<edellinen seuraava>




 2006-12-05
2006 joulu 05-08.
Irak-kirjoitukset 2001 syyskuun 11 - 2002 loppuun.

Lapsen oikeuksien julistus
 
Opeta lapsi uimaan   -   3 vrk:n sääennuste   -   Nettikalenteri   -   World weekly

altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearch
Etusivu -  Juttuja -  LehdetKarkotus -  Irak -  Sosialisointi        Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 
 
12 tiistai 2006-12-08.


Kuva. "Suomen lippu hämärän sinessä kuukausi sitten 2006-11-06 jolloin oli jo lunta maassa toisin kuin tänään" Pertti Manninen. Kuva.

Pääkirjoitus  Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08.

Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien karkottamisesta oikeuskanslerin tutkittavaksi. Lue! 

Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.

1999-08-27  -   2001-09-10  Lue!
2001-09-11  -   2002-12-31  Lue!
2003-01-01  -   2003-03-19  Lue!
2003-03-20  -   2003-05-01  Lue!
2003-05-02  -                     Lue!


2001-09-11  -  2002-12-31  -  New Yorkista Washingtoniin




http://www.12.fi/2001/09/13/etusivu.htm

etusivu 13.09.01.
Varjoja paratiisissa. Aki Kaurismäki 1986.
Lauantaina 15.09.01. TV1.
 
KUOLEMA NYKISSÄ.
  WTC       WTC    
Kuvitelma: Pertti Manninen. 12.09.01.

KUOLEMA NYKISSÄ 11.09.01.

Henkilökohtaisia tunnelmia ja lehdistä luettua suruaamuna.

Dramaattiset suorassa tv-lähetykseesä välitetyt kuvat hirmuisesta terroriteosta ovat mitä parhainta uutisaineistoa. Itselläni oli tilaisuus seurata tätä spektaakkelia CNCB-kanavalta.

Kaiken tulen ja romahduksen keskeltä välittyi muutama inhimillinen välähdys. Pakenevat pelastuneet, haastateltavien suru ja kahden pelastustoimissa olleen yltä päältä pölyssä olleen sortuneen rakennuksen alta pelastuneen palomiehen syleily.

Tuhansissa perheissä vallitsee suunnaton suru. Presidentti George W. Bushin puhekin oli aika välinpitämättömän tuntuinen tässä surussa. Ehkä yhdysvaltalaiseen kulttuuriin kuuluu, että kosto ja rangaistus nousi tärkeämmäksi kuin ottaa osaa omaisten suruun.

Pertti Manninen, 12.fi keskiviikkona 12. syyskuuta 2001.



Kahden suomalaisen lehden pääuutissivut.

Tätä kirjoitettaessa olen saanut käsiini Helsingin Sanomat ja Keskisuomalaisen. Molemmissa koko sivun levyinen kuva valtavista savupilvistä ja ilmeisesti juuri romahtaneista torneista, Helsingin Sanomissa poikkeuksellisesti etusivulla.

Helsingin Sanomat keskiviikkona 12. syyskuuta.

Otsikot: New Yorkin World Trade Centerin tornit sortuivat. Terrorihyökkäys Yhdysvaltoihin. Uhrien määrä noussee tuhansiin.
Ison kuvan teksti: Paksu savupilvi peitti romahtavat World Trade Centerin tornit tiistaina New Yorkissa sen jälkeen, kun suoraan niitä päin oli lentänyt kaksi lentokonetta.
Pienemmän kuvan teksti: Ihmiset juoksivat pakoon luhistuvan WTC:n rakennuksen alta.
Lisäksi etusivun yläreunassa on kaksi kuvaa: Presidentti George W. Bush kuuli Floridassa lentokoneen törmänneen WTC:n rakennukseen. Osama bin Laden pääepäilty.
Lisäksi viittauksia muihin artikkeleihin: Terrorismista tulossa koko maailman asia. Pääkirjoitus. Tuomitsen jyrkästi nämä terroriteot, sanoo presidentti Tarja Halonen. Vapaa matkustaminen on vaarassa, epäilee tutkija Tomas Ries.
Tuoreimmat uutiset ja kuvat terrorihyökkäyksestä.
Pääuutisen alaotsikkoina: Kaksi kaapattua konetta lensi päin WTC:n torneja, kolmas iski Pentagoniin. Armeija määrättiin hälytystilaan, Bush vannoi rangaistusta terroristeille. Silminnäkijä HS:lle New Yorkissa: Ne haluavat tuhota koko maailman.
Helsingin Sanomat keskiviikkona 12. syyskuuta.

Keskisuomalainen keskiviikkona 12.9.2001.

Otsikot: Terrori-isku surmasi tuhansia USA:ssa. Yhdysvalloissa pelättiin uusia hyökkäyksiä strategisiin kohteisiin.
Isomman kuvan teksti: Sankka savu nousi New Yorkin maamerkin World Trade Centerin kahden tornin raunioilta niiden romahdettua. Kaksi kaapattua matkustajakonetta törmäsi lähes samanaikaisesti.
Pienemmän kuvan teksti: Pelastustyöntekijät tuomassa ulos pelastunutta miestä toisesta Wold Trade Centerin tornista ennen sen romahtamista.
Muut arikkelit pääuutissivulla: Supervalta ei voi välttää vastaiskua ja Yhdysvaltain joukot täydessä hälytystilassa.
Keskisuomalainen keskiviikkona 12.9.2001.



Kahden suomalaisen lehden pääkirjoitussivut ja kommentteja niihin.

Helsingin Sanomat keskiviikkona 12 syyskuuta 2001.

1. pääkirjoitus: Terrorismin torjunnasta tulossa koko maailman asia.
Kuvateksti: New Yorkin World Trade Centeristä pelastuneita autettiin turvaan. Otsikko kertoo hyvin pääkirjoituksen sisällön.
Muuta: "Valituista maaleista täytyy päätellä, että tarkoitus oli antaa vertauskuvallinen isku Yhdysvaltojen sotilaalliselle, poliittiselle ja taloudelliselle mahdille. World Trade Centerin kaksoistorni New Yorkissa ja puolustusministeriön viisikulmainen Pentagon Washingtonissa ovat niin vahvoja symboleita kuin ainoan supervallan kamaralta voi löytää."
"Samalla voi arvioida, että pelkästään maksimaalinen tuho ja psykologinen vaikutus riittivät teon tekijöille. Iskut tulivat täydellisenä yllätyksenä, eikä mitään vaatimuksia esitetty. Konkreettisia poliittisia tavoitteita ei ollut."
... "Teon suunnittelijoiden jäljille varmasti päästään. Yhdysvallat ei varmasti luovu, ennen kuin se katsoo saaneensa hyvityksen. Samalla olisi yritettävä päästä koko ilmiön juurille. On niin ikään pidettävä mielessä, etteivät uskonto tai kansallisuus tee kenestäkään syyllistä, vaikka ne olisivat samat kuin historian yhden pahimman terroriteon tekijöillä."

2. Pääkirjoitus: Yhdysvallat uhkaa sulkeutua.
Artikkeli: Neljä kaapattua lentokonetta minuuttiaikataulussa. Kuvatekstit: World Trade Centerin toinen torni romahti puoli tuntia ensimmäisen jälkeen. Tuhka ja sirpaleet leijuivat Manhattanilla.

Kolumni: Merkintöjä: Mieletön, mieletön maailma. Janne Virkkunen, Helsingin Sanomien päätoimittaja.
Aluksi artikkelissa selostetaan mitä tapahtui ja ihmetellään miten näin voi tapahtua muualla kuin lähi-idässä. Lisäksi kerrotaan, että Yhdysvaltain johto lupasi tuoreeltaan saattaa syylliset vastuuseen. Juttu jatkuu:
"Terroristien järjetön teko panee jälleen kerran ajattelemaan ihmisen pahuutta."
..."Balkanin kansat palauttivat sodat keskitysleireineen ja massamurhineen. Balkanin julmat sodat osoittivat, että nykypäivän sota on paikallinen ja se voidaan koteloida. Sotaa voi hyvin seurata sivusta ja vain pyrkiä varmistamaan, ettei se pääse leviämään laajalle."
"Kansainvälinen yhteisö puuttui tapahtumiin toden teolla vasta Kosovossa, kun julmuudet ylittivät sietorajan."

Sitten selostetaan teon ammattimaista luonnetta ja ihmetellään: "Jokaisen mukanaolijan täytyy tietää, että operaatio päättyy kaikkien kuolemaan. Mikä saa suuren joukon ihmisiä lähtemään mukaan? Onko kysymys vain valtavasta fanaattisuudesta, jossa viattomien surmaaminen on vain osa taistelua ja minkä puolesta?"
... "New Yorkin terrorin turhat uhrit todistavat siitä, ettei mikään ole perimmältään muuttunut: pessimisti on enemmän oikeassa kuin optimisti, sillä ihminen on edelleen paha ja valmis myös osoittamaan sen."
Janne Virkkunen, Helsingin Sanomien päätoimittaja.
Helsingin Sanomat keskiviikkona 12 syyskuuta 2001.

Kommentti: Kysymykseen miksi, päätoimittaja Virkkunen löysi lopulta vastauksen: "Ihminen on edelleenkin myös paha".
Lehdessä, joka jättää julkaisematta mielipidetiedustelun, jossa vain 21 prosenttia suomalaisista kannattaa liittymistä Natoon ja joka jälleen kerran kritiikittömästi hyväksyy sen, että "Kansainvälinen yhteisö puuttui tapahtumiin toden teolla vasta Kosovossa, kun julmuudet ylittivät sietorajan", tätä ei ihmettele.
Nato-asiassa Helsingin Sanomat on raukka. Ilmaisu, jota presidentti Bush käytti tuoreeltaan tämän hirvittävän terroriteon tekijäjoukosta.
Päätoimittaja Virkkusen kannattaa lukea Keskisuomalaisessa samana päivänä julkaistu haastattelu, jossa Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen professori Jyrki Käkönen yrittää selvittää asiaa konkreettisemmin: "Tämä on seurausta siitä, miten joku voi käyttää voimaa eri puolilla maapalloa, miten joku saa oikeutuksen sanoa miten asioiden pitää olla ja toiset marginalisoidaan". Haastattelu on nimeltään "Tätä olen ennakoinut 10 vuotta".

Keskisuomalaisessa on myös aikoinaan Rauhan ja konfliktintutkimuslaitoksen johtajana toimineen professori Viljo Harleen arviot mahdollisista iskuntekijöistä: "Todennäköisiä tekijöitä New Yorkin kaaokselle Harle näki oikoseltaan kaksi, joko Osama Bin Ladenin tai sitten Yhdysvalloissa asuvat maan omat ääriryhmät, jotka taannoin toteuttivat mm. Oklahoman valtion virastotalon räjäytyksen."

Tähän väliin suosittelen luettavaksi sattumalta viime numerossa ollutta Charlie Chaplinin Diktaattori-elokuvan loppupuheen pientä osaa. Ihmiskunnan vastuu.
Charlie Chaplin 24.06.40.
http://www.12.fi/2001/09/06/chaplinpuhediktaattori.htm
Kuva: Hannah kuuntelee Hynkelin puhetta.
Pertti Manninen, 12.fi, 12.09.01.


Keskisuomalainen keskiviikkona 12.09.01.

1. pääkirjoitus: Isku yhdysvaltoihin osui koko maailmaan.
..."Vielä toistaiseksi ei varmuudella tiedetä millaiset piirit Yhdysvaltain kimppuun nyt kävivät ja mitkä ovat niiden vaikuttimet. Palestiinalaisryhmistä sotaisimmatkin ovat hyökkäyksen tuominneet, mutta epäilykset silti elävät siitä, että jollakin tavalla Lähi-idän rajusti kuumennut tilanne on yhteydessä New Yorkin ja Washingtonin tapauksiin."
..."Piilossa lymyävän terroristijohdon osaksi tulevat muun maailman viha, tuomio ja halveksunta, jopa kostomielialojen vahvistuminen."
Ihmiskunta ei tämän jälkeen enää voi katsoa sormien läpi aate- ja uskonsuuntia, jotka hyväksyvät väkivallan vaikkapa vain osaksi toimintaperiaatteitaan."

2. pääkirjoitus: Norjan vaalitulos vahvistaa vallanvaihdon.
Kuvateksti: Norjan parlamenttivaalien jälkeen ei heti selvinnyt, kuka seuraavan hallituksen muodostaa. Nykyinen pääministeri sosialidemokraattien Jens Stoltenberg, kristillisten Kjell Magnus Bondevik ja oikeiston johtaja Jan Petersen ovat kaikki pääministeriehdokkaita.
Puheenvuoro: Polttoainetuotannosta aluepolitiikan väline. Mikko Pesälä, Euroopan parlamentin jäsen, Iitti. Samuli Pohjamo, Euroopan parlamentin jäsen, Haukipudas.
Kuvateksti: Rypsiöljyn arvo nousee tulevaisuuden polttoainemarkkinoilla.
Puheenvuoro: Kehitysohjelma pohjoiselle Keski-Suomelle. Arvo Zitting, Äänekoski.
Pilakuva: Raimo R. teksti: Ei ollunna salakaato. Vappautettiin kanttura hirvikärpäsvaivasta. Soamma Animaalian kunniakirjan...
Sopulit (lainaukset): Keijo Korhonen Satakunnan kansassa, Ilta-sanomat, ja Sini Silvan Uutispäivässä.
Keskisuomalainen keskiviikkona 12.09.01.



Miksi?

Syyllisten nimeämiseen arvailujen perusteella ei minulla tietenkään ole mitään oikeutta. Ensimmäisenä tuli kuitenkin mieleeni se, että jotkut arabit olisivat lopullisesti kyllästyneet USA:n räikeään Israelin puolella oloon palestiinalaisten ja israelilaisten välisessä konfliktissa.
Kansainvälistä terrorismia en tunne, joten sen suhteen jään odottamaan terroristien selville saamista. En tunne myöskään USA:n sisäistä tilannetta niin hyvin, että voisin lähteä arvailemaan tekijöitä.
Jos mahdollisia syyllisiä tähän hirmutekoon täytyy etsiä, niin onhan USA ja Nato pommittanut viime vuosina sotilaskohteita ja siinä ohessa myös siviilikohteita useammassakin paikassa.
Pertti Manninen, 12.fi, keskiviikkona 12.09.01


KUOLEMA NYKISSÄ.
   WTC       WTC    
Kuvitelma: Pertti Manninen. 12.09.01.


Yle ja live.

Mitä maailmassa täytyy oikein tapahtua, että kahden analogisen kanavan ja monen (?) digitaalisen kanavan Suomen yleisradio, Yle, voisi muuttaa ohjelmistoaan.
Nyt suomalaisille näytettiin tyhjää eduskuntaa, jossa kerrallaan yksi puhuja oli äänessä. Juoksihan yläreunassa sentään nauha, jossa kerrottiin, että lentokone on törmännyt WTC:n pilvenpiirtäjään.

Varmaan siellä sitten seuraavaksi luki, että toinenkin lentokone on törmännyt toiseen pilvenpiirtäjään ja sitten se, että pilvenpiirtäjät romahtavat, ensin ensimmäinen ja sitten toinen ja lopulta kolmas kone on lentänyt Pentagonin rakennukseen ja lopulta presidentti Bush on pitänyt puheen ja tuominnut terroriteon ja vaatinut syyllisten rankaisemista.

Ja koko ajan joku mies tai nainen paasaamassa Suomen budjetista. Aika korni yhdistelmä arvatenkin. Näin otaksuin ohjelman eteneen, minä kyllä katsoin amerikankielistä live-lähetystä ja välillä ranskankielistäkin!
Pertti Manninen, 12.fi, keskiviikkona 12.08.01.



Kuka on syyllinen?

Helsingin Sanomat julkaisi etusivullaan kuvan kanssa mahdollisen syyllisen: "pääepäilty Osama bin Laden". Pääkirjoituksen mukaan mitään "konkreettisia tavoitteita ei ollut". Päätoimittaja Janne Virkkusen mukaan syynä on se. että "ihminen on edelleen myös paha".
Helsingin Sanomissa on myös laaja artikkeli, jossa perustellaan Osama bin Ladenin syyllisyyttä seuraavasti: "1980-luvulla Bin Laden liittyi Afganistanin vastarintaliikkeeseen, joka taisteli neuvostojoukkoja vastaan. Hän sai silloin tukea Yhdysvalloilta. Hänen vihansa Yhdysvaltoja ja länsimaita vastaan uskotaan syntyneen viimeistään Persianlahden sodassa. Bin Laden piti islamilaiselle maailmalle nöyryytyksenä sitä, että amerikkalaisia joukkoja sijoitettiin Saudi-Arabiaan."
Terroristi Osama bin Laden on hyökkäyksen pääepäilty, Sami Sillanpää. Helsingin Sanomat keskiviikkona 12. syyskuuta 2001.

Keskisuomalainen haastatteli Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen professori Jyrki Käköstä: "Kun kuulin tämän. voin suoraan sanoa etten ollut yhtään hämmästynyt. Tämä on ihan sitä, mitä olen kymmenen vuotta ennakoinut tapahtuvaksi. Tämä on seurausta siitä, miten joku voi käyttää voimaa eri puolilla maapalloa, miten joku saa oikeutuksen sanoa miten asioiden pitää olla ja toiset marginalisoidaan. Koko kylmän sodan jälkeinen aika on ollut yhtä USA:n hegemoniaa."

Suomen turvallisuuspolitiikkaan iskut vaikuttavat Käkösen mielestä näin: "Jos tämä otetaan vakavasti, niin ainakaan Natoon liittymistä iskut eivät millään lailla tue, ehkä pikemminkin päinvastoin. Ei Natokaan tässä tilanteessa turvallisuutta kykene tuomaan. Se mihin Nato kykenee, on jatkamaan kostonkierrettä ja se taas nähdään Israelissa mitä se on tuottanut. Ei ainakaan rauhaa ja vakavuutta ihmisille."
Keskisuomalainen, "Tätä olen ennakoinut kymmenen vuotta", Tuula Puranen, Keskisuomalainen keskiviikkona 12.9.2001.

Arvio: Helsingin Sanomat keskittyi kertomaan tapahtuneesta ja toi syistä esille vain Osama bin Ladenin vihan USA:ta kohtaan. Keskisuomalainen toi esille paljon enemmän mahdollisia syitä tähän terrori-iskuun.
Helsingin Sanomien kirjoittelu muistuttaa suuresta määrästään huolimatta taannoisia kirjoituksia Itä-Timorin itsenäisyystaistelusta: Päätoimittaja Virkkusen mukaan asiasta oli kirjoitettu noin 800 kertaa, muttei kunnolla kerrottu, miksi Länsimaat eivät ajoissa puuttuneet kansanmurhaan.

Lähiajat tulevat näyttämään löytyvätkö syylliset tähän hirmuiseen tappamiseen ja jatkuuko tappaminen. Tuhansissa perheissä vallitsee suunnaton suru jo nyt.
Pertti Manninen, 12.fi, 12.09.01.

KUOLEMA NYKISSÄ.
   WTC       WTC    
Kuvitelma: Pertti Manninen. 12.09.01.


Viikon kysymys: Kun syylliset saadaan kiinni, pitäisikö heidät tappaa? Vastaa lomakkeella!
kirjoita ja vastaa viikon kysymykseen!
12.fi13.09.01. pm.
 
Extra
14.09.01.
Letters from USA.

http://www.12.fi/2001/09/13/etusivu.htm



Varjoja paratiisissa. Aki Kaurismäki 1986.
Lauantaina 15.09.01. TV1.
 
Extra 14.09.01. Letters from USA.

Date: Tue, 11 Sep 2001 10:26:08 -0400
Subject: The Attacks on the US
To: "Loyal User" <coffeecup-software@lyris.dundee.net>
From: "CoffeeCup" <helpdesk@coffeecup.com>
Reply-To: helpdesk@coffeecup.com

Hello everyone,
This is Nicholas Longo, the CEO of CoffeeCup Software.
As you may have heard the World Trade Center and Pentagon were attacked about 45 minutes ago.
The Team at CoffeeCup would like to send our heart felt  sorrow to those that perished in these attacks.
We would like to also say on record that if any country is found responsible for these attacks, we call for that country's complete destruction and annihilation.
Do not let terrorism which is designed to create fear and stop production, halt your life or work.
Stay focused and do not stop what you are doing.
-May God bless us all and the decisions we must make.
Nick-

Date: Thu, 13 Sep 2001 16:29:28 -0400
Subject: Free Software Today and CEO Comments
To: "Loyal User" <coffeecup-software@lyris.dundee.net>
From: "CoffeeCup" <helpdesk@coffeecup.com>
Reply-To: helpdesk@coffeecup.com

In tribute to the victims of the World Trade Center  and Pentagon attacks we are giving everyone that receives this letter one software program of their choice at no cost.
We would like you to put this banner code on your Web Site to support the Red Cross as the ONLY payment:
<div align=center>
<a href="http://www.coffeecup.com/attack/donate/">
<img src="http://www.coffeecup.com/wtc_support1.gif"
width="468" height="60" border="1" alt="Donate"></a><br>
</div>

The code for the banner will appear on the download page also. (in case you received this as HTML mail and can not see the code)
*After the banner is on your site please send your Web Site address where you placed it to: info@coffeecup.com
We would like to link to you in solidarity.
Download your free software here: http://www.coffeecup.com/free/
This link will only be available for one day.
We can not accept requests for software after this link has expired. This page is set to automatically expire. 

Commments from our CEO:
In my last e-mail I was angry. Now I am angry and saddened. My thoughts were emotional, not political or commercial. I will stand by my conviction that those responsible should not walk with us on this planet. I will though take back the word 'annihilate', this was anger speaking from someone that has now cried for the victims of this attack.
This may surprise some people...... I am only human. Just as President Bush almost cried on CNN today, that does not make him less of a President. I as a CEO have the right to be angry, and to vent my emotion. This does not make me any less of a CEO or human. It makes me more of one.
Nick-
My diary comments can be found here: http://www.coffeecup.com/attack/


DEATH IN NEW YORK               
     WTC       WTC
Imagined by Pertti Manninen. 12.09.01.
KUOLEMA NYKISSÄ 11.09.01.
Viikon kysymys: Kun syylliset saadaan kiinni, pitäisikö heidät tappaa? Vastaa lomakkeella!
kirjoita ja vastaa viikon kysymykseen!
12.fi13.09.01. pm.

http://www.12.fi/2001/09/13/lettersfromusa.htm



http://www.12.fi/2001/09/13/kirjoitajavastaa.htm

KUOLEMA NYKISSÄ.  
WTC       WTC    
Kuvitelma: Pertti Manninen. 12.09.01.

Viikon kysymys:
Kun syylliset saadaan kiinni, pitäisikö heidät tappaa?
kyllä
ei
Mielestäni...
Lähetä
Yhteys: 12@hotmail.com
Kirjoita 12.fi:iin mielipiteesi, runosi, kommenttisi...
Yhteys sähköpostilla: 12@hotmail.com
Tällä lomakkeella jäät anonyymiksi, jollet kirjoita nimeäsi mukaan. Nimimerkkiä voit käyttää, jos haluat. Nimettömät tekstit luetaan, mutta vain nimelliset ja nimimerkilliset, joissa nimi jää toimituksen tietoon, julkaistaan.

Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä.

http://www.12.fi/2001/09/13/kirjoitajavastaa.htm



http://www.12.fi/2001/09/20/etusivu.htm

etusivu 20.09.01.
Hamlet liike-maailmassa. Aki Kaurismäki 1987.
Lauantaina 22.09.01. TV1.

KUOLEMA NYKISSÄ 11.09.01.
Viime viikolla.
Henkilökohtaisia tunnelmia ja lehdistä luettua suruaamuna.
"Lähiajat tulevat näyttämään löytyvätkö syylliset tähän hirmuiseen tappamiseen ja jatkuuko tappaminen."
"Tuhansissa perheissä vallitsee suunnaton suru jo nyt."
Pertti Manninen, 12.fi 12.09.01.

Viikkoa myöhemmin.

Perhonen.
Ihmeellinen syyskuun päivä, aurinko kuumottaa, yli 20, melkein Euroopan lämpimin paikka.
Ajan pyörällä, näen karvamadon ryömivän reippaasti kohti vilkasta autotietä. Pysäytän ja peräytän, etsin kunnes lopulta löydän sinut laskeumasta reunakiveystä alas ajotielle.
Kappaan sinut kouraani, käpristyt liikkumattomaksi, laitan lippalakkiini ja vien mukanani. Kilometri ajotieltä päästän sinut aurinkoiseen rinteeseen järven rannalle. Huilaat hetken ja lähdet jatkamaan matkaasi.
Kuinka toivonkaan: ensi kesänä liihottelisit ja kohtaisin sinut, perhonen.
Pertti Manninen 18.09.01.
Viikkoa myöhemmin.
Kuva: Pertti Manninen.

Viikkoa myöhemmin.

Mustikka-piirakka.
Herään yöllä hikisenä. Rähinä on alkanut, pommit paukkuvat ja kaikki: aika, ihmiset ja paikat ovat aivan sekaisin.
Yritän kirjoittaa, en pysty.
Lähden pyöräilemään. Kohtaan ruskean karvamadon, vien sen turvaan,
Käyn järvessä kastautumassa, Vesi on 16, kylmempää kuin eilen. Menen kahville ja ostan nyt myös perinteisen pyöreän mustikkapiirakan.
K.A. Wickstömin leipomon piirakka oli pikkupojan unelma Helsingin Kalliossa, maidon kanssa. Tämä on kyllä oikeasti paljon pienempi kuin silloin IV linjalla.
Pyöräilen kotiin auringon lämmössä. Media kertoo mitä tulee tapahtumaan, jos jaksaa kuunnella ja katsoa. En kovin hyvin jaksa.
Pertti Manninen 18.09.01.
Viikkoa myöhemmin.

Yle ja live 2.
"Viime kerralla". Sotasanomat 1.
Sota. 12.fi torstaina syyskuun 2. päivänä 1999.
Viikon kuvasarja: Tuuli käy heidän ylitseen. 10 kuvaa.
12.fi 20.09.01 pm
Viikon kuvasarja: Tuuli käy heidän ylitseen.
Pertti Manninen
Extra
14.09.01.
Letters from USA.
Viime viikon kysymys

"Viime kerralla". Sota. 12.fi torstaina syyskuun 2. päivänä 1999.
12.fi 02.09.99. Sota.
Soitellen sotahan: tuho, jonka tahdoimme?
kuva: Pertti Manninen 1957 Helsinki
Yhden totuuden julistajat ovat takoneet päähämme, että pommittaminen ja tappaminen olivat ainoat keinot lopettaa tappaminen. Niinpä maailman poliisi USA:n johdolla ryhdyttiin tositoimiin: laittamaan Serbiaa ja Kosovoa järjestykseen väkivaltaisesti.
Tuho oli hirvittävä ja niinkuin aina siviiliväestö kärsii eniten niin itse sodassa kuin sen jälkeenkin.

Suomi oli innokkaimpien joukossa hyväksymään sotatoimet Iso-Britannian pääministeri Tony Blairin toimiessa eurooppalaisena ylipäällikkönä. Pieni maakaan ei enää luottanut YK:n mahdollisuuksiin vaan Euro-hurmassaan tunsi olevansa oikeassa leirissä oikeiden haukkojen joukossa.
Mukana olossa ovat vastuussa Suomen ulkopolitiikasta vastaavat presidentti Martti Ahtisaari, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Tarja Halonen sekä koko maan hallitus ja hallituksessa edustetut puolueet.
Ratkaisiko operaatio ongelman? Halusimmeko me rauhaa rakastavat ihmiset tällaista ratkaisua? Olemmeko jo vähemmistössä vai ovatko johtajamme sokaisseet meidät uskomaan yhtä ainoaa totuutta?
(12 ma 31.8.99 pm)
Pertti Manninen

Lue myös: Nato ei tee virhearvioita! lue! Koiviston huoli pommituksista myöhäsyntyistä lue! Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi? lue!  etusivulle!
Kuvat Helsinki 57-sarjasta "Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957". Kuvannut Pertti Manninen. katso koko sarja!
 
12.fi 02.09.99. Sota.
Nato ei tee virhearvioita! 
Yhtenä selityksenä tuhon suuruuteen on hoettu väitettä, että Nato arvioi väärin iskujensa tehon. Sotilasliitto, jolle annetaan lupa käyttää ja testata aseistustaan ei koskaan tee virhearviota. Se tietenkin hykertelee saadessaan suorittaa tehtävää, jota varten se on perustettukin: tuhota, tuhota ja taas tuhota. Nimessä mainittu "puolustaminen" on tietenkin pelkkä bluffia, hienostelua niinkuin sekin entä sotaministerin nimi on aikojen saatossa muutettu puolustusministeriksi!
Serbian presidentti Slobovan Milosevitsin vastaisku: Kosovan tyhjentäminen ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä.
Kun sotatoimiin on ryhdytty, niin sotaa myös sitten kanssa käydään!
(12 ma 31.8.99 pm)

Koiviston huoli pommituksista myöhäsyntyistä  

Presidentti Mauno Koivistolla on tietenkin syytä huoleen: hän on itse henkilökohtaisesti päättänyt luvasta tappaa, tuhota ja pommittaa Irakia 10 vuotta sitten. Hän päätti Suomen kannasta YK:n turvallisuusneuvoston sotatoimiin ryhtymisestä, kun sitä häneltä USA:n presidentti "armollisesti" aneli. Oli varmaan hienoa olla oikeassa seurassa!
Nekin tuhot olivat hirmuisia, joista siviiliväestö vieläkin kärsii.
(12 ma 31.8.99 pm)
 
Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi?
Sotaan osallistumisen hurman jälkeen Suomen päättäjät ja ylipäälliköt, vanhat äijät, ovat muuttamassa lakeja niin, että suomalaisia nuoria miehiä voitaisiin pakottaa suorasti tai epäsuorasti kaukaisille sotatantereille.
Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi? (12 ma 31.8.99 pm)
Pertti Manninen
 
Lue myös: Ministeri Enestam ymmärtää ampujia 
Kuvat Helsinki 57-sarjasta "Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957". Kuvannut Pertti Manninen. katso koko sarja!
12.fi 02.09.99.

http://www.12.fi/2001/09/20/etusivu.htm



http://www.12.fi/2001/09/27/etusivu.htm

sotasanomat.com 2001/3 12.fi 2001/113. Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
3 x imagine
Viime viikon kuvasarja: Tuuli käy heidän ylitseen. 10 kuvaa. Joka torstai. Ihmiskunnan vastuu. 

John Lennon: Imagine   

Imagine there's no heaven,
its's easy if you try.
No hell below us,
above us only sky.
Imagine all the people
living for today, ah.

No hell below us,
above us only sky.
Imagine all the people
living for today, ah.

Uneksi! Ei taivasta,
helppoa, eikö niin?
Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään.

Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään. 

Imagine there's no countries,
it isn't hard to do.
Nothing to kill or die for
and no religion too.
Imagine all the people
living life in peace.

You, you may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one.
I hope some day you'll join us
and the world will be as one.
 
Uneksi! Ei valtioita,
ei liene vaikeaa.
Ei enää tappamista,
ei uskontoakaan.
Uneksi! Ihmiskunta
elää rauhassaan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhteen sulaa.
 
Imagine no possessions,
I wonder if you can.
No need for greed or hunger,
a brotherhood of man.
Imagine all the people
sharing all the world.

You, you may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one.
I hope some day you'll join us
and the world will live as one.
 
Uneksi! Ei alistusta,
pystytkö tähänkin?
Ei puutetta ja nälkää,
veljeys kunniaan.
Uneksi! Ihmiskunta
jakaa yhdess' maan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhdess' elää.
 
Laulu julkaistiin 1971 Lennonin viidennellä soololevyllä.
Suomentanut Pertti Manninen tammikuussa 2000.
12.fi 03.02.00.
 


3 x imagine

2 viikkoa myöhemmin 25.09.01.

ja

30 vuotta aikaisemmin

ja

20 vuotta sitten,
8. joulukuuta 1980, hyvästi.

(3 x uneksi) Pertti Manninen



John Lennon, 1971.

Uneksi

Uneksi! Ei taivasta,
helppoa, eikö niin?
Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään.

Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään.

Uneksi! Ei valtioita,
ei liene vaikeaa.
Ei enää tappamista,
ei uskontoakaan.
Uneksi! Ihmiskunta
elää rauhassaan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhteen sulaa.

Uneksi! Ei alistusta,
pystytkö tähänkin?
Ei puutetta ja nälkää,
veljeys kunniaan.
Uneksi! Ihmiskunta
jakaa yhdess' maan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhdess' elää.

Suomentanut Pertti Manninen tammikuussa 2000.
http://www.12.fi/2000/02/03/n0027imagine.htm



John Lennon:

Kuvittele

Kuvittele meidät
ilman kahleita
jokainen yksilönä
vapaana valheista
Mieti kerrankin
mikä on tärkeää

jokainen yksilönä
vapaana valheista
kuvittele meidät kaikki
tasa-arvoisina.

Kuvittele maailma
ilman rajoja
ei syytä tappoon
tai raakuuteen
kuvittele meidät kaikki
yhteisessä rauhassa.

Luulet, se on mahdotonta
jaksan silti uskoa
että joku päivä
pelastamme maailman.

Kuvittele maailmamme
tyynenä hymyillen
ilman nälkäisyyttä
pelkoa huomisen
kuvittele meidät kaikki
jakamassa olevan.

Väität, se on mahdotonta
jaksan silti uskoa
että joku päivä
pelastamme maailman!

Suomentanut Pauliina Myllyntaus maaliskuussa 2001.
http://www.12.fi/2001/03/22/etusivu.htm

http://www.12.fi/2001/09/27/etusivu.htm



sotasanomat.com 2001/4 12.fi 2001/114. Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. sotasanomat.com
Viime viikkojen kuvasarja: Tuuli käy heidän ylitseen. 10 kuvaa. Joka torstai. Ihmiskunnan vastuu.  torstaina 4. lokakuuta 2001
etusivu 04.10.01.

Rakkaudella John Lennon.
Tunnin mittainen dokumentti Imagine-albumin synnystä keväällä 1971.
Nelosella John Lennonin 61-vuotispäivänä heti maanantain vaihtumisen jälkeen tiistaiksi klo 00.15 yöllä.

imagine-sivut:
12.fi 03.02.00.
12.fi 07.12.00.
12.fi 22.03.01.
sotasanomat - 12
27.09.01
Toinen suomennos!
Pauliina Myllyntaus maaliskuussa 2001.


Todisteet vakuuttavia!

Vuoto ulkoministeriössä.
Suomen hallitus päätti, että WTC:n ja Pentagonin tuhoamiseen osallistuneiden terroristeiksi epäiltyjen todisteet pidetään salaisina ja niitä ei kommentoida. Helsingin Sanomat on kuitenkin saanut lausunnon asiakirjoihin tutustuneelta ulkoministeriön virkamieheltä, että todisteet ovat vakuuttavia!

John Lennon: Imagine

Imagine there's no heaven,
its's easy if you try.
No hell below us,
above us only sky.
Imagine all the people
living for today, ah.

No hell below us,
above us only sky.
Imagine all the people
living for today, ah.

Imagine there's no countries,
it isn't hard to do.
Nothing to kill or die for
and no religion too.
Imagine all the people
living life in peace.

You, you may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one.
I hope some day you'll join us
and the world will be as one.

Imagine no possessions,
I wonder if you can.
No need for greed or hunger,
a brotherhood of man.
Imagine all the people
sharing all the world.

You, you may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one.
I hope some day you'll join us
and the world will live as one.

Laulu julkaistiin 1971 Lennonin viidennellä soololevyllä.


Todisteet eivät vakuuta!

Laajasti eri puolella maailmaa ollaan sitä mieltä, että esitetyt todisteet eivät ole kovinkaan vakuuttavia vaan ne ovat tekaistuja ja Osama bin Ladenista on tehty syntipukki, jotta päästäisiin aloittamaan kostoiskut tai vastaiskut niinkauan kuin rauta on vielä lämmin. Lähiaikoina tulemme näkemään hirmuisen verenvuodatuksen jatkumisen.

John Lennon: Imagine

Uneksi!

Uneksi! Ei taivasta,
helppoa, eikö niin?
Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään.

Ei helvettiä,
yllämm' vain avaruus.
Uneksi! Ihmiskunta
hyväks' päivän tään.

Uneksi! Ei valtioita,
ei liene vaikeaa.
Ei enää tappamista,
ei uskontoakaan.
Uneksi! Ihmiskunta
elää rauhassaan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhteen sulaa.

Uneksi! Ei alistusta,
pystytkö tähänkin?
Ei puutetta ja nälkää,
veljeys kunniaan.
Uneksi! Ihmiskunta
jakaa yhdess' maan.

Sanot: Olen uneksija,
vaan en suinkaan ainoa.
Mukaan toivon sinutkin,
maailma yhdess' elää.

Suomentanut Pertti Manninen tammikuussa 2000.
12.fi 03.02.00.

http://www.12.fi/2001/10/04/etusivu.htm




http://www.12.fi/2001/10/11/etusivu.htm

etusivu 11.10.01
kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.
"Tuhansissa perheissä vallitsee suunnaton suru."
Pertti Manninen, 12.fi keskiviikkona 12. syyskuuta 2001.

Valehtelija.
Aki Kaurismäki 1981.
Lauantaina 13.10.01. TV1. Yöllä.

Suomen ministeri asemannekiinina!
kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.
Kimmo Sasi: "Omistukseni on eettistä!"

John Lennon: Imagine. Tee oma suomennos!

Ajatuskatko.

Ajatuskatko. Saska Snellman, kuvat Marjo Tynkkynen. Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2001, lauantaina 6.10.2001.
"Akateemikko Georg Henrik von Wright oli vuosikymmenien ajan miettinyt, mitä hyvyys oikeastaan on. Sitten tuli New Yorkista puhelu."
...
"Von Wright pitää itsestään selvänä, että rikolliset pitää saada kiinni ja heitä täytyy rangaista."
...
"Von Wright kannustaa vihollisten listaamisen sijasta miettimään, mitkä voimat ovat synnyttäneet fundamentalismin."
...
Ajatuskatko. Saska Snellman, kuvat Marjo Tynkkynen. Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2001, lauantaina 6.10.2001.


Vaarallista haihattelua.

Vaarallista haihattelua. Pekka Karhuvaara, Iltalehti lauantaina 6.10.2001.
"Terrorismia "ymmärtävien" kannanotot ovat juuri sitä, mihin Osama bin Laden iskullaan pyrki."
...
"Ainakin minua on yllättänyt näiden idealistien, sanoisinko haihattelujen lukumäärä."
...
"On vaikea ymmärtää myös sitä naiiviuden tasoa, joka panee henkilön ajattelemaan, ettei väkivaltaan saa koskaan vastata väkivallalla, vaan pitää tarttua todellisiin syihin, kansainväliseen kapitalismiin ja Yhdysvaltojen asemaan ainoana supervaltiona."
...
Vaarallista haihattelua. Pekka Karhuvaara, Iltalehti lauantaina 6.10.2001.

10.10.01.  
Paikalliset asukkaat vievät Punaisen Ristin avustuslähetystä koteihinsa Afganistanissa. A4 Media/SPR/Franco Pagetti/ICRC. 

http://www.12.fi/2001/10/11/etusivu.htm




http://www.12.fi/2001/10/11/suomenministeri.htm

Kaamea, tolkuton ja säälittävä ministeri Suomessa!

"Ohjukset ovat erittäin eettisiä... Voi sanoa, että uusi teknologia on inhimillistänyt sodankäyntiä..." Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi Aleksis Kiven päivänä 10.10.2001 Ilta-Sanomissa.

extra-lisäys 01.11.01

Depis ja kredit

... "Raytheonin risteilyohjukseen pyritään aina valmistamaan niin tarkka suunnistusjärjestelmä, että kun mies vetää laukaisunarusta, Tomahawk sijoittuu tismalleen oikeaan kohteeseen eikä nouse epäeettisesti vaikkapa kabulilaisen vanhainkodin pihapuuhun laulamaan."
..."Kukako on Kimmo Sasi! Kimmo Sasi kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, joka omistaa eettisiä osakkeita."
... "Mitä sanoitte? Tampereen ja Helsingin välinen nahjus! Tuo on uutta. Useimmiten kuulee että siinäpä mies, jonka puheet kumpuavat suoraan samasta eettisestä lähteestä, jonka päällä hän istuu." Bisquit, Seppo Ahti Ilta-Sanomissa 01.11.01.

Suomen ministeri asemannekiinina!

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

08.10.01
Ilta-sanomat kaksi päivää myöhemmin 10.10.01:
Ministeri Sasi tienaa ohjuksilla.

"Yhdysvallat moukaroi Afganistania ohjuksilla, joihin ulkomaankauppa-ministeri Kimmo Sasi on sijoittanut. Sasin mukaan ohjukset ovat erittäin "erittäin eettisiä tuotteita."
"Sasi omistaa Raytheonin osakkeita 36 kappaletta. kokonaisarvo on suunnilleen 8000 markan luokkaa."
Ilta-sanomat kolme päivää myöhemmin 10.10.01.

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

Kimmo Sasin eettinen omistus!

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

"Ohjukset ovat erittäin eettisiä."
"Raytheonin tuotteet toimivat tappavalla teholla."
"Ne ovat erittäin eettisiä tuotteita, mitä Raytheon valmistaa. Se tekee järjestelmiä, joilla pyritään pitämään huolta siitä, että ohjukset osuvat täsmällisesti.
"Voi sanoa, että uusi teknologia on inhimillistänyt sodankäyntiä."
"Tuskinpa saisimme omistaja-alennusta. En ole tosin tarkistanut."
"Luulen, että Raytheon ei ole myynyt aseita talebaneille, vaan he ovat saaneet ne aikanaan Yhdysvaltain hallitukselta.
Raytheon on noudattanut omia eettisiä periaatteitaan. Mitä niille (aseille) sen jälkeen on tapahtunut, siitä vastaavat muut."
Ilta-sanomat kolme päivää myöhemmin 10.10.01.

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

http://www.12.fi/2001/10/11/suomenministeri.htm



http://www.12.fi/2001/10/11/ajatuskatko.htm

Ajatuskatko.

Saska Snellman, kuvat Marjo Tynkkynen. Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2001, lauantaina 6.10.2001.

"Akateemikko Georg Henrik von Wright oli vuosikymmenien ajan miettinyt, mitä hyvyys oikeastaan on. Sitten tuli New Yorkista puhelu."
"...
Tiistaina iltapäivällä puhelin von Wrightien kotona pärähti soimaan: Langan päässä oli filosofin tyttärentytär, joka hengästyneellä äänellä ilmoitti olevansa ok.
"Ok? Minä ihmettelin, miksi hän sellaista soitti. Mutta sitten minulle selvisi, mitä oli tapahtunut."
Yhdysvalloissa näyttelijänä toimiva tyttärentytär asuu World Trade Centerin naapurissa, mutta sattui olemaan poissa kotoaan terrori-iskun tapahtumahetkellä. Kotitalo oli nyt pahoin vaurioitunut.

New Yorkin tapahtumat ovat järkyttäneet von Wrightiä. Hän on tottunut siilaamaan maailman tapahtumia suurisilmäisellä haavilla. Suurin osa julkisuuden ihmisistä ja puheenaiheista on hänelle yhtä tuntemattomia kuin yhdentekeviäkin.
Mutta New York ei anna rauhaa.

"Olen tuntenut itseni suorastaan sairaaksi. Ajatukset kiertävät ja kiertävät, se kaikki suru ja kärsimys ja paha. Olen yrittänyt keskittyä filosofisiin töihini, mutta se on ollut vaikeaa."
On pakko analysoida, pistää paikalleen.

"Isku oli yllätys siinä muodossa, jossa se tapahtui, mutta en sanoisi, että se oli mikään odottamaton tapahtuma. On tiedetty, että tällaisia tunteita esiintyy. Ja viha voi provosoida hirveitä reaktioita."

Von Wrightin mukaan New Yorkin iskua ei edes voi sijoittaa tavanomaiselle hyvän ja pahan asteikolle.
"Nietzsche puhui tilanteesta, jossa Jumala on kuollut ja ihminen on hyvän ja pahan tuolla puolen, Jenseits von Gut und Böse. Maailmaan on syntynyt arvotyhjiö, jota kuvaamaan hyvä tai paha ovat liian kilttejä sanoja. Entiset arvoasteikot eivät enää sovellu."

Von Wright pitää itsestään selvänä, että rikolliset pitää saada kiinni ja heitä täytyy rangaista. Mutta asialla voi olla paljon laajemmatkin seuraukset. On vaara, että syntyy tilanne west vs. the rest eli länsi vastaan muu maailma.

Islamilaisesta fundamentalismista hänen on vaikea sanoa mitään varmaa, koska islamilainen maailma ei ole yhtenäinen. Siinä on erilaisia suuntia ja ristiriitoja.
"Talebanit ovat islamin sisällä tapaus sinänsä, äärifundamentalisteja, joita useimmat muhamettilaisetkaan eivät hyväksy. Mutta voi tietysti olla, että tämä isku vahvistaa ja yhdistää antiamerikkalaisia voimia islamilaisen maailman sisällä."

Von Wright kannustaa vihollisten listaamisen sijasta miettimään, mitkä voimat ovat synnyttäneet fundamentalismin.
"Onko lännen taloudellisessa, poliittisessa ja sotilaallisessa ideologiassa jotain, mikä provosoi tällaisia iskuja. Ja jos niin on, silloin me valkoiset länsimaalaiset olemme osaltamme vastuussa nyt syntyneestä tilanteesta."

Nyt von Wrightin mukaan tarvittaisiin aikalisää ajattelulle, mutta mistä sellainen saataisiin?
"Tässä ajassa kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei harkinnalle jää aikaa. Mutta juuri siinä on ainoa toivomme - ajattelussa ja järjenkäytössä. Ei se tietenkään toreilla ja kaduilla tapahdu, vaan niissä hiljaisissa kammareissa, joissa luovat ideat syntyvät."

Jotkut moraalifilosofit ovat haaveilleet universaalista moraalista, joka yhdistäisi kulttuurien ja uskontojen eettiset ohjeet. Jotain sellaista on tavoiteltu YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa, joka syntyi toisen maailmansodan kauhujen tuloksena.
"Ajatus kulttuurisesta synkretismistä on toiveuni, jonka puolesta kannattaa tietysti toimia: Mutta juuri nyt se näyttää entistäkin kaukaisemmalta haaveelta. Jännite lännen ja muun maailman välillä on vain kiristymässä."

Arvojen yhdentyminen on von Wrightin mukaan toistaiseksi tapahtunut niin, että muu maailma on omaksunut länsimaisia arvoja. Länsimaiden arvot taas ovat laajetessaan ohentuneet kuin venytetty kangas. Antiikin ja ja kristinuskon pohjalle rakentunut kulttuuri on muuttunut heikoksi ja epävarmaksi.
Kulttuurin vanhuudesta kertoo sekin, että länsimaissa monet ovat alkaneet katsella omaa kulttuuriaan ulkopuolisina ja kyseenalaistaa sen arvoja ja moraalia.
"Tällainen itse-epäily tekee meidät tietysti heikoiksi ja epävarmoiksi verrattuna talibaneihin ja muihin fundamentalisteihin, joita ei vaivaa turha itsetutkistelu tai harkinta."

Jo nuorena von Wright vaikuttui saksalaisen kulttuurifilosofin Oswald Spenglerin ajatuksesta, jonka mukaan kulttuurit syntyvät, kukoistavat ja kuolevat kuin kasvit. Länsimainen kulttuuri on Spenglerin - ja von Wrightin - mukaan lakastumisvaiheessaan.

"Suuren englantilaisen historioitsijan Edward Gibbonin usein siteerattu lause kuuluu, että 'Rooman valtakunnan häviö on kertomus barbarian ja uskonnon voitosta'. Tuhoon johti ulkoisen ja sisäisen proletariaatin paine. Nyt meillä lännessä on omat köyhät ja kolmannen maailman kurjuus."
Toisenlaisiakin ajatuksia on esitetty.
..."
Ajatuskatko. Saska Snellman, kuvat Marjo Tynkkynen. Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2001, lauantaina 6.10.2001.

"Akateemikko Georg Henrik von Wright oli vuosikymmenien ajan miettinyt, mitä hyvyys oikeastaan on. Sitten tuli New Yorkista puhelu."

http://www.12.fi/2001/10/11/ajatuskatko.htm



http://www.12.fi/2001/10/11/vaarallista.htm

Vaarallista haihattelua.

Pekka Karhuvaara, Iltalehti lauantaina 6.10.2001.
"...
Terrorismia "ymmärtävien" kannanotot ovat juuri sitä, mihin Osama bin Laden iskullaan pyrki.
Ainakin minua on yllättänyt näiden idealistien, sanoisinko haihattelujen lukumäärä.

En voi ymmärtää, miten joku voi ymmärtää miljardivaroin toimivan järjestäytyneen terroristijoukon lentokoneiskua, jossa kuolee yli 6000 viatonta ihmistä yli 60 maasta.

"USA ISKI"-lööppi. Iltalehti 08.10.01.

On vaikea ymmärtää myös sitä naiiviuden tasoa, joka panee henkilön ajattelemaan, ettei väkivaltaan saa koskaan vastata väkivallalla, vaan pitää tarttua todellisiin syihin, kansainväliseen kapitalismiin ja Yhdysvaltojen asemaan ainoana supervaltiona.
Tuo tie on pitkä. Se saattaa olla niin pitkä, että Osama bin Laden taas hermostuu.

George Bush oli täysin oikeassa pyytäessään ihmisiä valitsemaan puolensa terrorismin vastaisessa taistelussa. Välimuotoa ei ole.
..."
Vaarallista haihattelua. Pekka Karhuvaara, Iltalehti lauantaina 6.10.2001.

"USA ISKI"-lööppi. Iltalehti 08.10.01.

http://www.12.fi/2001/10/11/vaarallista.htm



Syksyn sävel!

Katselin MTV3:n uutisia. USA ja Britannia olivat juuri iskeneet Afganistaniin. Iskua selostettiin ja analysointiin ja luvattiin palata asiaan myöhemmissä lähetyksissä.
Sitten joitakin mainoksia ja sitten herttainen kuuluttaja: Ja nyt näemme Syksyn sävelen!

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

Vexi Salmi kertoi Iltalehdessä olleensa itse tilaisuudessa, jossa suora lähetys näytettiin salissa suurella valkokankaalla.

kuva: USA:n puolustusministeriö.
7.10.2001. Tomahawk. live.

Noin seitsemän kappaleen jälkeen tuli väliin ylimääräiset uutiset, joissa kerrottiin iskuista ja pommittamisesta. Sitten jatkettiin kolmen kappaleen voimin ja valittiin voittaja.
Vexi poistui tilaisuudesta eikä jäänyt juhlimaan voittajaa juhlayleisön kanssa.
Pertti Manninen, sotasanomat.com 10.10.01.

Syksyn sävel!
unelmoinut
Pertti Manninen

http://www.12.fi/2001/10/11/syksynsavel.htm



http://www.12.fi/2001/11/01/etusivu.htm

Kaamea, tolkuton ja säälittävä ministeri Suomessa!
"Ohjukset ovat erittäin eettisiä... Voi sanoa, että uusi teknologia on inhimillistänyt sodankäyntiä..."
Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi Aleksis Kiven päivänä 10.10.2001 Ilta-Sanomissa.
Suomen ministeri asemannekiinina!  
kuva: USA:n puolustusministeriö.

Pääkirjoitus torstaina 01.11.01. Pertti Manninen.

Sotakirjeenvaihtajat yrittävät kertoa, mitä tapahtuu. USA ja Britannia pommittavat, Helsingin Sanomat kutsuu pommituksia ilma-iskuiksi ja vaikenee suomalaisen ministerin pommiomistuksista.  Israel kostaa ja kostaa, palestiinalaiset kärsivät ja vaativat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien noudattamista. USA usuttaa afgaanit toisiaan vastaan ja Pakistan huokailee.  Miljoonat pakolaiset kärsivät ja menettävät kohta henkensä, jollei apua saada kiireesti.

Osama bin Laden lymyää piilopaikassaan. New Yorkissa järjestetään liikuttavia muistotilaisuuksia. Pernarutto leviää. Suomen hallitus on sitä mieltä, että pommituksilla on YK:n lupa ja tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo USA:lta viisautta. Sauli Niinistö haluaa eroon koko sotkusta ja Olli-Pekka Heinonen kertoo potkujensa syyksi perheasiat. Kukaan ei vastaa mistään

Afganistanissa on kuollut sodassa Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen parinkymmenen vuoden aikana miljoona ihmistä, suurin osa tietenkin siviilejä ja 17 000 venäläistä sotilasta. Ben Zyskowisc on sitä mieltä, että on oikein, että kaikista kurjimpien suomalaisten elintaso saakin laskea. Kannustusloukkujen purkaminen on tärkeintä. Muistakaamme viedä kynttilä poisnukkuneille läheisimmillemme vainajien päivänä. Tehkäämme työtä rauhan puolesta sotaa vastaan.  Rakastakaamme.
Pääkirjoitus torstaina 01.11.01. Pertti Manninen.

http://www.12.fi/2001/11/01/etusivu.htm

--

verisuihku    sotasanomat.com
 
Kuolema kulkee vääjäämättömästi. Ei auta pommien tekninen tarkkuus silloin, kun tahto tappaa on tarkempi ja voimakkaampi. Pertti Manninen.

Imagine all the people living for today, ah.
Imagine all the people living life in peace.
Imagine all the people sharing all the world.

You, you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope some day you'll join us and the world will live as one.
John Lennon.

Sanot: Olen uneksija, vaan en suinkaan ainoa. Mukaan toivon sinutkin, maailma yhdess' elää. Suomentanut Pertti Manninen.
 
Kuvan unelmoinut Pertti Manninen vanhojen kuvien sarjasta.  
3 x imagine sotasanomat.com torstaina 27. syyskuuta 2001 

etusivu 08.11.01    verisuihku. kuva nro 1. unelmointi vanhasta kuvasta.
etusivu 15.11.01    verimyrsky.  kuva nro 2. unelmointi vanhasta kuvasta.
etusivu 22.11.01    veri ja tuli, tumma ja vaaleampi.  kuvat nro 3 ja 4. unelmointeja vanhasta kuvasta.

http://www.12.fi/2001/11/08/etusivu.htm

http://www.12.fi/2001/11/15/etusivu.htm
http://www.12.fi/2001/11/22/etusivu.htm



http://www.12.fi/2001/12/20/etusivu.htm

Tuuli käy heidän ylitseen. Kuva: Pertti Manninen 

Words & Music by  George Harrison

Something

Something in the way she moves
attracs me like no other lover.
Something in the way she woos me,
I don't wanna leave her now,
you know I believe and how.
 
Somewhere in her smile she knows
that I don't need no other lover.
Something in her style that shows me,
I don't wanna leave her now,
you know I believe and how.
 
You are asking me will my love grow.
I don't know, I dont know.
You stick around now it may show.
I don't know, I don't know.
 
Something in the way she knows.
And all I have to do is think of her.
Something in the things she shows me,
I don't want to leave her now,
you know I believe and how.

http://www.12.fi/2001/12/20/etusivu.htm


--

http://www.12.fi/2002/01/31/etusivu.htm

Astrid Lindgren 1907-2002

Muistikuva Astrid Lindgrenista ja Ronjasta.
Kesällä 1984 Tukholmassa lasten elokuvien festivaaleilla esitettiin katkelmia juuri valmistumassa olevasta Ronja Ryövärintyttärestä. Mieleeni jäivät erityisesti peikkokohtaukset.
Ohjaaja Tage Danielsson kertoi ja Astrid Lindgren hyväksyi näkemänsä antaen ohjaajalle ystävällisesti täyden tukensa.
Tilaisuuden päättyessä yleisö taputti seisaalleen nousten kirjailijattarelle.
Pertti Manninen
 
http://www.12.fi/2002/01/31/etusivu.htm



http://www.12.fi/2002/03/14/etusivu.htm

Parhaat Hanami- Webin ystävät, "Hanami" -sana tarkoittaa Japanin kielessä kirsikankukkien 'sakura' juhlanoloista katselua. Keväisin kun kirsikankukat alkavat kukoistaa, japanilaisilla on tapana mennä eräänlaiselle piknikille kirsikkapuiden juurelle perheen tai ystävien kanssa siemailemaan sakea." 12.fi 10.02.00. Terv. Jason "An adoration of the beautiful, among the sordid facts of everyday existence

http://www.12.fi/2002/03/14/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/galleria/uudet/2002/viikonkuvat/vkmestari020314.htm

Torstaina 14. maaliskuuta 2002  Viikon kuva. Mestari.
Viikon kuva.
Kuvasi Pertti Manninen keväällä 1998 ja Jyväkäs-lehti julkaisi sen kesällä 1998.
    
"I have a Dream".

Aina kun esiin putkahtaa taistelija paremman maailman puolesta, hätkähdän. Astuessani ulos Hannoverin rautatieasemalta keväällä 1998 Martin Luther King oli vastassa IBM:n "Think different"-mainoksessa. Vaistomaisesti kohotin kamerani ja tallensin hetken.
Julkaisin kuvan lähes aukeaman suuruisena mustavalkokuvana Jyväkäs-lehdessä, jonka päätoimittajana olin hetken, Annoin kuvalle nimen "Mestari" kunnioittaakseni arvostamaani ihmisoikeustaistelijaa. Vieressä pilkahtaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kurssimainos.
Hannoverissa olin Cebit-messuilla ystävällisten ihmisten seurassa ja matkalta jäi hyvä maku suuhun. Kevät oli siellä jo pitkällä ja joinakin päivinä tarkeni istua ulkoterassilla. Tuulahdus Euroopasta, jossa en ollut moneen vuoteen käynyt, vaan jäänyt vangiksi tänne Pohjolan perukoille.
Täällä oli tietenkin erilaista lämpöä. jota sain kyllä osakseni, tosin myös jäätävää pakkasta. Vuotta myöhemmin olin kypsä aloittamaan viikoittaisen nettilehden, joka sai nimekseen 12.fi.
"Kaikki mitä kirjoitan, on kaipuuta". Runoilija Risto Rasan sanoin lopetan.
Pertti Manninen 14.03.2002.
PS. Olen tehnyt kuvasta useita muunnoksia syksyllä 2001, jotka julkaisen ehtiessäni aivan pian.

Oikaisu: Ei IBM:n mainos vaan Applen. 
   
http://www.12.fi/galleria/uudet/2002/viikonkuvat/vkmestari020314.htm

--

http://www.12.fi/2002/03/21/etusivu.htm

torstaina 21. maaliskuuta 2002
Tässä aloitin rakentaa Fredstäff '84-sivuja. Ensimmäiset luonnokset ovat sivuilla: fre1, fre2, ja fre3. Sivut valmistuivat lopulta YK:n päiväksi 24.10 puolta vuotta myöhemmin. Katso! Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli. Tämä kommentti ja sivun otsikko lisätty 25.10.2003 Pertti Manninen.

Kuva: "Muistoja: Johan von Bonsdorff."

http://www.12.fi/2002/03/21/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/04/04/etusivu.htm

12.fi 21.12.2000: Jouluna 2000 ei Betlehemissä ole rauhaa, eikä joulua. Niin kauan kuin jaksamme uneksia paremmasta maailmasta on toivoa. Imagine - uneksi imagine - uneksi Jäämmekö itse yltäkylläisyyden jalkoihin, polkijoina tai poljettuina? Pertti Manninen

Kuvat: veri ja tuli, tumma.

http://www.12.fi/2002/04/04/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/04/25/etusivu.htm

Jeesuksen syntymäkirkon piirityksen ja tuhon aikoina keväällä 2002.
12.fi 21.12.2000: Jouluna 2000 ei Betlehemissä ole rauhaa, eikä joulua. Niin kauan kuin jaksamme uneksia paremmasta maailmasta on toivoa. Imagine - uneksi imagine - uneksi Jäämmekö itse yltäkylläisyyden jalkoihin, polkijoina tai poljettuina? Pertti Manninen 21.12.2000

http://www.12.fi/2002/04/25/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/05/09/etusivu.htm

Tulossa: Fredssträff -84
Tulossa: - Muistoja Johan von Bonsdorff

http://www.12.fi/2002/05/09/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/04/04/suurilehtiuud.htm

Torstaina 4. huhtikuuta 2002
"Suuri lehtiuudistus" 

Pääkirjoitus. Ihmiselämässä on monta vaihetta, monta kertaa on aloitettava alusta, monta kertaa on todettava voimien loppuminen ja monta kertaa on saanut voimansa takaisin. Ei aina, mutt' ken on saanut olkoon siitä kiitollinen.

12.fi uudistuu ja muuttuu yhä enemmän tekijänsä näköiseksi. Aineisto vuodesta 1999 lähtien on vuosittain oman näköisensä ja linkit vanhaan vievät myös vanhaan, kuitenkin vain ulkonäköön. Tuloksena on räiskyvä sivujen kirjo, jonka ei kannata antaa häiritä. Olihan mahdollisuus piipahtaa siinäkin vaiheessa.

Olen löytänyt muuttojeni jäljiltä erilaista materiaalia, vanhoja kuvia ja kirjoituksia. Osa näyttää kadonneen lopullisesti, tällä hetkellä, mutta järjestän mitä jäljellä on myös lehteen.

Uusia sivuja ei ole nyt syntynyt viikoittain, mutta lehden uuden perusrakenteen valmistuttua teen niitäkin. Lisäksi aiheosastot ovat vielä satunnaisia ja puutteellisia. Kaiken aineiston löytää varmimmin perinteisellä etsi arkistosta-haulla.

Pysy mukana vauhdissa! (Toivomus oikeastaan itselle).
4. huhtikuuta 2002 Pertti Manninen
 
Kuva: Matti Lipponen
Helsingin Kallio 56- sarjasta: "3 rullaa, 32 kuvaa"
http://www.12.fi/galleria/vanhat/1956/kallio/kallioa.htm  

Tulossa
Muistoja
Kuvia pinnan alta ja päältäkin.
Muistoja
Fredssträff -84
Muistoja
Johan von Bonsdorff
Eduskunta
Kaksoset

http://www.12.fi/2002/04/04/suurilehtiuud.htm

--

http://www.12.fi/2002/05/30/lauantaivakivalta.htm

12.fi    Televisio ja radio

Mikael Fränti kertoo lauantaiväkivallasta.
Muut lehdet. Helsingin Sanomat maanantaina 27.05.2002. Kanavalla. Mikael Fränti

"Lauantaiväkivalta."
...
"Televisiossa väkivalta on osa arkipäivää, koska sitä tulee niin paljon. Siitä on tullut lauantaisin ja muulloinkin keskeinen osa kuvavirtaa: Nykyään melkein kaikki on mahdollista ja sallittua."
...
"Väkivaltaan turtuu, mutta joskus parkkiintunutkin katsoja joutuu hämmennyksiin. Sellaista tapahtui katsoessani ennalta lauantaina esitetyn väkivaltaelokuvan Kohteena presidentti, jossa silmitön ammuskelu, pöyristyttävä kaahaus ja rankka tappaminen jatkui loputtomiin."
"Sitä ajatteli, että ei tätä enää ylitetä. Eikö? Odottakaapa ensi lauantaita, kun esitykseen tulee elokuva Tikapuita pitkin taivaaseen. Sen nähtyään alkaa uskoa, että sivistyksemme kerros on sittenkin häviävän ohut."
...
Muut lehdet. Helsingin Sanomat maanantaina 27.05.2002. Kanavalla. Mikael Fränti

Elokuvan Kohteena presidentti esitti Nelonen ja elokuvan Tikapuita pitkin taivaaseen esittää TV2.

"Työnnän puukon perseeseesi niin että nielurisat lähtee." Repliikki Nelosen esittämästä elokuvasta Väkivallan kuilu.
Omistajan vastuu. Aatos Erkko.
Kuolema keinutuolissa. Tappaako Raid?

12.fi 19.04.2001
Kuolema keinu-tuolissa. Tappaako Raid?
Näemmekö liikaa murhia, tappoja ja väkivaltaa kodeissamme?
Tappamista iltojemme iloksi ja viihteeksi kaikilta kanavilta. 
Tavallinen television katsoja on voimaton kaikilta kanavilta tulevan tappamisen tulvassa.
Nyt kun kuolemanrangaistuksen kannatus Suomessa on juuri julkaistun gallupin mukaan hämmästyttävän korkea, pitää kysyä, onko tällä tappamistulvalla vaikutusta jo aikuisiinkin katsojiin?
Tulevaisuuden ja lapsiemme tähden kanavien pitäisi pohtia olemassaolonsa tarkoitusta.
 12.fi 19.04.2001

http://www.12.fi/2002/05/30/lauantaivakivalta.htm

--

http://www.12.fi/2002/05/30/etusivu.htm

Aki Kaurismäki
Kauas pilvet karkaavat
Elokuva: Aki Kaurismäen vuonna 1996 valmistunut elokuva maanantaina 03.06.02 TV1:ssä. Kati Outinen ja Kari Väänänen.
Aviisi 31.1.1996: Aki astui pilvistä
Aviisi 31.1.1996: Työ on ihmisarvon tae
 
Palmarès du Festival de Cannes 2002
Grand Prix
L'HOMME SANS PASSE d'Aki KAURISMAKI (Finlande)
Prix d'interprétation féminine du Festival de Cannes
Kati OUTINEN dans L'HOMME SANS PASSE d'Aki Kaurismäki (Finlande)
 
http://www.12.fi/2002/05/30/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/08/15/etusivu.htm

Eräs alaston poistumassa hiukan myöhässä Kauppatorin massa-alaston kuvauksista.
Lokit ja ihmiset eivät kiinnitä suurtakaan huomiota tähän nykyaikaiseen kulkijaan.
Tapahtumasta myöhästyneen tunnelmissa elokuun helteessä 2002. Pertti Manninen

http://www.12.fi/2002/08/15/etusivu.htm

--


http://www.12.fi/2002/09/26/etusivu.htm#women

CC :12@hotmail.com
Date : Mon, 9 Sep 2002
TIEDOTE Tampere 2.9.2002
WOMEN IN BLACK OSOITTAA MIELTÄÄN KIVITYSTUOMIOITA VASTAAN

Nigerian kivitystuomiot ovat herättäneet ankaraa kansainvälistä arvostelua.
31-vuotias pienen lapsen äiti Amina Lawal on tuomittu islamilaisen
sharia-lain perusteella kivitettäväksi, koska hän on synnyttänyt lapsen
avioliiton ulkopuolella. Tuomioistuin määräsi Lawalin pitämään huolta
lapsestaan tammikuuhun 2004 asti.

Amina Lawal on jo toinen nigerialaisäiti, joka on tuomittu kivitettäväksi
synnytettyään lapsen avioliiton ulkopuolella. Viime vuonna laajaa
maailmanlaajuista huomiota herätti viiden lapsen äidin Safiya Hussainin
tapaus. Hussain vapautettiin lopulta muun muassa Amnestyn kampanjoinnin
tuloksena viime maaliskuussa.

Nigerian 12 pohjoisessa osavaltiossa on voimassa islamilainen laki. Se sallii
muun muassa kivityksen ja raajojen katkaisemisen rangaistusmuotona.

Tampereen Women in Black järjestää mielenosoituksen kivitystuomioita vastaan
eri kansalaisjärjestöjen kanssa

perjantaina 13. syyskuuta kello 16-17 Tampereen Keskustorilla.

Mielenosoitus on hiljainen. Tervetuloa mukaan! Jos mahdollista, pukeudu
mustaan.

Lisätietoja Elina p. 050 - tai wibfinland@yahoo.com
Suomen WIB:n kotisivut löytyvät osoitteesta: www.wibfinland.cjb.net


http://www.12.fi/2002/09/26/etusivu.htm#women

--

http://www.12.fi/2002/10/24/etusivu.htm

YK:n päivänä 24.10.2002.
Muistoja siitä kuinka vaadimme maailmaan rauhaa polkupyörämarssilla Västeråsiin vuonna 1984. Pitkään tekeillä ollut sivu saa arvoisensa julkaisupäivän nyt, pommeja odotellessa. Vain rypistynyt 8-sivuinen ohjelmalehti on löytynyt, valokuvat ovat tuhoutuneet elämän kourissa tai sitten ne vielä joskus pulpahtavat jostakin esiin. Tervehdys mukanaolijoille. Nimeltä mainiten Markku ja Mika Paavilainen. Samma pä svenska senare! Pertti Manninen.
   
Torsdagen den 24 oktober 2002
 
Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas. Fredsträff 
     
Fredsträff -84.
Kristina Bengtsson och dottern Jenny. Foto
OJ Eriksson.
Otto Jensen.
Susanh Olsson.
Birgitta Hansson.
Ulrika Sydberg. Kom till Västerås! 2
Kom till Västerås! 8
   
Fredsträff -84.
Per Eriksson. Foto
Frideborg Lötberg. Foto
Kerstin Gustafsson. Foto
Hassan. Foto
Kom till Västerås! 8
 
Fredsträff -84.
Svante Olofsson. Foto
Veronice Cabrera. Foto
Kom till Västerås! 8
  
Vad händer pä Fredsträff 84?
Utflykternas Västerås. Karta
Här träffas vi! Karta
Vi är fredsrörelsen.
 Annonserna.
 Sidorna.

1    Fredsträff 84  
Västerås 12-15 juli 1984
Vi vill ha fred på vår jord.
Cykelmarsch...
...träff med andra fredsvänner.

 2    Fredsträff 84  
 Här traffas vi! Teckenförkaring: 1. Fredspolitiska tältet, där bl a fredsträffens olika teman (se pä separat program härintill) kommer att diskuteras. 2. Stora Scenen, där bla a Monika Zetterlund, Anki Hedmark och Lasse Tennander uppträder (se program härintill). 3. Rocklundahallen, där de båda stora rockkonserterna kommer att äga rum. Deltagande bl a Jukka Tolonen Band, Mikael Wiehe m fl (se program härintill). 4. Kultutältet. 5. Barnens eget fredsområde. 6. Internatinella avdeln. 7. Pressavdelningen. 8. Kafe. 9. Matsevering. Tillbaka till Sidan 2!

KOM TILL VÄSTERÅS!

Per Eriksson, f d sjöman, frivilligt soldat mot Franco i spanska inbördeskriget - och deltagare på Fredsträff -84.
- Jag tror att fredsträffen kommer att ge ett väldigt politiskt och kulturellt utbyte. Det är roligt att träffa folk, diskutera, skaffa sig vänner för livet.
- Men i första hand gör deltagarna pä träffen en insats för freden, mot kapprustningen och kärnvapenkriget. Det är skäl som mer än några andra räcker som motivering till varför jag deltar i Västerås.
- Nu när NATO placerar ut sina robotar i världen är det viktigare än någonsin att fredsrörelsen samlas för att lägga upp taktiken. Det här kan vara sista chansen vi får. Ett enat uppträdande är av ytterst vikt.
Speciellt viktigt tycker Per det är att ungdomen engagerar sig i fredskampen:
- Då står jag gärna ut med rockmusiken, även om det blir 90 decibel, lovar Per.
Per Eriksson
 
Hassan.
Förra året cyklade Hassan, landsflyktig iranier, sedan många år bosatt i Sverige från Stockholm till Silkeborg. Den här gången nöjer han sig med att cykla till Västerås.
- Som semester betraktat är det perfekt, anser Hassan. Som det ser ut i världen just nu har en fredsarbetare s a s inte möjlighet att ta semester på något annat sätt. Västerås-träffen är en gyllene möjlighet.
I Västerås kommer Hassan, givetvis, bl a att sprida information om vad som händer i hans land.
- Och få information från andra håll, säger han.

OJ Eriksson.
"Jag förväntar mig mycket av de fredspolitiska diskussionerna."
- Jag förväntar mig mycket av de fredspolitiska diskussionerna, säger OJ Eriksson (63), pensinär från Uppsala som tänker åka till Fredsträff -84.
- Förhoppningsvis får jag några förklaringar till varför det utmärkta fredsförslag som lades av Sovjet vid Stockholmskonferensens andra session, inte möttes av större entusiasm av delegaterna.
- Förslaget är så bra att de alliansfria staternas delegater liksom fredsorganisatinerna, borde kräva att det används åtminstone som underlag i de fortsatta diskussionerna vid Stockholmskonferensen.

Otto Jensen.
"De nordiska länderna spelar en viktig roll som brobyggare mellan öst och väst."
- Vill man ha nedrustning får man ge sig på allt, t o m cykla upp från Danmark.
Otto Jensen från Danmark deltog i Fredsträff -83 i Silkeborg. Han vill inte missa Västerås.
- Det gäller att göra nägot vettigt även under sommaren. De nordiska länderna spelar en viktig roll som brobyggare mellan öst och väst.

Kristina Bengtsson.
Kristina Bengtsson tar med sig dottern Jenny, sju månader, till Västerås.
- Jag vill inte missa det här tillfället att få träffa människor som både i ord och handling kämpar för freden. Är själv medlem i fredskommittén, och arbetar efter förmåga.
Kristina ser mycket positivt på den här formen ab träffar, tänker försöka delta på så många seminarier som möjligt och dessutom hinna med att höra en del av artisterna.
- Jag har en gammal klockarkärlek till Aston Reymers Rivaler. Ett kul band, som jag ser fram emot att få höra.
Kristina Bengtsson och dottern Jenny, sju månader.

KOM TILL VÄSTERÅS!

Frideborg Lötberg.
Trots att det i första hand är en träff för ungdomar, tror jag att jag kan göra en insats, säger Frideborg Lötberg från Johanneshov utanför Stockholm.
Frideborg har fyllt 60 med marginal, men anser att hon kan hjälpa till att göra fredsträffen lyckad.
- Hoppas jag kan hjälpa till lite med mathållningen. Där finns det alltid kronor att spara (utan att för den sakens skull försämra maten), och varje krona är viktig för fredsrörelsen. Den är inne i ett viktigt skede nu när kärnvapenkriget rycker allt närmare.
På fredsträffen kan vi högt, ljudligt och synligt manifestera vår vilja att "de våra" får till stånd konkreta och varaktiga resultat i fredsarbetet. Kanske hörs vårt möte ända till nedrustningskonferensen i Stockholm.
Frideborg Lötberg

Susanh Olsson.
"Det enda som kan förhindra ett kärnvapenkrig är att vi vanliga människor säger ifån."
Det enda som kan förhindra ett kärnvapenkrig är att vi "vanliga människor" säger ifån, anser Susanh Ohlsson, arbetslös tjej från Malmberget.
Susanh fortsätter:
- Speciellt viktigt att vara aktiv är det idag, när reaganadministrationen genomför en aldrig tidigare skådad upprustning som direkt hotar Europas och Nordens säkerhet. NATOs nya medeldistansrobotar utgör ett farligt varv i rustningsspiralen.

Birgitta Hansson.
"Fredsfrågorna är för allvarig för att man skall kunna ignorera dem."
Skall man kämpa för freden måste man hålla sig i form, säger Birgitta Hansson från Stockholm, en av de 100-tals ungdomar som tar sig till Västeräs via cykel.
Birgitta deltog även på förra årets fredsträff i Silkeborg, och vill inte missa den här:
- Fredsfrågorna är för allvarig för att man skall kunna ignorera dem. De raketer som placeras ut i Europa nu, hotar världsfreden. Allt som kan göras för att stoppa en vidare utplacering är av yttersta vikt.

Veronice Cabrera.
 En fredsfestival där folk från hela världen samlas vill jag vara med på, säger Veronice Cabrera, fotograf bosatt i Paris. Krigshotet berör oss alla, oberoende av nationalitet, och därför är internatinella träffar viktiga. Jag försöker få med så många som möjligt här ifrån Paris.
Fredsräff -84 kommer att ge möjlighet för deltagarna att manifestera solidaritet med de kämpande och förtryckta folken:
- Den kampen får man inte glömma bort i fredsrörelsen. Jag är själv chilenska, och vet hur hårt och brutalt imperialismen behandlar människorna. Genom att delta i Västerås hoppas jag kunna göra åtminstone en liten insats i kampen.
Veronice Cabrera

Ulrika Sydberg.
"Deltagarna i marschen fotvandrar första biten, tre km. Färdas sedan med båt till Kilpisjärvi i Finland, där cyklarna äntras."
En cykelmarsch utan like, kallar Ulrika Sydberg den långa färden från Treriksröset till Västerås.
Ulrika som kommer från Kiruna kommer att delta ändå från sjävla Röset. Deltagarna i marschen fotvandrar första biten, tre km. Färdas sedan med båt till Kilpisjärvi i Finland, där cyklarna äntras.
- Vårt sällskap kommer att höras ordentligt längs vägen, lovar Ulrika.
Och synas ordentligt i Västerås.

Svante Olofsson.
"Det kommer att bli massor av bra musik: rock, jazz, folkmusik - förhoppningsvis också några punkband."
Den här gången behöver jag inte cykla, utan kan i stället vara med och ta emot alla cyklister som kommer hit.
Svante Olofsson, 17 år, från Västerås är en av dem som jobbar med Fredsträff -84.
- Det kommer att bli massor av bra musik: rock, jazz, folkmusik - förhoppningsvis också några punkband.
Svante cyklade till Silkeborg förra året, 60 mil, efter ett vad med en kompis. Svante höll, men inte hans byxor. De ramlade (!) av efter 10 mil.
-Den här gången håller brallorna över hela fredsträffen, lovar Svante.

Kerstin Gustafsson.
När man ser hur världen ser ut idag, blir man rädd. Men rädsla förlamar. Det är bättre att bli förbannad istället, och kämpa emot.
Kerstin Gustafsson, journalist, tänker att åka till Västerås därför att hon vill uppleva sommarens största fredsmöte.
- 1000-tals ungdomar och andra från hela Norden kommer ju. Varför skulle inte jag vara där?
- Reagan och hans gäng hotar världen med ett kärnvapenkrig. Det kanske låter otroligt, men de raketer som nu placeras ut i Europa är tyvärr allt för verkliga. Men det finns inget som skrämmer politiker som när vanliga människor börjar engagera sig och protestera mot deras politik. Och det borde vara en självklarhet för alla med sunt förnuft i kroppen att delta i de protesterna.
Kerstin Gustafsson

 4    Fredsträff 84 Västerås 12-15 juli 
  Vad händer på Fredsträff 84?
En rad fredspolitiska teman kommer att diskuteras under Fredsträff -84 i Västerås.
Teman 1.
Teman 2.
Teman 3.
Foto.
Monika Zetterlund, Mikael Wiehe, Rolf Wikström & Hjärtslag samt Jukka Tolonen Band - se där några av de artister som kommer att underhålla och engagera i det kulturprogram som Fredsträff -84 bjuder på.
FRED 13
Stora scenen.
Solidaritetskväll.
Rockkonsert.
Rolf Wikström. Foto.

http://www.12.fi/2002/10/24/etusivu.htm

--

http://www.12.fi/2002/10/24/etusivukakkonen.htm

YK:n päivänä 24.10.2002. Muistoja siitä kuinka vaadimme maailmaan rauhaa polkupyörämarssilla Västeråsiin vuonna 1984. Pitkään tekeillä ollut sivu saa arvoisensa julkaisupäivän nyt, pommeja odotellessa. Vain rypistynyt 8-sivuinen ohjelmalehti on löytynyt, valokuvat ovat tuhoutuneet elämän kourissa tai sitten ne vielä joskus pulpahtavat jostakin esiin. Tervehdys mukanaolijoille. Pertti Manninen. PS. Samma pä svenska senare!
     
Torsdagen den 24 oktober 2002
     
Vad händer pä Fredsträff 84?
En rad fredspolitiska teman kommer att diskuteras under Fredsträff -84 i Västerås. Läs!
 Lasse Tennander. Foto!
Vad händer pä Fredsträff 84?
Monika Zetterlund, Mikael Wiehe, Rolf Wikström & Hjärtslag samt Jukka Tolonen Band - se där några av de artister som kommer att underhålla och engagera i det kulturprogram som Fredsträff -84 bjuder på. Läs!
Monika Zetterlund. Foto!
Monika Zetterlund behöver väl ingemnärmare presentation. En av våra mestfolkkära artister, välkänd i alla Läger, för många olika stilar.
Landets kanske mest framstående jazzsångerska men också en stor showartist - vilka minns t ex inte Monikas framträdanden i olika Hasse & Tage-shower?
Rolf Wikström. Foto!
Rolf Wikström & Hjärtslag har turnerat sedan 1977, och skaffat sig en stor publik. Sveriges bästa bluesband som också anlitats av amerikanska bluesartister på gästspelning i Sverige: Albert Collins, Ruth Brown, Floyd Dickson m fl.
Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas. Läs!

5    Fredsträff 84  
Västerås 12-15 juli 1984.
Vad händer på Fredsträff 84?
Lasse Tennander. Foto.
Lasse Tennander
 LÖRD 14 Stora scenen familjeprogram.
Stora Scenen kulturprogram.
Jazzkväll.
Rockkonsert i Rocklundahallen.
Rolf Wikstöm
Rolf Wikström & Hjärtslag har turnerat sedan 1977, och skaffat sig en stor publik. Sveriges bästa bluesband som också anlitats av amerikanska bluesartister på gästspelning i Sverige: Albert Collins, Ruth Brown, Floyd Dickson m fl.
Monica Zetterlund. Foto.
Monika Zetterlund behöver väl ingemnärmare presentation. En av våra mestfolkkära artister, välkänd i alla Läger, för många olika stilar.
Landets kanske mest framstående jazzsångerska men också en stor showartist - vilka minns t ex inte Monikas framträdanden i olika Hasse & Tage-shower?

 6    Fredsträff 84  
 Västerås 12-15 juli 1984
Välkommen till...
FREE-TRYCK
BB-FLYTT
Mälardistriktets Föreningstjänst
SMÖRGÅS eller KAFFEBRÖD
Vi tackar Gestetner AB
Tygfönstret
Gestetner har rätta trycket!
UTFLYKTERNAS VÄSTERÅS!
 
7    Fredsträff 84 Västerås 12-15 juli 
 Vi är fredsrörelsen.
Fredskampen intar en central plats i en mängd svenska organisationernas arbete.
Tyvärr är det omöjligt att presentera alla på detta begränsade utrymme. Men här nedan presenteras de fem renodlade svenska fredsorganisationerna. De kämpar för freden utifrån olika ideologiska utgångspunkter ch organiserar olika samhällsskikt.
Svenska fredskommittén
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Foto.
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
Kvinnor för Fred
Kristna Fredsrörelsen

 8    Fredsträff 84  
 STOPPA KÄRNVAPENKRIGET!
FREDSTRÄFF -84
VÄSTERÅS 12-15 JULI.
KOM TILL VÄSTERÅS!
Frideborg Lötberg.
Susanh Olsson.
Birgitta Hansson.
Veronice Cabrera.
Ulrika Sydberg.
Svante Olofsson.
Kerstin Gustafsson.
KOM TILL VÄSTERÅS!
Per Eriksson.
Hassan.
OJ Eriksson.
Otto Jensen.
Kristina Bengtsson.
 
Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä. 16.09.99.

http://www.12.fi/2002/10/24/etusivukakkonen.htm

--

http://www.12.fi/2002/10/24/forstasidan.htm

"Kom till fredsträffen i Västerås.
Än är det inte för sent att hindra kärnvapenkriget."
 
Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli

Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas. Ett kärnvapenkrig kan inte begränsas och det kommer inte att finnas nägon segrare.

Risken för att ett kärnvapenkrig skall bryta ut blir allt större för var dag. Det nuvarande klimatet av kallt krig och konfrontation måste hejdas. Detta förutsätter förtroendeskapande åtgärder, konkreta nedrustningsåtgärder och ett ökat samarbete.

De viktigaste förtroendeskapande åtgärderna just nu är att skapa en korridor fri från kärnvapen genom Europa, som Palmekomissionen har föreslagit och att påbörja förhandlingarna om att göra Norden till en kärnvapen fri zon.

Ett ytterligare viktigt steg skulle vara om kärnvapenmakterna kom överens om att inte som första land använda kärnvapen. Utplaceringen av nya kärnvapen i Europa är just nu det största hotet mot freden. Det måste till ett omedelbart stopp för utplacering av medeldistanskärnvapen i både väst- och östeuropa. De redan utplacerade nya raketerna måste tas bort och förhandlingarna mäste återupptas.

Vårt lands neutralitet och territoriella integritet hotas av att kryssningsrobotar, som utplaceras i England, faktiskt är avsedda att flyga 20-50 meter över våra städer och samhällen.

Samarbete och gemenskap mellan alla folk är allt viktigare förutsättningar för nedrustning. Vi måste hejda konfrontationen och det kalla kriget. I dess ställe skall vi sätta avspänning mellan öst och väst, gemensam säkerhet och nedrustning.

Än kan vi hindra att ett kärnvapenkrig bryter ut, om vi alla hjälps åt.

Kom till fredsträffen i Västerås. Än är det inte för sent att hindra kärnvapenkriget.

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas. Läs!

12.fi   sota ja rauha

http://www.12.fi/2002/10/24/forstasidan.htm

Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!
 



Man with a Cut-Out Shadow



12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!


http://www.12.fi/2002/11/21/paakirjoitus.htm

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. 
Pääkirjoitus 21.11.2002 

"We shall overcome! Pääkirjoitus 21.11.2002.

12.fi on noteerattu! IT-viikon lyöty linkki noteerasi 12.fiin. Myös erilaisissa linkkilistoissa 12.fi on mainittu. Lisäksi nimi "12" esiintyy monilla sivuilla yleis- tai erisnimenä!

Mitä tämä on? Pelkän ulkonäön ja yksittäisen sivun arvostelu ja ymmärtäminen on vain osa totuutta. Julkaisun aloittaessa heinäkuussa 1999 pidin tärkeänä joka viikkoista ilmestymistä. Tietenkin vieläkin, mutta aina ei resurssit tähän riitä. Alussa minulla oli vain epämääräinen aavistus siitä mitä tuleman pitää. Arkisto kasvoi koko ajan ja vanhatkin jutut olivat aina heti luettavissa ja kuvat katseltavissa. Nyt ei voidakaan piiloutua unohduksen verhoon.
Tässä on yksi osa netin ainutlaatuisuutta: Asiat voidaan tarkistaa ja unohtaminen ei käy enää niin kovin helposti.

Toinen seikka, joka kannattaa ottaa lukuun. Enää ei välttämättä tullakaan viimeisimmän lehden etusivulle, vaan hakukoneiden kautta ihan minne tahansa sivulle!
Kolmas on sitten se, että jos onnistuu kirjoittamaan ainutlaatuisen jutun tai julkaisemaan ainutlaatuisen kuvan. Sellaisen, jota kellään muulla ei ole.

Sen tähden löydettyäni vanhan sateessa kastuneen polkupyörällä Västeråsista Kirkkonummelle ja sieltä edelleen lopulta Laukaaseen kulkeutuneen 8-sivuisen lehden "Fredsträff -84", päätin sen vielä joskus julkaista. Uudelleen syntyminen on numerossa, joka ilmestyi 24.10.2002. Googlella hakiessani löysin toisenkin, siis yhden ainoan toisen tuloksen. Siinä ruotsalaistyttö on kuvassa banderollien edessä. Tätä kirjoitettaessa hän on siis 18 vuotta vanhempi: nuori nainen jollainen hänen äitinsä oli osallistuessaan Rauhantapaamiseen!

"WE SHALL OVERCOME!
21.11.2002 Pertti Manninen, 12.fi.

 http://www.12.fi/2002/11/21/paakirjoitus.htm

--

http://www.12.fi/2002/11/28/natoasiantuntija.htm

Pukki kaalimaanvartijana 2
28.11.2002
Kaunis tappaja. Helsinki 1957. Kuva sarjasta Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957. Kuva: Pertti Manninen.

Muut lehdet. Alkuosa kirjoituksesta. Ilta-Sanomat. Uutiset. Suomi. Tiistaina 26.11.2002. Pekka Ervasti.

Nato-asiantuntija kiittelee Ahtisaaren linjausta
Ulkopoliittinen Instituutin johtaja: Se oli tärkeä puhe.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta on ilahtunut presidentti Martti Ahtisaaren myönteisestä Nato-arviosta. Ahtisaari arvioi Suomen Nato-jäsenyyttä myönteisemmin kuin koskaan ennen puhuessaan turvallisuuspoliittisessa seminaarissa eilen Säkylässä. Entinen tasavallan presidentti korosti, että Nato on nykyään aivan toisenlainen järjestö, kuin se läntinen sotilasliitto, joka toimi kylmän sodan olosuhteissa. Se on presidentin mukaan ainoa foorumi, jossa Yhdysvallat ja EU-maat kohtaavat poliittisessa mielessä tasavertaisina.

- Jos haluamme ylipäätään vaikuttaa siihen, mikä näiden kahden suhde pitkän päälle on, voimme tehdä sen vain olemalla jäsen siinä yhteisössä, minkä demokratiat ovat luoneet poliittista yhteistyötä varten, Ahtisaari sanoi. Ahtisaaren mielestä myös idän uhka on poistunut Suomen turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä. Sen tilalle on tullut kansainvälisen terrorismin uhka.

Uutta harkintaa uusissa oloissa
- Fiksua tekstiä, Vaahtoranta arvioi. - On hyvin tärkeää, että Ahtisaari kritisoi tätä piiloutumiskoulukuntaa, joka meillä on korostanut, että Suomi on selviytynyt hyvin ollessaan yksin. Se näkemys on syytä ampua alas, koska se ei pidä paikkaansa.
Uutta Ahtisaaren puheessa on Vaahtorannan mielestä yhteisten läntisten arvojen korostaminen.
Yleinen mielipide on Suomessa edelleen selvästi Nato-jäsenyyttä vastaan. Tuoreimman mittauksen mukaan kuusi suomalaista kymmenestä vastustaa liittoutumista.

Muut lehdet. Alkuosa kirjoituksesta. Ilta-Sanomat. Uutiset. Suomi. Tiistaina 26.11.2002. Pekka Ervasti.
Kuvatekstit: Nato ei ole entisensä. Presidentti Martti Ahtisaari suosittaa Suomelle Nato-jäsenyyttä.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta toivoo Ahtisaaren puheen lieventävän Nato-vastaisuutta Suomessa. Naton huippukokous kutsui viime viikolla Prahassa seitsemän maata liiton uusiksi jäseniksi.

Kommentti:
Sokea sokeaa taluttaa
Presidentti Martti Ahtisaari on tuonut nimissään julki tärkeän kannanoton Nato-keskusteluun. Kun ei vain kiitosta suitsutellut ulkopoliittisen instituutin johtaja ja johtava Nato-intoilija Tapani Vaahtoranta olisi itse kirjoittanut koko puhetta. Nyt on valittu väsytystaktiikka. Kun tyhmä kansa ei millään jaksa innostua Natoon, niin hoetaan asiaa niin kauan, että se muuttuu totuudeksi.

Nämä intoilijat tuovat elävästi esiin mielikuvan aidosta 30-luvun dokumenttielokuvasta, jossa paraatimarssissa marssijat nostivat jalkansa aina vain korkeammalle, eräs lopulta reilusti pään yläpuolelle ja "Fyhrer" tai "Il duce" ihailivat näitä marssijoita parveltaan. Palkinnon nämä nykyiset likaisen työn tekijät ovat kai jo saaneet.
Näin synkissä tunnelmissa 28.11.2002 Pertti Manninen, 12.fi

http://www.12.fi/2002/11/28/natoasiantuntija.htm

--

http://www.12.fi/2002/11/28/bushnostaa.htm

Pukki kaalimaanvartijana 3
28.11.2002

Kuolema Nykissä. New York 2001. Kuvitelma: Pertti Manninen. Henkilökohtaisia tunnelmia ja lehdistä luettua suruaamuna.

Muut lehdet. Keskisuomalainen, ulkomaat perjantaina 29.11.2002. Washington, STT

Bush nostaa Henry Kissingerin, 79, takaisin politiikan parrasvaloihin

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger, 79, astuu takaisin politiikan näyttämölle. Presidentti George W. Bush on nimittänyt hänet johtamaan riippumatonta ryhmää, jonka on määrä selvittää, kuinka pahoin ja mistä syystä amerikkalaiset tiedustelupalvelut epäonnistuivat tehtävässään ennen viime vuoden syyskuun terrorihyökkäystä. Kymmenjäseniseen tutkimusryhmään kuuluu yhtä monta republikaania ja demokraattia. Sillä on puolitoista vuotta aikaa tutkia, olisiko syyskuun 11. päivän iskut voitu välttää.

Nimitys on samalla yritys palauttaa Kissingerin maine, joka on tahriintunut sotarikossyytteiden vuoksi. Kissinger lupasi kaivaa esiin kaikki faktat, "johtivat nämä sitten mihin tahansa".
- Meille ei ole asetettu mitään rajoituksia emmekä hyväksy mitään rajoituksia, hän sanoi, kun nimitys julkistettiin myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Seniori tuo uskottavuutta
Tarkkailijat arvioivat, että Kissingerin pitkä politiikan ja hallinnoinnin kokemus lisää komission arvovaltaa ja auttaa hälventämään epäilyjä, että hallitus yrittäisi peitellä komission mahdollisesti tekemiä epämiellyttäviä havaintoja.

Kissinger oli presidentti Richard Nixonin kaudella mukana rakentamassa lännen suhteita Kiinaan, edistämässä liennytystä suhteissa Neuvostoliittoon ja suunnittelemassa salaista sotaa Kambodzhassa.
Häntä syytettiin sotarikolliseksi, joka tuki Latinalaisen Amerikan diktaattoreita näiden murskatessa kovin ottein vasemmistolaista oppositiota.

Siitä huolimatta hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1973. Hän sai palkinnon yhdessä pohjoisvietnamilaisen johtajan kanssa kiitokseksi ponnisteluistaan Vietnamin sodan lopettamiseksi. Sota ei kuitenkaan loppunut: Pohjois-Vietnam aloitti uuden hyökkäyksen vuonna 1975.

Sotarikossyytösten vuoksi Kissinger välttää nykyisin matkustamista tiettyihin maihin, joissa hänet saatettaisiin pidättää.

Muut lehdet. Keskisuomalainen, ulkomaat perjantaina 29.11.2002. Washington, STT
Kuvateksti: Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Kommentti:
"Vaikeinta hänellä on kai itsensä kanssa"

Jotenkin näin sanoi eräs haastateltava hiljan esitetystä Henry Kissingerin sotarikoksia käsittelevässä dokumentissa Suomen TV:ssä, jossa otsikkoon oli lisätty kysymysmerkki tästä sotarikollisuudesta.. Turhaa hienostelua Suomessa. Kyllä dokumentista kävi varsin selvästi ilmi, että Kissingerin juonittelujen tuloksena Vietnamin sota laajeni ja näin tuhannet ihmiset (amerikkalaiset) ja sadat tuhannet aasialaiset saivat surmansa turhassa sodassa.

Nyt hänet on siis asetettu tutkimaan sitä, miksi syyskuun 11. päivän tapahtumia ei pystytty ennakoimaan. Oliko tuhon suuruus yllätys ja riistäytyikö tietämättömyys ja välinpitämättömyys käsistä. Vähän niin kuin Suomen 90-luvun laman synnyttämisessä. Analogia on kamala, mutta USA:n kunniaksi on sanottava, että siellä sentään asetetaan tällainen komitea. Suomessa lamaan syylliset ovat päässeet kuin koira veräjästä, vaikka uhrien määrä on varmasti suurempi.

Näin synkissä tunnelmissa 28.11.2002 Pertti Manninen, 12.fi

13.09.2001 Kuolema Nykissä 11.09.01. Henkilökohtaisia tunnelmia ja lehdistä luettua suruaamuna.
16.09.1999 Pyöveleiden oikeus. Saako Itä-Timor häipyä pois silmiemme edessä?

http://www.12.fi/2002/11/28/bushnostaa.htm
--

http://www.12.fi/2002/12/26/vuodennuolaisu.htm
 
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. 
Vuoden nuolaisu. 26.12.2002 
 
Vuoden nuolaisu. Paavo Lipponen.

Päästyään tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia joulukuussa 2002 Suomen pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti käynnillään, että Suomi tulee ilomielin mukaan paikkaamaan Irakin sodan tuhoja ja osallistumaan jälleenrakennukseen.
Tämä siis tilanteessa, jolloin sotaan ollaan vasta valmistautumassa.
Kaikkeen se vallassa oleminen ja vallan säilyttämisen halu johtaakin.

26.12.2002 Pertti Manninen, 12.fi.

Yhdysvallat, George W. Bush, Suomi, Paavo Lipponen, Irak, valta.

http://www.12.fi/2002/12/26/vuodennuolaisu.htm
 
--



Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.

1999-08-27  -   2001-09-10  Lue!
2001-09-11  -   2002-12-31  Lue!
2003-01-01  -   2003-03-19  Lue!
2003-03-20  -   2003-05-01  Lue!
2003-05-02  -                     Lue!



Irak. Pääkirjoituksia Suomesta, Ruotsista ja Britanniasta perjantaina 2006-12-08.


Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!

HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!

Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!

The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!


Itsenäisyyspäivän aattona 2006:
Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!
Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!
 



Man with a Cut-Out Shadow



12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!



Perjantai  2006-12-08.
Irak. Pääkirjoituksia. Aftonbladet. Kriget i Irak är förlorat. Lue!  
HBL Hufvudstadsbladet. Ett krig som ingen vinner.  Lue! 
Helsingin Sanomat. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Lue! 
Turun Sanomat. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. . Lue! 
The Guardian. Avoiding great expectations. Lue!  
Extra. Turun Sanomat. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Lue! 
Pääkirjoitus & Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!

12 tiistai 2006-12-05.


Kuva. "Suomen lippu hämärän sinessä kuukausi sitten 2006-11-06 jolloin oli jo lunta maassa toisin kuin tänään" Pertti Manninen. Kuva.

Itsenäisyyspäivän aattona 2006:  Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!

Itsenäisyyspäivän aattona 2002: Suomalainen sosialisointi Jyväskylässä. Kaavaryöstö etenee. Raportti. Lue!

Eduskunta sai aloitteen Sipoonkorven kansallispuistosta.
Lue!
Eduskunta hyväksyi EU:n perustuslain.
Lue!
SDP jatkaa suurimpana puolueena. Lue!

Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!

Suomelta tukea Turkin EU-neuvottelun jäädyttämiselle. Lue!

12 sunnuntai 2006-12-03.

Kuva. "Paapuuri ja styyrpuuri illan hämärtyessä". Kuva lauantaina 2006-12-02 lasten laivassa tukevasti maalla. Pertti Manninen. Kuva.

Suuri maaryöstö. Osa 7. Pääkirjoitus. Eksyikö pääministeri Matti Vanhanen Sipoon korpeen?  Lue! Kolmentoista lehden kirjoittelu perjantaina 2006-12-01 selvitysmies Pekka Myllyniemen Sipoo-selvityksestä. Lue!
Extra!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare (Pääkirjoitus). Sibbomodellen inte omöjlig. Johanna Westman. Lauantai 2006-12-02. Lue!

 Suuri maaryöstö. Osa 6. Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristina Lyytikäinen:  "Olemme luulleet, että elämme demokraattisessa maassa, demokraattisessa Suomessa, mutta ei näin oikein ole, juridiikka ei toimi ja meistä tämä on ihan meidän lakiemme vastainen."   Lue!  
Suuri maaryöstö. Osa 5.  Lue!  


12 perjantai 2006-12-01.


Kuva. "Vanhanen vaatii ratkaisua lihakiistaan". Suomenmaa. Tiistai 2006-11-21. Kaikki merkit viittaavat siihen, että ratkaisua ei ole vielä saavutettu. Pertti Manninen. Kuva.


12 torstai 2006-11-30.


Kuva. "Hämärä laskeutuu talvisena iltana täysikuun aikaan".  Keskiviikko 2006-11-01. Laukaa. S-market ja Lidl. Pertti Manninen. Kuva.

Kauppojen aukiolo jouluaattona. Lista kiinni olevista (PAM).
Tilanne torstaina 2006-11-30. Lue!  

Suuri maaryöstö. Osa 6.
Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristina Lyytikäinen:  "Olemme luulleet, että elämme demokraattisessa maassa, demokraattisessa Suomessa, mutta ei näin oikein ole, juridiikka ei toimi ja meistä tämä on ihan meidän lakiemme vastainen."  Nelonen. Kahdeksan uutiset 2006-11-30. Lue!
Suuri maaryöstö. Osa 5
. Lue!


12 keskiviikko 2006-11-29.


Kuva. "Kiven lämpöä". Suomalainen punainen ja harmaa graniitti lämmittää kulkijoita heinäkuun päivänä. Helsinki lauantaina 2006-07-01. Pertti Manninen. Kuva.

  Perustuslaki ei ratkaise EU:n demokratiavajetta. Thomas Wallgren.  Lue!
  
Kansanäänestys uudesta perustuslaista? Suuri vaalikeskustelu 2004. Puheenjohtajien perustelut.  Lue!
Stubb & Constitution. Pertti Manninen.  Lue!  
Missä Suomi sijaitsee? Herran kukkarossa. Keijo Korhonen.  Lue!  
Lipponen ja Vanhanen - oligarkia oligarkian sisällä. Arja Alho (haastattelu).  Lue!  
Kenen valta? Leif Salmén.  Lue!  
EU-kansanäänestys vai ei? Antti Pesonen.  Lue!  
Pääministeri vastaa. Matti Vanhanen.  Lue!  
Pääministerin vastaus ei tyydytä. Antti Pesonen.  Lue!   

EU:n perustuslaki luovuttaisi vallan vastoin Suomen lakia.
Terhi Kiiskinen.  Lue!
Selkeä Eu-linja. Olli Kivinen. Lue!  
Työllisyys määräytyy kysynnän, ei tarjonnan perusteella. Unto Luukko. Lue!  
Kilpailukyky, idiootti. Leif Salmén. Lue!  
Uusi Ihminen. Leif Salmén. Lue!  
Optimistinen Arvio. Leif Salmén. Lue!  
Haasteiden päivä Helsingissä. Pertti Manninen.  Lue!  

Kymmeniä perustuslakikirjoituksia. 2001-2005. Lue!


12 maanantai 2006-11-27.


Kuva. Hartwall-areena valmistautuu paikalliskamppailuun.  Helsinki perjantai 2006-11-17. Pertti Manninen. Kuva.

Olipa kerran ministeri, joka käänsi urheilulle selkänsä.
Harry Harkimo. Lue!
Tupakkamannekiinista kaljamannekiiniksi. Pääkirjoitus. Lue!


12 sunnuntai 2006-11-26.



Kuva. "Saanko olla tässä, meitä löytämässä." Matkalta palattua Jyväskylän aseman teräspöydälle unohtunut lehti Keskisuomalainen: "Juice on poissa. Juankoski hiljentyi taiteilijan muistolle. Juhani Juice Leskinen" Kuva: Pertti Manninen sunnuntaina 2006-11-26 klo 21.51. Kuva.


12 torstai 2006-11-23.



Kuva. "Saarnaaja kädet ristissä. Selvitysmies Pekka Myllyniemi asukaskokouksessa Sipoossa maanantaina 2006-11-20 kuunnellessaan seurakuntalaisten ääntä". Suuri maaryöstö. Sipoo. Kuva Pertti Manninen MTV3:n kuvasta. Kuva.

Suuri maaryöstö. Osa 5.
Sipoon kunnan mielipidekysely. Taloustutkimus.
Helsingin Sanomat: Sipoon valtaenemmistö hylkää rajojen muutokset & Lähes koko Sipoo vastustaa alueluovutuksia Helsingille.
HBL Hufvudstadsbladet:
Sibboborna har ändrat sig (ledare) & Sibbo nobbar Helsingfors & Gränsen är nådd (Debatt. Sibbo). Raja on saavutettu (Debatti-kirjoituksen käännös).
Helsingin Uutiset:
5000 uutta asuntoa vuodessa (Kolumni).  Lue!

Extra!
 Matti Vanhanen: Sipoo ensiaskel tonttipulan ratkaisemisessa. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Lyhyesti. 2006-11-24. Lue!
Sipoo on pääministerin tonttisodan ensiaskel
. Rakennuslehti. 2006-11-23. Lue!

Suuri maaryöstö. Osat 1-4.
http://www.12.fi/2006/07/12/etusivu.htm
http://www.12.fi/2006/08/01/etusivu.html#maaryosto
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#suurimaaryosto
http://www.12.fi/2006/09/18/etusivu.html#suurimaaryostoosa3
http://www.12.fi/2006/09/19/etusivu.html#listahelsingin
http://www.12.fi/2006/09/23/etusivu.html#sipoosibbo
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4
http://www.12.fi/2006/11/09/etusivu.html#jaaviys
http://www.12.fi/2006/11/11/etusivu.html#kaupunginjohtaja
http://www.12.fi/2006/11/23/etusivu.html

Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. HBL Debatt. Nato. 2006-11-21. Lue!Aktualisera en kärnvapenfri zon igenLäs!

EU ja Nato vovat olla ilman. HBL Debatt. Kärnvapen. Mikael Böök. 2006-11-23. Lue!  - EU och Nato kan vara utan.  Läs!


12 tiistai 2006-11-21.



Kuva. "Naakat lentävät pimeässä illassa asettuakseen kohta yösijoilleen". Pertti Manninen. Sunnuntai 2006-11-16. Laukaa. Kirkonmäki. Kuva.

Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. "Eräs kysymys, joka ei vielä ole vaikuttanut suomalaiseen keskusteluun, on se, että Nato on sotilasliitto, joka rakentuu soveltuvin osin Euroopassa oleviin ydinaseisiin. On pidätetty oikeus käyttää ydinaseita ensin, vaikka ei olisikaan jouduttu sellaisten aseiden käytön kohteeksi. Tämä oikeus on nimeltään "first use". Tämä oikeus kohdistuu myös sellaisiin maihin, joilla itsellään ei ole ydinaseita." Stig Gustafsson.Curt Riberdahl. HBL Debatt. Nato. 2006-11-21. Lue! 

Aktualisera en kärnvapenfri zon igen. En fråga som hittils inte verkar ha debatteras i Finland är betydelsen av att Nato är en militärallians som bygger pä en lämplig andel kärnvapen i Europa. Man förbehäller sig rätten att använda kärnvapen först utan att ha utsatts för angrepp med sådana vapen, så kallad first use. Detta gäller också mot länder som inte har sådana kärnvapen. Läs!


12 sunnuntai 2006-11-19.

Kuva. "Sangre de toro". Pertti Manninen. Torstai 2006-11-16. Helsinki. Amigo. Amigo - Ystävä. Ravintolassa torstai-iltana 2006-11-12.  

Amigo - voiko hienompaa nimeä ravintolalla olla. Nykyisin aika harvoin Helsingissä ravintolassa käyvä joutui hiukan sattumankin kautta tähän Tehtaankadulla sijaitsevaan espanjalaisravintolaan. Ravintola oli seitsemän kieppeissä aivan täynnä, mutta heti tultuamme laitettiin valmiiksi sopuisa kahden hengen pöytä,  tosin tupakkapuolelta. Se ei kuitenkaan haitannut, koska toinen tulijoista itsekin poltti ja muutenkin ilmanvaihto tuntui toimivan. Tupakoimattomien puolella oli iso seurue valloittaen sen kokonaan. Tuntui jo joltakin pikkujoulutunnelmalta ... Ravintola-arvio. Lue.


12 tiistai 2006-11-14.


Kuva: "Arkipäivää". Pertti Manninen. Kirjasto. Laukaa. Perjantai 2006-11-10.  Kuva.

Arkipäivää? Opiskelijan vihaajasta opiskelijan puolustajaksi. Helsingin Sanomat. Helsingin Sanomat joidenkin pääkirjoitustensa ja uutistensa valossa vuoden 1999  elokuusta vuoden 2006 marraskuuhun. Helsingin Sanomien kirjoittelun muutoksen takana ovat olleet varmaankin taloudelliset arvot, tilauskanta on laskenut, opiskelijat, heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat tärkeä tilaajakunta. Vähättelevä, suorastaan halveksuva kirjoittelu tästä yritteliäästä joukosta, joka haluaa rakentaa omaa tulevaisuuttaan usein käsittämättömän niukan toimeentulon varassa, ei enää sovi tähän päivään Tähän arjen elämän huolien esille tuomiseen kiinnitti huomiota myös lehden pääomistaja  Aatos Erkko vuosi sitten.  Pääkirjoitus. Lue!

Isänpäivä-extra! 12 sunnuntai 2006-11-12. Kaupunginjohtaja Pajusen jääviys. Helsingin Sanomat unohtaa kertoa pääkirjoituksessaan KHO:n päätöksestä olennaisen seikan: Kauppakeskuksen laajentamista ja  sitä koskevaa kaavamuutosta oli juuri perusteltu Malmin lentokentälle sijoittuvalla väestönlisäyksellä. Helsingin Sanomat koplaa nyt myös yhteen Malmin lentokenttäkaavan ja Helsingin aluevaatimukset (ryöstöaikeet) antamalla tälle toiminnalle nimen "Helsingin ja Sipoon rajansiirtohanke".  Lue!


12 lauantai 2006-11-11.

Kuva: "Super Nova". Pertti Manninen Juhani Niirasen alkuperäisestä kuvasta. Kuva.

Legenda: "Jos sä olet niin helvetin fiksu, niin miksi sä olet niin helvetin köyhä." Henrik Kuningas 1980-luvulla. Nyt 2006: "Pörssissä Sammon osake kallistui torstaina lähes kahdeksan prosenttia. Seurauksena Wahlroosin osakeomistuksen arvo kasvoi 208 miljoonasta eurosta 224 miljoonaan euroon." Helsingin Sanomat perjantaina 2006-11-10. Kuvateksti. Joitakin kirjoituksia Nettisanomien arkistosta, joissa Björn Wahlroos  tai Sampo ja sen edeltäjät mainitaan. Lue!

Pääkirjoitus. Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi". Paljastetaan kuka näin sanoi ja siinä sivussa jonkinlainen raapaisu valtionyhtiöiden hävittämisestä eli yksityistämisestä. Kymmeniä henkilönimiä Koivistosta lähtien! Mukana myös Suomen taloushistorian kavalin ja peitellyin pelastusoperaatio, Suomen Yhdyspankin omaisuuden siirtäminen turvaan. Aivoina Björn Wahlroos ja  Ahti Hirvonen. Lue!

Khiam-raportti


12 torstai 2006-11-08

Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08. Kuva.

Kaksi kertaa kolme. Pienet koulutytöt syventymässä uusiin matikan kirjoihinsa kertolaskuja kuuluttaen kulkiessaan kotiinsa koulun jälkeen onneksi tien reunalla ja Koivurannan bussinkin kääntyessä isommalle tielle lähtiessään pikkuiselta linja-autoasemalta kohti kaupunkia. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08. Laajenna!

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen arvostelukyky petti, kun hän ei huomannut olevansa jäävi päättämään Malmin lentokentän asuntokaavasta.
Pääkirjoitus, jossa kerrotaan muistakin huomaamattomuuksista: Jääviys on itse huomattava. Mietteitä juridisesta ja eettisestä jääviydestä yksilön ja yhtiön tai konsernin kannalta. Esimerkkeinä Suvi Lindén, Jussi Pajunen, SanomaWSOY, Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen. Lue!


12 tiistai 2006-11-07

Kuva: Pertti Manninen, Laukaa.Tiistai 2006-11-07 klo 13.26. Kuva. Viimeiset pihlajanmarjat  pyristelevät vielä hetken lintuparven kohta pyrähtäessä paikalle harmaana ja suojaisena  marraskuun päivänä lumien sulaessa kovaa kyytiä. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa.Tiistai 2006-11-07 klo 13.26. Isonna kuva!  

Suuri maartyöstö. Sipoo. Osa 4. Muutama kymmen artikkelia aikajärjestyksessä, joka paljastaa mielenkiintoisia yhteyksiä. Lue!
 

12 maanantai 2006-11-06
 


Kuvat: Pertti Manninen. Saddamin kuolemantuomio ja Yle. Kuka määräsi muuttamaan kommenttien järjestystä? Vasemmassa kuvassa Tv2:n uutislähetys sunnuntaina 2006-11-05 klo 18.03. Myöhemmin illalla klo 21.50 alkaneessa TV2:n uutislähetyksessä kommenttien järjestys oli vaihtunut. Vasemmalla aito kuva ja oikealla siitä muokattu kuva, joka olisi otettu, jos kamera olisi ollut valmiina. Ylessähän molemmat uutislähetykset ovat tallella! Pääkirjoitus. Vaikea kuva 2. Lue!



Vaikea kuva & Oikeuden voitto eli rehellisiin kansa.
Lue!


 12 sunnuntai 2006-11-05


Optioner i Fortum värda en halv miljard - Kommunernas miljardblunder. Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Kuntien miljardinukahdus. 
Aftonbladet Ekonomi & E24.se. Läs! -Lue!    

Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ...
Lue!


12 keskiviikko 2006-11-01
 

Geokätkentä: sekoitus urheilua ja teknologiaa . Heidi Heikkilä.  "Geokätkentä on saanut alkunsa Yhdysvalloista. 2000-luvulla digitaaliteknologian myötä lasten aarteenetsintäleikit ovat muuttuneet maailmanlaajuisiksi aarteenmetsästyspeleiksi. Tunnetuin niistä on aikuisten ja lasten yhteinen viihde - geokätkentä.  Geokätkentä (englanniksi geocaching) on GPS-satelliittipaikantimen avulla kätköjen piilottamista ja etsintää erilaisissa maastoissa." Lue!


12 torstai 2006-10-26

 

Kuvasarja "Aamusta iltaan eräänä lokakuun harmaana, hetken aurinkoisenakin päivänä". Puu aamulla  (09:12), Talitintti ja pihlajanmarjat (10:42), Pieni koululainen ja lätäkkö (12:17), Varis katselee autoja (13:41), Punaiset lehdet harvenevat (16:56), Siimes tahtoo Naton, varovasti (17:35), Sininen taivas (18:07) ja Meteorologi Takala ennustaa myrskyä (18:30). Laukaa 2006-10-26 Pertti Manninen. Isommat kuvat ja kertomus tulossa!


12 tiistai 2006-10-24
 

Kuva. "Sateenkaari eli unelma Rauhan maailmasta". Laukaa, Vuojärvi 24. lokakuuta 2006 klo 10.45. Kuva: Pertti Manninen.  Kuva.

YK:n päivänä. 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.


12 maanantai 2006-10-23
   Isonna kuva!

Kuva. Hetken toivo. Budapest 23 lokakuuta 1956 iltapäivällä kuorma-auton lavalla ennen illan panssareita. Yksityiskohta vanhasta lehtikuvasta. Pertti Manninen.


12 lauantai 2006-10-21


Kuva "Naakat lentelevät levottomasti eräänä lokakuun aamuna". Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Salaisuuksia. "Sota ja sotatilanne on niin poikkeuksellinen maan historiassa, että siinä tapahtuu kaikenlaista, mikä haluttaisiin painaa Unholaan. Nyt Lappeenrannan Huhtiniemestä löytynyt joukkohauta voi ehkä vahvistaa sen huhun,  ...".  Lue!
"Vielä eräs tarina jäi myös mieleen. Ministeri Eljas Erkko lähti 'sukellusveneellä Ruotsiin karkuun pelättyään Neuvostoliiton miehittävän Suomen'. ..." Lue!

12 maanantai 2006-10-16
 

"Tänään kerätään allekirjoituksia. Allekirjoita vetoomus kunnanhallitukselle ja valtuustolle!  Hoitajia vanhusten huoltoon! Tukea omaishoitajille! Laukaan eläkeläisjärjestöt". Laukaa  perjantaina 2006-10-06.  Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Pääministeri Matti Vanhanen, oletteko jo lakannut lyömästä vaimoanne?  "Onko pääministeri Matti Vanhanen niin pirun taitava poliitikko, että saa kiinnitettyä median huomion kaikkeen epäolennaiseen, eikä hallituksen harjoittamaan politiikkaan, joka on ..." Lue!



12 perjantai 2006-10-13


Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla. Toimittaja tapetaan Venäjällä. Joka 40. irakilainen on kuollut vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen sodan jaloissa. Elämme veristä aikaa.
Linkkejä: Leader: In praise of Politkovskaya   Obituary: Anna Politkovskaya - '655,000 Iraqis killed since 2003'  One in 40 'killed since invasion' - Nämä lehdestä Guardian Unlimited, jonka arkistot ovat avoinna, toivottavasti vielä vuosien päästä.
Pääkirjoitus. 12 perjantai 2006-10-13. Pertti Manninen.

12 maanantai 2006-10-09



Maanantai-illan ajankohtaisohjelmista: "... teknologin har till 100 % skapats i Demokratiska folkrepubliken Korea." FST5 klo 20. Lue!   
Opiskelijoiden mielenosoitus opintorahan korottamiseksi Mannerheimintiellä Kiasman ja Sanomatalon edessä Eduskuntatalo määränpäänään. FST5 klo 20. Lue!    
"Tunnettu pankkiiri Andrei Koslov oli murhattu vain kuukausia sitten ..." FST5 obs. klo 20.20. Lue!   
"Donne in carriera Top 25 in Europa ..." Rai Uno, tg1 klo 21. Lue!  
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla, eikä vain hoettava Pohjois-Korean pahuutta. Israelista kukaan ei puhu mitään. Suomenkin hallituksen tekopyhyyteen on havahduttava. Lue!

12 keskiviikko 2006-10-04.
 


Iltalehti  maanantai  2006-10-02.  Edustajatoverit piikittelevät. "Saarela luonnehtii kirjassaan Heinäluomaa ..."    
ltalehti. Lööppi keskiviikko 2006-10-04. "Olli Saarela puolustaa Tanjaa: Heinäluoma on akkamainen jätkä".    
Ilta-Sanomat. Lööppi keskiviikko 2006-10-04. "Tanja Saarelan mies käy Heinäluoman kimppuun".    

Keskiviikko 2006-10-04. "Tulen hulluksi.  Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?" Croucho Marx

Pääkirjoitus. Suomi 2006.  "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?"  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  SanomaWSOY:n Jokerien uusin palkkalainen kuvassa. Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  Lue! 
Pääkirjoitus. Suomi 2006.Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen.  Lue!
Bisquit: Masennushan siitä seuraa. Toki siitäkin voi saada aineistoa kuusipäiväisiin lehtiin. Eikä edes mitään vanhan jauhamista tyyliin "puhun niin totta kuin osaan", vaan tuoretta näkökulmaa "olen niin masentunut kuin jaksan." Bisquit. Seppo Ahti. Mediasuksikkuutta. Ilta-Sanomat tiistaina 2006-10-03.

Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!     
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!

Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  "Taas kerran hän teki sen. Pystyi mollaamaan entistä kihlattuaan Sauli Niinistöä ... "  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen. "Sivarien palvelusaika on 13 kuukautta, kalenterivuoden ja opiskeluvuoden pituus on 12 kuukautta .." Lue!
Pääkirjoitus.Suomi 2006. Elämme outoja aikoja. "... Solidaarisuudesta ei kannata puhua."  Lue!

Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti -Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!    
Markkinointi&Mainonta -lehden päätoimittaja Seppo Määttänen "ei anna tuumaakaan periksi siitä, etteikö Pietilän eron taustalla olisi keskustapoliitikkoja." Suomenmaa haastattelee.  Lue!

"Huikea mahdollisuus luovuudelle"  Lue!

Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta." Lue!

Syyskuun 11. - Rauhanturvajoukot -   Koistinen kuva - 7 vuotta sitten  Kalpean kuun tarinoita. Kuva.

Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta  vuodesta 1999.

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!



Man with a Cut-Out Shadow


12

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. 12@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!



                             
12 tiistai 2006-12-05-08.


Kuva. "Suomen lippu hämärän sinessä kuukausi sitten 2006-11-06 jolloin oli jo lunta maassa toisin kuin tänään" Pertti Manninen. Kuva.

Irak. Pääkirjoituksia Suomesta, Ruotsista ja Britanniasta perjantaina 2006-12-08.

Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!
Extra. 
Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!


Pääkirjoitus & Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 


1999-08-27  -   2001-09-10  Lue!
2001-09-11  -   2002-12-31  Lue!
2003-01-01  -   2003-03-19  Lue!
2003-03-20  -   2003-05-01  Lue!
2003-05-02  -                     Lue!
 

Itsenäisyyspäivän aattona 2006:
Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!


http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,948701,00.html
USA har förlorat kriget.
Publicerad: 2006-12-07
Fyra år efter Irak-krigets början är effekterna massdöd, inbördeskrig, miljoner på flykt och kaos. Ändock säger president Bush att USA kommer segra om de stannar i Irak

Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07.

Kriget i Irak är förlorat

"Bush är övergiven av det hov som smickrade och utnyttjade honom."
 

7 DECEMBER 2006. Så snart bomberna började sprida död och slå sönder Irak, samlade vice president Cheney sina närmaste vänner till bjudning. Kenneth Adelman grät av glädje. Han hade länge skrivit krigshetsande ledare, ungefär som kollegerna i det avlägsna Sverige. ”Låt oss tala om det här Gulfkriget. Det är verkligen någonting att fira”, sa Adelman och omfamnade Cheney. De amerikanska vännerna utbringade en skål för presidenten.

Snart fyra år efter festen kan krigets effekter läsas ut: massdöd, inbördeskrig, miljoner drivna på flykt, kaos i Mellanöstern. Krigföringen är också känd: tortyr, självmordsbomber, dödspatruller, fler dödade amerikaner än vid den 11 september, omätlig korruption, växande inslag av terrorism, också utförd av USA och dess lydstat.
 
Lögnerna avtäcktes

Krigslögner började avtäckas så snart bombplanen nått Irak. Massförstörelsevapnen fanns inte. Befolkningen hälsade inte de utländska soldaterna som befriare. Demokrati tog aldrig fäste, än mindre spred den sig till Mellanöstern.

Bushs trogna klan av nykonservativa lyfter inte längre en skål mot den ledare som verkställde deras imperialistiska ideologi. En efter en vänder sig tjänarna bort från presidenten. Colin Powell som tvingades ljuga inför FN:s säkerhetsråd. Paul Bremer, som härskade som guvernör i Bagdad. Richard Perle, ”mörkrets furste”, som skrev ut ideologi åt kriget.

Den nye försvarsministern Robert Gates tror inte att kriget går att vinna. Hjälplös och ensam, till och med något övergiven av Tony Blair, upprepar dock presidenten: Vi är på väg att vinna.

Kanske skulle han finna råd hos James Baker, familjen Bushs förtrogne, och åtta andra högt betrodda män plus en kvinna, samlade i Irak-studiegruppen ISG. Ett försök att alliera republikaner och demokrater.

Stillsamt, i-bland överslätande, smulas Bushs krigsprojekt sönder: ”Kaos”,”Kollaps”, ”Humanitär katastrof”.

ISG ser Palestinakonflikten som avgörande för Mellanöstern och rekommenderar en tvåstatslösning, bortspelat av Bush sedan 2002.
 
”Lämna Irak 2008”

USA bör samtala med Syrien och Iran, pestsmittade av Bush som ”ondskans axelmakter” och gynnare av den terrorism Bush förklarat heligt krig mot.

”Vi kommer att segra, om vi inte drar oss ur”, sa Bush nyligen. ISG antyder: Reducera trupperna drastiskt och lämna Irak 2008.

Iraks stabilitet ska tryggas, inte av USA-soldater, utan i samarbete med grannstaterna och med hjälp av irakisk militär, tränad av amerikanska experter. Det projektet har hittills misslyckats svårartat. I ett längre perspektiv är allt öppet och osäkert: Irak som federation. Som tre nya stater grundade på etnicitet eller religiös tillhörighet?

ISG-rapporten underkänner Bushs Irakpolitik, det gjorde de amerikanska väljarna för drygt en månad sedan.

Presidenten är också övergiven av det hov som så länge smickrade och utnyttjade honom.

OS

USA HAR FÖRLORAT KRIGET President Bush är övergiven. Hans krigsprojekt smulas sönder. Foto: AP

Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07.

http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,948701,00.html





Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!




HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08.

Ett krig som ingen vinner

Bakerrapporten är en kalldusch för dem som trott på president George W Bushs segervissa demagogi.

James Baker har ofta fått rycka ut för att ge kloka råd till ivriga och otåliga politiker som försatt sig i kinkiga situationer. Han gjorde sin stora debut under Ronald Reagans presidentperiod och sin hittills kanske största insats under George H W Bush. Den gången, för drygt 15 år sedan, lade Baker som utrikesminister fram en fredsplan för Mellanöstern. Med ovanligt hårda tag pressade han Israel till förhandlingsbordet.

När James Bakers och Lee Hamiltons arbetsgrupp i onsdags lade fram sin rapport om Iraks framtid är konflikten mellan Israel och arabvärlden åter i fokus. Slutsatsen är att USA helhjärtat måste gå in för fred mellan arabvärlden och Israel på alla fronter.

Det förutsätter nya och kontroversiella metoder.

Just innan rapporten offentliggjordes sade Robert Gates inför sin utnämning till ny försvarsminister, att USA inte vinner i Irak. Tillfrågad i senaten mildrade han sitt uttalande och sade att USA varken vinner eller förlorar. Den nye försvarsministern är därmed mer pessimistisk än presidenten som alltjämt tror på en seger.

Pessimistisk och krass är också Baker-rapporten: Situationen i Irak är allvarlig och den försämras. Kriminaliteten gör det dagliga livet odrägligt, eftersom polisen är inkompetent och partisk. Många enheter i den irakiska armén saknar god ledning och personal. Iraks grannländer gör lite för att hjälpa och mycket för att undergräva stabiliteten.

Mest dräpande är rapporten i sin karaktärisering av det amerikanska ledarskapet. ”Vår regering förstår sig inte på våldet i Irak”, konstaterar Baker och hans medarbetare. De tillägger att ”avsaknaden av koordinering inom den amerikanska statsledningen gör det svårt för USA att bidra till återuppbyggnaden av Irak”.

Man kunde komprimera analysen i några få ord. Irak går mot en katastrof och USA verkar oförmöget att förhindra ett tilltagande kaos.

Rapporten innehåller 79 rekommendationer, av vilka två har fått mest uppmärksamhet.

För det första måste USA på diplomatisk väg närma sig Iran och Syrien för att bromsa deras destruktiva inflytande.

För det andra måste ansvaret för säkerheten överlämnas till irakiska styrkor senast om ett drygt år.

Det första förslaget är svårt att svälja för Bushregimen för att det innebär förhandlingar med ärkefienden.

Det andra är knepigt för att det antyder en tidtabell för truppreträtten. Tidtabeller kan lätt spela fienden i händerna.

Iran och Syrien befinner sig i en nyckelposition. Iran stöder extrema irakiska shiamuslimer moraliskt, ekonomiskt och militärt. Syrien är av stor betydelse som potentiell sabotör av de förhandlingar mellan israeler och palestinier som rapporten efterlyser. Dessutom sägs Syrien utbilda terrorister som skapar oreda i Irak.

Förslaget om diplomati har väckt debatt i USA. Det är inte bara republikanerna, utan också många demokrater som anser att förhandlingar med Iran är otänkbara tills landet slutar anrika uran.

Men Baker-rapporten utgår från att ingen varaktig fred uppnås förrän Iran och Syrien är med på noterna.

Förslaget om att irakierna själva tar kontrollen över säkerheten senast i början av 2008 har välkomnats av den amerikanska hemmapubliken. Men det har väckt oro i den irakiska regering som leds av premiärminister Nouri al-Maliki.

Regeringen sitter löst, landet splittras av etniska och religiösa konflikter och vissa ministerier styrs av extremister med egna väpnade styrkor. Ingenting säger att en nedbantning av de amerikanska trupperna sporrar irakierna till försoning.

Ayad al-Sammarai, en inflytelserik sunnipolitiker, utdömde i går Baker-rapporten. Han menade att den är skriven för att lösa de krigströtta amerikanernas egna politiska problem, inte Iraks. Amerikanerna vill hem.

Slutsatsen ligger nära till hands, men den är inte helt riktig. Rapporten ger inte en exakt tidtabell. Den utgår från att trupper dras ur Irak i den takt som den irakiska armén blir mer funktionsduglig.

Exakt hur många amerikanska soldater som ska förbli i Irak om ett drygt år specificeras inte.

USA:s styrkor verkar vara fångna i ett uppdrag utan ett klart slut, konstaterar James Baker.

Jämfört med Bushadministrationens arroganta och segervissa kungörelser ger Baker-rapporten prov på en hälsosam realism som har saknats på hög nivå.

Rapporten erbjuder ingen patentlösning, bara en räcka förslag som kan minska risken för ett totalt sönderfall i Irak.

Förslagen är inte problemfria, men de är definitivt värda att pröva på.

Björn Sundell
bjorn.sundell@hbl.fi

Bild.

HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08.

http://www.hbl.fi/pagespeed/url/News/story/4087993




Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!




Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lehden päätoimittaja on Janne Virkkunen.

Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan.

Vaikka Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin James Bakerin johtama työryhmä välttää suoria hyökkäyksiä presidentti George W. Bushia vastaan, sen antama arvosana hänen politiikalleen Irakissa ja koko Lähi-idän alueella on täysin murskaava. "Tilanne Irakissa on vakava, ja se huononee". ovat ryhmän 142-sivuisen raportin ensimmäiset sanat.

Ryhmä koottiin molempien suurten puolueiden edustajista. Toinen sen johtaja on demokraatti, edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan entinen puheenjohtaja Lee Hamilton. Raportti esittää Irakin tilanteen korjaamiseksi suuren joukon  ehdotuksia, joille se toivoo laajaa tukea puoluekannasta riippumatta.

Raporttia oli odotettu kiihkeästi, mutta sen sisältö oli monille pettymys. Ehdotuksissa on paljonkin järkevää ja tarpeellista, muttei mitään, mikä kasvattaisi luottamusta lopulliseen menestykseen. Ryhmä edellyttää Bagdadin hallitukseltakin yhtenäisyyttä ja sovitteluhalua, joista ei tähän asti ole näkynyt mitään merkkejä.

Raportti ehdottaa Irakista käytäviä suoria neuvotteluja Iranin ja Syyrian kanssa. Siinä katsotaan, etteivät Yhdysvaltojen tavoitteet Lähi-idässä voi toteutua ilman vakavaa tarttumista Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Kumpikin ehdotus on vastoin Bushin tähänastista linjaa ja hänelle varmasti hyvin vastenmielinen. Presidentti on halunnut eristää Iranin ja Syyrian. Palestiinalaisten suhteen hän on jättänyt Israelille vapaat kädet.

Irakin sisäisestä turvallisuudesta ryhmä esittää, että Yhdysvaltojen armeija keskittyisi Bagdadin omien joukkojen kouluttamiseen ja opastamiseen varsinaisen taistelutoiminnan sijasta. Silloin vastuu maan valvonnasta voitaisiin siirtää Irakille vuoden 2008 alkupuolella ja kutsua enimmät amerikkalaiset kotiin. Irakin hallitus velvoitettaisiin tarttumaan vakavasti toimeen sillä uhalla, että Yhdysvallat muuten irrottautuu nopeammin ja myös supistaa taloudellista apuaan.

Käytännössä ehdotusten tämä osa on tuskin muuta kuin ohuesti verhottua kiristyspolitiikkaa. Heikkoa ja ristiriitaista hallitusta koetetaan pakottaa saavutuksiin, joihin sen edellytykset ovat kyseenalaiset.

Washingtonin parhaimpiin puolueettomiin asiantuntijoihin kuuluva CSIS-instituutin tutkija Anthony Cordesman kommentoikin pilkallisesti: "Todellisuudessa USA lähetti sonnin vapauttamaan posliinikauppaa. Työryhmä käskee nyt uhkaamaan sonnin poistamisella, ellei kauppa korjaa itse posliiniaan."

Raportin tärkeimmäksi palvelukseksi saattaa jäädä, että se on lopullisesti muuttanut Irakin seikkailua koskevan keskustelun lähtökohdat Washingtonissa. Bushin hallituksen on enää mahdoton palata< vanhaan propagandaansa, joka todellisuudesta piittaamatta maalasi Irakin kehityksen ruusuisin värein ja väitti USA:n olevan matkalla voittoon. Uusi puolustusministeri Robert Gates joutui melkein ensi työkseen myöntämään kongressille, ettei asia ole niin.

Toistaiseksi on mahdoton arvata, miten pitkälle Bush on valmis tulemaan Bakerin- Hamiltonin ryhmää vastaan. Kuten ryhmä itsekin raportissaan myöntää menestykselle ei olisi takeita siinäkään tapauksessa, että kaikki sen 79 ehdotusta pantaisiin toimeen.

Ehdotus naapureiden ja suurvaltojen "tukiryhmästä" Irakille voi olla yritys rakentaa edes ulompi puolustuslinja, jos koko maa alkaa hajota. Silloin olisi tärkeintä estää valtataistelun leviäminen alueelliseksi sodaksi.

Kuva: Irak-työryhmän johtajat republikaani James Baker (vas.) ja demokraatti Lee Hamilton Washingtonissa keskiviikkona.

Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lehden päätoimittaja on Janne Virkkunen.




Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!




http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:1:2006
-12-08;4:9:0:0:0;4:139:0:0:0;4:140:0:0:0;6:1:0:0:0,104:8:424397,1:0:0:0:0:0:

Perjantai 8. joulukuuta 2006
Verkkolehden 12. vuosikerta
Päätoimittaja Raimo Vahtera

Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lehden päätoimittaja on Raimo Vahtera.

Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta

"Aika on loppumassa". Näin dramaattisesti todetaan Irakin tilanteesta laaditussa raportissa, joka tuo ensimmäisen kerran puolueettomasti päivänvaloon Yhdysvaltojen täydellisen epäonnistuminen Irakissa. Raportti todistaa samalla pelkiksi siekailemattomiksi vaalipuheiksi presidentti George W. Bushin syksyiset maininnat, joiden mukaan asiat Irakissa menevät parempaan suuntaan.

Saddam Husseinin tyranniasta vapautuneet irakilaiset ovat joutuneet keskelle valtaisan väkivallan kierrettä. Mikä pahinta, julmuudet ovat kaiken aikaa lisääntymässä. Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin James Bakerin johtaman komitean selvitys kertoo, että lokakuussa hyökkäykset sekä amerikkalaisia sotilaita että Irakin siviilejä kohtaan ovat monikertaiset tammikuun tilanteeseen nähden. Noin 3 000 siviilin lasketaan kuukausittain saavan surmansa hyökkäyksissä. Amerikkalaisia sotilaita on Irakissa menehtynyt tähän mennessä lähes 2 900.

Irakissa käydään käytännöllisesti katsoen sisällissotaa shiia- ja sunnimuslimien välillä. Järjestystä yrittää pitää yllä Irakin heiveröinen armeija ja poliisi, joissa niissäkin uskonnollinen jakautuminen lisää jännitteitä. Sekasortoa edesauttavat myös terroristijärjestö al-Qaida, jihadistiryhmittymät sekä järjestäytynyt rikollisuus. Amerikkalaisten ja brittien joukot ovat jääneet lähinnä kaaoksen sivustakatsojiksi.

Bakerin komitean ehdotuksien kiireellinen toimeenpano on kaikkea muuta kuin todennäköistä, vaikka Bush sanookin suhtautuvansa niihin vakavasti. Kantona kaskessa on erityisesti vaatimus, jonka mukaan Yhdysvaltojen pitäisi neuvotella Irakin naapureiden Iranin ja Syyrian kanssa. Valkoinen talo ilmoitti heti raportin julkitulon jälkeen, ettei Iranin kanssa käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja, ellei se lopeta uraanin rikastamista.

Komitean raportin sanoma on kuitenkin yksiselitteinen: Yhdysvalloilla ei ole omin päin mitään mahdollisuutta hoitaa Irakin asioita kuntoon. Suurvallan on nyt liittouduttava muutenkin kuin sotilaallisesti. Diplomatian on samalla oltava myös uskottavaa. Presidentti Bushin on annettava esikuntansa valmistella todellisia aloitteita koko Lähi-idän ongelmien ratkaisemiseksi. Komitea ehdottaa perustettavaksi kansainvälisen Irakin neuvottelufoorumin, jolla saattaisikin olla onnistumisen mahdollisuudet, jos se ryhtyy toimiin ripeästi.

Bushin kannalta katsottuna Irak-selvitys antaa tilaisuuden amerikkalaisten kunnialliselle poistumiselle sotatantereelta. Yhdysvalloissa lienee runsaasti tahtoa välttää Vietnamin sodan kaltainen häväistys, vaikka Irakin sotaretki jo paljossa muistuttaakin amerikkalaisten pakoon yli 30 vuotta sitten johtanutta taistelua.

Toivottavasti edes raha ratkaisee Bushin päätöksenteossa. Tähän mennessä Yhdysvaltojen suorat kulut Irakin sodasta ovat olleet 400 miljardia dollaria, lasku kasvaa miljardilla kuukaudessa. Ellei radikaalia muutosta saada aikaan, loppulaskun arvioidaan nousevan 2 000 miljardiin dollariin.

Kuva: TS/Mika Horelli Bakerin komitean raportti tarjoaa George W. Bushille ulospääsyä kiusalliseksi muodostuneesta Irakin sotaretkestä.

Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lehden päätoimittaja on Raimo Vahtera.

Julkaistu 8.12.2006 1:31:06

http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:1:200

6-12-08;4:9:0:0:0;4:139:0:0:0;4:140:0:0:0;6:1:0:0:0,104:8:424397,1:0:0:0:0:0:




Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!




http://www.guardian.co.uk/leaders/story/0,,1967105,00.html

Middle East policy

The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006.

Avoiding great expectations

It should not have been necessary for Tony Blair to go all the way to Washington to hear that the situation in Iraq is now "grave and deteriorating", as James Baker and his colleagues determined in their damning indictment of George Bush's policies. The spin from Whitehall is satisfaction that the study group's recommendations are "in line" with UK thinking - though that only raises the troubling question of why Britain, as an unswervingly loyal but increasingly lonely ally, has so far been able to wield so little influence on the catalogue of disasters that has passed for American strategy.

Standing shoulder to shoulder in the White House, perhaps for the last time, the two leaders still betrayed few doubts about Iraq - though happily there was no "Yo Blair" to lower the tone. But the timing of the prime minister's visit may be in his favour. Weakened by his mid-term election defeat, the president has little choice but to act on at least some of the Baker recommendations. Mr Blair is thus likely to be pushing at a door that has already been forced open by the American public and political establishment. But it would be a grave mistake to exaggerate how much he is likely to be able to achieve now. Self-serving delusions about the Middle East have already done untold damage. New ones must be avoided.

It may make sense for the prime minister to argue for engagement with Iran and Syria - though there are reasons to assume that it will not produce very much very soon. Tehran is happy to see the US discomfited in Iraq as long as instability there does not spill across the border; its influence is relatively limited. It is hard too to see Syria detatching itself from its alliance with the Islamic Republic or dropping support for Hizbullah in Lebanon and Hamas in Palestine. No one in Washington will sign up to a grand bargain that includes acquiescence in Iranian nuclear ambitions. Nor is the US likely to deliver the Golan Heights back to Syria.

Mr Blair is on firmer ground in arguing, as he often has before, that the Israeli-Palestinian conflict is the "core issue" in the Middle East, the source of widespread Muslim resentment of the west and, like Iraq, a recruiting sergeant for jihadists. It is quite true, as a defensive Ehud Olmert argued yesterday, that Israel is not the only source of instability in the region. But its unresolved conflict with the Palestinians is a bitter and dominant one and helps feed all the others. Mr Blair talked of being "even-handed and just in the application of our values". That must mean challenging the status quo, especially in the vast prison that is the Gaza Strip.

In 2002 Mr Blair persuaded the president to sign up to the Quartet's "road map" for peace, only to see it undermined when Mr Bush endorsed Israel's big settlements in the West Bank and its unilateral withdrawal from Gaza. He is right now to urge the US to support a Palestinian national unity government with Hamas - the sensible way to end the punitive boycott on international funding and open the way to desperately needed talks with Israel.

Yet even if Mr Bush accepts these arguments he is hardly in a position to to mount the kind of intense diplomatic effort that Bill Clinton undertook before it collapsed in 2000. American credibility is no higher in Ramallah and Gaza than in Tehran or Damascus. Britain's clout was damaged further by Mr Blair's foot-dragging over a ceasefire in Lebanon in the summer. Still, if the Iraq disaster - which is not over - were to lead somehow to reinvigorated attempts to resolve the Israeli-Palestinian conflict, that would have to be counted as an unintended useful consequence of the downfall of Saddam Hussein, an ironic reversal of the false neocon notion that the road to Jerusalem lay through Baghdad. If Mr Blair's concern for his own legacy is galvanizing those efforts, so be it. A just and lasting peace in the Middle East is a laudable and urgent goal. But achieving it will be very hard in the dark shadow of Iraq.

The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006.

http://www.guardian.co.uk/leaders/story/0,,1967105,00.html




Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!

 


http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:0:0;4:9:0:
0:0;4:140:0:0:0;6:1:0:0:0;4:139:0:1:2006-12-08,104:139:424443,1:0:0:0:0:0:

Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08.

Suomi näyttää miten unionia johdetaan

PAAVO LIPPONEN

Suomen EU-puheenjohtajuuden loppusaldo voidaan tehdä vasta 1.1.2007, jos sittenkään, sillä Suomen toiminnan vaikutukset ulottuvat jopa vuosiksi eteenpäin. Jo tässä vaiheessa, viimeisten ministerineuvostojen ja huippukokouksen lähestyessä, voidaan Suomelle kuitenkin antaa hyvä todistus.

Hallitus on näyttänyt muille jäsenmaille, miten asioita valmistellaan, ajanut johdonmukaisesti yhteisen politiikan kehittämistä ja saanut aikaan konkreettisia tuloksia.

Tulosten arvioinnissa monet kommentaattorit kirjaavat epäonnistumisiksi asioita, joissa Suomi on yrittänyt, vaikka ei onnistunutkaan. Suomi ajoi määräenemmistöpäätöksiin siirtymistä jo nykyisen perussopimuksen pohjalta oikeus- ja sisäasioissa eli ns. passarelle-ratkaisua. Oikeus- ja sisäministereiden neuvoston epävirallisessa kokouksessa kävi ilmi, että erityisesti Saksa ei ollut vielä valmis ottamaan tällaista askelta.

Jos Suomi ei olisi ottanut passarellea esille, olisivat ne samat kommentaattorit, jotka leimasivat tuon kokouksen epäonnistuneeksi, melkein katastrofiksi, syyttäneet hallitusta mahtavan Saksan mielistelystä. Sille ei voi mitään, että joissakin asioissa, kuten työaikadirektiivissä Britannia, yksittäinen jäsenmaa voi kaataa ratkaisuesityksen.

Kunkin puheenjohtajan velvollisuutena on lyödä vaikka päätä seinään, jotta yhteinen asia menisi jatkossa eteenpäin. Viinavero on tästä hyvä esimerkki: sitä on painettava päälle systemaattisesti ja jatkuvasti, kunnes eurooppalainen verotaso saadaan nousemaan.

Sisämarkkinoita koskevissa asioissa Suomi voi kirjata palveludirektiivin varmistumisen, kompromissin kemikaaliasetuksesta ja yhteisymmärryksen tasa-arvoasetuksesta. Tutkimuksen- ja kehityksen puiteohjelmasta saadaan sopimus ja globalisaatiorahastosta tuli ratkaisu. Aina vaikeissa kalastuskvoottineuvotteluissa on edistytty. Myös neuvottelut EU:n budjetista onnistuvat, jos hallitus joustaa komission virkakunnan karsimisvaatimuksistaan eikä anna kaikkein luupäisimpien virkamiesten enää vetää poliittista linjaa.

Unionin ulkosuhteissa on Suomen kaudella tapahtunut selkeä käänne. Suomen johdolla EU otti Libanonin rauhanturvaoperaation johtoonsa, ottaen ensimmäisen kerran ykkösroolin maailmanpoliittisen kriisin hallinnassa. Ulkosuhteita koordinoidaan nyt paremmin kuin koskaan ennen eri rintamilla, kuten Afrikassa ja Keski-Aasiassa. Asem-kokous Helsingissä oli paremmin valmisteltu kuin aikaisemmat Asemit.

Lahden epävirallisessa huippukokouksessa EU esiintyi yhdellä äänellä keskustelussa presidentti Vladimir Putinin kanssa. Yhteisen energiapolitiikan tarve tunnustettiin näyttävästi. Tämä linja ei muuttunut EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä: aikaan ennen Lahtea ei ole paluuta.

Helsingin huippukokous leimattiin julkisuudessa epäonnistuneeksi sellaisella summittaisella tavalla, että asiasta jäi vedätyksen maku. Lontoossa tapahtuneen murhan heittäminen Putinin silmille oli törkeätä, Lontoon mediamanipulaatiokeskuksista lähtenyttä käytöstä. Kaikkein kummallisinta oli Helsingin saavutusten vähättely, mitätöinti ja täydellinen sivuuttaminen suomalaisissa medioissa.

Siperian ylilentomaksukysymyksestä, joka on vuosikaudet ollut EU:n ykkösasioita suhteessa Venäjään, saatiin yhteisymmärrys. Puolan kohdalla syntyneet ongelmat estivät päätöksen EU:n ja Venäjän sopimusneuvottelujen aloittamisen ajankohdasta, mutta ponnistelut ongelman ratkaisemiseksi jatkuvat.

Käsittämättömintä oli Pohjoisen ulottuvuuden uuden yhteistyöasiakirjan ja sen merkeissä pidetyn EU:n, Venäjän, Norjan ja Islannin huippukokouksen täydellinen mitätöinti. Suomi oli tehnyt hartiavoimin töitä ja onnistunut nostamaan Pohjoisen ulottuvuuden politiikan uudelle tasolle. Kokouksen yhteydessä voitiin muun muassa kirjata Saksan osallistuminen ensimmäistä kertaa ympäristökumppanuuden rahoitukseen ja Suomen oma kuuden miljoonan euron rahoituspäätös.

Uutta liikenteen ja logistiikan kumppanuutta päätettiin ryhtyä valmistelemaan. Vaikka hallitus perusteellisesti esitteli nämä konkreettiset, Suomen etua palvelevat ratkaisut, ne nollattiin ja kumppaneiksi ryhtyneiden Norjan ja Islannin pääministerit jätettiin medioissa moukkamaisesti syrjään.

On vielä mahdollista, että Turkin kanssa päästään parempaan tulokseen Kyproksen suhteen. Komission linja neuvottelujen jatkamisesta joitakin neuvottelulukuja jäädyttäen saanee kuitenkin ensi maanantain ulkoministerikokouksessa hyväksynnän. Suomen hallitus ja suomalainen komissaari Olli Rehn saavat tässäkin työvoiton. Bulgarian ja Romanian jäsenyyden toteutuminen varmistettiin jo aikaisemmin.

Tärkeintä Suomen kaudella on ollut ilmapiirin muutos EU:ssa. Talouskehitys näyttää paremmalta. Yhteisen politiikan tarve tunnustetaan. Perustuslaillinen sopimus ei suinkaan ole kuollut, vaan sen sisältö saa vahvaa tukea. Suomen ratifiointi tapahtuu oikeaan aikaan. Koirat haukkuu, karavaani kulkee.

Kirjoittaja on eduskunnan puhemies (sd).

Kuva.
Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08.
Julkaistu 8.12.2006 1:31:25


http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:0:0;4:9:0:0:0;
4:140:0:0:0;6:1:0:0:0;4:139:0:1:2006-12-08,104:139:424443,1:0:0:0:0:0:




Itsenäisyyspäivän aattona 2006:
Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!


Aftonbladet. Ledare. Kriget i Irak är förlorat. Torsdag 2006-12-07. Lue!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare. Ett krig som ingen vinner. Fredag 2006-12-08. Lue!
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Perjantai 2006-12-08. Lue!
Turun Sanomat. Pääkirjoitus. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. Perjantai 2006-12-08. Lue!
The Guardian. Leader. Avoiding great expectations.  Friday December 8, 2006. Lue!

Extra. Turun Sanomat. Kolumni. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Perjantai 2006-12-08. Lue!

Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
Suomalaisten sotaintoilijoiden, valheisiin uskoneiden, niin johtajien kuin mediankin tarina karkeasti raapaistuna. Anteeksipyyntöä nämä intoilijat eivät ole esittäneet. Vieläkin puhutaan ja kirjoitetaan kunniallisesta vetäytymisestä. Ruumiita ei lasketa. Pertti Manninen. Pääkirjoitus. 12. Perjantai 2006-12-08. 
Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!




Liite. Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006.
1999-08-27  -   2001-09-10  Lue!
2001-09-11  -   2002-12-31  Lue!
2003-01-01  -   2003-03-19  Lue!
2003-03-20  -   2003-05-01  Lue!
2003-05-02  -                     Lue!



Jutun alkuun!

Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!
 



Man with a Cut-Out Shadow



12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!



altavista
Etsi nettisanomista: 12 + 'hakusana'.


World weekly
Sunday December 03 2006   Rumsfeld: US failing in Iraq   A leaked memo shows that the former Defence Secretary thinks a major change in strategy is needed, focusing on a staged pull-out of troops.   Old women become 'martyrs'      A 70-year-old blew herself up in a Hamas attack. She may be just the first of many elderly recruits.    The House of Death   David Rose reports on the Mexico killings that led to a Washington cover-up going right to the top.   Revealed: Litvinenko's Russian 'blackmail plot'   · Poison victim 'had intelligence files'   · FBI probe KGB agent over new claims  
Monday December 04 2006
   Chávez wins by a landslide   Hugo Chávez wins third six-year term as president of Venezuela, after trouncing his rival, Manuel Rosales.      US ambassador to UN resigns   John Bolton the latest hawk to go after Democrats take Congress.       The land with riches underfoot    Xan Rice visits the gem rush at Madagascar's sapphire mines.      Annan: Iraq was safer under Saddam   Kofi Annan says Iraq is now more dangerous than under Saddam, and the violence worse than civil war.

Tuesday December 05 2006 
  Military seizes power in Fiji   Fiji's military commander takes control after bloodless ousting of prime minister - the South Pacific nation's fourth coup in 20 years.      Pakistan could drop Kashmir claim   Musharraf calls on India to agree to self-government plan.      Central bark   New York dispatch: New Yorkers are even crazier about dogs than the British, writes Ed Pilkington.      30 killed in Baghdad attacks   Gunmen shoot 15 Shia government workers dead and two car bombs in another area kill same number.     Guardian/ Worldlatest
Wednesday December 06 2006   Gates: 'We're not winning war'   Rumsfeld successor stuns Congress with sharp change of tone over Iraq and warning that attack on Iran 'could be devastating for US'.       Iran to hold Holocaust conference   Gathering will consider whether deaths took place.       Nasa wants manned moon base   Extraterrestrial living site to be built within 20 years as first step to launching missions to Mars.      Moscow frustrates Yard's poison death inquiry   · British police denied right to question witnesses   · Merkel and Chirac put pressure on Kremlin   Guardian/ Worldlatest
Thursday December 07 2006   Bush: 'Victory' still matters   Leaders face the media over Iraq Study Group findings.   Turkey 'to open port to Cyprus'   Ankara tries to resolve EU dispute.   Top EU official photographed nude   Commission vice-president shown on beach with female chief of staff wearing only a baseball cap.    Litvinenko buried as investigations widen   The poisoned Russian former spy Alexander Litvinenko was buried today in London.    Guardian/ Worldlatest
Friday December 08 2006   Bush-Blair split on Iraq proposals   President rejects study group's idea of talks with Iran and Syria.      UN makes plea for Palestinian aid   Half of population short of food.       An 80-hour week for 5p an hour   Bangladesh factories break pledges from big UK retailers      EU row looms over Turkish plan to break deadlock   Greek Cypriots dismiss limited opening of ports as Athens calls for tougher sanctions on membership.     Guardian/ Worldlatest   Guardian Unlimited
Saturday December 09 2006   Troops investigated over shooting   Military authorities investigate allegations that UK soldiers shot indiscriminately on Afghan bystanders following bombing.       Rumsfeld: we'll succeed in Iraq   Defence secretary rejects study group's proposals in his final message.      Sri Lanka's new enemy: salt   Practical Action is backing seed trials to help farmers hit hard by climate change.      Commonwealth suspends Fiji after coup   The Commonwealth has suspended Fiji's membership in protest at this week's military coup - the third time in 20 years.    Palestinian PM vows never to recognise Israel   Tony Blair plans final peace push but few believe he will succeed.    Guardian/ Worldlatest  

Picture galleries 
24 hours in pictures   Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries   Cartoon: Steve Bell on the Nato summit. C'mon guys!   More cartoons by Steve Bell   Guardian Unlimited 
 




Kaksi kertaa kolme. Pienet koulutytöt syventymässä uusiin matikan kirjoihinsa kertolaskuja kuuluttaen kulkiessaan kotiinsa koulun jälkeen onneksi tien reunalla ja Koivurannan bussinkin kääntyessä isommalle tielle lähtiessään pikkuiselta linja-autoasemalta kohti kaupunkia. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08.
         
http://www.12.fi/2006/12/05/etusivu.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkarkotus.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkirjoitukset1999.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkirjoitukset20010911.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkirjoitukset20030101.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkirjoitukset20030320.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakkirjoitukset20030502.html
http://www.12.fi/2006/12/05/irakpaakirjoituksia.html
http://www.12.fi/2006/12/05/jyvaskylakaava.html
http://www.12.fi/2006/12/05/lehti.html


 
TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:12@hotmail.com   
Copyright 12.fi 2006/571. Sivut: .2006-12-05, nettiin 2006-12-05, linkit 2006-12-05. 
12 2006-12-08 - Irak-kirjoitukset 2001 syyskuun 11 - 2002 loppuun. - Irak-kirjoitukset  2001-09-11 - 2002-12-31. New Yorkista Washingtoniin: WTC-tornien tuhosta päämisteri Paavo Lipposen lupauksiin USA:n presidentti George W. Bushille Suomen osallistumisesta sotakoaliitioon Ulkoministeriön salaisten asiakirjojen mukaan. Tämän  paljastumisen seurauksena Sdp ja Lipponen hävisivät osaltaan pääministerivaalit ja loppunäytöksessä onnistuttiin demokraattisesti valittu pääministeri Anneli Jäätteenmäkikin poistamaan näyttämöltä. Paavo Lipponen - George W. Bush -  perjantai 08.12.2006 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12


the hunger site


Hae Nettisanomista:

Vuodet 1999 - 2005


Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 14.22.

Banneri " Haku - 12 10v - Arsedel - Midnight Sun Restaurant" poistettu yläbannerin alapuolelta keskiviikkona 2011-09-07 koko vuodelta 2006. Katso 2006-01-01-sivulta. Arkisto: www.12.fi. Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen...
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.