaara moittii ministeriötä puutteellisesta valmistelusta.

- Keskustelu on ollut puutteellista poliittisten päätöksentekijöiden kesken, ja pakettia on viety kiireesti läpi. Monelle huippupoliitikollekin näyttää tulleen yllätyksenä, että ratkaisu merkitsi 30 työpaikan poistumista.

- Johdonmukainen ratkaisu epäilemättä oli - SanomaWSOY-myönteisyydessään, Karhuvaara moittii.

“Pohdinta on keskittynyt siihen, miten jaetaan ne toimiluvat, jotka jäävät jäljelle SanomaWSOY:n saatua etuoikeutettuna oman tahtonsa läpi." Toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara, MTV Media.

Lauantai 10.06.2006.  Kauppalehti Presso. Raha&Valta. Radiosota ei lopu tähän

 

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Tiistai 13.06.2006.
Sävelradion lakkautus on hyvin vakava asia. Keskisuomalainen. Artikkelit. Pääkirjoitus. 4. (Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen.)
Sävelradion lakkautus on hyvin vakava asia.

Liikenne- ja viestintäministeriö jakoi taannoin toimiluvat kaupallisille radioille. Hakijoita oli enemmän kuin käytettäviä taajuuksia, joten kaikkien mieliksi ei voitu menetellä. Tämän jokainen ymmärtää. Päätöksen odotetaan kuitenkin olevan tasapuolinen ja johdonmukainen, myös yritysten jatkuvuutta palveleva.

MTV3:n omistukseen monien vaiheiden jälkeen päätynyt puolen miljoonan viikottaisen kuuntelijan Sävelradio lakkautetaan. Yhtymä on panostanut Sävelradioon kuusi miljoonaa euroa. Näin tehdessään se on oikeutetusti uskonut jatkuvuuteen. Muutoin investoinneissa ja määrätietoisessa kehitystössä ei olisi ollut mitään järkeä. Sävelradio oli nousemassa taloudellisesti kannattavaksi. Viranomainen oli hyväksynyt aikanaan sen omistajuuden muutokset.

Sävelradion lopetus on hyvin merkittävä periaatteellinen tapahtuma. Tuskin päättäjät ovat tämän sisäistäneet.

Viranomaiset paimensivat sanomalehtien julkaisua 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin pelättiin kommunistien julistusta sekä sotien aikana, jolloin puolestaan yleisen turvallisuuden nimissä edellytettiin erityistä vastuullisuutta viestimiltä. Lopettamiset kohdistuivat ääriliikkeiden julkaisuihin.

Viimeiseksi jäänyt lehden lakkautus tapahtui vuonna 1948, jolloin kommunistien miehittämä Valtiollinen poliisi hiljensi määräaikaisesti Ernesti Hentusen räyhäkkään Totuuden torven. Sittemmin viranomaiset eivät ole kajonneet sanomalehtien ilmestymiseen ja muiden medioiden toiminnan jatkumiseen. Oli elettävä aina vuoteen 2006, jotta kriisiaikojen menettelyihin jälleen, ja aivan yllättäen, tartutaan.

Samaan aikaan liikenne- ja viestintäministeriö myönsi kaksi radiolupaa Sanoma Osakeyhtiölle. Ratkaisu kielii ministeriön luottavan enemmän Sanoma Osakeyhtiöön kuin MTV3:een. Perustelut olisi todella kiinnostavaa tietää. Ministeriö on velvollinen kertomaan ne avoimesti.

Yrittämisen ideologiaan kuuluvat jatkuvuus ja menestyminen oman taitavuuden perusteella. Viranomaisten ohjaavaa vaikuttavuutta on vähennetty kaikessa yrittämisessä. Valtio on edistänyt verotuksellisilla ja muilla linjauksilla yritysten edellytyksiä, koska tämä on kansantalouden ja erityisesti työllisyyden etu. Periaatteena on lisäksi markkinataloudellisen kilpailun varmistaminen, tarpeettomien keskittymien estäminen.

Sävelradion lahtaamisessa on sananvapauden tukahduttamisen elementtejä. Asiaa ei pidä jättää tähän, vaan se on perattava läpikotaisin. MTV3 tehnee parhaansa, mutta sananvapaus on niin suuri kansanvallan arvo, että koko media-ala seuraa prosessin etenemistä.

Tiistai 13.06.2006. Keskisuomalainen. Artikkelit. Pääkirjoitus. Sävelradion lakkautus on hyvin vakava asia.

Vastaus torstaina 15.06.2006.
Radioluvat puhtaalta pöydältä. Keskisuomalainen. Artikkelit. Puheenvuorot. Susanna Huovinen. 4
Radioluvat puhtaalta pöydältä.

 

Opeta lapsi uimaan!

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Torstai 15.06.2006.
Ministeri, kaduttaako Sävelradion lakkautus? Sävelradio lakkautettiin, jotta radiovalta ei keskittyisi MTV:lle. “SanomaWSOY julkaisee myös Helsingin Sanomia.“ Helsingin Sanomat. Kulttuuri. Teemu Luukka. C3.
Ministeri, kaduttaako Sävelradion lakkautus?
Sävelradio lakkautettiin, jotta radiovalta ei keskittyisi MTV:lle

"SanomaWSOY:n Tapio Kallioja on sanonut, ettei yhtiö olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut. Oliko tämä syy, miksi lopetitte Sävelradion?

 Ei. Tässä on kyse isosta palapelistä, jossa otetaan huomioon hakijoiden esittämän ohjelmatarjonnan monipuolisuus koko maassa. Katsoimme, että myös omistajuus on mahdollisimman monipuolista. Kun suurin, kaunein ja paras taajuus eli Novan taajuus sai jatkon, olisi ollut hyvin vaikea löytää perusteluja, miksi Novan lisäksi Uutisradio olisi saanut myös toisen valtakunnallisen taajuuden.”

Torstai 15.06.2006. Helsingin Sanomat. Kulttuuri.  Ministeri, kaduttaako Sävelradion lakkautus?

 

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006
Perjantai 16.06.2006.
Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä. Iltalehti. Suorat sanat. Susanna Huovinen. Kuva: Atte Kajova. 31.

Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä.

Iltalehden pääkirjoituksessa (2.6.) kritisoitiin valtiovallan linjaa kaupallisten radioiden toimilupapäätöksessä horjuvaksi.

Sävelradion omistava Suomen Uutisradio Oy sai ylivoimaisesti parhaan, valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden (Radio Nova). Tämän vuoksi valtioneuvosto ei katsonut mahdolliseksi myöntää osavaltakunnallista toimilupaa samalle toimijalle.

Valtioneuvoston yksimielisesti tekemää toimilupapäätöstä valmisteltiin erittäin perusteellisesti. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti jo tammikuussa 2004 asiantuntijatyöryhmän, jonka ehdotukset olivat laajan lausuntokierroksen jälkeen pohjana hallituksen esitykselle televisio- ja radiolain muuttamisesta. Hallitus sai eduskunnan vastauksen saatteena tiukat ohjeet lupakierrokselle.

Ministeriö teetti selvitykset sekä radiotoiminnan taloudesta että tarjonnasta. Myös taajuussuunnitelma uudistettiin ja siitäkin alan toimijoilla oli mahdollisuus antaa lausunto.

Lähdin siitä, että valmistelun on oltava avointa ja uusia ideoita edistävää.

Edeltäjäni ja minä olemme toistuvasti korostaneet, että uudet luvat jaetaan puhtaalta pöydältä. Tätä lakiin perustuvaa linjausta ei kukaan kyseenalaistanut. Toimijat hakivatkin vilkkaasti ristiin toistensa nykyisiä taajuuksia.

On vaikea uskoa, että kukaan alan toimija voisi olla aidosti yllättynyt siitä, että kaiken tämän jälkeen toimijakenttään tuli muutoksia. Pettymyksen toki ymmärrän.

Sävelradio siirtyi Suomen Uutisradio Oy:lle markkinoilla tapahtuneen kaupan kautta. Valtioneuvosto hyväksyi siirron, mutta totesi, että toimilupa on voimassa vain vuoden 2006 loppuun. Samalla muistutettiin, että toimilupakierroksen yhteydessä on mahdollisuus tarkastella radiotoiminnan kokonaisuutta uudelleen. Suomen Uutisradio Oy teki kaupan nämä seikat tietäen eli se siis otti riskin.

Jos Suomen Uutisradio olisi asetettu lupakierroksella erityisasemaan sen aiemmin tekemän kaupan vuoksi, olisi loukattu tasapuolisen kohtelun vaatimusta ja lakia. Laski ei anna mahdollisuutta suosia alalla jo olevia toimijoita, vaan kaikki hakijat ovat tasavertaisia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on korostanut, että toimilupia koskevan päätösvallan on oltava aidosti valtioneuvoston käsissä.. Hallitus ei saa toimenpiteillään siirtää sitä esimerkiksi radioyhtiöiden ostajille ja myyjille.

Tehty ratkaisu ei ollut helppo, mutta se edustaa kestävää viestintäpolitiikkaa.

Tavoite on monipuolinen kokonaisuus niin ohjelmistoiltaan kuin omistuspohjaltaan.

Susanna Huovinen, liikenne- ja viestintäministeri.

Kuvateksti: Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan puolustaa Sävelradion kielteistä toimilupapäätöstä.

Perjantai 16.06.2006. Iltalehti. Suorat sanat. Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä.


Lue myös!

Miten meitä hallitaan? Tapaus Tanja Karpela ja opintotuki. Mikä on totuus?
"Moni ministeri joutui pettymään riihestä saamiinsa rahoihin. Siksi mielestäni on kohtuutonta, että yhden ministerin asioita veivataan vuosi toisensa jälkeen julkisuudessa vielä monta kuukautta, vaikka hallitus on ollut budjettiehdotuksessaan täysin yksimielinen.
SUSANNA HUOVINEN, kansanedustaja, (sd.) sos.dem. eduskuntaryhmän 1. varapj. Jyväskylä.
Keskisuomalainen. Mielipide. Tiistaina 30.08.2005. 
SDP ei torjunut opintotukea.  (12 02.10.2005)


16.06.2006 kesäkuun perjantaina klo 20.32.
"Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä". Kuvateksti: "Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan puolustaa Sävelradion kielteistä toimilupapäätöstä." Iltalehti. Suorat sanat. Perjantaina 16.06.2006. Kuva: Pertti Manninen.

Kesän hyvä teko:Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

12 lauantaina 17.06.2006.
Pääkirjoitus. Astian makua.
SanomaWSOY puki liikenneministeri Susanna Huovisen pelastusoperaation haastattelun muotoon tämän Sävelradion lakkauttamispäätöksessä!

Liikenneministeri Susanna Huovinen myönsi kaksi uutta radiotoimilupaa SanomaWSOY:lle. Päätös johtaa siihen, että RadioCity ja Sävelradio joutuvat lopettamaan toimintansa. Keskiviikkona 31.05.2006 jossakin uutislähetyksessä liikenneministeri perusteli kahden luvan myöntämistä SanomaWSOY:lle kannattavuudella, jonka vaatimuksen SanomaWSOY oli tuonut ehdokseen perustaa uusia kanavia. Yhtä ei olisi siis kannattanut perustaa. Perustelu tuntui alusta alkaen kummalliselta ja löperöltä. Seuraavana päivänä Swelcomin johtaja Tapio Kallioja vahvisti asian Helsingin Sanomissa.

Sävelradion lakkauttaminen on herättänyt laajaa huomiota. Perjantaina 02.06.2006 Iltalehti julkaisi asiasta pääkirjoituksen ”SanomaWSOY sai, MTV menetti”. Eilen, kaksi viikkoa myöhemmin perjantaina 16.06.2006 liikenneministeri vastasi Iltalehdessä kirjoituksellaan ”Radioluvat tasapuolisesti puhtaalta pöydältä”. Nyt kannattavuusväite oli unohtunut ja muutenkin kirjoitus oli ympäripyöreää virkamiesselitystä.

Mielenkiintoisempaa on tarkastella sitä taitavuutta, jolla Helsingin Sanomat ”naamioi” konsernille palveluksen tehneen ministerin pelastusoperaation haastattelun muotoon. Tässä kannattavuusargumentti torjutaan kuitenkin liian yli-innokkaasti ja -tarmokkaasti ja kylmästi väitetään, että asiasta olisi puhunut vain SanomaWSOY:n Tapio Kallioja.

Suora lainaus Helsingin Sanomien jutusta ”Ministeri, kaduttaako Sävelradion lakkautus?” Alaotsikkona jutulla on ”Sävelradio lakkautettiin jotta radiovalta ei keskittyisi MTV:lle. Jutun eli haastattelun on kirjoittanut Teemu Luukka  ja julkaisupäivä on siis torstai 15.06.2006. Sattumalta muuten Helsingissä järjestettiin juuri samana päivänä taiteilijoiden protestikonsertti Sävelradion lopettamista vastaan. Tästä Helsingin Sanomat ei ole kirjoittanut etu- eikä takakäteen mitään, ainakaan niin, että sen olisi lehdestä huomannut.

Kysymys: ”SanomaWSOY:n Tapio Kallioja on sanonut, ettei yhtiö olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut. Oliko tämä syy, miksi lopetitte Sävelradion?”

Vastaus: ” Ei. Tässä on kyse isosta palapelistä, jossa otetaan huomioon hakijoiden esittämän ohjelmatarjonnan monipuolisuus koko maassa. Katsoimme, että myös omistajuus on mahdollisimman monipuolista. Kun suurin, kaunein ja paras taajuus eli Novan taajuus sai jatkon, olisi ollut hyvin vaikea löytää perusteluja, miksi Novan lisäksi Uutisradio olisi saanut myös toisen valtakunnallisen taajuuden.” (HS torstaina 15.06.2006.)

12 kokoaa hiljakseen kaikki käsiin tulleen materiaalin tästä asiasta ja julkaisee sen aikajärjestyksessä. Sitten voidaan nähdä, kuka mitäkin sanoi ja milloin  ja mitä milloinkin on tapahtunut ja tulee tapahtumaan tässä viestintäpoliittisessa teurastuksessa ja uusjaossa.

12. Pääkirjoitus lauantaina 17.06.2006. Pertti Manninen, päätoimittaja.

Lue myös!
Pääkirjoitus. Illan uutislähetykset kertoivat uusien radiolupien myöntämisestä.  (31.05.2006).

Lue myös!
Miten meitä hallitaan? Tapaus Tanja Karpela ja opintotuki. Mikä on totuus?

"Moni ministeri joutui pettymään riihestä saamiinsa rahoihin. Siksi mielestäni on kohtuutonta, että yhden ministerin asioita veivataan vuosi toisensa jälkeen julkisuudessa vielä monta kuukautta, vaikka hallitus on ollut budjettiehdotuksessaan täysin yksimielinen.
SUSANNA HUOVINEN, kansanedustaja, (sd.) sos.dem. eduskuntaryhmän 1. varapj. Jyväskylä.
Keskisuomalainen. Mielipide. Tiistaina 30.08.2005. 
SDP ei torjunut opintotukea.

12  17.06.2006. Pääkirjoitus. Astian makua.
Satunnaisia kuvia tv:n kertoessa torstaina 31.05.2006 uutislähetyksissään uusien radiotoimilupien myöntämisestä. 
Kuvat tv:n kuvista Pertti Manninen

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Sivun alkuun!

Bisnessanomat maanantai 19.06.2006.

"Nokia, Siemens combine phone equitment units." CNN LIVE 19.06.2006. 18:24.  

Bisnesnainen?

"Yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään, että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä."
Liikenneministeri Susanna Huovinen. Täsmällinen sitaatti TV1:n 20.30:n  uutislähetyksestä keskiviikkona 31.05.2006.

Bisnesmies!

"SanomaWSOY:n sähköisistä liiketoiminnoista vastaavan SWelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja sanoo, että yhtiö ei olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut." Helsingin Sanomat torstaina 01.06.2006. SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa-juttu.

Susanna Huovinen, liikenne- ja viestintäministeri, SDP. Kuva TV1:n uutislähetyksestä klo 20.30 keskiviikkona 31.05.2006.

Kuva maanantaina 19.06.2006. TV4. Pertti Manninen. "Togo 0".

Tapio Kallioja, toimitusjohtaja SWelcom. Kuva TV1:n uutislähetyksestä klo 20.30 keskiviikkona 31.05.2006.


Kuva maanantaina 19.06.2006. TV4. Pertti Manninen. Sveitsi 2

Pelejä ja bisnestä Suomessa ja maailmalla. Tuhansia työpaikkoja katoaa!

Opeta lapsi uimaan!

Sivun alkuun!

12 keskiviikkona 28.06.2006.
Torstai 22.06.2006.
MTV valittaa Sävelradion sulkemisesta. Helsingin Sanomat. Talous. STT. B7.
MTV valittaa Sävelradion sulkemisesta.
STT

MTV aikoo valittaa Sävelradion toimiluvan lakkauttamisesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

MTV:n toimitusjohtajan Pekka Karhuvaaran mukaan Sävelradio on säilytettävä. Ellei muu auta, yhtiö on jopa valmis myymään radion.

Karhuvaaran mukaan lakimiehet ovat löytäneet ministeriön päätöksestä virheitä, joita valituksessa käydään läpi. Hän ei kuitenkaan halunnut yksilöidä, millaisia virheitä päätöksestä on löydetty.

Valitus jätetään sen jälkeen kun omistajayhtiölle on virallisesti tiedotettu lakkautuksesta. Karhuvaara ei osannut sanoa, kauanko valituksen käsittely kestää ja ehtiikö oikeus antaa ratkaisun ennen toimiluvan raukeamista.

Paljon riippuu vielä siitäkin, antaako korkein hallinto-oikeus toimenpidekiellon valtioneuvoston päätöksestä, Karhuvaara sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt lakkauttaa Sävelradion toimiluvan tämän vuoden lopussa. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen (sd) on perustellut lakkautusta esimerkiksi sillä, että Sävelradio kuuluu samaan yhtiöön toisen valtakunnallisen radion kanssa.

Sävelradio ja Radio Nova kuuluvat Suomen Uutisradiolle, joka on osa MTV Media-konsernia.

Karhuvaaran mukaan on mahdollista, että MTV luopuu kanavasta, mikäli omistus nousee asiassa kynnyskysymykseksi. Hän pitää tärkeimpänä, että 40-60-vuotiaille suunnattu kanava kuuluu pysyy valtakunnallisena. MTV on omistanut Sävelradion vain runsaan vuoden ajan. Kanavaa kuuntelee viikoittain puoli miljoonaa kuuntelijaa.

Torstai 22.06.2006.. Helsingin Sanomat. Talous. MTV valittaa Sävelradion sulkemisesta.

 


Elokuvalipulla kohtuuton hinta.


Sivun alkuun!

12 tiistaina 27.06.2006. Kuva. "Lintu vihreällä niityllä."


12 sunnuntaina 25.06.2006. Kuva. "Totinen hetki juuri ennen kentälle astumista. David Beckham."

25.06.2006 kesäkuun sunnuntaina klo 17.56. SVT2:n kuvasta Pertti Manninen ja TV:n luoma vääristymäraidoitus. Pelikentällä Englanti voitti Ecuadorin 1-0 Beckhamin kierteisellä muurin yli potkaisemalla alanurkkaan uponneella maalilla.

Sivun alkuun!

Aulanko juhannusaattoaamun hiukan sinistyvässä harmaudessa 2006.
23.06.2006 perjantaina juhannusaattona aamulla klo 08.15. Kuva Pertti Manninen.
Isonna!


12 lauantai 17.06.2006.
"Chomsky, Morientes ja Huovinen. Fellini. Eräällä matkalla ja hiukan sen jälkeen."
Kuvia vuoden valoisimmilta päiviltä. Kesäkuun perjantaina 17.06.2006 klo 15.58 -21.20. Pertti Manninen.


12  sunnuntai 04.06.2006.
"Euroopan mestari Amin Asikainen puolen yön aikaan."


12  sunnuntai 04.06.2006.
"SanomaWSOY sai, MTV menetti".

01.06.2006 kesäkuun torstaina klo 09.17.
"SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa". Helsingin Sanomat. Talous. Perjantaina 01.06.2006. Tulossa!

02.06.2006 kesäkuun perjantaina klo 18.37.
"SanomaWSOY sai MTV menetti". Kuvateksti: "Liikenneministeri Susanna Huovinen perusteli radioiden uusia toimilupia horjuvasti." Iltalehti. Pääkirjoitus perjantaina 01.06.2006. Kuvateksti: Tulossa! Kuvat Pertti Manninen.

12  keskiviikko 31.05.2006.
"Joitakin hetkiä tänään melko tarkkaan 12 tunnin aikana. Tässä ja nyt sekä aikaisemmin. "

12  tiistaina 30.05.2006.
"Ihmisiä aamuauringossa toukokuun viimeisenä tiistaina."


Bisquit tänään. "Matti Vanhasen polvet mahtavat olla vieläkin ruvella alkuvuoden Muhammedin kumartelujen jäljiltä. Vanhasen kunniaksi on kyllä sanottava, että hän on sittemmin tehnyt täydellisen uudelleenarvioinnin. Hevin ei uskoisi, että saman vellihousuksi haukutun voi nyt nähdä ihan fiiliksissä tekemässä pystyssä jököttävän etusormen ja pikkusormen kanssa pirunsarvitervehdyksiä: Näihin nojaa maalaisliitto."
Bisquit. Seppo Ahti.
Kasvoista kasvoihin. Ilta-Sanomat tiistaina 30.05.2006.


12  sunnuntaina 28.05.2006.
"Aamun ja keskipäivän hetkiä toukokuun viimeisenä sunnuntaina kiireettömässä Suomessa".

Pääkirjoitus. Toissapäivänä perjantaina Lordin jättimäisissä juhlissa presidentti Tarja Halonen pelasti maamme pääministerin menemällä itse niihin juhliin ja luovutti yhtyeelle suomalaisen työn kunniamerkin. Seiska on pyytänyt anteeksi naamarittoman kuvan julkaisemista ja Helsingin Sanomat ilmoittaa, että päätös on yksistään heidän toimituksensa eivätkä mitkään adressit vaikuta julkaisemispäätökseen. Heille vaikuttaa vain money, kun muistelee sitä kuinka innokkaasti päätoimittaja Janne Virkkunen puolusteli aikoinaan seksi-ilmoitusten julkaisemista sananvapauskysymyksenä (löytyy Ylen FST:n arkistoista) ja kuinka naisasialiitto Unioni rupesi laajamittaisesti kampanjoimaan saaden lukijat laajamittaisesti peruuttamaan tilauksensa. Suomalaista sananvapaus- ja lehdistöhistoriaa tutkivalle vinkiksi. Pääkirjoitus sunnuntaina 28.05.2006. 12, Pertti Manninen.

12  tiistaina 23.05.2006.
"Ihmisiä kaupungissa".

Tänään. Ruotsalaiset juhlivat siis sunnuntai-illasta lähtien jääkiekon MM:ää ja odottavat samaa futiksesta. Fy fan! Jos niin käy, mitkään lordit eivät auta, kyllä me suomalaiset olemme armotta jotain "Itämaan" rotua. Pääministerikin osasi ottaa irti kaiken lordista, opetteli tervehdyksen ja osoitti sitten moukkamaisuutensa ilmoittamalla ettei kuitenkaan kuulu joukkoon. Mitä ihmeen kaveeraamista se on, kun tommoisia höpisee. Expressen muuten julkaisi lordien kuvat ilman naamioita ja piikitteli näitä pöhkölehtiä, jotka heti alistuivat johonkin hölmöön naamojen julkaisemattajättämistoiveeseen. Kyllä jossain lehdessä, taisi olla Iltalehti, todella lentokenttäkuvasta oli "pikseloitu" naamat. Kai sentään järjen käyttö on sallittu siellä toimituksessa! Pertti Manninen tiistaina 23.05.2006. Pääkirjoitus pitkästä aikaa.

12 sunnuntaina, Kaatuneiden muistopäivänä,  21.05.2006.
"Valkoiset linnut, Pohjolassa on sijanne kesällä."

Lordi - Finland  - Winner 2006 -   292 points

12  lauantaina 20.05.2006.
"Du gamla du fria...". Ruotsi finaaliin!

Jääkiekon MM. Välierät. Ruotsi voitti Kanadan jännittävien tapahtumien jälkeen 5-4. Suomi hävisi toisessa ihan tasaisessa ottelussa Tsekille 1-3 tsekkien tehdessä viimeisen maalinsa tyhjiin.

Ruotsi saa vielä jännittää yhden yön: soitetaanko huomennakin kansallislaulu. Tänään Tsekin kansallislaulu soitettiin myös Suomen Tv:ssä, mutta puolivälierissä jääkiekolle ei löytynytkään aikaa enää Tsekin kansallislaulun soittamiseen! Ylen ylimielistä ja moukkamasista politiikkaa. Jos kerran ottelu näytetään kokonaan  studiopuheineen tuntikaupalla, niin peliin kuuluva huipennus kylmästi jätetään näyttämättä. Muuten studioporukka oli ihan hyvä,  mutta Jukka Jalonen oli liian kohtelias. Jäi kaipaamaan Juhani Tammisen kritiikkiä.

Antero Mertarannan selostus jäi tällä kertaa väliin, kun "flerljudista" tuli Kaj Kunnaksen ja Curre Lindstömin yhteinen yhtaikainen selostus ja seuranta. Kunnaksen selostus on ihan kivaa ja sävyjäkin löytyy, Curren asiantuntemus on taas ihan huikeaa, hän analysoi reaaliajassa koko pelin. Mahtavaa kuultavaa. Taitaa loppuottelukin kallistua tähän moniäänisyyteen. Pertti Manninen.

Du gamla, du fria

12  perjantaina  19.05.2006.
Kuovi aamulla, lordi iltapäivällä  ... ja ranskattaren hymy.


"Koistinen"
"En minä tähän kuole" Koistinen.

Suomalainen todellisuus eli Ilta-sanomien etusivun otsikot tänään perjantaina 19.05.2006.  "Kohti kultaa!  Lordi jyräsi europimut. Viisufinaaliin! Opettaja kouluretkellä umpihumalassa. Hylkäsi koulutytöt Milanon kentälle. Nuori kuski syöksyi sillalta kuolemaan. Grillimakkarat äijien testissä." 
 
12. Torstai 18.05.2006.
"Suomalainen todellisuus eli maamme laulu".
Kuva 18.05.2006 toukokuun torstaina klo 22.35. Suomi on juuri voittamut Valko-Venäjän, jääkiekossa,  ja Maamme-laulu kajahtaa uuden euroviisusankarimme voittoa odotellessa. Peli päättyi 3-0 ja kulttuuriministeri Tanja Karpela pääministeri Matti Vanhasen aloitteesta harkitsee kovasti voitaisiinko sallia vuoden ajaksi kuvassakin näkyvän Lordin kuvaa sijoitettavaksi Suomen lippuun ristin kohdalle. Asia tosin ratkeaa vasta parin päivän päästä lauantaina, jos Lordin esitys on päässyt loppukilpailuun ja saanut siellä ainakin yhden pisteen. Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että hän pitää kiinni 0-toleranssista, eikä tietenkään tällä tarkoita varallisuusveron poistoa tai eläkkeiden ja opintotukien korottamista. Niistähän ei tarvitse edes keskustella. Kuvan Ylen kuvasta värittänyt Pertti Manninen. Teksti tuli muuta kautta. Sama. Katso myös kuvasarja 5 vuoden takaa Nettisanomissa torstaina 19.04.2001: Lätkäfanin hurma ja humala ym. kuvia!
 

12. Tiistai 16.05.2006.
Noin kuusi astetta. Kuvasarja. Unelmia.

 
12. Maanantai 15.05.2006. 
"PRESIDENTE DI TUTTI".
 
12. Torstai 11.05.2006.

  Makasiinit: Poltto oli vain loppuhuipennus. Todelliset tuhoojat ovat kuvassa hiukan alempana tällä sivulla.

Katso ja lue!

12. Torstai 11.05.2006. Kuvasarja.
Värikäs kaupunki. Helteinen iltapäivä.


Sivun alkuun!
 
12. Tiistai 09.05.2006.
Makasiinit: Poltto oli vain loppuhuipennus. Todelliset tuhoojat ovat tässä kuvassa.

Kuva: Jouluaattona, lauantaina 24.12.2005 klo 13.01. Pertti Manninen.
Vasemmalla häämöttää Työväentalo (SDP) ja oikealla pursuu Helsingin Sanomat (SanomaWSOY ja Aatos Erkko). Paljastus. 

Katso myös kuvasarja!
12.fi/2006/01/13/kuvasarja.htm

12 tiistaina 09.05.2006. Etusivu.

12. Tiistai 09.05.2006.
Paljastus. 

Makasiinit: Poltto oli vain loppuhuipennus. Todelliset tuhoojat ovat tässä kuvassa. Vasemmalla häämöttää Työväentalo (SDP) ja oikealla pursuu Helsingin Sanomat (SanomaWSOY ja Aatos Erkko).

Tässä lyhyt analyysi jostakin lähtien, yksityiskohdat löytyvät netistä, varmasti myös toisenlaisetkin analyysit. 12kin on kirjoittanut aikaisemmin joitakin sirpaleita ja lyhyitä päätelmiä.

Jossain vaiheessa SDP, kaupunginjohtaja Pekka Korpisen johdolla ja luottamushenkilö Anttilan (etunimi ei ole mielessä) avustamana, ryhtyi kaavoittamaan Helsinkiä uuteen uskoon. Kokoomus on tietenkin perinteisesti minkä tahansa bisneksen ja edistyksen lipunkantaja ja muurinmurtaja.

Jossain vaiheessa presidentti Martti Ahtisaari allekirjoituksellaan Suomen valtion puolesta junaili maakauppoja valtion ja Helsingin välillä niin, että nykyinen Helsingin Sanomien tontti saatiin erotetuksi ja myydyksi tietenkin hyvään hintaan ilmeisesti SanomaWSOY:lle, jos se silloin oli jo olemassa.

Jossain vaiheessa Helsingin Sanomat (SanomaWSOY) sai taloonsa kaksi kerrosta lisää vastoin valtuuston hyväksymää kaavaa ja niin edelleen.

Jossain vaiheessa Helsingin Sanomat sai option ostaa toisen tontin samalta alueelta kaavoituksen edistyessä. Tämä ahneus johti sitten peruuttamattomasti kaupunkikuvan turmeltumiseen ja makasiinien hävittämiseen..

Tässä vaiheessa optiosta kiinnipitäminen johti muun muassa seuraavaan: Jotta kaupungille, joka option oli antanut jäisi jotain annettavaa, kaupungin rakennusoikeutta piti siirtää Kamppiin. Ja kyllä sitä siirrettiinkin. Rakennettiin mahtava kauppakeskus ja katkaistiin katu! Siis katkaistiin Annankatu ja siihen sitten vain pytinkiä päälle.

Kaavat on asianmukaisesti hyväksytty ja kaupunkilaisten palvelija Helsingin Sanomat oli iloisesti hiljaa. Kritiikkiä ei voinut esittää, koska tontinosto-optio olisi vaarantunut.

Jossain vaiheessa kaikki kietoutui tämän ympärille, niin satamaradan siirto kuin keskustatunnelin rakennusvaihtoehdot. Kaikki palvelivat Helsingin Sanomien optiota ja lehti muka kirjoitti asiasta, olennaisen unohtaen.

Jossain vaiheessa kaikki kuitenkin mureni. Tarpeeksi vaikutusvaltainen julkaisu Kauppalehti. Presso kirjoitti laajan artikkelin, asiallisen ja kriittisen. Helsingin Sanomat (SanomaWSOY) oli pakotettu luopumaan optiostaan. Teki varmaan kipeää, mutta ei sielläkään niin tyhmiä ja härkäpäisiä oltu, että olisi siitä pidetty kiinni viimeiseen asti. Tiedä häntä mikä talo lopulta olisi poltettu.

Tästä puuttuu kokonaan makasiinien puolustamisen historia. Sellainenkin on ollut ja siihen ei auta muu kuin etsiä hakukoneella, kyllä sitä paljon on. Ainakin sirpaleitta toivottavasti analyysejäkin. Niihin tutustumiseen aika eikä ehkä mielenkiintokaan ole riittänyt. Kun en ole enää vuosikymmeniin ollut helsinkiläinen! Mutta lukkarinrakkaus on säilynyt, miten sitä nyt Linjojen kundi ja kasvatti linjoistaan irti pääsisi!

Tätä kirjoitusta olen hautonut Makasiinien polttamisesta lähtien, oliko se nyt perjantai-illasta lähtien. Monien kiireiden takia tämäkin meinasi jäädä kirjoittamatta, mutta kun tänään aamulla toisen lehden (Helsingin Sanomat) avatessani, näin siellä jotain järkevää analyysiä asiasta, ainakin yhden yleisön osaston kirjoituksen kaupunkikuvasta ja jotain median huomion kiinnittämisestä ja taisi siellä olla jotain nuorison päähänpotkimisestakin, ajattelin että lehti ei saa päästä liian helpolla. Toisin sanoen taas kerran oman rähmäisen osallisuutensa makasiinien polttamiseen unohtaen.

Janne Virkkunen muuten on ollut koko edellä kuvatun ajan Helsingin Sanomien päätoimittaja. Ja konsernin johtaja ilmeisesti Jaakko Rauramo. Pääomistajana on ollut ja on kai edellenkin Aatos Erkko.

Demarivaikuttajista näkyvin on ollut kyseisenä kähminnän aikana kahden kauden pääministeri Paavo Lipponen, joka kuulemma kuskaa tyttäriään joka aamu virka-autolla päiväkotiin tämänpäiväisen Iltalehden Lehtolan paljastuksen mukaan. Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen on vastannut operaatioiden sujuvuudesta SDP:n kunnallispoliitikkojen tehdessä likaisen työn.

Kyllä netti tietää!

Tiistaina 09.05.2006 klo 13.15. Pertti Manninen, päätoimittaja, 12.

PS. Tämä oli tämän päivän pääkirjoitus. Sama.

Linkkejä:

Martti Valkonen: Journalismin salat I: Sananvapaus kauppatavarana. Luku 1: Kansanvalta ei toimi, jos kansa ei tiedä.
12.fi/2005/02/22/valkonensananvapaus.htm 

Kauppalehti. Presso lauantaina 19. maaliskuuta 2005.  Joitakin havaintoja nelisivuisesta artikkelista  Jääkö keskustatunneli tekemättä?
12.fi/2005/03/29/pressosanoma.html

Pääkirjoitus. Tämä riitti! Mitkä olivat SanomaWSOY:n luopumisen todelliset syyt? 
12.fi/2005/04/28/paakirjoitushs.html

Sivun alareunassa eripainos:
12 torstaina 28. huhtikuuta 2005. 


Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

 

"The cartoons can be seen at Wikipedia" 

Sivun alkuun!


12. Maanantai 08.05.2006.
"Päivällä vihreys, yöllä lintujen äänet järveltä."
12. Lauantai 06.05.2006.
"Lauantaina 06.05.2005 klo 20.45."

12. Maanantai 01.05.2006.
"Työtä kaikille".

Kuva työnpäivänä 01.05.1994, kaksitoista vuotta sitten Jyväskylässä. Kuva: Pertti Manninen.
Isonna! Sarjasta "Vuodet vierivät - olot kurjistuvat, toisten." Tulossa!
Pääkirjoitus 2005: Työttömien ja irtisanottujen shakkilauta. Hallitukset vaihtuvat, mikään ei muutu. Tavoitteet riittävät! Hävetkää te hyvinvoivat, röyhkeydellänne ei ole mitään rajoja! Sunnuntaina, Työn päivänä 01.05.2005 Pertti Manninen. Pääkirjoitus. PS. Kuvista linkit aikaisempaan historiaan!
Työttömien ja irtisanottujen shakkilauta.


12. Sunnuntai 30.04.2006.
Kuvia Suomesta.

 

12. Maanantai 24.04.2006.
"Maanantaina 24.04.2006 klo 9.15."

12. Keskiviikko 19.04.2006.
"Tuntuu hyvältä kun voi vaikuttaa".

 

12 keskiviikkona 19.04.2006. Etusivu.

"Tuntuu hyvältä kun voi vaikuttaa".

Keskisuomalainen. Uutiset. Keskiviikkona 19.04.2006.
"Keuruulaiset Milla-Maaria Hietanen ja Matleena Mikkonen ojensivat Tanja Karpelalle lähes 70 000 nimen adressin turvallisten ja opettavaisten lastenohjelmien puolesta.
. vetoomukseen, jossa vaaditaan television liian hurjien ja väkivaltaisten lastenohjelmien vähentämistä sekä niiden korvaamista paitsi tutuilla ja turvallisilla myös uusilla ja laadukkailla.
. Tytöt ryhtyivät keräämään vetoomukseensa nimiä viime lokakuussa sekä paperiversioina että Lasten asialla nettisivuillaan. Myös monet kaverit kotikulmilla ja kauempanakin heittäytyivät apulaisiksi.
. Tytöt toimittavat kansalaisadressin pikapuolin myös ainakin lapsiasiamies Maria Kaisa Aulalle sekä MTV3:lle ja Neloselle. Tiedoksi he saattavat sen niin ikään Yleisradioon."
Kuvateksti: "Kulttuuriministeri Tanja Karpela tutkiskeli Matleena Mikkosen (vas,) ja lähihoitajaopiskelija Mille-Maaria Hietasen hänelle ojentamaa kirjaa, jossa melkein 70 000 ihmistä vetoaa väkivaltaisten lastenohjelmien kitkemiseksi televisiokanavilta. Kuva; Jukka Uotila". Keskisuomalainen. Päivi Liimatainen. Helsinki. Keskiviikkona 19.04.2006.

Pääkirjoitus.
Jaloa tiedonvälitystä.

Turvallisten ja opettavaisten lastenohjelmien puolesta-adressista kerrottiin myös Ylessä, radiossa ja ehkä myös Keski-Suomen uutisissa eilen tv:ssä (epävarma muistikuva). Tietenkin ehkä myös muualla, näitä vain seurasin. Tänään tästä adressista ei yksi asiaomainen SanomaWSOY:n Helsingin Sanomat kirjoittanut halaistua sanaa. Asianomaisuudella tarkoitan omistamista: SanomaWSOY omistaa Nelosen. Tiedonvälitystä parhaimmillaan ja jaloimmillaan! Etsiessäni Helsingin Sanomista juttua asiasta totesin: Lehtihän on muuttunut ilmoituslehdeksi!
12 keskiviikkona 19.04.2006. Pertti Manninen, päätoimittaja.

Lue myös!
Karpela vs. Pietilä.

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

Näin osallistut Taaperokassi 2006 -keräykseen. 


Aftonbladet. Kultur. Per Gahrton.
Onsdag 19 april 2006
Vems liv är mest värt?

Aftonbladet. Ledarkrönika. Emine Onatli.
Onsdag 19 april 2006
Turkiet har lång väg kvar till EU

Aftonbladet. Kultur. Slavoj Zizek.
Tisdag18 april 2006
De är våra värsta fiender


12. Pitkäperjantai 14.04.2006. N:o 500
Kuva: Juliste elokuvasta "Matteuksen evankeliumi".


12 keskiviikkona 12.04.2006.
"Ensimmäinen joutsenpari"
"18 962 079 vs 18 989 561"
Ilta-Sanomat ja ... kuluttajansuoja ... hautarauha ... yksilön tiedonsuoja ...
Pääkirjoitus.
Saako lehti kirjoittaa puuta heinää siihen kenenkään puuttumatta?

Perjantai 07.04.2006
"Eino ja Mig"
Torstai 30.03.2006
"Kaksoset"
Tiistai 14.03.2006 
Lennart Meri 1929- 2006
Sunnuntai 12.03.2006
"Kirpeän pakkasyön jälkeen ..."


Lennart Meri

Ilmoitukset & Ilmoita ilmaiseksi!


Sunnuntai 12.03.2006.
Kuolinisku Voikkaalle
Kuva 12.03.2006. "Kuolinisku Voikkaalle". Kouvolan Sanomat torstaina 09.03.2006.
Tulossa eri puolella Suomea ilmestyvien lehtien otsikoita UPM:n tehtaiden lopettamisista.
Suvi-Anne Siimes. Ero oli helpotus. Vain 2,95.
Kuva 12.03.2006. "Vain 2,95". Oho! keskiviikkona 08.03.2006. Tulossa?
Lue myös!
Sano se kirjeessä. Iltalehti lauantaina 04.03.2006. "Vasemmistoliiton ex-puoluesihteeri Matti Viialainen lähettää kirjeen Suvi-Anni Siimekselle, joka luopui torstaina vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta." ...
"Toivon Sinulle mielenrauhaa, tyyntyä myrskyn jälkeen. Rakennetaan Suomeen moderni 2000-luvun työväenpuolue yhdessä. Terveisin Matti Viialainen VV"
Elokuvalipulla kohtuuton hinta.
Pääkirjoitus. Tulossa!

Keskiviikko 08.03.2006 
Kansainvälisen naistenpäivän pyöräilyä kirkkaan kirpeänä pakkaspäivänä Suomessa.
Kuva 08.03.2006 maaliskuun keskiviikkona klo 15.13. Kuva Pertti Manninen, Jyväskylä.
Naisten palkkaa, veroalea ja Lipposen Stasi-kantaa sekä Ruotsin hallituksen toimintaa Irak-asiassa! Tulossa! Kuvat Pertti Manninen.
Kuva 08.03.2006. "Oikeaa tietoa verotuksesta". Kansantaloudellinen aikakauskirja 4/2005. Jukka Pirttilä ja Roope Uusitalo. Veronalennukset vähentävät verotuloja. 
"Kysymys veroalennusten vaikutuksesta verotuottoon pitää esittää oikein. On harhaanjohtavaa sanoa, että Suomen veronalennukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi, koska samaan aikaan verotulokertymä on kasvanut. Verotulot ovat kasvaneet myös siksi, että talous ja sitä kautta verotettavat tulot ovat kasvaneet. Oikea tapa asettaa kysymys on yrittää tutkia, miten suuri verokertymä olisi, jos verotusta ei olisi alennettu." 
Tulossa!
Lue myös!
Veroaleen käytetyistä rahoista tuleekin valtiolle takaisin vain alle 10 prosenttia!
Väärää tietoa verotuksesta 2. Veronmaksajien pääekonomistin Jaana Kurjenojan "tutkimuksen"  Veropolitiikka ja verotuotot uusi kritiikki.
Kuva 08.03.2006. "Lipponen luottaa". Kauppalehti Presso. Debatti. Lauantaina 25.02.2006. Stasi-listan julkistamisesta. Vastine. Paavo Lipponen, puhemies 2003-. Kari Huoviala, Mauno Koivisto, Seppo Tiitinen, Alpo Rusi. Tulossa!
"Luotan tässä asiassa täysin Mauno Koiviston ja Seppo Tiitisen päätökseen sulkea lista kassakaappiin. Luottamukseni heidän arvostelukykyynsä on niin vahvaa, että minun ei tarvitse tuntea listan sisältöä."
Lue myös!
Paavo Lipponen. Eräs näkökulma tekemisiin ja kannanottoihin tällä pallolla tässä ajassa. 12 1999-2005. Linkkejä.
Kuva 08.03.2006. "Regeringen och Bush".  Dagens Nyheter. Debatt. Söndag 5 mars 2006.  "Regeringen agerar skamligt för att inte misshaga Bush". Sverker Åström. "Paniskt förskräckt regering passar om Irakkriget och brotten". Tulossa!
"Regeringens deklaration om utrikespolitiken präglas av en nästan panisk förskräckelse för att säga något som kan misshaga Washington. Tystnaden om irakkriget, det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget, är skamlig. I stället för att - som Olof Palme, med största säkerhet hade gjort - med vrede, indignation och sorg ryta till ordentligt mot USA, vill regeringen fördjupa relationen med Washington. Det är inte värdigt de stolta traditioner sonm Sverige har på folkrättens område." Tulossa!
Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 1".  Iltalehti. Kolumni. Kalle Isokallio. Maanantaina 06.03.2006. Myyttejä ja mainoslauseita. Tulossa!
"Olisin toivonut, että Tasavallan Presidentti Tarja Halonen olisi uuden kautensa avajaispuheessa pystynyt pitäytymään faktoissa. Mutta ei, pakko oli hymy huulilla kertoa kaupunkilegenda ja sen avulla kosiskella väärin väittein naispuolisten kansalaisten suosiota. Älykkyyden puutteesta ei presidenttiämme voi kai syyttää. Hän mainitsi puheessaan, että naisen euro on edelleen Suomessa vain kahdeksankymmentä senttiä. Väite ei pidä paikkaansa. Ja sen ymmärtää myös presidenttimme." Tulossa!
Kuva 08.03.2006. " Naisen palkka 2". Aamulehti. Kotimaa. Keskiviikkona 08.03.2006. Kun mies ansaitsee euron, nainen saa 96-97 senttiä. Naistenpäivä: Nainen tienaa vähemmän, vaikka ala, työ ja titteli on sama kuin miehellä. Riikka Lehtovaara. Tulossa!
"Aamulehdessä julkaistiin helmikuussa tutkimus, jonka mukaan eriarvoisuuden siemen kylvetään jo kotona. Tytöille maksetaan jo 12-vuotiaana pienempää viikkorahaa kuin pojille." Tulossa!
Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 3". Aamulehti. 3. pääkirjoitus. Keskiviikkona 08.03.2006. Jatkuvaa palkkahurskastelua. Aamulehden vastaava päätoimittaja on Matti Apunen. Tulossa!
"Ammattijärjestöjen ohella myös poliitikot päivittelevät vuodesta toiseen naisten huonoja palkkoja. Se on melkoista hurskastelua. Ammattijärjestöt allekirjoittavat palkkasopimukset ja poliitikoilla on sormensa pelissä julkisen puolen työvoimasta päätettäessä. Milloinkahan naispalkoista isoa ääntä pitävät poliitikot huomaavat olleensa itse siunaamassa sitä, että etenkin hoiva-aloilla pätkätyöt painavat alas naisten palkkatasoa?"
Tulossa!
Elokuvalipulla kohtuuton hinta.


Sunnuntai 05.03.2006 


Lapsenlapsi syleilee mummiaan lähtiessään kotimatkalleen tämän 90-vuotispäiviltä.
05.03.2006 maaliskuun sunnuntaina klo 15.28. Kuva Pertti Manninen, Helsinki.


Lauantaina 25.02.2006. 
Taklattuja! Tulossa!
Kuva 24.02.2006.
"Lisäpöytäkirja. Suun tukkijat" . Kauppalehti Presso lauantaina 18.02.2006. Paavo Lipponen, Mauno Koivisto, Seppo Tiitinen, Heidi Hautala, Seppo Nevala, Alpo Rusi. Heistä kerrotaan. Tulossa!
Kuva 24.02.2006. "Köyhyys hälyttävää Helsingin seudulla. Lähes joka neljäs tulonsaaja elää köyhyysrajan alapuolella." Kauppalehti Presso lauantaina 28.02.2006. Leila Palviainen, Astrid Gartz ja Ilkka Taipale kertovat. Juttu: Miia Salaspuro. Tulossa!
Kuva 24.02.2006. "Tiukka tulkinta peruskoulun maksuttomuudesta karsii retkiä. Lääninhallituksen päätös sai Espoon ohjeistamaan rehtoreita. Opetusministeriö: Kuntien tulisi budjetoida rahaa retkiin." Helsingin Sanomat sunnuntaina 19.02.2006. Maritta Castrén, Kaisu Toivonen ja Eeva-Riitta Pirhonen haastateltavina. Juttu: Marjukka Liiten. Kommentti: Jaakko Hautamäki. Tulossa!
Kuva 24.02.2006. "Suomessa yli puoli miljoonaa EU-köyhää." Helsingin Sanomat keskiviikkona 22.02.2006. Juttu alkaa: "Suomalaiset voivat Stakesin tuoreen tutkimuksen mukaan aiempaa paremmin." Juttu Matti Huuskonen. Pääuutisotsikko: "Suuret yritykset kasvoivat reippaasti viime vuonna." Tulossa!
Kuva 24.02.2006.  "Kouluretkistä kohtuuton ratkaisu". Helsingin Sanomat torstaina 23.02.2006. Pääkirjoitus (3.) Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen. Tulossa!
Kuva 24.02.2006. "Hyvinvointierojen kasvu vaatii korjaavia toimia". Helsingin Sanomat perjantaina 24.02.2006. Pääkirjoitus. Lehden vastaavas päätoimittaja on Janne Virkkunen. Tulossa
Kuva 24.02.2006. "Poliittinen skandaali sikiää nyt herkemmin. Julkisuus: Henna Virkkusen mukaan epäonnistunut kriisiviestintä on vauhdittanut ministerieroja." Keskisuomalainen perjantaina 24.02.2006. Tarkasteltavina Kauko Juhantalo (henkilökohtaiset taloussotkut),  Arja Alho (Sundqvist-sopimus), Matti Aura (Sonera ja Pekka Vennamo), Suvi Lindén (valtionapu omalle golf-kentälle) ja Anneli Jäätteenmäki (Irak-tietovuoto). Juttu: Tero Karjalainen.  Lisensiaattityö: Henna Virkkunen, tarkastajina Jukka Holmberg ja Ville Pernaa. Tulossa!
Kuvat Pertti Manninen.

Sivun alkuun!

Torino 2006.
Kuva 19.02.2006. "Jagr hoitoon." Myöhemmin hampaansa menettänyt Teemu Selänne: "Olisi pitänyt päässään kunnollista kypärää." Presidentti Tarja Halonen oli muuten huolissaan Selänteen hampaista. Samanlaista huolta ei ole näkynyt, kun sadattuhannet suomalaiset jonottavat kuntien hammashoitojonoissa. Köyhät jonottakoot, hampaat mädäntykööt! Pertti Manninen, 12.
Kuva 19.02.2006. "Ruutu hoitoon." Suomi saa jääkiekkomitalin Torinon kisoissa. Väri ratkeaa huomenna sunnuntaina 26.02.2006. Onko sillä nyt mitään väliä. Doping-testeistä vapautuksen saaneet NHL:n miljonääriurheilijat nostattavat kansallistuntoa ja Selännekin haluaa tulla Suomeen juhlimaan saatuaan Kirkkonummen kunnalta erikoiskohtelun rantarakentamispuuhissaan. Pertti Manninen, 12.
Kuva 24.02.2006 helmikuun perjantaina klo 21.07.  Hopeaa. "Haikea, iloinen hetki." Suomen miesten curling-joukkue kukitettuna heti loppukilpailun jälkeen, jossa joukkue hävisi paremmalleen Kanadalle numeroin 10-4. Peli ratkesi 6. päässä, jossa Kanada sai 6 pistettä. Joukkueen jäsenet: kapteeni Markku Uusipaavalniemi, kolmonen Wille Mäkelä, kakkonen Kalle Kiiskinen ja ykkönen Teemu Salo sekä vaihtomies Jani Sullanmaa. Tv-kuvasta Pertti Manninen, 12..
Kuva 24.02.2006 helmikuun perjantaina klo 21.26. Hopeaa. "Kauden paras kilpailu oikeaan aikaan."  Tanja Poutiainen hyppäämässä palkintokorokkeelle noutamaan mitaliaan Torinon tummassa illassa. Kolmanneksi sijoittui Ruotsin Anna Ottoson, joka maaliin tultuaan oli iloinen Anja Pärssonin epäonnistumisesta: "Hänellä on jo niin paljon mitaleita". Näin Ottoson sanoi SVT:n suorassa lähetyksessä saatuaan elämänsä ensimmäisen arvokisamitalin!  Kilvan voitti Yhdysvaltojen Julia Mancuso. Tv-kuvasta Pertti Manninen.


Muutoshalukkuutta audiovisuaalinen ala! -  Pilakuvakohu kertoo länsimaisen ihmisen kristillisen identiteetin heikkoudesta -  Epäkohdista vaikeneminen on turvallisuusriski!Eroakirkosta.fi -sivuston osuus kaikista kirkosta eronneista 69%Sivun alkuun!  

2005. Linkkejä etusivulle: To 01.12.  - Pe 02.12.  - La 03.12.  - Su 04.12.  - Ma 05.12.  - Ti 06.12.  - Ke 07.12.  - To 08.12.  - Pe 09.12.  - La 10.12.  - Su 11.12.  - Ma 12.12.  - Ti 13.12.  - ke 14.12.  - To 15.12.  - Pe 16.12.  - La 17.12.  - Su 18.12.  - Ma 19.12.  - Ti 20.12.  - Ke 21.12..  - To 22.12.  - Pe 23.12.  - La 24.12.  - Su 25.12.  - Ma 26.12.  - Ti 27.12.  - Ke 28.12.  - To 29.12.  - Pe 30.12.  - la 31.12. 2006. Linkkejä etusivulle:  Su 01.01.  - Ma 02.01.  - Ti 03.01.  -  Ke 04.01.  - To 05.01.  - Pe 06.01.  - La 07.01.  - Su 08.01.  - Ma 09.01.  - Ti 10.01.  - Ke 11.01.  - To 12.01.  - Pe 13.01.  - La 14.01.  -  Su 15.01.  - Ma 16.01.  - Ti 17.01.  - Ke 18.01.  -  To 19.01.  - Pe. 20.01.  - La 21.01  - Su 22.01.  - Ma 23.01.  - Ti 24.1.  - Ke 25.01.  - To 26.01.  - Pe 27.01.  -  La 28.01.  - Su 29.01. Ma 30.01.  - Ti 31.01.  - Ke 01.02.  - To 02.02.  - Pe 03.02.  - La 04.02.  - Su 05.02.  - Ma 06.02.  - Ti 07.02.  - Ke 08.02.  - To 09.02.  - Pe 10.02.  - La 11.02.  - Su 12.02.  - Ma 13.02.  - Ti 14.02.  -  Ke 15.02.  - To 18.02.  - Pe 17.02.  - La 18.02.  - Su 19.02.  - Ma 20.02.  - Ti 21.02.  - Ke 22.02.  - To 23.02.  - Pe 24.02.  - La 25.02.  - Su 26.02.  - Ma 27.02.  - Ti 28.02.  - Ke 01.03.  -  To 02.03.  - Pe 03.03.  - La 04.03.  - Su 05.03.  - Ma 06.03.  - Ti 07.03.  - Ke 08.03.  -  To 09.03.   - Pe 10.03.   - La 11.03.   - Su 12.03.  -

12 vuoden vaihteissa ... Torstaina 30.12.1999.  Vaalit.  Torstaina 28.12.2000.  Millenium.  Torstaina 04.01.2001.  Puhe.  Torstaina 31.01.2002.  Lindgren.  Torstaina 02.01.2003.  Lipponen & Bush.  Torstaina 01.01.2004.  Saddam &  Perjantaina 31.12.2004 ja torstaina 06.01.2005.  Tsunami.


Tuuli käy heidän ylitseen. Poisnukkuneitten muistolle.


    
Kuva Pertti Manninen 
  Sarja. 

 

12.fi - tilasto


Tilasto: Nettisanomilla on ollut heinäkuusta 1999 alkaen 850 000  (0,85 miljoonaa) kävijää, jotka ovat  tehneet 17 400 000 (17,4 miljoonaa) hakua (hits)! 19.09.2005

 
TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:12@hotmail.com   
Copyright 12.fi 2006/530. Sivut: 06.08.2006, 07.08.2008. (nettiin 06.08.2006, linkit 06.08.2006). 

12 2006-08-06 - Hiroshiman  muistopäivä elokuun 6. Tänään on kulunut tasan 61 vuotta ... -  Hiroshima, Nagasaki, atomipommi, Japani, USA - Tukholmasta Tampereelle eli suomalainen todellisuus. Kuvia Suomessa heinäkuun viimeisellä viikolla 2006. Kukittaja juoksee DN-galassa Tukholmassa.  Motoristit kaartavat R-kioskilta jätettyään jätti-loton. Punertava kissa tarkkailee.  Kylmä yö nostattaa sumun järvelle. "Lumikki" odottaa tuvan portailla oven avausta. Järvi häikäisee kauneudellaan Helsingin Sanomat haastattelee "suuren maaryöstön" vastustajaa Sipoossa. SanomaWSOY haikailee yhä Radio Novaa - Christel Liljeström, Matti Vanhanen, tapio Kallioja, Kimmo Saranpää - Sota lapsia kohtaan - Ketkä ovat vankeja - oikeasti? Ja uhreja? - Rauhaa me etsimme. - . "Miss Universum,  Zuleyka Rivera Mendosa,  itkee ilosta tultuaan valituksi kauneimmaksi - ja toinen, Condoleezza Rice,  hymyilee -  Beirut , Haifa CNN - Aftonbaldet John Pilger, Hanin Shakrah, Eviatar Manor - Libanon, Israel. - "Pitää haluta olla oikeudenmukainen." Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen! "Suuri maaryöstö". Kymmeniä kirjoituksia! Tulossa! "Mitä Keijo Ketonen oikein sanoi? Selvityksiä. Tulossa! -   Kuva. "Joie - Zidane - 10" - Sävelradio ja muutkin radiotoimiluvat - "Ministerin kootut selitykset" - Susanna Huovinen -  -  Liikenneministeri Susanna Huovinen - Bisnesnainen.  Astianmakua pääkirjoitus - Tapio Kallioja -  Leena Ryynänen. -  Pääkirjoitus. Uudet radioluvat. SanomaWSOY, MTV3, Sävelradio, Radio-City teurastus. -- Susanna Huovinen, Tapio Kallioja, Leena Ryynänen. Pekka Karhuvaara. Radio City Sävelradio Swelcom SanomaWSOY - Kuva. Makasiinit: Poltto - Työväentalo ( SDP ) ja oikealla pursuu Helsingin Sanomat ( SanomaWSOY ja Aatos Erkko ). Pekka Korpinen, Anttila, Martti Ahtisaari, Janne Virkkunen, Jaakko Rauramo, Paavo Lipponen, Martti Valkonen, Kauppalehti Presso - Helsinki - Makasiinit - kaupunkikuva - kansallismaisema - Sanomatalo - Kamppi - Annakatu -  etusivu sunnuntaina 06.08.2006 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12

 
 
Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan

Sivun alkuun!

"Koistinen".  

04.02.2006 helmikuun lauantaina klo 19.28. "Koistinen". Kuva: Erika Manninen. Jyväskylä. Elokuvateatteri Fantasia. "Laitakaupungin laulujen" lopputekstien aikaan yleisön poistuessa täydestä salista.
"En minä tähän kuole". Viimeiset vuorosanat kertovat Aki Kaurismäen elokuvan uskon selviytymiseen, kaikkeen siihen, mikä meidät pitää hengissä vaikka kuinka joutuisimme ympäristömme potkimaksi ilman omaa syytämme. Koististenkin on saatava elää unelmineen paremmasta ja ehkä lopulta yksinäisyydestä selviten. Aki Kaurismäki trilogian "Työttömyys - asunnottomuus - yksinäisyys eli rakkaudettomuus" päätöskuva.

Tämän jälkeen luen Jarmo Valkolan arvostelun Keskisuomalaisesta ja valitsen laajasta esseestä yhden elokuvallisen arvion: "Kaurismäen ohjauksessa on klassista hehkua ja havainnoitua olemista, sillä kuvauksen, leikkauksen ja näyttelijäohjauksen myötä luodut elementit toimivat toisiaan tukien, mikä heijastuu kokonaisuuden puhuttelevuudessa." Jarmo Valkola: Pohjattoman yksinäinen mies. Keskisuomalainen perjantaina 03.02.2006. (viisi tähteä=maksimi). Pertti Manninen.Presidentinvaalit  2006. Tarja Halonen 51,8 % - Sauli Niinistö 48,2 % annetuista äänistä. Äänestysprosentti 77,2. 

Presidentinvaalit 2006. Suhteutetut gallupit.  % HS-Gallup  julki aamulla. 1)
To...19.01.2006
MTV3-Gallup julki illalla. 2)
To...19.01.2006
MTV3-Gallup julki illalla. 3)
Ke...25.01.2006.
HS-Gallup julki aamulla. 4)
Pe...27.01.2006 
Yle-Gallup julki illalla. 5)
Pe...27.01.2006 
Presidentinvaalit 2006.  Tulos suhteutettu äänioikeutettujen lukumäärään %

Tulos Sunnuntaina 29.01

Tarja Halonen

 43   39,5- 46,5

  37     33- 41

 35    31,5- 38,5

 39   35,5- 42,5

 47   43,5- 50,5

Tarja Halonen

40,0

Sauli Niinistö

 39   35,5- 42,5

  31     27- 35

 28    24,5- 31,5 

 37   33,5- 40,5

 38   34,5- 41,5

 

Sauli Niinistö

37,2

Ei sano!  18         18   32       32  37         37  24         24  15        15  

Ei äänestänyt

 22,8

Yhteensä % 100 100 100   100   100    Yhteensä %

100.0

Suhteutetut gallupit. Kannatus-% suhteutettu "ei sano kantaansa"-vastaajien määrään.  Tarkempi selostus alkuperäisessä taulukossa. 

Sivun alkuun!

Eripainos:

12 torstaina 28. huhtikuuta 2005. 

12 torstaina 28. huhtikuuta 2005.   Tämä riitti!  Isonna!

12 torstaina 28.04.2005. Pääkirjoitus.

Tämä riitti!
Viikko sitten jo lehden tehtyäni lisäsin lehteen ekstra-osasen: extra! 12 torstaina 21. huhtikuuta 2005. "Suomalainen todellisuus". Huhtikuussa 2005. Tämä riitti!
"Aamuyöllä soi puhelin. Eräs tuttu soittaa ja kysyy olenko jo lukenut aamun Hesarin? Helsingin Sanomat luopuu optiotontistaan! Haen lehden laatikosta ja totean asian. Tämä numero oli jo melkein valmis, joten lisäsin vain tämän extran ja linkin viimeisimpään asiaa käsitelleeseen juttuun. 
Bannerikin  täytyy sitten uusia myöhemmin!" 21.04.2005. Pertti Manninen.
"Katso miten piiri pyörii hummerit kun siinä hyörii"
2005/03/29/pressosanoma.html


Vasta nyt liikeni aikaa palata asiaan. Lyhyesti: Helsingin Sanomien perusteluihin optiosta luopumisesta on tietenkin uskottava.

Uutinen oli kuitenkin silti niin dramaattinen, että sitä pitää tarkastella. Voi olla, että Helsingin Sanomien ja SanomaWSOY:n imago ei olisi kestänytkään kansalaiskeskustelua asiasta. Netti on myös hurja väline. Siltä ei voi enää piiloutua.

Voi olla, että lehti halusi vapauden ja oikeuden kertoa kansalaisia koskevista kaava-asioista. Nythän möhkälemäistä Kamppiakaan ei voinut kritisoida, kun oma lehmä oli ojassa mukana. Esim. Annankadun katkaiseminen slummiutti koko alueen.

Silti mahtavan pörssiyhtiön luopuminen Suomen parhaimmalla paikalla olevan tontin ostamisesta ei ole mikä tahansa juttu. Pörssitiedotusta en asiasta ole nähnyt.

Kysyä voi vain, oliko yhtiön tiedossa mahdolliset rikosilmoitukset ja mahdolliset poliisitutkinnat valtion ja kaupungin virkamiesten toimista. Rupesi näet näyttämään samanlaiselta kuin valtionsyyttäjän (?) käynnistämät tutkimukset oikeus- ja poliisitalojen vuokrasopimuksista, joista ei mitään hämärää kuitenkaan löytynyt. Virkamiesten toiminta näytti siltä, että heidän toimintansa oli vuosien varrella aina sopusoinnussa SanomaWSOY:n optiotontin toteutumisen kannalta.

Tottakai yhtiön tavoitteet saavat muuttua. Yleisesti oli kuitenkin tiedossa, että tontille oli tulossa Helsinki Media, joka toimii nyt Pohjolan vuokralaisena Munkkivuoressa. Kyllähän siellä varmasti on hyvät tilat tehdä “makasiineja”. Itse asiassa aikoinaan ihan ensimmäiseksi WTC-vaiheen jälkeen nykyiselle Sanomatalon tontille oli tulossa juuri silloinen Helsinki Media, näin muistan.

Nyt tärkeintä on tietenkin se, että Suomen valtio ja Helsingin kaupunki vielä kerran miettivät onko Eduskuntatalon eteen syytä rakentaa yhtään mitään, vaan jättää muun muassa koko Suomen itsenäisyyden ajan vapaana ollut näkymä rakentamatta.

Mielestäni Eduskuntatalon portailta pitää olla näkymä koko Suomeen, myös entiseen ja ehkä vähän nykyiseenkin työläiskaupunginosaan!

Lisäksi junalla Helsinkiin tullessani haluan nähdä Eduskuntatalon! Ihan totta!

12 torstaina 28.04.2005. Pääkirjoitus. Pertti Manninen.

PS. Tässä mainittu banneri:Bannerista linkki muilla sivuilla kaavaselostukseen 03.02.2005. 
2005/02/03/etusivu.htm ja tässä pääkirjoituksessa Kauppalehti Presson selvitykseen 29.03.2005.  2005/03/29/pressosanoma.html. Presson selvityssivulla on myös nyt tässä uudelleen julkaistu linkkilista. Nopeasti ajateltuna linkkilistaa ei tarvitse täydentää kuin yhdellä jutulla Helsingin uudesta kaupunginjohtaja Jussi Pajusesta:  "Rehellinen. Luotettava. Aikaansaava. Jussi Pajunen." 30.03.2005. 2005/03/30/etusivu.htm.
Sama.

 


12 torstaina 28. huhtikuuta 2005.   Muut lehdet.21.04.2005.
"SanomaWSOY jättää Töölönlahden optiotontin ostamatta. Sanomatalo riittää ydinkeskustassa."21.04.2005.
"SanomaWSOY luopuu oikeudestaan ostaa Töölönlahdelta toinen tontti.  Yhtiö ei tarvitse toimitilaa ydinkeskustasta, eikä ryhdy kiinteistöjalostukseen."
Isonna!

Helsingin Sanomat torstaina 21.04.2005.

SanomaWSOY jättää Töölönlahden optiotontin ostamatta.
Sanomatalo riittää ydinkeskustassa.
Olli Pohjanpalo. Helsingin Sanomat.

“SanomaWSOY luopuu oikeudestaan ostaa markkinahintaan tontti Sanomatalon läheisyydestä Helsingin keskustasta. Yhtiö on ilmoittanut Helsingille, ettei se tarvitse tonttia. ‘Yksiköillämme on nyt kaikilla hyvät toimitila´’, sanoo SanomaWSOY:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo.

Mediakonsernilla oli aikaa tämän vuoden loppuun ilmoittaa, ostaako Töölönlahden tontti vai luopuako siitä.”
KAUPUNKI C1.
(Pääuutissivulla 2/7 palstaa keskellä, ei kuvaa).

Helsingin Sanomat torstaina 21.04.2005.
KAUPUNKI.

SanomaWSOY luopuu oikeudestaan ostaa Töölönlahdelta toinen tontti.
Yhtiö ei tarvitse toimitilaa ydinkeskustasta, eikä ryhdy kiinteistöjalostukseen.
Olli Pohjanpalo. Helsingin Sanomat.

"
SanomaWSOY:n hallitus on päättänyt olla ostamatta toista tonttia Töölönlahdelta Sanomatalon läheisyydestä. Yhtiö on ilmoittanut Helsingin kaupungille, ettei aio käyttää tontinosto-optiotaan, joka olisi ollut voimassa tämän vuoden loppuun saakka.

‘Olemme analysoineet lähivuosien tilatarpeemme, ja meillä ei ole tarvetta uusille toimitiloille ydinkeskustassa’, johtaja Nils Ittonen SanomaWSOY:stä sanoo. Hän vastaa yhtiön rahoitus-, sijoitus- ja kiinteistöasioista.

Ittonen sanoo, että mediayhtiön keskeisiin päätoimialoihin ei kuulu kiinteistösijoitus. ‘Toimitiloja rakennetaan vain siinä laajuudessa kuin niitä tarvitaan omaan käyttöön.’

Yksiköillämme on nyt kaikilla hyvät toimitilat’, vahvistaa SanomaWSOY:n hallituksen puheenjohtaja
Jaakko Rauramo.

‘Siitä kun optiotontin saimme, yhtiö on paljon muuttunut. Mietimme asian uudestaan ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on vaihtoehdoista paras.’

Päätökseen ei Ittosen mukaan sisälly mitään neuvottelutaktisia kuvioita, vaan päätös on lopullinen.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen otti tiedon SanomaWSOy:ltä ‘jossain määrin yllättyneenä’ vastaan. Hän toivoo, että kiinnostus tonttia kohtaan nyt kiihtyy.

Korpisen mukaan kiirettä SanomaWSOY:ltä vapautuvan tontin markkinoimiseksi ei ole.

Parhaillaan on selvitettävänä, miten keskustatunnelin rakentaminen vaikuttaa Töölönlahden vapaiden tonttien rakentamiseen.

Lähellä maan pintaa kulkevan keskustatunnelin pelätään vaikeuttavan maanalaisten kerrosten rakentamista, joten Helsinki tutkii keskustatunnelin rakentamista syvemmälle.

Vapautuvan tontin rakentamiskelpoisuutta jarruttaa myös satamarata, joka poistuu Töölönlahdelta vasta 2009.

Korpisen mukaan tontille haetaan aikanaan ostaja joko tarjouskilpailulla tai neuvotteluteitse. Erittäin painavista syistä neuvottelutie riittää.

Painava syy on Helsingissä sijaitsevan yrityksen pysyminen kaupungissa tai pääkonttorin saaminen Töölönlahdelle. Korkeraa arkkitehtonista tasoa vaditaan joka tapauksessa, Korpinen sanoo.

Kiinteistöviraston maanluovutustoimiston päällikkö Jaakko Stauffer sanoo, että ainakin yksi varteenotettava ottaja SanomaWSOY:ltä jääneellä tontilla jo on. Schaufferin mukaan kysymyksessä on iso suomalainen konserni.

Pörssisäännösten vuoksi Schauffer ei voi ilmoittaa yhtiön nimeä.

Epävirallisissa keskusteluissa SanomaWSOY:lle esitettiin välittömästi Sanomatalon pohjoispuolella Töölönlahdenkadun länsipuolella olevaa tonttia.

Helsingin ja valtion välillä tehdyn maapoliittisen sopimuksen mukaan kaupunki saa Kamppi-Töölönlahden rakentamisoikeudesta 62 prosenttia ja valtio 38 prosenttia.

SanomaWSOY:lle luvattu tontti kuului kaupungin kiintiöön ja kaupungissa uskottiin, että kaupungille ei muita rakennuspaikkoja enää jääkään, jos SanomaWSOY ostaa sille varatun tontin.

Kun lopullisia laskelmia korttelien ja kerrosalojen jakautumisesta ryhdyttiin tekemään, selvisi, että kaupungille jäikin kaksi rakennuspaikkaa Töölönlahdelta. Kerrosalaa näissä olisi yhteensä noin 28 000 kerrosneliötä.

Kun SanomaWSOY ei käytä osto-optiotaan, molemmat tontit ovat vapaina kaupungin luovutettavissa.
Tonteilla kaupunki rahoittaa Töölönlahden puiston rakentamista.”

(6/8 palstaa Kaupunkiosan sivulla C1. Kuva 5/7 palstaa. Kuvateksti: SanomaWSOY päätti olla ostamatta tonttia Sanomatalon pohjoispuolelta, kuvassa näkyvän kentän paikalta. Yhtiöllä ei ollut tarvetta uusille toimitiloille keskustassa. Kartta: Töölönlahden eteläiset korttelit. Kartan tekstit: Eduskuntatalo Mannerheimintie, Finlandiatalo, Hakasalmen huvila, Karamzininkatu, Musiikkitalo, viherkansi, Töölönlahdenkatu, makasiinipuisto, makasiineista säilyviä osia, kansalaistori, Kiasma, Sanomatalo, Kaupungin SanomaWSOY:lle ehdottama tontti, Töölönlahdenkatu, Holiday Inn -hotelli, Rautatieasema.)

 21.10.1999.


Jääkö matkustajien etu aina toiseksi liikennekeskusten rakentamisessa?

Helsinki.

Linja-autoterminaali olisi voitu rakentaa rautatieaseman kylkeen, jos olisi haluttu.

Lyhyesti kävi näin: Vielä kymmenkunta vuotta sitten "mielipidevaikuttaja" Helsingin Sanomat oli sitä mieltä, että ratkaisu olisi hyvä.

Mutta sitten astui kuvaan apulais-
kaupunginjohtaja Pekka Korpinen, joka ryhtyi puuhaamaan kyseistä tonttia WTO:lle. (WTO on lyhennys World Trade Organization-nimestä.)
Hän tarjosi WTO:lle tontin ostomahdollisuutta toimitalon rakentamiseksi tälle isolle organisaatiolle.

Kun tämä tuli Sanoma Oy:n tietoon, niin WTO sivuutettiiin ja Sanoma Oy osti tontin ja rakensi sille jättiläislasitalon, joka ei Nykytaiteen museon "takana" ole Helsingin pohjoiseen suuntautuvan avaran näkymän katkaisija.

Näin unohtui Helsingissä linja-autoterminaalin siirto rautatieaseman viereen.

12.fi 1999/12 torstaina
lokakuun 21. päivänä 1999. Sivut valmisti Pertti Manninen 21.10.99.

http://www.
12.fi/
1999/10/21/
n9912liikenne.htm
 

Sanomatalo. Linkkejä. 12 1999 - 2005! Tässä 29.03.2005 saakka!

Jääkö matkustajien etu aina toiseksi liikennekeskusten rakentamisessa? Linja-autoterminaali olisi voitu rakentaa rautatieaseman kylkeen, jos olisi haluttu.
http://www.12.fi/
1999/10/21/n9912liikenne.htm
 

Eikö kukaan uskalla kertoa Helsingin Sanomille sen jääviydestä kirjoittaa Helsingin keskustan kaavoituksesta? Vastaus kysymykseen?
http://www.12.fi/1999/12/16/
n9920helsinginsanomat.htm#vastaus


Lue räikeä esimerkki joulukuun 16. päivän lehdestä! Muut lehdet: Helsingin Sanomat: 3. pääkirjoitus. Torstaina 16. joulukuuta 1999. SIVU A2. "Kampin kaavamuutos paikallaan.
http://www.12.fi/1999/12/16/
n9920helsinginsanomat.htm


Lue räikeä esimerkki joulukuun 16. päivän lehdestä! Muut lehdet: Helsingin Sanomat: Kaupunki. Torstaina 16. joulukuuta 1999. SIVU B3. "Helsingin valtuusto jatkoi Sanoma-WSOY:n tonttivarausta. http://www.12.fi/1999/12/16/
n9920helsinginsanomat.htm
 

"Sanoma-WSOY:lle ehdotettiin tonttia Ruoholahdesta tai Pasilasta. Seuraavasta Sanomatalosta toivottiin pienempikokoista. Nämä väliotsikot eivät mahtuneet lehden paperiversioon, olivat netissä! http://www.12.fi/1999/12/16/
n9920helsinginsanomat.htm
 

Helsingin sanomat pakkoraossa. Kaupunkikuvan turmeluksesta puhutaan kuiskaten!
http://www.12.fi/2000/03/23/
etusivu.htm
 

Kansallismaisema vuonna 2010? Kohtaako junalla pääkaupunkiin tuleva tällaisen maiseman 2010? Taustalla pilkottavat Sanomatalo ja Eduskuntatalo. Raha ratkaisee!
http://www.12.fi/2002/03/14/
kansallismaisema.htm
  

Vallan väärinkäyttöä. Kaksi esimerkkiä, kuinka Helsingin Sanomat käyttää valtaansa väärin. Esimerkki 1. & Esimerkki 2. & Loppukommentti. Esimerkki 1. Oma lehmä ojassa eli jääviys kirjoittaa Helsingin keskustan kaavoittamisesta.
http://www.12.fi/2004/04/15/
helsinginsanomatkaava.htm
 

Helsinki. Töölönlahden asemakaava. SanomaWSOY:n laajennus hankkimansa rakentamisoption mahdollistamana. http://www.12.fi/2004/04/15/
helsinginsanomatkaava.htm
 

"Esteet poistuivat Helsingin Töölönlahden rakentamiselta". Helsingin Sanomat. Kaupunki. Olli Pohjanpalo. Tiistaina 30. maaliskuuta 2004. http://www.12.fi/2004/04/15/
helsinginsanomatkaava.htm
 

Helsingin Sanomat. Tiistaina 30. maaliskuuta 2004. Kommentti. Olli Pohjanpalo. Esteet poistuivat, hidasteet jäivät.
http://www.12.fi/2004/04/15/
helsinginsanomatkaava.htm
 

Loppukommentti. http://www.12.fi/2004/04/15/
helsinginsanomatkaava.htm

Outo ovela optio = kansallismaiseman tuho! http://www.12.fi/2005/02/03/
etusivu.htm#helsinginsanomat
 

Outo ovela optio = kansallismaiseman tuho! Tilanne 15.04.2004.
http://www.12.fi/2005/02/03/
optiokuva20040415.htm#outotilanne15042004Outo ovela optio = kansallismaiseman tuho! Tilanne 03.02.2005. http://www.12.fi/2005/02/03/
optiokuva20050203.htm#outotilanne03022005


Muut lehdet. Helsingin Sanomat tiistaina 1. helmikuuta 2005. "Helsingin kaupunki saa lisäkorttelin Töölönlahdelta. Maapoliittisen sopimuksen tarkistus toi Helsingille uutta rakennusalaa. Valtiolla ei ole vielä suunnitelmia omille kortteleilleen. http://www.12.fi/
2005/02/03/etusivu.htm


Muut lehdet. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Tiistaina 1. helmikuuta 2005. "Helsinki saa käyttöönsä kaksi korttelia Töölönlahdelta. Kaupunki ja valtio pääsemässä sopuun korttelien jaosta. http://www.12.fi/2005/02/03/
etusivu.htm
 

Loppukommentti. Näinkö helppoa se on? http://www.12.fi/2005/02/03/
etusivu.htm
   

Helsingin Sanomat maanantaina 14.02.2005. Kaupunki. "Hotellin lisärakennus uhkaa peittää Synagogan näkyvistä. Radisson SAS-hotellin lisäsiipeä yritetään sovittaa ahtaaseen paikkaan Helsingin Kampissa." http://www.12.fi/2005/02/17/
etusivu.htm
 

"Miten löysin tarkan selostuksen tämän kuvassa olevan Sanomatalon rakentamisen syntyhistoriasta sille paikalle, jossa se nyt on, ja sellaisena kuin se nyt on."
http://www.12.fi/2005/02/22/
etusivu.htm
 

Martti Valkonen: Journalismin salat I: Sananvapaus kauppatavarana. Luku 1: Kansanvalta ei toimi, jos kansa ei tiedä. http://www.12.fi/2005/02/22/
valkonensananvapaus.htm
 

Helsinki. Uusi uljas Kamppi pimentää ja musertaa lauantaina 05.03.2005. Kuva: Pertti Manninen. "Hetkiä Helsingissä". Pääkirjoitus. Helsinki. Kamppi slummiutuu vastenmieliseksi möhkäleeksi.
http://www.12.fi/2005/03/08/
kuvalauantaiaamu.htm


Hetki historiaan, Sanomatalo. Tämä ei riitä! SanomaWSOY tahtoo vielä toisen samanlaisen peittämään Eduskuntatalon. "Tämä kuva on otettu ensimmäisen vaiheen valmistumisen hetkellä."
http://www.12.fi/2005/03/13/etusivu.htm 

Sarja jatkuu: Helsinki. Eduskuntatalon ja Sanomatalon edusta: Suomalainen kansallismaisema.
http://www.12.fi/2005/03/29/
etusivu.htm
 

Kauppalehti. Presso lauantaina 19. maaliskuuta 2005. Joitakin havaintoja nelisivuisesta artikkelista: Jääkö keskustatunneli tekemättä?
http://www.12.fi/2005/03/29/
pressosanoma.html

Kansallismaisema vuonna 2010?

Kohtaako junalla pääkaupunkiin tuleva tällaisen maiseman 2010? Taustalla pilkottavat Sanomatalo ja Eduskuntatalo.

14.03.02
Pertti Manninen, 12.fi

Raha ratkaisee!

Rakentamisessa on kysymys niin suurista taloudellisista arvoista, että niihin osallistuminen houkuttelee.

Löytyipä lopulta sukupolvi, joka haluaa pistää lihoiksi Helsingin, maan pääkaupungin, kansallismaiseman.

Avara näkymä katkaistaan erilaisilla torneilla ja hyvä on!

Helsingin Sanomat - jäävi?

Helsingin Sanomat on yleisesti puoltanut uutta kaavaa.

Joitakin yksityisiä painaviakin vastustuksia on julkaistu.

Toisaalta toimitus on julkaissut myös pöyristyttäviä, tarkoitushakuisia lentokoneesta nähtyjä perspektiivikuvia, joissa suunniteltu rakentaminen näyttää hyvin vaatimattomalta.

Helsingin Sanomia julkaisee pörssiyhtiö SanomaWSOY.

Pörssiyhtiön tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen ja niinpä lehti on määrätietoisesti unohtanut, että yhtiöllä on optio yhteen uudesta tornista.

Jääviys on itse huomattava. Helsingin Sanomat ei ole huomannut.

Päinvastoin yhtiöltä palkkaa saavat himaset ja iltasanomaiset ovat repineet vaatteensa, kun ympäristöministeri Satu Hassi on määrännyt ministeriötään tutkimaan kaavan syntyvaiheita.

SanomaWSOY:n palvelijat ilmoittavat syvän huolestumisensa siitä, että jos kaavaa ei toteuteta, niin valtiolle aiheutuu tästä suuria kuluja.

And so what?

Kyllä Suomessa ja Helsingissäkin maata ja ilmaa riittää ilman että kansallismaisema tuhotaan.

Pertti Manninen, 12.fi 14.03.2002.

12 torstaina 21. huhtikuuta 2005.  "Suomalainen todellisuus". 
Elokuussa 1958.
Viikkosanomat No 35. 
Päätoimittaja Aatos Erkko, toimituspäällikkö Simopekka Nortamo. Pääkirjoitus. 
29.8.1958.  Puolueeton ja puolueellinen lehdistö. "... demokraattisen lehdistön tehtävät:" 
Lue myös! Syyskuussa 2002.
Martti Valkonen. Journalismin salat I: Sananvapaus kauppatavarana.  2005/02/22/valkonensananvapaus.htm 


12 torstaina 28. huhtikuuta 2005. 


Eripainos.

Sivun alkuun!

thehungersite


Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 14.22.

Banneri " Haku - 12 10v - Arsedel - Midnight Sun Restaurant" poistettu yläbannerin alapuolelta keskiviikkona 2011-09-07 koko vuodelta 2006. Katso 2006-01-01-sivulta. Arkisto: www.12.fi. Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen...
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.