<edellinen seuraava>
edell.   seur.
12 n:o 555 
2006
marras 05.
   Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan   -   3 vrk:n sääennuste   -   Nettikalenteri

Rakennus- ja siivousalan palvelua vuodesta 1994. Arsedel Oy
Sunday November 05 2006   Saddam sentenced to hang   Judge tells deposed Iraqi dictator he is to be executed for crimes against humanity.      Call for Rumsfeld to quit   Bush faces a political firestorm as an influential military newspaper calls for Donald Rumsfeld's resignation.      A court on the verge of anarchy   Michael Howard looks back on a trial disrupted by violence, hunger strikes and anti-American tirades from the dock.      Julius Caesar had Gaul; Bush just has gall   Terry Jones: One thing George W Bush and Julius Caesar have in common: pretending civilians are armed insurgents.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 3: The best images from around the world.   24 hours in pictures   Earth seen from space   Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries
12 sunnuntai 2006-11-05
Optioner i Fortum värda en halv miljard - Optioner i Fortum värda en halv miljard - Kommunernas miljardblunder. Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Kuntien miljardinukahdus. Aftonbladet Ekonomi & E24.se. Läs! -Lue!    Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ... Lue!
 

Kotimaan viikkoWorld weekly
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta  vuodesta 1999. 
Hae Nettisanomista:


12 sunnuntai 2006-11-05.
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta." Lue!
phuket.fi
Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Kaupunkikuva

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

   

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 
 
12 sunnuntai 2006-11-05.

"Lihapatojen äärellä". Kuva: Pertti Manninen.

Pääkirjoitus
Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia. Epäpäteviä virkamiehiä ja ministereitä hyvin palkatuissa suojatyöpaikoissaan. Suojelijana mm. tasavallan presidentti.

Fortumin optiot ovat monella tapaa häikäilemättömät. Talousasiantuntijat ovat moneen kertaan selittäneet, että osakkeiden arvonnousu on johtunut muustakin kuin toimitusjohtaja Mikael Liliuksen tai esim. tiedotusjohtaja Carola Teir-Lehtisen pätevyydestä.

Aikamme häikäilemätöntä ahneutta kuvastaa se, että nämä valtion omaisuuden erityiset jakajat jaksavat puolustaa optioittensa oikeutusta. Kun asiaa yritettiin tutkia ja mahdollisesti kohtuullistaakin, niin tasavallan presidentti Tarja Halonen tuli hätiin ja pysäytti Eduskunnan selvityksen.

Hän menetteli samalla tavalla kuin aikanaan presidentti Mauno Koivisto, kun tämä kutsui oikeuslaitoksen syyttäjät koolle ja antoi "ukaasinsa" talousrikosten syyttämiskynnyksen korkealle nostamiseksi. Hän pelasti silloin ainakin vävypoikansa nimeltään Jari Komulainen ja tietenkin monet sdp:n edustajat Rakennusosakeyhtiö Hakan johdossa. Tällä kertaa presidentti Tarja Halonen pelasti puoluetoverinsa, ministerit maan hallituksessa ja virkamiehet, jotka olivat löperön optio-ohjelman neuvotelleet.

Tähän väliin joitakin katkelmia vuosi sitten julkaistusta pääkirjoituksesta:

"Pääkirjoitus keskiviikkona 28. syyskuuta 2005. Pertti Manninen. Aakkosjärjestyksessä toisiinsa kietoutuvaa moskaa. Ajankohta, Fortum, Helsingin Sanomat, ministerit, optiot, psykopaatit, varallisuusveron poisto ja virkamiehet. (http://www.12.fi/2005/09/28/optiotjahuomio.htm).
 
Ajankohta:
Helsingin Sanomat saa tietenkin valita mistä kirjoittaa, mutta on lukijoiden halveksimista jättää kirjoittamatta varallisuusveron poistosta ja kiinnittää kaikki huomio Fortumin optioihin.

Psykopaatit:
Aftonbladetissa
ruotsalainen kirjailija ja lehden kolumnisti Jan Guillou käytti ökyoptioiden saajista psykopaatit- nimitystä jossain lehtijutussaan jo kuukausia sitten. Kolumnissaan helmikuun sunnuntaina 06.02.2005 “Den växande direktörsklassen blir vår nya adel” hän kertoo Fortumista, toimitusjohtaja Mikael Liliuksesta ja sähkönhinnasta mm. näin:

"Den växande direktörsklassen blir vår nya adel. Elpriserna har ökat med 64 procent sedan 2000 och är högre än någonsin. Under samma period steg vinsten för de tre bolagen Fortum, Sydkraft och Vattenfall från 8 till 19 miljarder. Det finns ett samband." (http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,599363,00.html)

Ministerit:
Kauppa- ja teollisuusministereinä toimineet Erkki Tuomioja ja Sinikka Mönkäre ovat hyväksyneet ja allekirjoittaneet tai ainakin valtuuttaneet allekirjoittamaan optiot valtion puolesta. Kaikesta hallituksen toiminnasta kantaa vastuun pääministeri, tässä tapauksessa Paavo Lipponen. Varapääministerinä toimi ilmeisesti niihin aikoihin valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Nämä herrathan ovat tunnettuja vastuun pakoilijoita ja ovat uhranneet ministerin toisensa jälkeen pelastaakseen oman nahkansa. Ainakin Arja Alho, Matti Aura ja Olli-Pekka Heinonen ovat saaneet lähteä, jotta oma kuori ei vahingoittuisi.

Virkamiehet:
Kaksi nimeä on tuotu esille: Markku Tapio ja Erkki Virtanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Jossain haastattelussa, ilmeisesti Helsingin Sanomissa, toinen kertoi , että jonkinlainen optioleikkuri oli esillä sopimuksia kirjoitettaessa, mutta “se jäi jostain syystä pois”. Sietäisi tutkia tämä leväperäisyys.

Raimo Sailas ja Anne Brunila voivat huokaista helpotuksesta, kun sattuivat olemaan valtiovarainministeriössä. Luurankoja ei sieltä ainakaan vielä ole löytynyt, jos ei nyt oteta lukuun Soneran seikkailuja ja vihreää valoa menneille hulluille miljarditappioille. Luulisi kyseisen ministeriön olevan nimensä mukaisesti jonkinlaisessa vastuussa valtion varoista!"

Optiot:
Tämä ahneuden ja ryöstämisen ja pimittämisen ilmapiiri on pesiytynyt myös Helsingin Sanomien omistajayhtiöönkin ainakin seuraavasta päätellen: ”SanomaWSOY:n yhtiökokoukseen optiot yritettiin salakuljettaa. Listalla oli viattomalta kuulostava kohta "Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakepääoman korottamisesta"." Ilta-Sanomat. Uutiset. Suomi. Viikon kurssit. Siniset silmät. Jarmo Leppiniemi -kolumni. Tiistai 13.04.2004. 12 15.04.2004. (http://www.12.fi/2004/04/15/etusivu.htm).

Varallisuusveron poisto:
Kauppalehti Presso julkaisi veron poistoa ylistävän artikkelin lauantaina 24.09.2005 Raha &Valta-osan etusivulla:  “Veron poisto vapauttaa varakkaan”. “Sijoittajalla on pian lupa olla vapautuneesti varakas. Varallisuusvero poistuu vuoden 2006 alussa, eikä omaisuutta enää tarvitse näennäisesti minimoida verojen välttämiseksi.” ... "Varallisuusveron tuotto on liikkunut viime vuosina sadan miljoonan euron yläpuolella. Esimerkiksi vuonna 2003 varallisuusveroa kilahti valtion kirstuun noin 123 miljoonaa euroa.

Varallisuusverotilastojen kärjestä löytyvät muun muassa Sanoma -WSOY:n suuromistajien Aatos Erkon ja Rafaela Seppälän, Sammon pääomistajan Björn Wahlroosin, Onninen-konsernin pääomistajan Anja Toivanen-Koiviston ja Lemminkäisen omistajiin kuuluvan Erkki J. Pentin nimet. Tänä vuonna varallisuusveroa kertyy huomattavasti pienempi summa, arviolta 60-70 miljoonaa euroa. Hallitus nosti varallisuusveron alarajan 250 000 euroon verovuoden 2005 alusta ja pienensi samalla alarajan ylimenevästä summasta laskettavan varallisuusveroprosentin 0,8 prosenttiin. Aiemmin varallisuusveron perimisen alaraja oli 185 000 euroa.” Kauppalehti Presso lauantaina 24.09.2005.

Ajankohta:
Fortumin optio-meteli
ajoittui nyt siihen hetkeen, jolloin pitäisi olla käynnissä varallisuus veron poisto-meteli. Näin ei tietenkään ole, sillä tämä kuuluisa kolmen kopla: pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam yllätti kaikki, tietenkin takapirujen siivittäminä, ja poisti muina miehinä tupon yhteydessä varallisuusveron. Siinä oli eleetöntä gangsterismia parhaimmillaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainenkin jotain sopersi kameroiden edessä, ettei se ihan yllätyksenä tullut. Samasta asiasta lausui muuten Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, että se jouti pois “fiskaalisesti merkityksettömänä".

Tässä teemoja ja henkilöitä sille, miksi köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat ja miksi empaattisuus on heitetty romukoppaan kaikessa toiminnassa. Ryöstämisen ja oman edun kulttuuri on lyönyt läpi koko yhteiskunnan. Perinteisesti inhimillisten ihmistenkin on pakko toimia näin kun heidät siihen pakotetaan. Pakottajat häpeään, tai hirteen jos muu ei auta! Ei tämä meno ole kansakunnan onneksi!
Pääkirjoitus keskiviikkona 28.09.2005. Pertti Manninen.

P.S. Kirjoittamisen jälkeen tutkin illan ohjelmaa Ylen Digi-Teema-kanavalla. Siellä esitetään tänään klo 23.30, siis keskiyöllä, vuonna 1963 valmistunut italialainen elokuva Mondo Cane - Kova maailma. Sama.

Henkilöt esiintymisjärjestyksessä: Heli Paasio, Jan Guillou, Mikael Lilius,  Lundberg,  Erkki Tuomioja, Sinikka Mönkäre, Paavo Lipponen, Sauli Niinistö, Arja Alho, Matti Aura, Olli-Pekka Heinonen, Markku Tapio, Erkki Virtanen, Raimo Sailas, Anne Brunila, Rauno Puolimatka,  Aatos Erkko, Rafaela Seppälä, Björn Wahlroos, Anja Toivanen-Koivisto, Erkki J. Pentti,  Matti Vanhanen, Antti Kalliomäki, Jan-Erik Enestam, Lauri Ihalainen ja Erkki Liikanen.

Lue myös!
Omistajan vastuu.
Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.
"Hallituksessa on ollut molempien päähallituspuolueiden puheenjohtajat, joten hupeloinnilla on korkein mahdollinen tuki takanaan." 12 torstaina 06.09.2001. (http://www.12.fi/2001/09/06/omistajalipponen.htm)".

Näin siis vuosi sitten. Mitä tähän nyt enää muuta lisäämään kuin, että Helsingin Sanomat toi esille uuden paljastuksen. Nyt on käynyt ilmi, että optioita on annettu sellaisillekin Fortumin johtajille, jotka ovat saaneet potkut tai siirretty toisiin tehtäviin. Siis annettu kannustuspalkkioita jo potkut saaneille.

Eihän tässä ole mitään muuta järkeä kuin, että valtion omaisuuden ryöstö on sallittua. Aikakausi ja päättäjät hyväksyvät tämän. Itse asiassa oman nahkansa pelastaakseen. Vuosi sitten lainatusta pääkirjoituksesta voi lukea ohjeen, miten leväperäisiä päättäjiä pitäisi kohdella:

"Toinen näistä kaverin tai toverin uhraajista sai hyvän viran Euroopasta ja pyrkii nyt presidentiksi ja toinen lämmittelee eduskunnan puhemiehenä odottaen itse säätämäänsä jättieläkettä. Voisiko ajatella, että myös ex-pääministeri Paavo Lipponen kaiken Soneran ja nyt Fortumin jälkeen joutuisi tekemisistään vastuuseen ja alennettaisiin tavalliseksi kansanedustajaksi tavallista kansanedustajan eläkettä nostamaan? Voi tietenkin ajatella ja kysyä, mutta eihän tämä mafia-verkosto toveriaan hylkää!" 12 keskiviikkona 2005- 08-28.

Vuosi sitten julkaistu pääkirjoitus kokonaisuudessaan liitteenä myös tämän sivun lopussa. Hissillä alas!

Lopuksi hiukan lainauksia Helsingin Sanomien ansiokkaasta, tosin aika hienovaraisesti ministerejä kohtelevasta kolumnista lauantailta 2006-11-04: Helsingin Sanomat. Talous. Näkökulma. Jyri Raivio. Fortum-skandaalien yhteiset nimittäjät.

"Päättyneen viikon suuri mediasirkus, verotietojen julkistaminen, paljasti jälleen yhden Fortumin palkitsemis- ja kannustinjärjestelmään liittyvän skandaalin. Se on miljoonaoptioiden myöntäminen jo aikoja sitten paikkansa jättäneille tai potkut saaneille johtajille . Puhuminen kannustinpalkkioista on rienausta, jos niitä jaellaan miljoonatolkulla jo kaksi vuotta aiemmin yhtiöstä lähteneille tai ns. linjaorganisaatiosta neuvonantajiksi siirtyneille johtajille."

Toinen katkelma: "... ällistelty useana viime vuonna Fortumin johdon jättimäisiä optioita. Yritysjohto ja sen palkitsemiseen erikoistuneet konsultit ovat vieneet, omistajaohjaus on vikissyt. "Ei koskaan enää", ovat omistajaa eli meitä kaikkia edustavat ministerit ja muut poliitikot vakuuttaneet jokaisen uuden skandaalin jälkeen. Ministerit kuitenkin vaihtuvat. Mönkäreet, Tuomiojat, Kalliomäet ja Pekkariset ovat pätkätyöläisiä, joiden on hyvin vaikea perehtyä monimutkaisten kannustinjärjestelmien saloihin."

"Yksi sen sijaan on säilynyt, Fortumin isännän, kauppa ja teollisuusministeriön eli ktm:n korkein virkamiesjohto. Kansliapäällikkö Erkki Virtasen ja omistajapolitiikan yksikön johtajan Markku Tapion olisi pitänyt vahtia poliittisten isäntiensä puolesta sitä, ettei valtionyhtiön kannustinjärjestelmissä mennä kohtuuttomuuksiin, joko he eivät ole niin tehneet tai ministerit eivät ole heitä uskoneet."

"Tai ehkä he kaikki uskovat sitkeästi eläviin väitteisiin, joiden mukaan yrityksen kurssinousun perusteella myönnettävät optiotulot eivät ole keneltäkään pois."

Tässä siis oli joitakin katkelmia kirjoituksesta lauantailta 2006-11-04: Helsingin Sanomat. Talous. Näkökulma. Jyri Raivio. Fortum-skandaalien yhteiset nimittäjät.

Ihan hiukan huomautuksena. Eihän niihin kaikkiin kannustinjärjestelmän saloihin tarvitsisikaan tutustua, kun ihan terveellä maalais- tai kaupunkilaisjärjellä liittäisi niihin yhden kaikkea myöhempää kromeluudia leikkaavan pykälän numero yksi: "Kannustin- ja optio-ohjelman tuottama tulo ei saa vuotta kohden ylittää vuosipalkkaa ja piste."

Käyttäköön kannustettu tämän ylimääräisen tulon vuosittain sitten ihan miten hyvänsä, ostakoon vaikka yhtiönsä osakkeita ja rikastukoon sitten vaikka kuinka. Riski on kuitenkin sijoittajan. Tässä se pieni ero.

Lopuksi: Jonkun ministerin Sinikka Mönkäreen tai Leena Luhtasen mieskin oli Fortumin optioiden saajien joukossa. Asia on kuitenkin syytä tarkistaa jottei tulisi levitettyä väärää tietoa.
Fortumin optiot ovat herättäneet mielenkiintoa myös Ruotsissa. Tässä muutamia otsikoita ja linkkejä E24.se:stä:
Optioner i Fortum  värda en halv miljard
(http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13995340.asp)
Fortums omtalade optionsprogram upphör
(http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13995350.asp)
Här hamnar dina elpengar
(http://www.e24.se/dynamiskt/samhallsekonomi/did_13890405.asp)
Kommunernas miljardblunder
(http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13992251.asp)
Tyskt kol räddar Vattenfalls vinst
(http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13973356.asp).

Artikkelit ovat myös liitteenä tämän sivun alimmaisena. Liite!

Suomessakin monet kunnat hupeloivat rahansa myydessään sähköyhtiönsä osakkeet ruotsalaiselle Vattenfallille. Nyt saa lukea siitä, että ruotsalaiset ovat katkeria, kun kunnat ovat myyneet omistamansa sähköyhtiöt Fortumille Ruotsissa. Ja pian kunnat ovat katkeria Suomessa.

Tulee mieleen ajatus, että johtajat molemmin puolin lahtea ovat olleet hyvässä yhteisymmärryksessä. Ostetaan naapurimaasta, niin voidaan pitää sähkönhinta halutussa, eikä tulisi niin kovia vaatimuksia enemmistöosakkaalta hinnan kurissa pitämiseksi.

Keski-Suomessa ainakin kymmenen kunnan omistama sähköyhtiö Keski-Suomen Valo Oy myytiin Vattenfallille. Osa kunnista säilytti ehkä rahat jotenkin, mutta osa, esim. Laukaa hupeloi ne samantien. Noin 42 miljoonan markan potti hurahti hetkessä yleisiin menoihin, mitä nyt 5 miljoonaa markkaa Jyväskylänseudun kehittämisyhtiö Oy:hyn elinkeinojen kehittämiseksi. Kyläkouluja ja lukio Lievestuoreella lakkautetaan (ilmeisesti). Vanhusten hoitoon ja omaishoitajille tarvittaisiin lisää resursseja jne.

Ja asukkaat maksavat nyt sitten huikeasti nousseita sähkölaskujaan ja entinen kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston puheenjohtaja, nykyinen maakuntahallituksen tai jonkun sellaisen puheenjohtaja halajaa eduskuntaan päätöksiä tekemään, ehkä hiukan viisaampana.

Pääkirjoitus. Sunnuntai 2006-11-04. 12. Pertti Manninen.

Tämän pääkirjoituksen alkuun!

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com

Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!
"Huikea mahdollisuus luovuudelle"  Lue!

12 keskiviikko 2006-11-01
 
 
Geokätkentä: sekoitus urheilua ja teknologiaa  Teksti ja kuvat Heidi Heikkilä.  
"Geokätkentä on saanut alkunsa Yhdysvalloista. 2000-luvulla digitaaliteknologian myötä lasten aarteenetsintäleikit ovat muuttuneet maailmanlaajuisiksi aarteenmetsästyspeleiksi. Tunnetuin niistä on aikuisten ja lasten yhteinen viihde - geokätkentä.  Geokätkentä (englanniksi geocaching) on GPS-satelliittipaikantimen avulla kätköjen piilottamista ja etsintää erilaisissa maastoissa." Lue!
 

12 torstai 2006-10-26
 
 
Kuvasarja "Aamusta iltaan eräänä lokakuun harmaana, hetken aurinkoisenakin päivänä". Puu aamulla  (09:12), Talitintti ja pihlajanmarjat (10:42), Pieni koululainen ja lätäkkö (12:17), Varis katselee autoja (13:41), Punaiset lehdet harvenevat (16:56), Siimes tahtoo Naton, varovasti (17:35), Sininen taivas (18:07) ja Meteorologi Takala ennustaa myrskyä (18:30). Laukaa 2006-10-26 Pertti Manninen. Isommat kuvat ja kertomus tulossa!
 
12 tiistai 2006-10-24
 
 
Kuva. "Sateenkaari eli unelma Rauhan maailmasta". Laukaa, Vuojärvi 24. lokakuuta 2006 klo 10.45. Kuva: Pertti Manninen.  Kuva.
YK:n päivänä. 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005
   

12 maanantai 2006-10-23
   Isonna kuva!

Kuva. Hetken toivo. Budapest 23 lokakuuta 1956 iltapäivällä kuorma-auton lavalla ennen illan panssareita. Yksityiskohta vanhasta lehtikuvasta. Pertti Manninen.
 

12 lauantai 2006-10-21
 

Kuva "Naakat lentelevät levottomasti eräänä lokakuun aamuna". Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Salaisuuksia. "Sota ja sotatilanne on niin poikkeuksellinen maan historiassa, että siinä tapahtuu kaikenlaista, mikä haluttaisiin painaa Unholaan. Nyt Lappeenrannan Huhtiniemestä löytynyt joukkohauta voi ehkä vahvistaa sen huhun,  ...".  Lue!
"Vielä eräs tarina jäi myös mieleen. Ministeri Eljas Erkko lähti 'sukellusveneellä Ruotsiin karkuun pelättyään Neuvostoliiton miehittävän Suomen'. ..." Lue!
 

12 maanantai 2006-10-16
     

"Tänään kerätään allekirjoituksia. Allekirjoita vetoomus kunnanhallitukselle ja valtuustolle!  Hoitajia vanhusten huoltoon! Tukea omaishoitajille! Laukaan eläkeläisjärjestöt". Laukaa  perjantaina 2006-10-06.  Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Pääministeri Matti Vanhanen, oletteko jo lakannut lyömästä vaimoanne?  "Onko pääministeri Matti Vanhanen niin pirun taitava poliitikko, että saa kiinnitettyä median huomion kaikkeen epäolennaiseen, eikä hallituksen harjoittamaan politiikkaan, joka on ..." Lue!
Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!
 

12 perjantai 2006-10-13

Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla. Toimittaja tapetaan Venäjällä. Joka 40. irakilainen on kuollut vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen sodan jaloissa. Elämme veristä aikaa.
Linkkejä: Leader: In praise of Politkovskaya   Obituary: Anna Politkovskaya - '655,000 Iraqis killed since 2003'  One in 40 'killed since invasion' - Nämä lehdestä Guardian Unlimited, jonka arkistot ovat avoinna, toivottavasti vielä vuosien päästä.
Pääkirjoitus. 12 perjantai 2006-10-13. Pertti Manninen.
Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!
  

12 maanantai 2006-10-09

Maanantai-illan ajankohtaisohjelmista: "... teknologin har till 100 % skapats i Demokratiska folkrepubliken Korea." FST5 klo 20. Lue!   
Opiskelijoiden mielenosoitus opintorahan korottamiseksi
Mannerheimintiellä Kiasman ja Sanomatalon edessä Eduskuntatalo määränpäänään. FST5 klo 20. Lue!    
"Tunnettu pankkiiri Andrei Koslov oli murhattu vain kuukausia sitten ..."
 FST5 obs. klo 20.20. Lue!   
"Donne in carriera Top 25 in Europa ..."
Rai Uno, tg1 klo 21. Lue!  
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla, eikä vain hoettava Pohjois-Korean pahuutta. Israelista kukaan ei puhu mitään. Suomenkin hallituksen tekopyhyyteen on havahduttava. Lue!
Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista.
Lue!     
Koululainen: 
"Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!
 
12 keskiviikko 2006-10-04.
Iltalehti  maanantai  2006-10-02. Edustajatoverit piikittelevät. "Saarela luonnehtii kirjassaan Heinäluomaa ..."    
ltalehti. L
ööppi keskiviikko 2006-10-04. "
Olli Saarela puolustaa Tanjaa: Heinäluoma on akkamainen jätkä".    
Ilta-Sanomat. Lööppi keskiviikko 2006-10-04. "Tanja Saarelan
mies käy Heinäluoman kimppuun".    
Keskiviikko 2006-10-04. "Tulen hulluksi.
  Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?" Croucho Marx
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?"  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  SanomaWSOY:n Jokerien uusin palkkalainen kuvassa. Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  Lue! 
Pääkirjoitus. Suomi 2006.Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen.  Lue!
Bisquit: Masennushan siitä seuraa. Toki siitäkin voi saada aineistoa kuusipäiväisiin lehtiin. Eikä edes mitään vanhan jauhamista tyyliin "puhun niin totta kuin osaan", vaan tuoretta näkökulmaa "olen niin masentunut kuin jaksan." Bisquit. Seppo Ahti. Mediasuksikkuutta. Ilta-Sanomat tiistaina 2006-10-03.
Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista.
Lue!     
Koululainen: 
"Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  "Taas kerran hän teki sen. Pystyi mollaamaan entistä kihlattuaan Sauli Niinistöä ... "  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen.
"Sivarien palvelusaika on 13 kuukautta, kalenterivuoden ja opiskeluvuoden pituus on 12 kuukautta .." Lue!
Pääkirjoitus.Suomi 2006.
Elämme outoja aikoja. "... Solidaarisuudesta ei kannata puhua."  Lue!
Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti -Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!    
Markkinointi&Mainonta -lehden päätoimittaja Seppo Määttänen "ei anna tuumaakaan periksi siitä, etteikö Pietilän eron taustalla olisi keskustapoliitikkoja." Suomenmaa haastattelee.  Lue!

 
12 keskiviikko 2006-11-01
 Kurssilaiset  kulkemassa geokätkölle.

Geokätkentä: sekoitus urheilua ja teknologiaa  
Teksti ja kuvat Heidi Heikkilä.  


"Geokätkentä on saanut alkunsa Yhdysvalloista. 2000-luvulla digitaaliteknologian myötä lasten aarteenetsintäleikit ovat muuttuneet maailmanlaajuisiksi aarteenmetsästyspeleiksi. Tunnetuin niistä on aikuisten ja lasten yhteinen viihde - geokätkentä.  Geokätkentä (englanniksi geocaching) on GPS-satelliittipaikantimen avulla kätköjen piilottamista ja etsintää erilaisissa maastoissa." 


Turun Kakskerran Harjattulassa sijaitsevassa Paasikivi-Opistossa alkoi elokuun puolessa välissä Geokätkentä uusi urheilupeli ja virtuaaliyhteisöt osana peliä -kurssi, jonka vetäjänä toimi Pirita Ihamäki. Olin itse mukana tuolla mielenkiintoisella kurssilla, jossa Ihamäki kertoi hyvin kattavasti geokätkennästä. Kurssiin osallistujia oli vain viisi, ja me kurssilaiset teimme neljä kätköä Paasikivi-Opiston ympäristöön GIS-paikkatietotapahtumaa varten. Minun tehtäväni oli kirjoittaa tämä lehtiartikkeli, jonka esittelin tuossa tapahtumassa.

Kurssilaiset opettivat GPS-satelliittipaikantimen käyttöä tapahtumaan kutsutuille henkilöille. Kuljimme ryhmässä geokätköjä etsien. Huonon sään takia kävimme vain kahdella geokätköllä. Kurssilla jokaisen piti luoda käyttäjätunnus geokätkennän viralliseen sivustoon (www.geocaching.com), jotta pystyimme keskustelemaan Groundspeak forumilla geokätkentää harrastavien henkilöiden kanssa. Geokätköjen suunnitteleminen oli hauskaa ja luonnossa oli kiva liikkua.
       
Geokätkentä on saanut alkunsa Yhdysvalloista. 2000-luvulla digitaaliteknologian myötä lasten aarteenetsintäleikit ovat muuttuneet maailmanlaajuisiksi aarteenmetsästyspeleiksi. Tunnetuin niistä on aikuisten ja lasten yhteinen viihde - geokätkentä.  Geokätkentä (englanniksi geocaching) on GPS-satelliittipaikantimen avulla kätköjen piilottamista ja etsintää erilaisissa maastoissa. Kätköjen kordinaatit ovat löydettävissä geokätkennän viralliselta sivustolta, joka perustettiin vuoden 2000 aikana.

Lähtiessään etsimään kätköjä geokätkennän harrastaja käy läpi geokätkennän virallisen sivuston kätkövalikoimaa ja valitsee sieltä sijainniltaan sopivan paikan. Seuraavaksi geokätköilijä naputtaa koordinaatit GPS-paikantimeen, ja sen jälkeen hän voi lähteä etsimään kätköjä. Etsinnän kohde eli geokätkö, on yleensä pakasterasia, joka sisältää geokätkötiedotteen, logikirjan löydön todentamista varten ja pieniä aarteita, esimerkiksi geokolikoita ja pehmoleluja.

Kätköilijän kuuluu kirjoittaa kätköllä ollessaan muutama sana kätkön vieraskirjaan eli lokikirjaan. Lisäksi hän saa ottaa esineen geokätköstä, mutta vain jos hän vaihtaa tilalle uuden esineen. Palattuaan tietokoneensa äärelle harrastaja ilmoittaa löydöstään ja kokemistaan seikkailuista kätkön kotisivun sähköiseen vieraskirjaan. Jokaisesta löydetystä kätköstä geokätköilijä saa pisteen. Tällöin harrastus voi muuttua kilpailuksi. Geokätkentää voidaan sanoa harrastukseksi silloin kun se on toistuvaa, vapaaehtoista ja mielihyvää tuottavaa.

Geokätkentä sopii kaikenikäisille, ja sitä harrastetaan yksin, pariskunnittain, perheittäin sekä erilaisina ryhminä, esimerkiksi työporukoina. Geokätkennästä voi olla paljon hyötyä kenelle tahansa: siitä saa liikuntaa, sillä voi parantaa sosiaalisia taitojaan, se on yksi tapa pitää hauskaa, sen avulla voi oppia luontokuvausta ja tutustua mihin tahansa ympäristöön.

GPS-satelliittipaikantimen käytön oppii geokätkentää harrastettaessa tai ihan vain geokätkentää kokeillakseenkin. GPS-paikantimen käytön oppimisesta on hyötyä esimerkiksi silloin kun lähtee autolla ajamaan tuntemattomia teitä.  Geokätkennässä voi kokeilla omia rajojaan, niin fyysisiä kuin älyllisiäkin. Hyvää kuntoa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun pitäisi kiivetä kalliota pitkin kätkön luo. Älykkyyttä geokätkennässä tarvitaan, koska geokätkö voi sisältää hankalan tehtävän.

Kätköjen vaikeusaste on yhdestä tähdestä viiteen tähteen, joista yksi tarkoittaa hyvin helppoa ja viisi hyvin vaikeaa. Vaikeusaste määritellään kätkön sijainnin, reitin maaston sekä kätkön tehtävien mukaan. Koska geokätkennän harrastajia on monenlaisia ja geokätkentäharrastus on monitahoinen, kätköjä tarvitaan peruskätköistä vaikeisiin vedenalaisiin kätköihin asti. Joillakin geokätköpaikoilla halutaan jakaa paikkakokemus maailmanlaajuisesti muiden harrastajien kanssa.
 
Pirita Ihamäki on tehnyt geokätkentäharrastajista kuusi profiililuokitusta: teknofriikit, trendiharrastajat, liikunnalliset luontoaktivistit, urbaanit kätköpongarit, extremekätköilijät ja älykätköilijät.

Teknofriikit ovat innostuneet yhdistämään teknologista osaamistaan geokätkentäharrastukseensa, ja haluavat kokea elämyksiä erilaisissa ympäristöissä. Varsinkin historialliset, kulttuurilliset tai maisemalliset ympäristöt kiinnostavat heitä. Teknologia on heille joka päiväistä, ja heillä on myös geokätkennästä omat kotisivut. He keskustelevat paljon Groundspeak forumilla geokätköä harrastavien kanssa. Heille haasteitten saavuttaminen on tärkeämpää kuin kilpaileminen, kuten kätkön tekeminen kuntaan, jossa ei ole ikinä ollut geokätköä.

Trendiharrastajille liikunta, luonto, ympäristölliset arvot ja teknologia ovat tärkeitä. Harrastuksen tulee olla heidän mielestään trendikästä. He käyttävät teknologisia välineitä päivittäin kuten sähköpostia ja keskustelufoorumeja. Trendiharrastajat kilpailevat itsensä kanssa. Heidän haasteena on kokea erilaisia kätkötyyppejä, ja he kehittävät niitä mielellään myös itse. He ovat hyvin sosiaalisia ja käyvät geokätkentätapahtumissa.

Liikunnallisille luontoaktivisteille luonto on tärkeä, ja he nauttivat siellä liikkumisesta. He pitävät myös matkustamisesta ja haluavat kokea uusia elämyksiä paikoissa, joihin ei tulisi muuten mentyä. Heille on tärkeintä saada geokätkennästä luontoelämyksiä. Heidän haasteena voidaan pitää käymistä Suomen kaikissa niissä kunnissa, joissa on geokätköjä. He keskustelevat paljon Groundspeak forumilla, ja kertovat siellä mielellään kätköilymatkoistaan. He käyvät geokätkentätapahtumissa, koska siellä he kohtaavat samanhenkisiä henkilöitä.

Urbaaneille kätköpongareille luonnon kauniit maisemat eivät ole niin tärkeitä, vaan enemmänkin rakennettu maisema. He pitävät maastollisesti helpoista kätköpaikoista. Heille tärkeintä geokätkentäharrastuksessa on se, että alueella on paljon kätköjä. Lisäksi toinen asia, joka heitä motivoi harrastamaan geokätkentää, on kilpaileminen muiden geokätkeilijöiden kanssa. Heille on tärkeää löytää mahdollisimman monta kätköä. He soveltavat teknologiaa harrastukseensa, ja tekevät erilaisia tilastoja omille kotisivuilleen.  He osallistuvat geokätkentätapahtumiin, ja pitävät pienistä kilpailuista, joita niissä järjestetään.

Extremekätköilijät ovat kiinnostuneita luonnosta ja varsinkin paikoista, joita luonto on muokannut. Heille GPS-paikannin on pelkkä apu-väline. He eivät ole kovin kiinnostuneita teknologiasta. He käyttävät Groundspeakforumia vain sosiaalisena kohtauspaikkana, ja keskustelevat siellä hurjimmista kokemuksistaan. He pitävät kilpailemisesta ja haluavat haastaa muita tekemään kätköjä vaikeisiin paikkoihin. Varsinkin he itse tekevät mielellään kätkön vaikeaan paikkaan.

Älykätköilijät pitävät luonnossa liikkumisesta, mutta tärkeintä heille on vaikeat älylliset haasteet luonnossa. He pitävät teknologisia laitteita hyvinä apuvälineinä, ja kehittelevät mielellään uusia sovelluksia geokätkentäharrastukseen. He pitävät kilpailemisesta, ja tekevät älyllisesti vaikeita kätköjä. He eivät pidä fyysisesti vaativista kätköistä eikä helpot kätköt kiinnosta heitä. Heille geokätkennässä on tärkeää myös sosiaalisuus, ja siksi he järjestävätkin geokätkentätapahtumia tai osallistuvat niihin.
   
Geokätkentää voidaan hyödyntää opetukseen, esimerkiksi matematiikassa tunneilla voidaan laskea satelliittien etäisyyksiä maasta, biologiassa voidaan hyödyntää geokätkentää kasvien ja eläinkunnan sekä muun elollisen oppimisessa. Karttojen lukutaitoa voidaan maantieteessä opiskella geokätkennän avulla kuin myös geologiaa.  Yhdysvalloissa geokätkentää on sovellettu muun muassa opetuskäyttöön. Groundspeak forumilla opettajat keskustelevat, kuinka he ovat hyödyntäneet geokätkentää opetuksessaan.

Teksti ja kuvat Heidi Heikkilä.

 Kurssilaiset opettelemassa GPS-paikantimen käyttöä.

Tulosta! Tämä artikkeli omalla sivullaan!

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.comSivun alkuun!
 
12 tiistai 2006-10-24

Huikea mahdollisuus luovuudelle
 
TV - ohjelmia ja elokuvia voi Suomessa tehdä kuka tahansa tänäpäivänä, ilman Elokuvasäätiön tai TV - kanavien suostumusta. Teosten laatu on parantunut teknologian halpenimisen myötä ja jakelu onnistuu näppärästi internetin kautta, kiitos YouTuben, Google - videon ja vastaavien palveluiden.
 
Ensimmäinen iso läpi murto oli Tamperelainen Star Wreck ja sen innoittamina audiovisuaalisen alan ulkopuolinen tuotanto on räjähtänyt kasvuun. Kun ohjelmien latauskerrat ovat isoja, ei ole ihme että sponsori- ja mainosraha alkaa hakeutua näiden takapihojen Tarantinojen luokse.
 
Aivan juuri tullut ilmiö ovat, kotivideokameradokumentit, jotka ovat käytännössä 2000 - luvun mielipidekirjoituksia. Kuka tahansa voi olla tänäpäivänä Hannu Karpo. Eli tavallinen ihminen lähtee pienin resurssein ottamaan selvää yhteiskunnallisista epäkohdista. Amerikassa kotivideokameradokumentit ovat saavuttaneet suurta suosiota Yes-Menin ja Super size me elokuvien huiman menestysten myötä.
 
Audiovisuaalisen alan pelisäännöt ovat muuttuneet ajat sitten ja portinvartijoiden aika on auttamatta ohi suomalaisen viihteen kentässä. Harmi että elokuvasäätiö etunenässä hukkasi hienon mahdollisuuden.
 
jarno jäppinen
KotkaLue myös! 12.fi 1999/03
torstaina elokuun 19. päivänä 1999


Uusi demokratia on täällä nyt!

Suomen perustuslaissa ja hallitusmuodossa itsenäisyytemme aluksi julistettiin ylväästi mielipiteen ja julkaisemisen vapaus kaikille kansalaisille kuuluvaksi perusoikeudeksi.
Historia on välillä kääntänyt kasvonsa tälle ylevyydelle, ja kirjapainoja on tuhottu ja toimittajia vangittu vuosien kuluessa.

Julkaisemisen vapaus on ollut kuitenkin käytännössä teoriaa, sillä painotuotteen tekeminen on ollut sen verran arvokasta puuhaa, ettei siihen kaikilla ole ollut mahdollisuutta. Viimeistään julistaminen on kuitenkin tyssännyt jakelemisen vaikeuteen.
Lehtien yleisönosastot ovat tietenkin arvokkaita väyliä mielipiteen ilmaisuille ja hyvässä lehdessä mielipiteiden runsaus näkyy ja sen annetaan näkyä.
Mutta viime kädessä lehden omistaja päättää, mitä lehdessä julkaistaan ja piste.

Oikein kriittisellä hetkellä sananvapaus horjuu ja kaikkien mielipiteiden ei anneta tulla julkisuuteen.
Hyvänä, tai pikemminkin pahana, esimerkkinä oli EU-äänestystä edeltävä aika, jolloin kriittisten mielipiteiden esittäjien suut tukittiin. Ei julkaistu erimielisten kirjoituksia.
Tähän syntiin lankesi mm. Suomen Päälehti*, joka ajoi Suomea EU:hun kuin käärmettä pyssyyn!
* Helsingin Sanomat

Vasta nyt Uusi demokratia on todellisuutta julkaisemisen ja sanomisen vapaudessa.
Internet on tuonut mahdollisuuden lähes jokaiselle.
Tästä 12 on esimerkki: kerran viikossa mielipiteet esille kaikkien luettaviksi.

Jotta kuitenkin pysyttäisiin maanpinnalla tähän lopuksi kaksi aikaisemmissa numeroissa julkaistua dilemmaa:
Dilemma: Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille, joilla ei ole välinettä tämän lukemiseen?
Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille sellaisten ihmisten asioista, joista he eivät välitä? (29.07.99)
Dilemma2: Miten nämä sivut voivat löytyä valtamerestä tai sen pohjalta? (05.08.99)
(12 17.08.99 pm)
http://www.12.fi/1999/08/19/netti1708.htm#uusidemokrati

Pääkirjoitus. Mihin tämä johtaa?

"Eli tavallinen ihminen lähtee pienin resurssein ottamaan selvää yhteiskunnallisista epäkohdista",  Näin Jarno Jäppinen kirjoittaa  vuonna 2006  jutussaan Huikea mahdollisuus luovuudelle kirjoittaessaan jokamiehen mahdollisuuksista tehdä elokuva. 12 totesi seitsemän vuotta sitten vuonna 1999 analogisen asian, mielipiteen kirjoittamisen vapauden  jutussa Uusi demokratia on täällä nyt.

Mihin tämä kaikki johtaa kysyi kuitenkin Croucho Marx jo vuonna 1932 toisessa yhteydessä kuitenkin anarkistisuudessaan kaikkea tarkoittaen.

Pääkirjoitus tiistaina 2006-10-24. Pertti Maninen. 12.

 


Lue myös! Pääkirjoitus. Suomi 2006. "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?"  Lue!

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com      
Sivun alkuun!
 

12 lauantai 2006-10-21
 

Kuva "Naakat lentelevät levottomasti eräänä lokakuun aamuna". Kuva: Pertti Manninen. Kuva. 
 

12 lauantai 2006-10-21

Pääkirjoitus. Salaisuuksia.

Sota ja sotatilanne on niin poikkeuksellinen maan historiassa, että siinä tapahtuu kaikenlaista, mikä haluttaisiin painaa Unholaan. Nyt Lappeenrannan Huhtiniemestä löytynyt joukkohauta voi ehkä vahvistaa sen huhun, että 1944 kesällä Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikoihin teloitettiin suomalaisia sotilaita ja ennen kuin siihen säädettiin laki. Näin asiakirjat ovat hävinneet ja tieto teloituksista on vain kulkenut kertomuksina vuosikymmenet. Päätoimittaja Antti O. Arponen on kirjoittanut tapauksesta kirjan ja pitänyt asiaa vireillä. Eläkkeellä oleva professori Heikki Ylikangas piti haastattelussa vahinkona sitä, että poliisi on liian innokkaasti ruvennut tutkimaan asiaa murhina. Ylikangas pelkäsi, että tämä voi haitata asian selvittämistä.

Kolmetoista vuotta sitten Tuonen tuville lähtenyt isäni, Erkki Manninen,  oli lääkintämiehenä etulinjassa. Hänen syntymäpäivänsä oli muuten eilen 20.10. Paljon hän ei kertonut sodan hirvittävyyksistä, mutta aina silloin tällöin jotakin. Mieleeni on jäänyt sirpaleita, jotka joskus pulpahtavat esille. Suurhyökkäyksestä hän kertoi, että se oli tulossa, sillä viikkokausia, muistini mukaan, vihollinen yötä päivää siirsi kalustojaan ja miehistöjään asemiin. Kolina ja äänet kuuluivat koko ajan. Toinen lääkintämiehen tehtäviin kuulunut juttu jäi mieleeni. Hän oli sitomassa aika pahoin haavoittunutta sotilasta ja tämä oli sanonut: “Älä niitä hyviä villahousuja leikkaa!” Hän oli sitä ikäluokka (10-syntynyt), että joutui vielä Lappiinkin sotimaan saksalaisia vastaan, vanhemmat kotiutettiin. Siellä Kemijärvellä kaatui lääkintämiesten lautta. Lääkintäupseeri oli lautan kaatumisen jälkeen todennut: “Kaikki, mikä puuttuu varusteista  ja tavaroista, meni siinä lautan mukana.”

Vielä eräs tarina jäi myös mieleen. Ministeri Eljas Erkko lähti “sukellusveneellä Ruotsiin karkuun pelättyään Neuvostoliiton miehittävän Suomen”. Minulle tämä kertomus oli ja on yhä vieläkin ihan tosi.  Missään lehtijutussa tai historian kirjassa en ole tähän asiaan törmännyt. Kyllä kai siitä jossain sota-arkistossa pitäisi olla tietoa. Tämä salaisuushan ei ole tietenkään mitenkään samassa luokassa kuin Huhtiniemen ruumislöydöt, mutta kaikkien salaisuuksien olisi jotenkin auettava. Näinhän ei tietenkään tapahdu. Ei näitä sodan veteraaneja ole enää kovinkaan montaa vuotta mahdollista kuulla tai kuunnella.

Eilen oli kirkas ja kuulas päivä, tänään oli harmaata ja tuuli aika lailla. Illalla satoi hiukan, joka hetkeksi muuttui rännäksi ja muutti hiekkatien valkoiseksi.

Pääkirjoitus lauantaina 2006-10-21. Pertti Manninen. 12.

Lue myös Ylen juttu!
Lappeenrannan Huhtiniemestä löytyi vanha joukkohauta

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com

Sivun alkuun!


12 maanantai 2006-10-16.

"Tänään kerätään allekirjoituksia. Allekirjoita vetoomus kunnanhallitukselle ja valtuustolle!  Hoitajia vanhusten huoltoon! Tukea omaishoitajille! Laukaan eläkeläisjärjestöt". Laukaa  perjantaina 2006-10-06.  Kuva: Pertti Manninen.

 

Pääkirjoitus. Pääministeri Matti Vanhanen, oletteko jo lakannut lyömästä vaimoanne? 

STT teki torstaina 2006-10-12 sähköpostikyselyn Suomen ministereille. Kysyttiin mm. onko ministeri maksanut tv-lupansa ja onko käyttänyt joskus pimeää työvoimaa, siis jättänyt suorittamatta ennakkoveronpidätyksen ja muut sosiaalikulut.


Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) piti kysymyksiä loukkaavina ja sai loukkauskuoroon yhtymään myös Sdp:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sdp). Tämä rajavartiolaitoksen lakon rikkuriaikeita suunnitellut porukka oli siis jälleen koossa.

Kysymykseen ehtivät kuitenkin vastata, siis ilmoittaen etteivät ole kyseisiä rikkomuksia tehneet, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp), ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk), toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos (rkp), opetusministeri Antti Kalliomäki
(sdp),  maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk), liikenneministeri Susanna Huovinen (sdp), sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen (sdp) ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (rkp). Tämä lista Hufvudstadsbladetissa sunnuntaina 2006-10-15.

Surullisen hahmon ritaritar Tuula Haatainen veti sitten nimensä pois listalta. Maanantain 2006-10-16 Ilta-Sanomien mukaan: ”Opetusministeri Tuula Haatainen (sd) perui vastauksensa Vanhasen reaktion jälkeen”.

Kannattaa kiinnittää huomioonsa juuri reaktioihin.
Pääministeri Matti Vanhanen, oletteko jo lakannut lyömästä vaimoanne?

Voiko tällaiseen kysymykseen vastata, varsinkaan nykyisin? Onko pääministeri Matti Vanhanen niin pirun taitava poliitikko, että saa kiinnitettyä median huomion kaikkeen epäolennaiseen, eikä hallituksen harjoittamaan politiikkaan joka on onnistunut yli odotusten rikkaiden kannalta: veronalennukset, varallisuusveron poisto kokonaan, rikkaiden hyvinvoinnin paraneminen.

Köyhät sitä vastoin ovat ajautuneet entistä suurempaan kurjuuteen. niin eläkeläiset. lapsiperheet, opiskelijat, työttömät, sairaat, vanhukset jne. He eivät ole päässeet hyvinvoinnin jakoon mukaan ollenkaan, mitä nyt kuukausi sitten toteutettu 5:n euron korotus kansaneläkkeisiin tapahtui, jota monet pitivät suorastaan pilkkana tässä vauhdikkaassa talouskehityksessä. Jostain sai lukea niinkin kyynisen olettamuksen, että alkoholiveroa alennettiin sen takia, että eläkkeisiin ei tulisi indeksikorotusta!

Pääkirjoitus. Maanantai 2006-10-16. 12. Pertti Manninen.
 "Tänään kerätään allekirjoituksia. Allekirjoita vetoomus kunnanhallitukselle ja valtuustolle!  Hoitajia vanhusten huoltoon! Tukea omaishoitajille! Laukaan eläkeläisjärjestöt". Laukaa  perjantaina 2006-10-06.  Kuva: Pertti Manninen.

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com

  Sivun alkuun!
 

12 perjantai 2006-10-13

Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla. Toimittaja tapetaan Venäjällä. Joka 40. irakilainen on kuollut vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen sodan jaloissa. Elämme veristä aikaa.
Linkkejä: Leader: In praise of Politkovskaya   Obituary: Anna Politkovskaya - '655,000 Iraqis killed since 2003'  One in 40 'killed since invasion' - Nämä lehdestä Guardian Unlimited, jonka arkistot ovat avoinna, toivottavasti vielä vuosien päästä.
Pääkirjoitus. 12 perjantai 2006-10-13. Pertti Manninen.
Kuva: Pertti Manninen

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com

Sivun alkuun!
 
12 maanantai 2006-10-09.
Pääkirjoitus. Suomi 2006.
Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon.

Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla, eikä vain hoettava Pohjois-Korean pahuutta. Israelista kukaan ei puhu mitään. Suomenkin hallituksen tekopyhyyteen on havahduttava. EU:n puheenjohtajamaa Suomi antaa paheksuvia lausuntojaan parhaana mallioppilaana ja juoksupoikana. Vaikka näin tehdäänkin viran puolesta, on aika nähdä pitemmälle. Ydinaseiden hävittäminen täytyy ottaa ensisijaiseksi tavoitteeksi ja siinä on maailman mahtivaltioidenkin nöyrryttävä ihmiskunnan painostuksen takia. Tällaista roolia Suomenkin pitäisi harjoittaa, eikä mennä aidolla (?) innolla militaristien kelkkaan.
Pääkirjoitus 2006-10-09. Pertti Manninen. 12Maanantai-illan 2006-10-09  ajankohtaisohjelmista: "... teknologin har till 100 % skapats i Demokratiska folkrepubliken Korea." FST5 klo 20.

Lue myös!
Maanantai 2006-10-09  Yle 24 Uutiset online
EU tuomitsee jyrkästi ydinkokeen   
Vaahtoranta: Ydinkoe jatkoa uhkailulinjalle 


Lue myös!
Monrday October 9 2006  Guardian Unlimited
N Korea claims first nuclear test   North Korea said today it had performed its first-ever nuclear weapons test, a move that prompted swift international condemnation.  
Simon Tisdall's world briefing   
Test unnerves Asian markets    
Nuclear trial a test for UN   
Special report: N&S Korea

Lue myös!
Onsdag  2006-10-04 Aftonbladet
Hotar med atombomb
För Nordkorea är det en livförsäkring

Nordkorea vill försäkra sig om att deras livförsäkring fortfarande gäller.
Provspränger de en atombomb är det en gång för alla bevisat att landet har kärnvapen.
Det enda som garanterat håller USA på avstånd.

Åtminstone är det så kommunistdiktaturen i Pyong-yang resonerar.
Nordkorea hävdar sedan en tid att de har kärnvapen. För några månader sedan genomförde de flera test av raketer som sägs kunna nå USA.
Som straff infördes vissa ekonomiska sanktioner. USA vill gå ännu hårdare fram.
 
"Ondskans axel"
Många är övertygade om att Nordkorea talar sanning om sina kärnvapen, men diktatorn Kim Yong-Il verkar ändå frukta att USA funderar på att störta honom. Det var efter att president Bush utnämnt Nordkorea som ett av länderna i "ondskans axel" (ihop med Irak och Iran) som problemen började på allvar.
Ingen tidpunkt anges för när kärnvapentesterna är tänkta att genomföras.
Febril internationell aktivitet kommer nu att utbryta för att Nordkorea ska avstå från testerna.
 
Notoriskt oberäknelig
Möjligen kalkylerar Nordkoreas ledning med morötter i form av ekonomiskt stöd om de avstår.
Problemet är att ingen egentligen vet vad det är Nordkorea vill, utom möjligen att få säkerhetsgarantier från USA.
Regimen är notoriskt oberäknelig, vilket är det värsta orosmomentet. Ingen vet vad ledaren Kim Yong-Il är beredd att göra om han känner sig pressad.
Wolfgang Hansson
Hotar med atombomb För Nordkorea är det en livförsäkring


Lue myös
Tisdag 2006-10-03 Aftonbladet
Nordkorea vill testa kärnvapen   "Kan leda till att fler länder skaffar kärnvapen"


Lue myös! Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
YK:n päivänä 24.10.2002. Muistoja siitä kuinka vaadimme maailmaan rauhaa polkupyörämarssilla Västeråsiin vuonna 1984. Pitkään tekeillä ollut sivu saa arvoisensa julkaisupäivän nyt, pommeja odotellessa. Vain rypistynyt 8-sivuinen ohjelmalehti on löytynyt, valokuvat ovat tuhoutuneet elämän kourissa tai sitten ne vielä joskus pulpahtavat jostakin esiin. Tervehdys mukanaolijoille. Nimeltä mainiten Markku ja Mika Paavilainen. Samma pä svenska senare! Pertti Manninen  2002-10-24

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas.
Ett kärnvapenkrig kan inte begränsas och det kommer inte att finnas nägon segrare.
Risken för att ett kärnvapenkrig skall bryta ut blir allt större för var dag. Det nuvarande klimatet av kallt krig och konfrontation måste hejdas. Detta förutsätter förtroendeskapande åtgärder, konkreta nedrustningsåtgärder och ett ökat samarbete.
De viktigaste förtroendeskapande åtgärderna just nu är att skapa en korridor fri från kärnvapen genom Europa, som Palmekomissionen har föreslagit och att påbörja förhandlingarna om att göra Norden till en kärnvapen fri zon.
Ett ytterligare viktigt steg skulle vara om kärnvapenmakterna kom överens om att inte som första land använda kärnvapen.
Utplaceringen av nya kärnvapen i Europa är just nu det största hotet mot freden. Det måste till ett omedelbart stopp för utplacering av medeldistanskärnvapen i både väst- och östeuropa. De redan utplacerade nya raketerna måste tas bort och förhandlingarna mäste återupptas.
Vårt lands neutralitet och territoriella integritet hotas av att kryssningsrobotar, som utplaceras i England, faktiskt är avsedda att flyga 20-50 meter över våra städer och samhällen.
Samarbete och gemenskap mellan alla folk är allt viktigare förutsättningar för nedrustning. Vi måste hejda konfrontationen och det kalla kriget. I dess ställe skall vi sätta avspänning mellan öst och väst, gemensam säkerhet och nedrustning.
Än kan vi hindra att ett kärnvapenkrig bryter ut, om vi alla hjälps åt.
Kom till fredsträffen i Västerås. Än är det inte för sent att hindra kärnvapenkriget.

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli  2002-10-24

Maanantai-illan 2006-10-09  ajankohtaisohjelmista:  Opiskelijoiden mielenosoitus opintorahan korottamiseksi Mannerheimintiellä Kiasman ja Sanomatalon edessä Eduskuntatalo määränpäänään. FST5 klo 20.

Lue myös!
Näin meitä hallitaan (jakso n). Vuoden limbo! Eero Heinäluoma: "Kyllä opintolaina on opintotukea. Opiskelu on investointi tulevaisuuteen. Ei missään opiskelu tapahdu kansalaispalkalla."   Pääkirjoitus.
2006-09-14.

Lue myös!
Iltalehti keskiviikko 2006-09-13. Opintotuen määrä? HMMM. Eero Heinäluoma uskoi opintotuen olevan lähes tuhat euroa kuussa.
2006-09-14.

Lue myös!
Ylioppilaslehti. Alkuperäinen haastattelu.

Maailmassa on virhe: Miksi opintotuki ei nouse?

Vakiopalstat  · Lehti 11/2006 (08.09.2006)  2006-08-14

Lue myös!
"Pienetkin leikkaukset tuntuvat opiskelijan kukkarossa pahalta, mutta kaikki on suhteellista."
Helsingin Sanomien pääkirjoitus, (lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen).
lue lisää leikkauksista
"Pienetkin leikkaukset tuntuvat opiskelijan kukkarossa pahalta, mutta kaikki on suhteellista."
...Yksinäisen korkeakouluopiskelijan opintotuki ja asumislisä voivat nousta nykyisin 21 546 markkaan yhdeksässä kuukaudessa ja 28 728 markkaan vuodessa. Summat eivät ole pieniä.
Kalenterivuoden maksimituki ei poikkea paljon siitä, mitä keskituloinen maksaa veroina vuodessa palkastaan. Mitä sitä sanotaankaan? Ilmaista lounasta ei ole.
Helsingin Sanomien pääkirjoittaja keskiviikkona 04.08.99 "Opiskelijoiden tukien leikkaukset"

Maksimissaan (johon vain harvat opiskelijat yltävät) alle 2400 markkaa kuukaudessa elämiseen: asumiseen, ruokaan ja kaikkeen muuhun! Kannattaa kyllä olla kateellinen kohta siellä uudessa norsunluu- eiku lasitornissa!
12.fi 12.08.99. pm
 1999-08-12

Lue myös!
Makasiinit: Poltto oli vain loppuhuipennus. Todelliset tuhoojat ovat tässä kuvassa.  2006-05-09

Maanantai-illan 2005-10-09 ajankohtaisohjelmista:  "Tunnettu pankkiiri Andrei Koslov oli murhattu vain kuukausia sitten ..." Anna-Lena Laurén FST5 obs. klo 20.20.    

Lue myös!
Maanantai 2006-10-09  Yle 24 Uutiset online
Tuomioja: Politkovskajan murhan tutkimusta seurataan 

Lue myös!

Monrday October 9 2006
 
Guardian Unlimited
Putin silent as critic is murdered   Protesters gather in central Moscow to express their anger at the assassination of the crusading journalist Anna Politkovskaya.  
Leader: In praise of Politkovskaya   
Obituary: Anna Politkovskaya   
Special report: Russia

Maanantai-illan 2005-10-09 ajankohtaisohjelmista:
"Donne in carriera Top 25 in Europa
9 Nord Europa (Olanda, Svezia, Danimarca, Finlandia)
7 Gran Bretagna
4 Francia
2 Germania
1 Spaana, Turchia e  Polonia."
Rai Uno, tg1 Telegiornale klo 21.

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com

Sivun alkuun!

Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!

Bisquit. Masennushan siitä seuraa. Toki siitäkin voi saada aineistoa kuusipäiväisiin lehtiin. Eikä edes mitään vanhan jauhamista tyyliin "puhun niin totta kuin osaan", vaan tuoretta näkökulmaa "olen niin masentunut kuin jaksan." Bisquit. Seppo Ahti. Mediasuksikkuutta. Ilta-Sanomat tiistaina 2006-10-03.

Pääkirjoitus. Suomi 2006. "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?". "Onko lumppuja, luita tai pulloja? Pannaanpa tuulemaan. Tarjotaanko 76? Tarjotaanko 1776? Mietittekö, mitä teen täällä. Tulin hakemaan poikaani. Hyvästelin molemmat. Missä poikani muuten on? Neiti, voitteko nousta, että näen poikani. - Teet siis läksyjä koulussa. - Hei ukko! Oppilaat haluaisivat varmaan kuulla suunnitelmistanne. Sanoitte sen jo. Täällä vain puhutaan. Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä? Pysähtykää ja näyttäkää avioliittolupanne.

Rehtori Wagstaff, nyt kun olette astunut kenkiini . Johtokunnalla on teille muutamia ehdotuksia. Ei suunnitelmat mua kiinnosta, eivät yhtään innosta. Vaikka kuka ehdottaisikaan olen vastaan. En kelpo ehdotustakaan mä suostu huutelemaan. Ei muutoksetkaan tässä auta lainkaan - olen vastaan! Minä vastustan, periaatteesta mä vastustan. Hän vastustaa. Hän näyttää vastustavan vaan. Jo ennen pojan syntymää pääs ilmaan mulla huuto tää. .
Pääkirjoitus. Suomi 2006. "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?" Pertti Manninen. 12 keskiviikko 2006-10-04.

Alkupuolen repliikkejä, joku välistä pois jääden, elokuvasta Hevosen sulat. USA 1932. Groucho Marx rehtorina esittelee ohjelmansa lukukauden avajaisissa. TV1000 Classic keskiviikkona 2006-10-04. Kuvasarja tulossa!

Lue myös!
Marx jää, RAUTIO LÄHTEE. Lue!
Alkuperäinen sivu:  12 2004-01-08

Pääkirjoitus. SanomaWSOY:n Jokerien uusin palkkalainen kuvassa:Iltalehti maanantai 2006-10-02. "Vuonna 2004 Nick Kypreos makasi tajuttomana verilammikossaan taustalla näkyvän 
Ryan VandenBusschen käsittelyn jäljiltä. Kypreos sai vakavan aivovamman ja joutui lopettanaan uransa."

Ilta-Sanomat keskiviikko 2006-10-04. "Eilisen Jokerit-HIFK-ottelun toisella peliminuutilla nähtiin tappelu, josta koko kaupungin kiekkoväki oli jo viikon ajan kohissut. Jokerien Ryan VandenBussche ja HIFK:n Pasi Nielikäinen pudottivat yksissä tuumin hanskansa ja kypäränsä ja ottivat toisistaan mittaa. "

Pääkirjoitus. Suomi 2006. "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?" Pertti Manninen. 12 keskiviikko 2006-10-04.

Lue myös!
Harry Harkimo polttaa suruttomasti Suomen rikkaimman miehen Aatos Erkon rahoja?  
"Jokerien tappioputki jatkuu jo viidettä vuotta."  12 2005-01-13

Lue myös!
Sotakirveet esiin. Ilta-Sanomat 16.01.2003. Ilkka Ala-Kivimäki. Tuomas Nyholm.
"Tästä tilanteesta puhutaan vielä pitkään. HIFK:n paras hyökkääjä Tuomo Ruutu jään pinnassa loukattuaan polvensa Toni Sihvosen taklauksesta. Ruutu ei palaa kaukaloon enää tällä kaudella." 12  2003-01-16

Lue myös!
Polveen potkimista Hartwall-areenalla.
Liigan puheenjohtaja Jokeri-pomo Harry Harkimo: "Se on tän päivän jääkiekkoa".
MTV3 16.01.2003 klo 17.15 Lööpin takana-ohjelmassa.
12  2003-01-16


Lue myös!
Hakkaamista Harkimon Hartwall-areenalla ja muuallakin12 1999-11-25

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com
 
Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!

Sivun alkuun! 
Kotimaan viikolta. Yle 24 Uutiset online
Kotimaa
Torstai 02.11.2006
Laivavuoroja peruttu myrskyn takia
Lumisateet katkovat sähköjä Itä-Suomessa
Lokakuu oli vetinen
Fortumin Lilius ohitti Ollilan ansiotuloissa   
Tuloveron tuotto kasvoi   
Puolustusvoimat hankkii iskukykyä maalle, merelle ja ilmaan   
Yhä useampi tyytyväinen digisovittimeensa   
Venäjän kaasuputki uhkaa vedenalaisia valvontalaitteita   
Valtion työpaikoissa voidaan huonosti   
Komennusmiesten lakko laajentui   
Viranomaistiedote Ylämaan alueelle
Kääriäinen kummeksuu Hornet-keskustelua
Paperia ja kartonkia tuotettu ennätysvauhtia
Rantakangas: Porvariliittouma 2011 vaaleihin?
Perjantai 03.11.2006
Valtiontuki koulujen rakentamiseen ja korjaukseen vähenee
Etelä-Karjalassa sähköjä korjattu läpi yön 
Itärajan rekkaliikenne takkuaa yhä
Akerin Turun-telakan työntekijät lakossa   
Suomalaisia EU:n nopean toiminnan joukkojen harjoituksiin   
Kansanedustajien tv-luvat kunnossa   
Hallituspuolueet sopuun yt-laista   
Joustavat työajat lisäävät naisten hyvinvointia   
Suomen Kypros-huippukokous kariutui   
Sähköisessä asioinnissa kehitettävää   
Halonen kannattaa EU:n ja Venäjän vapaakauppa-aluetta   
Viittomakielisten lasten määrä vähenee   
Porvoon kirkon korjauksesta yli viiden miljoonan euron lasku   
Sairaalabakteerin kantajien kohtelussa suuret erot   
Lokakuu oli vetinen   
Tuloveron tuotto kasvoi   
Puolustusvoimat hankkii iskukykyä maalle, merelle ja ilmaan   
Venäjän kaasuputki uhkaa vedenalaisia valvontalaitteita   
Viranomaistiedote - Kaakkois-Suomen hätäkeskus
Lauantai 04.11.2006   
Vakava piiritystilanne Lahdessa
EU:n ja Kanadan huippukokous lykkääntyy vuodella
Rekkajonot kasvaneet päivän mittaan
Huhtiniemessä unohdettu hautausmaa?   
Kysely: Suomalaiset lyhentäisivät siviilipalvelusta   
Oikeusasiamies: Vauvatutkimuksessa virheitä   
Pyhäinpäivänä muistetaan edesmenneitä läheisiä   
Pyhäinpäivän muistio   
Oikeusasiamies: Vauvatutkimuksessa virheitä   
EU pyrkii hillitsemään viljan hinnan nousua   
Superfast siirtyy Hangosta Helsinkiin   
Porvoon kirkon korjauksesta yli viiden miljoonan euron lasku
Sunnuntai 05.11.2006
Khiamin iskun syyt jäänevät auki?
Rekkajonot lyhentyneet edelleen 
Nuorista isoa osaa kohdeltu seksuaalisesti kaltoin
TS: Tilinomistajien todistettava pian henkilöytensä pankissa   
Ilmastonsuojelua halutaan vauhdittaa   
Uhkaava piiritystilanne Lahdessa   
Oikeusasiamies: Vauvatutkimuksessa virheitä   
Viranomaistiedote Hämeeseen   

Kotimaan viikolta. Yle 24 Uutiset online  Kotimaa
Maanantai 23.10.2006
Finnairin työtaistelusta sakkoja
Venäjä selvittää syytökset laittomista tullimaksuista
Helsinki hylkäsi sairaalaosastojen ulkoistamisen
Nuorten työturvallisuustiedoissa parantamista
Liperin lihajalostamo tuhoutui palossa
Järjestöt: Valtion huomio lapsiin
Nousukausi nostaa palkkoja
Kirkon Ulkomaanapu selvittää tantaalin käyttöä
Arevaa syytetään Ranskassa kohonneista säteilyarvoista
Rasistiset rikokset lisääntyneet
Lipponen: Suomi vaikeuksissa ilman Natoa
Tiistai 24.10.2006
EU tutkii ydinvoimalan rahoitusta Suomessa
Siviilipalveluksen rakennetta halutaan muuttaa
Hallituksen kiistely yt-laista jatkuu
EU alentaa turskan pyyntikiintiötä Itämerellä   
Sairauspoissaolot ovat edelleen lisääntyneet   
Saamelaisten maaoikeuskiistaan ei ratkaisua   
Järjestöt: Hallitus ei huolehdi vaikeasti vammaisista   
Alkoholi suurin kehitysvammojen syy   
Kela alkaa myöntää osasairauspäivärahaa   
VTV perii Vapaa Vuotos -liikkeelle maksettuja avustuksia   
Erling: Laittomista maksuista informoitava tullia   
Finnair lykkää vakituisten palkkaamista   
Työllisyys koheni syyskuussa edelleen
Keskiviikko 25.10.2006
Venäläisille ennätysmäärä viisumeja Suomeen
Tuomarit vähentäisivät käräjäoikeuksia
Vanhanen haluaa Suomesta biopolttoaineen viejämaan 
Eduskunta hyväksyi hedelmöityshoitolain
Vihreät nostaisivat alkoholi- ja tupakkaveroa   
Nato-jäsenyyden kannatus lisääntynyt   
Yksin asuu melkein miljoona suomalaista   
WWF moittii EU:n turskarajoituksia riittämättömiksi   
Nuorten kuolemaan johtaneet liikenneturmat lisääntyneet   
Kuorma-autonkuljettajat kärsivät uniapneasta   
Kaakkois-Suomen hätäkeskus tiedottaa 25.10.   
Suomessa yli 474 000 kesämökkiä   
EU pääsi sopuun vodkasta   
Tutkijat haluavat pidentää vanhempainvapaata   
Saamelaisten maaoikeuskiistaan ei ratkaisua 
Torstai 26.10.2006
Venäläisten osuus itärajan liikenteessä kasvanut
Jushtshenko: Kaasusopimus ei vaikuta ulkopolitiikkaan  
Rauhanturvaaja haavoittui omien luodeista
  Kansanedustaja Seppo Lahtela kokoomukseen   
  Lastensuojelulaki uudistuu   
  22:lle tuomio nettipiratismista   
  Huippuvirkamiesten tehtäväkierrosta sopu   
  Myrsky vaikeuttaa laivaliikennettä   
  Nesteiden kuljettamisesta lennoilla uusia ohjeita   
  Akava haluaa panostusta koulutukseen   
  Tietokonetomografia yleistyy kovaa vauhtia   
  Laajakaistan Internet-yhteyksien hinnat asettuneet   
  Suomen suurimmat kirjamessut liputtavat suvaitsevaisuuden puolesta   
  Viranomaistiedote Varsinais-Suomeen
Edellinen!

 
12 torstai 2006-09-28.

 2006-09-27 keskiviikko klo 15.03.


World weekly. Guardian Unlimited  Word latest
Wednesday November 01 2006   Hizbullah confirms prisoner talks   Hizbullah leader says 'serious' indirect negotiations over possible prisoner exchange are under way.      Apartheid leader dies at 90   Former South African leader PW Botha dies in Western Cape.      Playing second fiddle in Syria   World briefing: UK overtures to Damascus unlikely to be music to US ears, writes Simon Tisdall.      Pentagon admits extent of Iraq disorder   US military confirms Iraq close to chaos in classified briefing that gives stark assessment of situation.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 1 2006:  A selection of the best images from around the world.   24 hours in pictures    More picture galleries
  
Hizbullah confirms prisoner talks
Hizbullah leader says 'serious' indirect negotiations over possible prisoner exchange are under way.
Israeli strike on Gaza kills eight
Hamas touts 10-year ceasefire
Special report: Israel & Middle East
Special report: Lebanon
 Apartheid leader dies at 90
Former South African leader PW Botha dies in Western Cape.
Few tears for the 'Groot Krokodil'
Special report: South Africa
 Playing second fiddle in Syria
World briefing: UK overtures to Damascus unlikely to be music to US ears, writes Simon Tisdall.
Special report: Syria & Lebanon
Pentagon admits extent of Iraq disorder
US military confirms Iraq close to chaos in classified briefing that gives stark assessment of situation.
Kerry gaffe throws Bush a lifeline
Friday November 03 2006   Allies see Bush as threat to peace   Poll shows that British voters believe George Bush is a greater danger to world peace than Kim Jong-il.      Italy killings blamed on amnesty   Naples gangland murders linked to jail release for 24,000.      Cruise in new role as studio boss   Actor who's career was written off takes control of United Artists.      Colombian women appeal to cocaine users   · Campaign hopes to show EU how drug fuels war   · Britain's former envoy and charity sceptical   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 2 2006:  From Malaysia to Mexico, the best images from around the world.   24 hours in pictures   Earth seen from space   More picture galleries
Friday November 03 2006 
 Allies see Bush as threat to peace
Poll shows that British voters believe George Bush is a greater danger to world peace than Kim Jong-il. Only Bin Laden is feared more in UK.
Cartoon: Steve Bell
Special report: United States
 Italy killings blamed on amnesty
Naples gangland murders linked to jail release for 24,000.
Special report: Italy
 Cruise in new role as studio boss
Actor who's career was written off takes control of United Artists.
Guardian Unlimited Film
Colombian women appeal to cocaine users
· Campaign hopes to show EU how drug fuels war
· Britain's former envoy and charity sceptical
Special report: Colombia
Saturday November 04 2006   Neocons turn on Bush over Iraq   Administration lambasted for incompetence in handling of war.      Israeli troops fire on women   One killed, 10 hurt in march to free Palestinian gunmen in mosque.       Curfew plans for Saddam verdict   All army leave cancelled as fear of violence grows.      Turkey vows to loosen laws on free speech   Article in country's penal code is used to charge writers, journalists and academics for expressing their opinions.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 3: The best images from around the world.   24 hours in pictures   Earth seen from space   Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries

Saturday November 04 2006 

 Neocons turn on Bush over Iraq
Administration lambasted for incompetence in handling of war.
Evangelist quits over sex claim
Veterans go to war at the ballot box
Comment: Martin Kettle
Interactive guide: US midterms 2006
Full coverage: US midterms 2006
 Israeli troops fire on women
One killed, 10 hurt in march to free Palestinian gunmen in mosque.
Audio: Rory McCarthy in Gaza
Special report: Israel & Middle East
 Curfew plans for Saddam verdict
All army leave cancelled as fear of violence grows.
US shuts website over nucelar fears
Special report: Iraq 
Turkey vows to loosen laws on free speech
Article in country's penal code is used to charge writers, journalists and academics for expressing their opinions.
Special report: Turkey
Sunday November 05 2006   Call for Rumsfeld to quit   Bush faces a political firestorm as an influential military newspaper calls for Donald Rumsfeld's resignation.      Iraq braces for verdict on Saddam   Army patrols anticipate violence after predicted death sentence.      Mob killers run riot in Naples   Extra police sent in to patrol the city as the locals stay in after dark.      Julius Caesar had Gaul; Bush just has gall   Terry Jones: One thing George W Bush and Julius Caesar have in common: pretending civilians are armed insurgents.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 3: The best images from around the world.   24 hours in pictures   Earth seen from space   Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries

Sunday November 05 2006 

 Call for Rumsfeld to quit
Bush faces a political firestorm as an influential military newspaper calls for Donald Rumsfeld's resignation.
America set to turn its back on Bush
'We are facing a massive assault on our liberties'
Interactive guide: US midterms 2006
Full coverage: US midterms 2006
 Iraq braces for verdict on Saddam
Army patrols anticipate violence after predicted death sentence.
Special report: Iraq
 Mob killers run riot in Naples
Extra police sent in to patrol the city as the locals stay in after dark.
Special report: Italy
Julius Caesar had Gaul; Bush just has gall
Terry Jones: One thing George W Bush and Julius Caesar have in common: pretending civilians are armed insurgents.
More from Observer Comment
Special report: Iraq
Sunday November 05 2006   Saddam sentenced to hang   Judge tells deposed Iraqi dictator he is to be executed for crimes against humanity.      Call for Rumsfeld to quit   Bush faces a political firestorm as an influential military newspaper calls for Donald Rumsfeld's resignation.      A court on the verge of anarchy   Michael Howard looks back on a trial disrupted by violence, hunger strikes and anti-American tirades from the dock.      Julius Caesar had Gaul; Bush just has gall   Terry Jones: One thing George W Bush and Julius Caesar have in common: pretending civilians are armed insurgents.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    November 3: The best images from around the world.   24 hours in pictures   Earth seen from space   Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries

Sunday November 05 2006 

 Saddam sentenced to hang
Judge tells deposed Iraqi dictator he is to be executed for crimes against humanity.
What happens next?
Special report: Iraq
News blog: Have your say
 Call for Rumsfeld to quit
Bush faces a political firestorm as an influential military newspaper calls for Donald Rumsfeld's resignation.
America set to turn its back on Bush
'We are facing a massive assault on our liberties'
Interactive guide: US midterms 2006
Full coverage: US midterms 2006
 A court on the verge of anarchy
Michael Howard looks back on a trial disrupted by violence, hunger strikes and anti-American tirades from the dock. 
Julius Caesar had Gaul; Bush just has gall
Terry Jones: One thing George W Bush and Julius Caesar have in common: pretending civilians are armed insurgents.
More from Observer Comment
Special report: Iraq
24 hours in pictures
From Sydney to Siliguri, the best images from around the world.
More picture galleries
November 1 | October 30 | October 27 | October 26 | October 25 | October 24
 

World weekly. Guardian Unlimited  Word latest
Monday October 23 2006   UK 'will hold nerve on Iraq'   Iraqi deputy PM says world community cannot 'cut and run'.      Rubber bullets fired at protesters   Violence on 50th anniversary of Hungary's anti-Soviet uprising.      Panama backs canal expansion   Plan to widen Panama canal wins overwhelming support.   Guardian Unlimited   24 hours in pictures   October 23: The best images from around the world.   More picture galleries

Monday October 23 2006 
UK 'will hold nerve on Iraq'
Iraqi deputy PM says world community cannot 'cut and run'.
Simon Tisdall's world briefing
Spin doctor retracts remarks
White House issues demands
Leader: Scuttling to victory
Special report: Iraq
Rubber bullets fired at protesters
Violence on 50th anniversary of Hungary's anti-Soviet uprising.
World news guide: Hungary
Panama backs canal expansion
Plan to widen Panama canal wins overwhelming support.
World news guide: Panama
Tuesday October 24 2006   US: success in Iraq 'possible'   Success can be achieved in 'realistic timetable', says US ambassador Zalmay Khalilzad.      China: N Korea did not apologise   Kim Jong-il has reserved right to escalate nuclear crisis, says China.      'Minority' blamed for riots   Hungary's PM condemns rioters after clashes on revolution's anniversary.     US poll shows 58% believe Iraq was a mistake   Polls today showed that Iraq is the most important issue in the US midterm elections, with voters deeply pessimistic about the war. .   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    October 24 2006: A selection of the best images from around the world.   24 hours in pictures    More picture galleries

Tuesday October 24 2006 
US: success in Iraq 'possible'
Success can be achieved in 'realistic timetable', says US ambassador Zalmay Khalilzad.
Simon Tisdall's world briefing
UK voters want troops home
White House sets 'benchmark'
Scientists attack death toll study
Special report: Iraq
China: N Korea did not apologise
Kim Jong-il has reserved right to escalate nuclear crisis, says China.
Special report: N&S Korea
'Minority' blamed for riots
Hungary's PM condemns rioters after clashes on revolution's anniversary.
Violence erupts in Hungary
US poll shows 58% believe Iraq was a mistake
Polls today showed that Iraq is the most important issue in the US midterm elections, with voters deeply pessimistic about the war.

Special report: United States
Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest
24 hours in pictures
Gallery: The best images from around the world.
24 hours in pictures
October 24 2006: A selection of the best images from around the world.
More picture galleries
Wednesday October 25 2006   Bush admits Iraq concerns   US president says he is 'not satisfied' with situation, but troops will stay until 'job is done'.      Skull photos shock Germany   Photos of soldiers posing with human skull in Afghanistan trigger outrage.      Madonna attacks media coverage   Madonna speaks on Oprah Winfrey about controversial adoption.

 Bush admits Iraq concerns
US president says he is 'not satisfied' with situation, but troops will stay until 'job is done'.
US soldier to voice Iraq opposition
US politicians call for CNN Iraq ban
Iraqi PM dismisses US timeline
Comment: Simon Jenkins
Special report: Iraq
 Skull photos shock Germany
Photos of soldiers posing with human skull in Afghanistan trigger outrage.
Special report: Germany
 Madonna attacks media coverage
Madonna speaks on Oprah Winfrey about controversial adoption.
Special report: United States
Thursday October 26 2006    '60 civilians killed' in Nato raid   Officials in Afghanistan investigating possible deaths of 60 civilians during Nato-led offensive in south of country.       CIA tried to gag EU on rendition   US pressured Berlin over rights record of ally in torture flights.       Kirkuk: a city at boiling point   Michael Howard on rising violence in the oil-rich, multi-ethnic city.      Blair-Bush ties hamper Europe, says Schröder   Former German chancellor writes a damning critique of Tony Blair's special relationship with the US.   Guardian Unlimited   guardian/ wordlatest    October 26 2006: A selection of the best images from around the world.   24 hours in pictures    More picture galleries

 '60 civilians killed' in Nato raid
Officials in Afghanistan investigating possible deaths of 60 civilians during Nato-led offensive in south of country.
Video: Afghanistan diary
Special report: Afghanistan
 CIA tried to gag EU on rendition
US pressured Berlin over rights record of ally in torture flights.

High life of rendition men
Full coverage: CIA rendition flights
 Kirkuk: a city at boiling point
Michael Howard on rising violence in the oil-rich, multi-ethnic city.
Bush vows victory in Iraq
Comment: Timothy Garton Ash
Special report: Iraq
UK latest | Audio | World dispatch | Columnists | Business | News blog
More news and features
Blair-Bush ties hamper Europe, says Schröder
Former German chancellor writes a damning critique of Tony Blair's special relationship with the US.
Special report: European Union
Special report: Germany
Special report: United States
October 23 | October 20 | October 19 | October 18 | October 17 | October 16 | October 13 | October 12
The best images from around the world.   October 19 |
October 18 | October 17 | October 16 | October 13 | October 12 | October 11 | October 10
Earlier!
 
TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:12@hotmail.com   
Copyright 12.fi 2006/555. Sivut: .2006-11-05, nettiin 2006-11-05, linkit 2006-11-05. 
12 2006-11-05  - Fortum Pääkirjoitus Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia. Epäpäteviä virkamiehiä ja ministereitä - Optioner i Fortum värda en halv miljard - Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - E24.se - Kommunernas miljardblunder - Kuntien miljardinukahdus. Aftonbladet Ekonomi & E24.se. -  Pertti Manninen.  - Geokätkentä: sekoitus urheilua ja teknologiaa. Heidi Heikkilä. -  Huikea mahdollisuus luovuudelle - Jarno Jäppinen - Kuvasarja "Aamusta iltaan ...". Pertti Manninen. - Kuva. "Sateenkaari eli unelma Rauhan maailmasta". Pertti Manninen. YK:n päivänä. - Kuva. Hetken toivo. Budapest 23 lokakuuta 1956 ..." Yksityiskohta vanhasta lehtikuvasta. Pertti Manninen. - Kuva "Naakat lentelevät  - Huhtiniemi, joukkohaudat - Eljas Erkko, sukellusvene -  Antti O. Arponen , Heikki Ylikangas, Erkki Manninen , Lappeenranta, Kannas, suurhtyökkäys, neuvostoliitto, Ruotsi, Suomi, ministeri  - Pääkirjoitus, Pertti Manninen - "Tänään kerätään allekirjoituksia".  Kuva: Pertti Manninen. - Pääkirjoitus. Pääministeri Matti Vanhanen, milloin lakkasitte lyömästä vaimoanne? - Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla.  - Anna Politkovskaja - Pohjois-Korea - Opintotuki mielenosoitus - Donne in carriera - Opiskelijoiden mielenosoitus Mannerheimintiellä - "Tunnettu pankkiiri Andrei Koslov oli murhattu - Pääkirjoitus. Suomi 2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. - Olli Saarela puolustaa Tanjaa: Heinäluoma on akkamainen jätkä  -  Iltalehti, ilta-sanomat - Bisquit Kuusipäiväiset lehdet  Mediasuksikkuutta Ilta-sanomat -  "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?"  Croucho Marx. - Pääkirjoitus  Pertti Manninen -  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  - Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen. -  Pääkirjoitus.  Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti -Pekka Pietilän suun?  - Sauli Niinistö -  Matti Vanhanen, Hannes Manninen, Mari Kiviniemi.Suuri maaryöstö. Sipoo -Toista sataa otsikkoa ja katkelmaa kirjoituksista. -  sunnuntai 05.11.2006 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12

Sivun alkuun!Vuosi sitten julkaistu pääkirjoitus kokonaisuudessaan liitteenä.

 
 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

Linkit.
Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com
 

Vaikea kuva

 
 

 


 


 

 
""  

Pääkirjoitus keskiviikkona 28. syyskuuta 2005. Pertti Manninen.

Ajankohta, Fortum, Helsingin Sanomat, ministerit, optiot, psykopaatit, varallisuusveron poisto ja virkamiehet.

Aakkosjärjestyksessä toisiinsa kietoutuvaa moskaa.
Ajankohta, Fortum, Helsingin Sanomat, ministerit, optiot, psykopaatit, varallisuusveron poisto ja virkamiehet.


Ajankohta:

Miksi Helsingin Sanomat valitsi juuri tämän ajankohdan Fortumin johtajien optioiden massiiviselle julkituonnille? Asia on ollut jo pitkään tiedossa, siitä on hiukan kerrottu, mutta nyt sitten rävähti. Jääkö budjetissa esitetty varallisuusveron poisto tämän metelin jalkoihin. Veron poisto on vielä häikäilemättömämpi operaatio.

 

Helsingin Sanomat vaikeni veron poistosta täysin esitellessään valtion tulo- ja menoarviota vuodelle 2006. Muista verotukseen liittyvistä asioista kyllä kerrottiin, mutta ei siis varallisuusveron poistosta.


Helsingin Sanomat perjantaina 23.09.2005. "Fortumin johdolla päällekkäiset palkkiot".

Vielä kesällä 2005 Sdp:n kansanedustaja Heli Paasio kertoi jossain radion talouslähetyksessä, ettei asiaa ole vielä päätetty, vaan se käsitellään budjetin yhteydessä syksyllä. Paasion suu on tukittu ja veron poisto menee läpihuutojuttuna eduskunnassa, mitä nyt vasemmisto vähän pyristelee.

 

Kokoomus ei pyristele tätä 100 miljoonan euron vuosittaista poistoa. Helsingin Sanomat saa tietenkin valita mistä kirjoittaa, mutta on lukijoiden halveksimista jättää kirjoittamatta varallisuusveron poistosta ja kiinnittää kaikki huomio Fortumin optioihin.

Psykopaatit:

Aftonbladetissa ruotsalainen kirjailija ja lehden kolumnisti Jan Guillou käytti ökyoptioiden saajista psykopaatit- nimitystä jossain lehtijutussaan jo kuukausia sitten. Kolumnissaan helmikuun sunnuntaina 06.02.2005 “Den växande direktörsklassen blir vår nya adel” hän kertoo Fortumista, toimitusjohtaja Mikael Liliuksesta ja sähkönhinnasta mm. näin:

"Den växande direktörsklassen blir vår nya adel.
Elpriserna har ökat med 64 procent sedan 2000 och är högre än någonsin. Under samma period steg vinsten för de tre bolagen Fortum, Sydkraft och Vattenfall från 8 till 19 miljarder. Det finns ett samband.

Samtidigt saknar tusentals människor el en månad efter stormen som avslöjade stora brister i elbolagens underhåll. Och enbart på Fortum ska nu direktörerna dela på en extrabelöning på tre miljarder. Det finns ett samband där också.

Fortums högste direktörshöns Mikael Lilius skall få 85 miljoner i extrabelöning, men han har för närvarande gjort sig oanträffbar för journalister.

Ordet pedagogisk kommer från grekiskans paidagogos, som betyder barnledare. Pedagogik blir därmed i överförd bemärkelse läran om uppfostran och undervisning. Vad direktör Lundberg således ville lära barnen var:

1 Genom att höja elpriset med 64 procent på fyra år har vi visserligen drabbat många människor hårt.
2 Genom att inte investera de stora vinsterna i underhåll av dåliga ledningar har vi ökat vinsten från 8 till 19 miljarder. Och drabbat kunderna ännu hårdare.
3 Alltså kan enbart vi direktörer på Fortum dela på 3 miljarder,
4 Det är nämligen mycket viktigare att ösa miljarder över direktörer än att säkra elleveranser till våra kunder.

Som synes är det här inte en särskilt bra pedagogik. Det beror på att det alls inte rör sig om uppfostran av barnen utan om ideologi.
Att ta pengar från många människor och ge till direktörerna som belöning för skickligt roffande bygger på ideologi och ingenting annat.

Eftersom vi har Europas högsta skatter skulle man kunna tänka sig att vi för den insatsen skulle få behålla en fungerande infrastruktur som vi själva byggt upp med just våra skatter. Fördelen med att bolagisera infrastrukturen och skaffa horder av direktörer att försörja är inte uppenbar för skattebetalarna.

Emellertid är det där ånyo ideologi. Liksom "avreglering" är ideologi men tvärtom.
Men vad är det för ideologi som säger att det vore bra om skattebetalarna fick behålla sin egendom och sina fungerande kommunikationer till lägre pris?

Det är socialdemokrati. Inte direkt socialism eller något ännu rödare utan bara vanlig socialdemokrati. Det vill säga så som socialdemokratin såg ut förr i världen. Väljarnas problem är möjligen att det inte längre finns något sådant parti, varför det är svårt att komma åt roffandet med hjälp av rösträtten.
Aftonbadet söndag 06.02.2005.

Ministerit:

Kauppa- ja teollisuusministereinä toimineet Erkki Tuomioja ja Sinikka Mönkäre ovat hyväksyneet ja allekirjoittaneet tai ainakin valtuuttaneet allekirjoittamaan optiot valtion puolesta.

Kaikesta hallituksen toiminnasta kantaa vastuun pääministeri, tässä tapauksessa Paavo Lipponen. Varapääministerinä toimi ilmeisesti niihin aikoihin valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Nämä herrathan ovat tunnettuja vastuun pakoilijoita ja ovat uhranneet ministerin toisensa jälkeen pelastaakseen oman nahkansa. Ainakin Arja Alho, Matti Aura ja Olli-Pekka Heinonen ovat saaneet lähteä, jotta oma kuori ei vahingoittuisi.

Toinen näistä kaverin tai toverin uhraajista sai hyvän viran Euroopasta ja pyrkii nyt presidentiksi ja toinen lämmittelee eduskunnan puhemiehenä odottaen itse säätämäänsä jättieläkettä. Voisiko ajatella, että myös ex-pääministeri Paavo Lipponen kaiken Soneran ja nyt Fortumin jälkeen joutuisi tekemisistään vastuuseen ja alennettaisiin tavalliseksi kansanedustajaksi tavallista kansanedustajan eläkettä nostamaan? Voi tietenkin ajatella ja kysyä, mutta eihän tämä mafia-verkosto toveriaan hylkää!

 

Virkamiehet:

Kaksi nimeä on tuotu esille: Markku Tapio ja Erkki Virtanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Jossain haastattelussa, ilmeisesti Helsingin Sanomissa, toinen kertoi , että jonkinlainen optioleikkuri oli esillä sopimuksia kirjoitettaessa, mutta “se jäi jostain syystä pois”. Sietäisi tutkia tämä leväperäisyys.

 

Raimo Sailas ja Anne Brunila voivat huokaista helpotuksesta, kun sattuivat olemaan valtiovarainministeriössä. Luurankoja ei sieltä ainakaan vielä ole löytynyt, jos ei nyt oteta lukuun Soneran seikkailuja ja vihreää valoa menneille hulluille miljarditappioille. Luulisi kyseisen ministeriön olevan nimensä mukaisesti jonkinlaisessa vastuussa valtion varoista!

 

Optiot:

Tämä ahneuden ja ryöstämisen ja pimittämisen ilmapiiri on pesiytynyt myös Helsingin Sanomien omistajayhtiöönkin ainakin seuraavasta päätellen:

”SanomaWSOY:n yhtiökokoukseen optiot yritettiin salakuljettaa. Listalla oli viattomalta kuulostava kohta "Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakepääoman korottamisesta"." Ilta-Sanomat. Uutiset. Suomi. Viikon kurssit. Siniset silmät. Jarmo Leppiniemi -kolumni. Tiistai 13.04.2004. 12 15.04.2004. 

Varallisuusveron poisto:

Kauppalehti Presso julkaisi veron poistoa ylistävän artikkelin lauantaina 24.09.2005 Raha &Valta-osan etusivulla:  “Veron poisto vapauttaa varakkaan”. “Sijoittajalla on pian lupa olla vapautuneesti varakas. Varallisuusvero poistuu vuoden 2006 alussa, eikä omaisuutta enää tarvitse näennäisesti minimoida verojen välttämiseksi.”

Faktaa Kauppalehti Pressossa: “Vuonna 2006 osakkeisiin ja rahastoihin pitäisi ainakin teoriassa valua ylimääräistä rahaa vähintään 120 miljoonan euron verran. Summa on sama, minkä verottaja keräsi varallisuusverona varakkailta suomalaisilta vuoden 2003 verotuksessa.

Näin ainakin uskovat varainhoitoyhtiöt sekä pankkien omaisuudenhoitoyksiköistä vastaavat. Varainhoitoyhtiöissä on syksyn mittaan terästetty strategioita, hiottu asiakaspalvelua ja kartoitettu tulevaa asiakaspotentiaalia.

Varallisuusveron suurimpana haittana on pidetty sijoitusten ohjautumista passiivisiin, riskittömiin kohteisiin, kuten verovapaisiin pankkitalletuksiin ja joukkovelkakirjalainoihin. Sijoittajat ovat pyrkineet minimoimaan verotettavaa omaisuuttaan muun muassa makuuttamalla osaa varoistaan pankkitileillä tai siirtämällä rahastoihin sijoitettuja varojaan joulukuun viimeisinä päivinä verovapaille tileille ja ostamalla rahasto-osuudet takaisin jälleen tammikuussa. Näin verotettava omaisuus on näyttänyt verovuoden viimeisenä päivänä huomattavasti pienemmältä kuin se todellisuudessa onkaan.

Vuonna 2003 varallisuusveroa maksavia luonnollisia henkilöitä oli yhteensä 38 889. He maksoivat varallisuusveroa yhteensä noin 119 miljoonaa euroa. Luvussa on mukana muun muassa maatilatalouden harjoittajia. Palkansaajia varallisuusveroa maksavista henkilöistä oli runsas neljännes, 10 861. Heidän osuutensa edellä mainitusta verokakusta oli noin 44 miljoonaa euroa.

Yhteisöt maksoivat varallisuusveroa vuonna 2003 yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Varallisuusveroa perittiin yhteensä vajaalta 1 620 yhteisöltä. Säätiöitä varallisuusvero ei ole koskenut.

Vuonna 2003 varallisuusveroa perittiin verotettavasta omaisuudesta, joka ylitti 185 000 euron verorajan. Tänä vuonna valtion saama varallisuusveropotti pienenee, sillä veroraja nostettiin vuoden 2005 alusta 250 000 euroon.”  ...
Kauppalehti Presso lauantaina 24.09.2005.

 

Faktaa Kauppalehti Pressossa:   ”Veromuutos ei mullista salkunhoitoa . Varallisuusveroa tähän asti maksaneet yrittäjät ja sijoittajat ovat tyytyväisiä veron kumoamiseen. Verottajalta vapautuvalle rahalle on suunniteltu jo uusia kohteita. Sijoitusstrategioitaan varakkaat eivät kuitenkaan aio suuremmin muuttaa.

Sijoittaja Rauno Puolimatkan mukaan varallisuusveron kumoaminen selkeyttää tilannetta ja helpottaa sijoittajan toimia.
- Tämän jälkeen kenenkään ei tarvitse enää kiertää varallisuusveroa. Veron kiertoon on ollut mitä ihmeellisimpiä keinoja, ja se on aiheuttanut aivan turhia järjestelyjä, Puolimatka arvioi.

 

Puolimatka uskoo, että veron poistaminen lisää sijoittamista.
- Markkinoille tuleva absoluuttinen rahamäärä tuskin lisääntyy, mutta sijoituskohteiden valinta monipuolistuu. Varsinkin yksittäiset sijoittajat pystyvät vastedes sijoittamaan sellaisiin sijoitusinstrumentteihin, jotka ovat olleet omaisuusveron alaisia ja joihin he eivät ole aiemmin sijoittaneet, koska se olisi verotuksellisesti ollut hölmöä.

 

Puolimatkan oman salkun sijoituksiin lakimuutos ei tuo muutoksia.
- Ehkä se jonkin verran vaikuttaa kohteisiin. Eniten veron poistuminen helpottaa salkunhoitoa niin, ettei minun tarvitse enää kuluttaa useita tunteja turhaan verosuunnitteluun. Aikaa jää järkevämpään toimintaan, Puolimatka sanoo."  
Kauppalehti Presso lauantaina 24.09.2005.

Faktaa Kauppalehti Pressossa: “Veron kumoava laki viimeistelyvaiheessa.
Varallisuustiedot pidetään julkisina. Hallitus päätti tulopoliittisen kokonaisratkaisun yhteydessä, että varallisuusverosta luovutaan vuodesta 2006 lähtien. Samalla kun varallisuusvero kumotaan, säädetään uusi arvostuslaki. Arvostuslakia tarvitaan, koska varallisuusveron kumoamisen myötä poistuvat myös vanhat säännökset varallisuuden arvostamisesta. Arvostuslaki pitäisi lakiluonnoksen mukaan varallisuustiedot edelleen julkisina.
Laki varallisuusveron kumoamisesta on parhaillaan viimeistelyvaiheessa ja se annettaneen eduskunnalle tämän kuun lopussa.

 

Varallisuusveron tuotto on liikkunut viime vuosina sadan miljoonan euron yläpuolella. Esimerkiksi vuonna 2003 varallisuusveroa kilahti valtion kirstuun noin 123 miljoonaa euroa. Varallisuusverotilastojen kärjestä löytyvät muun muassa Sanoma -WSOY:n suuromistajien Aatos Erkon ja Rafaela Seppälän, Sammon pääomistajan Björn Wahlroosin, Onninen-konsernin pääomistajan Anja Toivanen-Koiviston ja Lemminkäisen omistajiin kuuluvan Erkki J. Pentin nimet.

 

Tänä vuonna varallisuusveroa kertyy huomattavasti pienempi summa, arviolta 60-70 miljoonaa euroa. Hallitus nosti varallisuusveron alarajan 250 000 euroon verovuoden 2005 alusta ja pienensi samalla alarajan ylimenevästä summasta laskettavan varallisuusveroprosentin 0,8 prosenttiin. Aiemmin varallisuusveron perimisen alaraja oli 185 000 euroa.”
Kauppalehti Presso lauantaina 24.09.2005.

Ajankohta:

Fortumin optio-meteli ajoittui nyt siihen hetkeen, jolloin pitäisi olla käynnissä varallisuus veron poisto-meteli. Näin ei tietenkään ole, sillä tämä kuuluisa kolmen kopla: pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam yllätti kaikki, tietenkin takapirujen siivittäminä, ja poisti muina miehinä tupon yhteydessä varallisuusveron. Siinä oli eleetöntä gangsterismia parhaimmillaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainenkin jotain sopersi kameroiden edessä, ettei se ihan yllätyksenä tullut. Samasta asiasta lausui muuten Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, että se jouti pois “fiskaalisesti merkityksettömänä". 

 

Tämä Liikanen on myös ilmaissut halukkuutensa jatkaa Suomen Pankissa seuraavanakin viisivuotiskautena! Ihan hassua. Vuoden pankissa oltuaan hän haluaa jatkaa. Hän on kaiken yläpuolella. Hänen mielestään ei ole mitään väliä sillä, miten hän hoitaa tämän ensimmäisen kautensa. Toivottavasti hänen valtansa on niin rajattu, ettei surullisenkuuluisa valtiovarainministerin kausi pääse toistumaan. Sehän oli asiantuntijoiden, oppineiden ja kansalaisten, mukaan ihan perseestä.

 

Tässä teemoja ja henkilöitä sille, miksi köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat ja miksi empaattisuus on heitetty romukoppaan kaikessa toiminnassa.

 

Ryöstämisen ja oman edun kulttuuri on lyönyt läpi koko yhteiskunnan. Perinteisesti inhimillisten ihmistenkin on pakko toimia näin kun heidät siihen pakotetaan. Pakottajat häpeään, tai hirteen jos muu ei auta!

 

Ei tämä meno ole kansakunnan onneksi!

 

Pääkirjoitus keskiviikkona 28.09.2005. Pertti Manninen.

P.S. Kirjoittamisen jälkeen tutkin illan ohjelmaa Ylen Digi-Teema-kanavalla. Siellä esitetään tänään klo 23.30, siis keskiyöllä, vuonna 1963 valmistunut italialainen elokuva Mondo Cane - Kova maailma.
Sama.

Henkilöt esiintymisjärjestyksessä:
Heli Paasio, Jan Guillou, Mikael Lilius,  Lundberg,  Erkki Tuomioja, Sinikka Mönkäre, Paavo Lipponen, Sauli Niinistö, Arja Alho, Matti Aura, Olli-Pekka Heinonen, Markku Tapio, Erkki Virtanen, Raimo Sailas, Anne Brunila, Rauno Puolimatka,  Aatos Erkko, Rafaela Seppälä, Björn Wahlroos, Anja Toivanen-Koivisto, Erkki J. Pentti,  Matti Vanhanen, Antti Kalliomäki, Jan-Erik Enestam, Lauri Ihalainen ja Erkki Liikanen.

 

Lue myös!

Omistajan vastuu. Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.
"Hallituksessa on ollut molempien päähallituspuolueiden puheenjohtajat, joten hupeloinnilla on korkein mahdollinen tuki takanaan." 12 torstaina 06.09.2001.

 

  Tämän numeron etusivulle!


 
Lauantaina 19.09.2005.


17.09.2005. 
 "Budjetti: Rikkaalle reippaasti ja köyhällekin vähän eli hyvinvointivaltion pohja uhattuna." Kuva lauantaina 17.09.2005. Keskisuomalainen lauantaina 17.09.2005 ja Helsingin Sanomat lauantaina 17.09.2005. Kuva: Pertti Manninen. Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen ja Helsingin Sanomien päätoimittaja on Janne Virkkunen.

 
 

Rauhanmielenosoitus lauantaina 24. syyskuuta 2005 Washingtonissa. Mitä lehdet kertoivat? Tarkasteltavina Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen. "Bring my son HOME NOW"  "Sota pelottaa amerikkalaisvanhempia. Keskisuomalainen 8 palstaa."Irakin sodan vastustajat osoittivat mieltään. Helsingin Sanomat 1 palsta.


Helsingin Sanomat aliarvioi lukijoitaan. Epä-älyllinen gallupin selostus jättää virhemarginaalit huomioonottamatta! 90 % päätelmistä on satua!
12 lauantaina 24. syyskuuta 2005. Pääkirjoitus.
HS-Gallup: Selostukset ja pääkirjoitus. "Kokoomuksen kasvu jatkunut". Helsingin Sanomat perjantaina 23.09.2005.

 

Väärää tietoa verotuksesta 2. Jaana Kurjenojan "tutkimuksen" uusi kritiikki. Yle a-piste. Tutkimus ja sen julkistaminen: Helsingin Sanomat ja  tutkimus "Veropolitiikka ja verotuotot."  Tutkimus: Kevennykset vähentäneet verotuottoja laskettua vähemmän. Kritiikki: Tutkimusten uutisointiin kriittisyyttä. Vastaus: Verotutkimus tuskin yllätti asiaatuntevia.

 

"Budjetti: Rikkaalle reippaasti ja köyhällekin vähän eli hyvinvointivaltion pohja uhattuna."  Varallisuusveron poistamisesta Keskisuomalainen kirjoitti otsikkoaan myöten,  Helsingin Sanomat ei  halaistua sanaa! Maailman lyhin satu: Helsingin Sanomien selostus varallisuusveron poistamisesta.

 
12 maanantaina 29. elokuuta 2005.


24.08.2005, keskiviikkona, klo 21:35.
Hallitus armeliaana: Köyhyyspaketti kolmasosa rikkaiden varallisuusveron poistosta! Varallisuusvero poistuu tammikuun alusta 2006, köyhyyspakettiin löytyy varoja vasta syyskuussa! 12 maanantaina 29.08.2005.


 
  Tämän numeron etusivulle!


Vuosi sitten julkaistu pääkirjoitus kokonaisuudessaan liitteenä.Sivun alkuun!

Liite.

 
12 sunnuntai 2006-11-05. 

http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13995340.asp
NYHETER


   
Fortums optionsprogram har redan kritiserats i Finland men nu är programmet värt mer än någonsin tidigare. Från vänster: Mikael Frisk, Mikael Lilius, Carola Teir-Lehtinen och Timo Karttinen Foto: Fortum

Optioner i Fortum värda en halv miljard
2006-11-04 | Publicerad kl. 10:29

Den allt dyrare elen slår hårt mot hushåll och elintensiv industri men det finns vinnare. Finska eljätten Fortums sju högsta chefer har ett optionsprogram som i dagsläget är värt runt en halv miljard kronor. Detta är vid sidan av Fortumchefernas generösa bonusar som E24 tidigare skrivit om.

De enorma optionsvinsterna har sitt ursprung i två optionsprogram som introducerades under 2001 och 2002. Programmen var upplagda så att 350 nyckelpersoner fick rätten till 4 procent av värdestegringen i Fortums börsvärde. När programmen introducerades, pendlade aktien mellan 3 och 5 euro. Idag handlas aktien till drygt 21 euro, en uppgång på som mest 600 procent. Programmen har hittills varit väldigt lukrativa för deltagarna och värdet fortsätter att stiga.

Även om samtliga 350 chefer fått en bra utväxling, torde utfallet för de sju högsta cheferna vara något av ett nordiskt rekord, möjligtvis med undantag av Skandia. Under 2005 och 2006 har cheferna i Fortums koncernledning sålt optioner för 269 miljoner kronor enligt E24:s beräkningar. Samtidigt uppgår värdet på outnyttjade optioner i dagsläget till 215 miljoner. Det totala värdet på de realiserade optionerna och de ännu oinlösta optionerna uppgår alltså till nästan en halv miljard kronor. Till det kommer även lön och bonus.

”Incitamentsprogram behövs för att långsiktigt engagera nyckelpersoner i företaget och programmet godkändes på bolagsstämman för att kunna belöna bra prestationer” säger Carola Teir-Lehtinen, kommunikationsdirektör för Fortum som även sitter med i koncernledningen. Teir-Lehtinen har själv tjänat runt 52 miljoner kronor på optionsprogrammen.

Fortums optionsprogram har redan kritiserats i Finland men nu är programmet värt mer än någonsin tidigare. På mindre än ett halvår har optionsprogrammets värde stigit med nästan 40 miljoner kronor. En synpunkt har varit att programmet inte har något tak. En annan brist har varit att direktörerna framför allt gynnas av faktorer som ligger utanför deras kontroll. Optionerna i programmen är ju direkt kopplade till aktiekursen som förstås påverkas av både yttre och inre faktorer. Inre faktorer innefattar följder av olika strategiska beslut och är vad som skulle kunna ligga till grund för att mäta ledningens prestationer. Men även yttre faktorer spelar en viktig roll för en aktiekurs, som i Fortums fall exempelvis innebär ett höjt energipris för hela branschen.

På frågan varför det inte sattes ett tak för hur mycket ledningen skulle kunna tjäna på optionsprogrammet säger Teir-Lehtinen att det ju vore samma sak som att i förväg bestämma att man inte vill att aktiekursen ska stiga över en viss nivå.

Teir-Lehtinen förklarar att optionsprogrammet, när det lanserades, justerades för bland annat hur Fortumaktien stod sig i förhållande till branschindex samt resultatansvar och kravnivå för de enskilda personerna. Utifrån det, reserverades optioner för personer i koncernledningen och andra höga chefer inom företaget. De olika typerna av optionerna kunde sedan utnyttjas under förutbestämda tidsintervall.

Men efter att antalet optioner var fastställt så fanns inga ytterligare möjligheter att kunna eliminera yttre faktorers inverkan på Fortumaktien. När vinsterna steg till följd av ett allmänt stigande elpris i Norden, följde alltså värdet på optionerna med.

Caroline Briggert
E24
caroline.briggert@e24.se

Jenny Askåker
E24
jenny.askaker@e24.se

läs mer
Fortums omtalade optionsprogram upphör
Här hamnar dina elpengar (19/10)
Rejält lönelyft för Fortum-chef (20/3)

Ledningens optioner
Så mycket har koncernledningen sålt optioner för under 2005 och 2006:

Mikael Frisk: 29 215 742
Timo Karttinen: 17 173 682
Tapio Kuula: 24 869 254
Juha Laaksonen: 54 405 898
Mikael Lilius: 86 746 546
Christian Lundberg: 28865774
Carola Teir-Lehtinen: 27 825 343

Så mycket är ledningens ännu ej inlösta optioner värda idag:

Mikael Frisk: 24 134 640
Timo Karttinen: 19 307 712
Tapio Kuula 32 179 520
Juha Laaksonen 28 157 080
Mikael Lilius 54 704 184
Christian Lundberg 28 157 080
Carola Teir-Lehtinen 24 134 640

Optionsprogrammen
Olika serier av optioner utfärdades under 2001 och 2002. Priset på optionerna berodde på genomsnittskursen på Helsingforsbörsen under olika perioder, beroende på serie.

Perioderna varierade mellan ett kvartal och fyra år.

Teckningspriset skulle också minskas med dubbelt så mycket som Fortumaktiens utveckling på Helsingforsbörsen översteg utvecklingen av Dow Jones utilites index, där andra elbolag ingår.

Optionerna kan utnyttjas mellan 15 oktober 2005 och 1 maj 2009, beroende på serie. Varje teckningsoption ger möjlighet att teckna en aktie.

Optionsprogrammet ger 350 nyckelpersoner i företaget rätten till drygt fyra procent av värdestegringen på det totala aktievärdets uppgång.

Fortum
Fortum är ett börsnoterat finskt kraftföretag. Sverige är Fortums största utlandsmarknad i fråga om försäljning, tillgångar och antal anställda. Cirka en tredjedel av bolagets omsättning kommer från den svenska verksamheten.

Genom stora företagsförvärv på senare år har Fortum blivit en betydande aktör på den svenska elmarknaden.

Fortums el kommer från egen produktion och köp från marknaden. Bolaget är en stor kraftproducent med vattenkraft och kärnkraft som främsta energikällor

Källa: Fortum

Fortums omtalade optionsprogram upphör
Här hamnar dina elpengar (19/10)
Rejält lönelyft för Fortum-chef (20/3)

Kommentera denna artikel
Det finns 55 kommentarer på artikeln

Järnsjuan - miljöpris? von B5/11 17:37
re: järnsjuan..Lro5/11 17:00
Lågavlönad VattenfallsledningJärnsjuan5/11 16:41
Lömskt och förledandeNiccolo5/11 15:50
Godnatt SverigeAnders5/11 15:49
von B har fått spel!Leo5/11 12:07
Fast det finns hoppvon B5/11 11:43
Ulla - bita sig i svansenvon B5/11 11:41
Vänsterpladdervon B5/11 11:39
LÖGN!!!von B5/11 11:35
utväxling 1:100qwerty5/11 11:28
MARKNADSLIBERALERUlla5/11 10:58
Uppsala då!Ulwur5/11 10:35
Sv. staten då?Droopy5/11 09:22
Sorgeliga saker händaKia5/11 02:49
Tack för era elpengar!Erkki Soumalainen5/11 01:00
LösningZamboni4/11 23:09
Bara rätt...Jonte4/11 23:07
Överklassparasiter som vanligtL-G Blomstrand4/11 22:43
Maud godisKurt 4/11 22:29
Ojdå Ovehemskt?4/11 21:30
re: styretLeo4/11 19:26
Moderaterna i Stockholm !!Styret4/11 19:15
Om Vänstern regerat?Lars4/11 17:54
Re duffmanLars4/11 17:51
sover gott...M.4/11 17:24
Fickpengar?Petter4/11 17:10
Tack leojoe 4/11 16:53
Usch-usch...Äkta finne4/11 16:34
re: LarsDuffman4/11 16:30
men det finns..läsare4/11 16:14
FortsLars4/11 15:45
Noll kollLars4/11 15:42
Öka elpriset så........Per4/11 15:19
BondförnuftFlinta4/11 15:10
Fortum ägs av finska statenkokospalmen4/11 15:08
re: JohanDuffman4/11 14:50
Carl Cederschöld ModeraternaLeo4/11 14:35
RE: DuffmanJohan4/11 14:18
DET TÅL ATT SÄGAS IGENELAK4/11 14:11
Förj'kligtArbetare4/11 14:10
Sorryläsare4/11 14:01
FeltänkDavid Birger4/11 13:58
Avreglera meraGreger4/11 13:55
Innan vi..läsare4/11 13:55
re: Larry, tyvärr..Leo4/11 13:52
re: LarryDuffman4/11 13:45
re: LeoLarry4/11 13:28
Sten Nordin ModeraternaLeo4/11 13:21
insejoe4/11 13:16
Finska Chefer..Ove4/11 13:12
Höj energiskatten och...Hadrous4/11 12:39
Regler och avtalDuffman4/11 12:34
börja med skattenlars4/11 12:10
MARKNADEN LÖSER ALLTUlla4/11 11

--
http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13995350.asp
NYHETERFortums omtalade optionsprogram upphör
2006-11-04 | Publicerad kl. 10:32

Det sista av Fortums kritiserade optionsprogram löper ut den första maj 2009. Aktieprogrammet, som introducerades 2003, kommer därefter vara det enda långsiktiga incitamentprogrammet för Fortums ledning.

”Finska staten, som är vår huvudägare tyckte att optionsprogrammet var för komplicerat och i samband med att vissa regler ändrades ville de se någonting enklare och mer lättförståeligt, vilket resulterade i ett aktieprogram”, säger informationschef Carola Teir-Lehtinen.

Aktieprogrammet infördes 2003 och har sedan dess löpt parallellt med optionsprogrammen. ”Tanken är att det ska fungera som ett incitament för nyckelpersoner att långsiktigt engagera sig i företaget.” säger Carola Teir-Lehtinen, kommunikationsdirektör på Fortum.

Avgörande för hur många aktier som kommer att delas ut till varje enskild person kommer att vara en sammanvägning av firmans resultat samt personliga prestationer under tre år. Därefter dröjer det ytterligare tre år innan aktierna delas ut. Den första resultatplanen baserades på 2002 års resultat och under våren 2005 beviljades deltagarna rättigheter till ett antal aktier som kommer att delas ut under våren 2008.

Caroline Briggert
E24
caroline.briggert@e24.se

Jenny Askåker

E24
jenny.askaker@e24.se

Kommentera denna artikel
Det finns 2 kommentarer på artikeln

pedagogiskt nu..läsare4/11 14:25
Dumma finnar!Rune4/11 12

--
http://www.e24.se/dynamiskt/samhallsekonomi/did_13890405.asp
NYHETER / SAMHÄLLSEKONOMIHär hamnar dina elpengar

2006-10-19 | Publicerad kl. 09:58

Finska eljätten Fortum gör rekordstora vinster på det höga elpriset. Hittills i år har företaget tagit in 30 miljarder kronor i försäljning. De höga vinsterna spiller också ner i Fortum- direktörernas fickor. De senaste tre åren har ledningen fått över 20 miljoner kronor i bonus.

Joel Dahlberg Redaktionschef
 
Fortum är Nordens största elbolag efter Vattenfall och idag släppte bolaget vinstsiffror för årets nio första månader. Det höga elpriset, som lämnar djupa spår i många hushålls plånböcker, dyker här upp i form av ökad försäljning och stigande vinster. Plus, inte att förglömma, större bonusar till direktörerna.

Fortums försäljning har ökat med 17 procent till 30 miljarder kronor och vinsten med 15 procent till 9,2 miljarder kronor. En stor del av det här kommer från svenska kunder. Fortum levererar el till omkring 700 000 svenska hushåll och över 100 000 företag.

Runt en tredjedel av bolagets försäljning ligger i Sverige. Elpriset har nått rekordnivåer under det tredje kvartalet, vilket beror på torrt väder och produktionsstopp i svenska kärnkraftverk.

”Det genomsnittliga priset spotpriset på Nord Pool (elbörsen)… var 76 procent högre jämfört med samma period 2006”, skriver Fortum. Fortum självt höjer priserna med viss fördröjning eftersom många kunder har tidsbundna kontrakt men man har ändå kunnat höja priserna med 21 procent. Prishöjningarna slår igenom mer eller mindre direkt på Fortums resultat eftersom kostnaden för bolagets egen elproduktion inte alls ökar i samma takt som priset på el.

Det här är goda nyheter för Fortums redan välavlönade direktörer. Vd Mikael Lilius har de senaste tre åren fått lön och bonus på 28 miljoner kronor. Resten av ledningen (6 personer) har under samma period fått sammanlagt cirka 55 miljoner kronor. Vinstlyftet under 2006 gör att ledningen kan räkna med fortsatt höga ersättningar även om taket för bonusen sänkts från 50 till 40 procent av lönen.

Fortum-fakta
Fortum är ett börsnoterat finskt kraftföretag. Sverige är Fortums största utlandsmarknad i fråga om försäljning, tillgångar och antal anställda. Cirka en tredjedel av bolagets omsättning kommer från den svenska verksamheten.

Genom stora företagsförvärv på senare år har Fortum blivit en betydande aktör på den svenska elmarknaden.

Fortums el kommer från egen produktion och köp från marknaden. Bolaget är en stor kraftproducent med vattenkraft och kärnkraft som främsta energikällor

Källa: Fortum

Kommentera denna artikel
Det finns 30 kommentarer på artikeln

Inte hela sanningen...24/10 08:46
billigare !!janne20/10 23:10
Byta hjälps inte, vi är fastDomperi20/10 22:27
tompa lellegutta20/10 21:08
lelle vattengutta20/10 21:03
Gud har så bestämtgutta20/10 20:59
Huvudägaren är fattig!Leif L20/10 20:16
"Skylark" skrev...Hasse20/10 16:56
Största bedrägeriet i modern..Hasse20/10 16:46
Svensk Facktopplön.jämte20/10 09:57
Vattenfall 100%Vatten 20/10 09:48
Stor Lögn !framfars20/10 09:19
självförvållatfrasse20/10 08:48
byt bolagJussi20/10 02:07
byt bolag skylark19/10 21:25
Sveriges natur-resurser Jämte19/10 19:56
PrutaLasse19/10 16:51
Stoppa giriga elmonopolTompa i Spånga19/10 13:45
Upphängd på fel krok!Fredrik19/10 11:34
gör el själv då!B19/10 11:06
CedeschiöldEgon19/10 11:05
Re LuttradDalmas19/10 11:04
LösningenArbetare19/10 10:59
För storaLuttrad19/10 10:58
LösningenArbetare19/10 10:58
BenganHåkan19/10 10:58
Det är snuskigt!Katarina19/10 10:56
Å HELVETE !Nick19/10 10:54
sannslöstbengan19/10 10:48
Fy Faan!Hasse19/10 10:41

Kommentarer på artiklar kan göras inom 72h efter publicering.

--

http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13992251.asp
NYHETER


 
Det hade funnits mycket pengar att hämta för kommunerna om de hade hållit fast vid kraftbolagen. Foto: Pressen bild

Kommunernas miljardblunder
2006-11-03 | Publicerad kl. 11:59

Fem svenska kommuner gick miste om uppskattningsvis 70 miljarder kronor i framtida värdestegring när de för fem år sen sålde ut sina krafttillgångar.
Kraftbolag i Norden har nämligen haft en explosiv värdestegring. Finländska Fortum, som köpte Birka Energi från Stockholm Stad för 14,5 miljarder, har stigit med 500 procent sen 2001.

E24 har kartlagt kursutvecklingen för de tre börsnoterade nordiska kraftbolagen sedan 2001: finska Fortum samt de båda norska elproducenterna Hafslund och Arendals Fossekompani.

Fortum har under perioden stigit med drygt 500 procent, Arendals med 200 procent och Hafslund med 300 procent. Detta ger en genomsnittilig kursökning på 330 procent. Det betyder att Stockholm, Malmö, Landskrona, Halmstad och Oskarshamn gick miste om enorma belopp när de sålde sina krafttillgångar.

När det gäller de fyra sydsvenska kommunerna var det i Sydkraft man hade sina tillgångar. Tyska Eon började under 1990-talet köpa aktier i Sydkraft, men det var först år 2001 som eljätten såg till att bli majoritetsägare i bolaget. I januari köpte Eon 10 miljoner aktier för 2,4 miljarder kronor från Malmö Kommun, Landskrona Kommun, Halmstad Kommun och Oskarshamn Kommun. Halmstad förvann som ägare efter affären.

I april lade Eon ett bud på samtliga aktier i Sydkraft. Malmö fick 2,6 miljarder kronor, Oskarshamn 603 miljoner kronor och Landskrona 975 miljoner kronor. Därmed hade kommunerna sålt av sina innehav för sammanlagt 6,6 miljarder kronor.

Just det här året var försäljning av kraftföretag på modet bland svenska kommuner. På sommaren 2001 beslutade Stockholm Stad sig för att sälja hälftenägda Birka Energi till finska Fortumför 14,5 miljarder kronor.

De fem kommunerna insåg då inte vilka miljardbelopp de gick miste om bara några år senare. Räknat på genomsnittet för värdestegringen för de tre börsnoterade kraftbolagen, 330 procent, har kommunerna och Stockholms Stad gått miste om 22 respektive 48 miljarder kronor, det vill säga totalt 70 miljarder kronor.

Stockholmarna kan vara särskilt missnöjda med sina politikers hantering av krafttillgångarna. Birka Energi var 2001 Sveriges tredje största energiföretag med 830 000 privatkunder är ju idag en stor del av Fortum. Värdet på Fortum har efter köpet av Birka alltså stigit med 500 procent.

Inte alla svenska kommuner hara valt att sälja sina krafttillgångar. Skelefteå Kraft och Jämtkraft är nummer fyra och fem i storlek efter Vattenfall, Eon och Fortum och är kvar i kommunal ägo.

Jessica S Kempe

läs mer
Optioner i Fortum värda en halv miljard
Här hamnar dina elpengar (19/10)
Miljardlyft för Fortum (19/7)

Optioner i Fortum värda en halv miljard
Här hamnar dina elpengar (19/10)
Miljardlyft för Fortum (19/7)

Kommentera denna artikel
Det finns 96 kommentarer på artikeln

Båkab, sydkraft...wille5/11 10:54
Idiotin fortsätterRo15/11 09:49
Svenne svennelithGustaf5/11 09:31
Svammel ZambonilARS5/11 09:30
Grattis till en bra affär!Peppe5/11 08:00
anders wallett särskilt tack ti...5/11 07:50
Ekonomisk teoriKoba5/11 07:34
No te hagas SuecoPeter5/11 07:25
Nya gränsen - dalälven!Krillenyfiken5/11 03:06
??!!!lurre5/11 00:56
VansinneOvis Niger4/11 23:11
svamel forts.Zamboni4/11 22:57
SvamelZamboni4/11 22:56
Fel om HalmstadJesper4/11 22:41
jao jao 40talistkuttofferSvenne svennelith4/11 22:38
UPPsalaU-a bo sen generatio...4/11 22:37
Uppsala KommunU-a bo sen generatio...4/11 22:35
Sorry RiddarenLars4/11 22:24
Det cn4/11 22:23
RE: Riddarenzaq4/11 22:15
BORGligRiddaren4/11 21:24
Gör som KinesernaKloker 4/11 21:16
öresunskraft sälj sälj sälj..kalle4/11 21:10
ÖresundskraftKenneth S4/11 20:57
El exportabelberra h4/11 20:52
Die Dumme SchwedenKloker 4/11 20:28
Sv:"Lars"Krillenyfiken4/11 20:08
TramsNorrlänning4/11 19:57
Köp Åke, KöpLars4/11 19:40
Re StaaaanLars4/11 19:37
Säljes:Trevligt land i NordenÅke4/11 19:34
PrivatiseringJoJo4/11 19:24
skatteutjämningStaaan!4/11 19:22
re Staaaan och krilleLars4/11 19:12
Sv: Staaan!Krillenyfiken4/11 19:05
Glad SkellefeboStaaan!4/11 18:59
re krille nyfikenLars4/11 18:55
Re smartLars4/11 18:48
Sv:"lappen"Krillenyfiken4/11 18:39
Sv: "Smart"Krillenyfiken4/11 18:36
re: LarsSmart4/11 18:33
Köp SAS och NordeaLars4/11 18:24
Varför köpte ni inte?Lars4/11 18:09
Därför sålde manSmart4/11 17:41
Lite komiskt är det ändå...Mike_sth4/11 17:15
Ett förslag."Lappen"4/11 17:08
re: PepsiSmart4/11 17:06
Malmö på asletSom man bäddar4/11 17:02
Vi såg det komma..Pepsi4/11 16:54
Snart frusenGlava- Tommy4/11 16:32
Sälj gärna till Norge!Smart4/11 16:14
OckrarbolagFlogiston4/11 16:04
Norge och Finland köpa av FRKrillenyfiken4/11 16:04
Re: Sluta gnäll!cn4/11 15:41
Sälj ut - folk glömmerDummer4/11 15:41
backspeglarstrong4/11 15:13
Ebberöds banknimo4/11 14:55
Re: Rekryteringssvårighetercn4/11 14:46
Sluta gnäll!(s)kattebetalare4/11 14:32
sverigeen annan Magnus4/11 14:09
Till dig.Ja.4/11 13:51
AvknoppningsnissarPer4/11 13:20
till några styckenen enda4/11 13:17
Jag vill bli rik!listiga räven4/11 13:02
Vår el är billigast i landet!Krillenyfiken4/11 13:01
Vattenfallomc4/11 12:51
Helig privatiseringRitaS4/11 12:41
MedvetetCUNCO4/11 12:04
OutsourcingJohn4/11 11:59
VemLUA4/11 11:40
Nu villflysverigenu4/11 11:17
Se på smarta KinaKloker4/11 11:06
Ologisktme4/11 10:01
Vad gör manMagnus4/11 09:55
70 milj till = dyyyyrt elprisA bigger bang 4/11 08:45
Vård, skola, omsorgX:4/11 08:08
Fel tänkt!Rune4/11 08:00
SkellefteåDr Fill4/11 07:40
RekryteringssvårigheterKoba4/11 07:10
Även LidingöLidingöbo4/11 06:57
Tack för det, stockholmshögernJonas4/11 03:11
Täbyme4/11 02:35
AlliansenErrol4/11 00:18
timing är alltLarsson3/11 20:29
kriminelltL-E Morin3/11 20:28
Dum?nemesis3/11 19:51
EnergyJ Von Anka3/11 19:44
Sedelpressar mmHasse3/11 19:39
säljaluma3/11 18:54
JämtkraftFd Gympamajje3/11 18:51
Betala tillbakaAnders3/11 18:24
TypisktEx3/11 18:10
Die dumme schweden!Kloker3/11 17:50
Kommunen = aktiehaj?Mange3/11 17:18
UPPSALA SÅLDE UTUppsala bo3/11 17:18
Jahacn3/11 16
--

http://www.e24.se/dynamiskt/nyheter/did_13973356.asp
NYHETER

Tyskt kol räddar Vattenfalls vinst
Publicerat 1 november 2006 05:30

När svensk kärnkraft strular ger tysk brunkol vinster åt Vattenfall. Ledningen för den helstatliga energikoncernen visar irritation över självtillräcklighet i Forsmark.

Reaktorstoppen i Forsmark kostade Vattenfall närmare miljarden under tredje kvartalet. Andra delägare förlorade uppåt 500 miljoner.

Problemen har fortsatt under huvuddelen av oktober till en daglig kostnad för Vattenfall på 10-15 miljoner kronor. I sin delårsrapport uppger den helstatliga kraftjätten att en noggrann översyn har inletts av säkerhetsarbetet i samtliga bolagets kärnkraftverk.

- Vi ska gå igenom alla processer och vända på alla stenar, sa koncernchefen Lars G Josefsson.

Andra höga chefer inom Vattenfall antydde att Forsmark har demonstrerat en överlägsen attityd efter år av störningsfri produktion. Säkerhetskraven är absoluta när Forsmark i likhet med Ringhals ska ansöka hos regeringen att få höja den termiska effekten i reaktorerna. Detta är ett huvudspår i Vattenfalls strävan att öka elproduktionen i Sverige.

När kärnkraften strular och svenska vattenmagasin ännu präglas av den torra sommaren, kommer tyskt brunkol till Vattenfalls undsättning. Vattenfall lyckas faktiskt marginellt
förbättra resultatet till 1 871 miljoner kronor, upp 14 miljoner.

Fördelningen är dock en helt annan jämfört med tredje kvartalet 2005. Norden minskar med 35 procent medan rörelseresultatet i Tyskland stiger med närmare 150 procent. Den mindre verksamheten i Polen går också bra.
- Utvecklingen i Tyskland är minst sagt mycket positiv. Alla våra kraftverk har gått bra, framhöll Lars G Josefsson.

Resultatet för en kraftproducent som Vattenfall beror på produktionskostnad och elpris. Stiger elpriserna beroende på ökade kostnader för olja och naturgas blir vattenkraft än mer lönsam. Vattnet fortsätter att vara gratis.

Det är inte den brunkol som Vattenfall bryter i egen regi i östra Tyskland. Men den blir inte dyrare därför att priserna höjs på rysk naturgas. Som egen kolproducent kan Vattenfall stoppa råvaruvinster i egen ficka.

Sedan den 1 juli har Vattenfall ungefär en knapp fjärdedel av el- och värmeproduktionen i Danmark. Detta efter en uppköpsstrid mot statliga danska Dong som sedan löstes i
godo.

- Integrationen av verksamheten i Danmark har gått mycket bra, sa Lars G Josefsson.

I Danmark finns en del vindkraft. Huvuddelen av produktionen sker dock i fossileldade kraftvärmeverk. Eftersom bränslena måste köpas in kommer knappast Vattenfalls nya danska verksamhet att nå samma lönsamhet som vattenkraft i Sverige eller brunkolskraften i Tyskland.

Fredrik Braconier
fredrik.braconier@svd.se
08-13 52 15

--
 


Sivun alkuun!

Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 14.22.

Banneri " Haku - 12 10v - Arsedel - Midnight Sun Restaurant" poistettu yläbannerin alapuolelta keskiviikkona 2011-09-07 koko vuodelta 2006. Katso 2006-01-01-sivulta. Arkisto: www.12.fi. Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen...
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.