<edellinen seuraava>2006-12-16
 
Opeta lapsi uimaan   -   3 vrk:n sääennuste   -   Nettikalenteri   -   World weekly

altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearch
  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Sipoon valtauskiistassa syyllistetään maalaisia. 
Suosittu Sävelradio vaikeni-kuva -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien tietovuoto ei selvinnyt.
 
Perjantai 2006-12-22.


Kuva. 24.12.2005 klo 13.12. "Kaupunkikuusi Jalavatiellä jouluaattona". Pertti Manninen. Helsinki. Linja 10. Kuva.  Kuvia. Hetkiä Helsingissä jouluaattona 2005 päivän hämärtyessä, tuiskun yltyessä. 11-sarja. Mannerheimintien itäpuolta 10-raitiovaunun kyydissä vartin verran. Kuvasarja.     Rauhallista Joulua!  - God Jul!  - Merry Xmas!
Lista jouluaattona 2006 kiinni pitävistä likkeeistä: PAM:in lista!


Kirjoituksia Sipoosta vuodesta 2004 lähtien.
Sipoo-Helsinki. Sibbo- Helsingfors. Katkelmia kirjoituksista. "Käteen sattunutta".

Uusimpana: Sipoon valtauskiistassa syyllistetään maalaisia. Helsingin Sanomat. Mielipide. Lue!
Pääkirjoitus. Eksyikö pääministeri Matti Vanhanen Sipoon korpeen?  Lue!


2004-03-27 lauantai.
Mistä saataisiin kasvot Helsingin seudulle? Helsingin Sanomat. Kaupunki. Kaupungin laita. Pasi Tuohimaa.
"Seudulta näyttää siis puuttuvan karismaattinen poliittinen johtaja, joka arvovallallaan pystyisi vaikuttamaan mielipiteisiin yli kunta- ja puoluerajojen. Pikkukunnat tuovat seutuyhteistyöhön oman ulottuvuutensa, mutta voiko niiltä todellisuudessa kukaan odottaa vastuuta tai visioita koko seudun kehittämiseksi?"
Kuva: Pasi Tuohimaa.
2004-03-27 lauantai. Mistä saataisiin kasvot Helsingin seudulle? Helsingin Sanomat. Kaupunki. Kaupungin laita. Pasi Tuohimaa. (3 palstaa).

--

2005-04-10 lauantai.
Jätti-Helsinki on Sipoolle hyödytön. Helsingin Sanomat. Mielipide. Hanne Aho. Sos dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja. Sipoo.
"Yhteistyöelin määrittelee tavoitteet ja kunnat toimivat ne huomioiden. On kuitenkin muistettava, että kuntien itsemääräämisoikeus on oleellinen osa suomalaista demokratiaa. ... Pääkaupunkiseudun kilpailukyky, alueen houkuttelevuus sijoituskohteena, hyvä koulutus lapsdillemme tai uudet työpaikat ovat tärkeitä asioita. Tärkeitä asioita ovat myös elävä luonto, puhdas merituuli, metsälle tuoksuva kesäyö ja tuore lehmänlanta."
2005-04-10 lauantai. Jätti-Helsinki on Sipoolle hyödytön. Helsingin Sanomat. Mielipide. Hanne Aho. Sos dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja. Sipoo. (2 palstaa).

--

2005-11-02 keskiviikko.
Helsingin kuntaeliitti jarruttaa uudistusta. Iltalehti. Uutiset. Tuomas Keskinen.
"Vastustusta herättäneen kuntauudistuksen kenttäkierros törmäsi jarrumiehiin myös pääkaupunkiseudulla. Paljon fraaseja ilman konkretiaa jäi tulokseksi Helsingin kunta- ja palvelurakennehankkeen eilisessä alueseminaarissa. Pääkaupunkiseudun kunnallinen eliitti ei halua suuria uudistuksia tai ainakin se jarruttaa niitä.
Kukaan ei esittänyt Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten liittämistä yhdeksi kunnaksi. Ylipormestari Jussi Pajunen suositteli kaupunkien verkottumisen laajentamista kaikille hallinnon portaille. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää hallituksen aikataulua "auttamatta aivan liian tiukkana"."
Kuva: Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori ei osaa sanoa, miten Helsinki vastaisi parhaiten globalisaation haasteisiin. (5 palstaa).
2005-11-02 keskiviikko. Helsingin kuntaeliitti jarruttaa uudistusta. Iltalehti. Uutiset. Tuomas Keskinen. (4 palstaa).

--

2005-11-02 keskiviikko.
Helsinki verkossa. Iltalehti. Uutiset. Tuomas Keskinen.
"Finlandia-talon suuri kuntakeskustelu paljasti sen suuren neuvottomuuden ja tehottomuuden, jota pääkaupunkiseutu on jo jonkin aikaa sairastanut. Jos tämä seutu jossain säästää, niin se säästää rohkeudessa, suurten ratkaisujen päätöksenteossa ja tulevaisuuden visioinnissa."
2005-11-02 keskiviikko. Helsinki verkossa. Iltalehti. Uutiset. Tuomas Keskinen. (Kuva, 2 palstaa).
 
--

2006-08-16 keskiviikko. (Ei siis esim. 2006-04-01).
Tältä näyttää Sipoon metrokartta! Helsingin uutiset. Etusivu-linkki.

--

2006-08-16 keskiviikko.
Sipoon metro voisi olla valmis kymmenen vuoden päästä. Helsinki on piirtänyt neljä uutta asemaa jo kartalle. Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen.
"HKL:n toimitusjohtajan Matti Lahdenrannan mukaan länsimetro on saatava valmiiksi ennen kuin Sipoon metroa voidaan käydä rakentamaan. _ Ei meillä ole resursseja vetää kahta niin isoa projektia yhtäaikaa, Lahdenranta torjuu. ... Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on todennut, että metron jatkaminen Sipooseen on kiireellinen investointi, joka olisi polkaistava liikkeelle jopa samaan aikaan länsimetron kanssa.

Metroasemat ovat Helsingillä jo valmiiksi kartalle piirrettyinä. Paikat on kaupungin mukaan luonnosteltu alun perin yleiskaavatyön 2002 yhteydessä. Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan Vantaalle tulisi kaksi asemaa Länsimäkeen ja Länsisalmeen. Sipoon asemat tulisivat Itäsalmeen sekä Landbon kohdalle Porvoonväylän ja Uuden Porvoon tien väliin. Todennäköisesti metro jatkuisi myöhemmin itäänpäin. esimerkiksi Immersbackaan ja Västerskogiin.

Jos Sipoon metro halutaan tehdä yhtä aikaa länsimetron kanssa, on se tietysti mahdollista. Kyse on vain siitä, millaiset resurssit on käytössä Lahdenranta toistaa. - On kuitenkin mietittävä haukataanko silloin liian iso pala kerralla. ... Optimistisimmillaan Lahdenrannan silmissä metrojuna kiitää kauas itään vuonna 2016. Sitä todennäköisempänä vuosilukuna hän pitää 2018:ta. - Sekin edellyttää sitä, että länsimetron rakentaminen lähtisi hyvin nopeasti liikkeelle."
Kartta: Helsingin luonnos Vantaan ja Sipoon metroksi. Sipoon toisen metroaseman kohdalla eo ole selkeää asutuskeskusta, joten asema ristittiin toimituksessa perinteikkäästi Sakarinmäeksi. Nimi tulee Sakari Topeliuksesta, joka asui viimeiset parikymmentä vuotta läheisessä koivuniemessä. Tulevan metroaseman luona sijaitsee jo Sakarinmäen koulu.
(Helsinki, Vantaa, Sipoo. Natura-alue, Suojelualue. Metroasemavaraus. Puotila, Itäkeskus, Myllypuro, Kontula, Mellunmäki, Länsimäki, Länsisalmi, Itäsalmi, "Sakarinmäki").
2006-08-16 keskiviikko.  Sipoon metro voisi olla valmis kymmenen vuoden päästä. Helsinki on piirtänyt neljä uutta asemaa jo kartalle. Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen. (5 palstaa).

--

2006-08-16 keskiviikko.
Liikennesuunnittelun professori Sipoon metrosta: Miksei vaikka rengasmetroa Itäsalmesta Vuosaareen? Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen.
"Helsinki on jo luonnostellut valmiiksi metroasemat Vantaalle ja Sipooseen. ... Jos valtioneuvosto liittää Lounais-Sipoon Helsinkiin, uusien kaupunginosien suunnittelu käynnistyy välittömästi. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja  Pekka Korpinen on visioinut Sipooseen tiiviitä puutarhakaupunginosia. ...

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta ei usko Sipoon metron rakentamiseen pikaisella aikataululla. ... - HKL ei ole tehnyt vielä ensimmäistäkään Sipoon metron linjausta.... Lahdenranta on Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen kanssa samaa mieltä siitä, että metro vedettäisiin pintaratana. Asemien ympärille tulisi liityntäliikennettä kuten Helsingissäkin. - Kaupunginosista tulee varmaankin pientalovaltaista. Kaupunkisuunnittelussa pitää olla tärkeänä ohjenuorana se, että asukkaat keräillään alueen sisältä eikä niin, että bussi kiertää niiden ympäri. Liityntäbussin pysäkille täytyy olla lyhyt kävelymatka.

Metrohaikailut jo lähes 60 vuoden ajalta tuntee liikennesuunnittelun konsulttina toimiva professori Pentti Murole. - Ylipormestari Raimo Ilaskiven ehdotus oli mielenkiintoinen. Siinä metroa jatkettiin  Mellunmäestä Itäsalmeen ja yhdistettiin renkaaksi Vuosaaresta tulevaan metroon, Murole muistuttaa. - Lisäksi metroa olisi jatkettu pitkän tähtäyksen varauksena Itäsalmesta Hakunilaan, Tikkurilaan ja lentoasemalle. Ei hullumpi ajatus nytkään!

Murolen mukaan nämä näkemykset tarjoaisivat edelleen suuria mahdollisuuksia kaupunkien kehittämiseen. Porvooseen asti hän ei metroa jatkaisi edes hamassa tulevaisuudessa. - Metro ei ole pitkän matkan väline. Todennäköistä on, että uusi rantarata tulee joskus Keravalta Nikkilän kautta Porvooseen.

Luonnonsuojelualueista ei muodostune estettä metron vetämiselle. Luonnosteltu metro kiemurtelee sujuvasti suojelualueiden ohi. - Sipoonkorpi säilyy virkistyskäytössä, tämän kannanhan Helsinki on jo ottanut. Mietittäväksi jää Sipoonkorven viheryhteys merenrannalle, Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Olavi Veltheim pohtii. Viheryhteys tarkoittaa kaistaletta, joka yhdistää luonnontilaiset alueet niin, että eläimet pystyvät liikkumaan niiden kautta. - Vantaan pohjavesien suojelualueita reitillä voi olla, mutta niiden huomioonottaminen ratkeaa lopullisessa suunnittelussa. ... - Metron jatkaminen itään on kuitenkin järkevä hanke riippumatta siitä, muutetaanko kuntarajoja vai ei. ... Koska metroa ei voi loputtomasti haaroittaa, on Vetheimin mukaan todennäköistä, että Hakunilaan ja Tikkurilaan tehtäisiin joskus pikaraitiotie Mellunmäestä."
2006-08-16 keskiviikko. Liikennesuunnittelun professori Sipoon metrosta: Miksei vaikka rengasmetroa Itäsalmesta Vuosaareen? Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen. (5 palstaa).

--

2006-08-16 keskiviikko.
Pelottelu Sipoonkorven raiskauksella voisi loppua. Helsingin Uutiset. Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen.
"Sipoo on pitänyt rajansa kiinni kuin Pohjois-Korea, ja kielimuuri on ollut korkea."

"Helsingin kaupunginvaltuuston aloite Sipoon läntisten osien ja Vantaan itäisen kiilan liittämiseksi Helsinkiin on herättänyt paljon tunteellisia mielenilmauksia julkisuudessa. Aloitetta on eräissä mielipiteissä kuvattu valloitushaluiseksi ja oikeudettomaksi sotaretkeksi, jolla Helsinki vahvemman oikeudella yrittää kahmia itselleen uusia rikkauksia.

Sotaretken kuvitusmallin mukaan Helsingin pelotellaan raiskaavan Sipoon luonnonkaunis ja rauhaisa maisema, jopa suojelualueet Sipoonkorpea myöten. Vastakkain ovat suuri ja mahtava Helsinki vastassaan pieni ja sitkeä Sipoo. Valloitusretken tavoitteena sanotaan olevan vain Helsingin rahanahneus, joka ei piittaa mistään arvoista, ei ainakaan luonnosta. Kuten Sipoon Sanomat kirjoitti (10.8). "Rahaahan Helsinki Sipoosta haluaa ja nimenomaan grynderi-ajatteluun pohjautuen. Eivät siinä luontoarvot tai kauniit ajatukset paljon paina."

Sotaretken käynnistäjiksi ja syyllisiksi henkilöidään yleensä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Heidän päälleen kaadetaan kaikki ne ahneet ja sotaisat mielikuvat, jotka valloitusretkeen  liitetään. Ikäänkuin hanke olisi kahden miehen sota.

Mielikuvilla leikkivien pelottelijoiden kannattaisi muistaa Sipoo-aloitteeseen liittyneet tosiasiat. Helsinki on jo vuosikymmeniä, paljon ennen Pajusen ja Vapaavuoren aikaa, puhunut metropolialueen tarpeesta yhdyskuntarakenteen tasapainoiseen laajentamiseen. Sen suurimpana tulppana ovat olleet alueen itäiset osat.

Länteen ja pohjoiseen on raiteiden varteen rakentunut yhdyskuntia, joiden varassa Helsingin seutu on voinut kehittyä Suomen tärkeimmäksi talousalueeksi. Siitä valuu hyötyä ja rikkauksia koko Suomeen., myös Sipooseen ja sipoolaisille.

Sipoo on kuitenkin pitänyt rajansa kiinni kuin Pohjois-Korea, ja kielimuuri on ollut korkea. Edes keskustelua ei ole voitu aloittaa metropolin laajentamiselle itäänpäin. Metro pysähtyy kuin seinään Mellunmäessä. Sipoon rajalla kulkee kaiken varmistukseksi myös maakuntaliittojen raja. Sillä varmistetaan, etteivät länsinaapurien intressit edes ajatusten tasolla pääse ujuttautumaan Sipoon rauhaan.

Aloite Sipoon länsiosien ja Vantaan itäisen kärjen liittämiseksi Helsinkiin sai laajan poliittisen tuen niin Helsingin kuin Vantaankin johtoelimissä. Aloitetta ei olisi edes tehty, jos sille ei olisi saatu myös hallituksen tärkeimmiltä puolueilta ja ministereiltä hyväksyntää. Ja se saatiin, koska Helsingin seudun kehitysedellytysten turvaaminen on koko kansantalouden etu, ei pelkästään Helsingin tai sen johtomiesten.

Sipoo-rajan takaa on uutena verukkeena heitelty laskelmia siitä, kuinka paljon Helsingillä itsellään on rakentamatonta maata. Ja sen vuoksi lisämaan haaliminen Sipoosta olisi turhaa. Tässä yhteydessä unohdetaan mainita, että Helsinki on päässyt vasta nyt kaavoittamaan suuria alueita, jotka vapautuvat sataman alta. Maan ja asuntojen tarve ei kuitenkaan lopu niiden valmistumiseen. Sipoo-ratkaisulla haetaan yhdyskuntarakenteen kehitysedellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen.

Sipoon jälkiherännäisyys länsiosiensa kaavoittamisessa on toivoton yritys kääntää kehityksen pyörää: Pienen kunnan rahkeet eivät riitä tarvittavan struktuurin rakentamiseen. Eivätkä hankkeen perustelut vakuuta, kun peruslähtökohtana on pelottelu Helsingin aikeilla raiskata sipoolainen luonto.

Helsinki kirjasi aloitteeseensa sen, että Sipoonkorpi säilyy. Sen tuhoamisella on turha pelotella. Eikä metroverkkoakaan ole tarkoitus viedä luonnonsuojelualueelle. Ei ainakaan niissä linjauksissa, joita aiemmin on piirrelty, kuten Helsingin Uutiset tänään kertoo.

Metropolialueen rajansiirrot ovat pitkälle menevään tulevaisuuteen perustuva hanke. Epäluuloinen ja vääristelty keskustelu we ainakaan paranna lopputulosta, ei edes sipoolaisten kannalta." 
Kuva: Metro pysähtyy kuin seinään Sipoon rajalla.
2006-08-16 keskiviikko. Pelottelu Sipoonkorven raiskauksella voisi loppua. Helsingin Uutiset.  Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen. Painosmäärä yhteensä 277 600 kpl. (2 leveää palstaa).

--

2006-08-16 keskiviikko.
Kolme vuotta sitten Helsingillä ei ollut tonttipulaa. Helsingin Uutiset. Mielipide. Leena Liipola. Östersundom Sipoo.

"Helsingin vaatimus siirtää Sipoon rajoja "valtakunnallisen" edun nimissä saa kiintoisia piirteitä kun tutustuu Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuoren kolmen vuoden takaiseen kirjalliseen tuotantoon. Sieltä löytyy todellisia helmiä.

Helsingin tonttipula tuntuu todella olevan varsin akuuttia laatua, sillä kolme vuotta sitten "Helsingissä on riittävästi tilaa asunnoille ilman Koivusaartakin". (Lauttasaarilehti 15.2.2003). Kirjoituksessa perustellaan seikkaperäisesti miksei Koivusaarta tarvitse rakentaa. Tonttipulaa ei ole. Sitä paitsi Koivusaaren rakentamatta jättämistä puoltavat muun muassa perustavaa laatua olevat ympäristönäkökohdat. Sipoossako tällaisia näkökulmia ei ole?

Suora lainaus tekstistä: "Nyt käsillä olevassa yleiskaavaesityksessä tullaan varaamaan runsaasti maata asuinrakentamiseen. Yksistään Jätkä- ja Sompasaareen saadaan asunnot noin 30 000 hengelle. Keski-Pasila asuttaa runsaat 10 000 ja Laajasalon öljysataman alue sekä Malminlentokentän alue kumpikin 7 000 ihmistä. Lisäksi kaava tulee mahdollistamaan runsasta täydennysrakentamista eri puolille kaupunkia siten, että kaava tulee mahdollistamaan uusien asuntojen tuottamisen runsaalle 100 000 asukkaalle. Tämä on enemmän kuin riittävä määrä, katsotaan asiaa ihan minkälaisten kasvuennusteiden näkökulmasta hyvänsä."
Siis tontteja riittää! eikä syy suinkaan ole itäkasvua tulppaavassa Sipoossa sillä:
"On totta, että Helsingin kaupunki on itse merkittävä syyllinen niin kaupungin tonttipulaan kuin korkeisiin asuntojen hintoihin. Kaupunki omistaa suunnitelmissa mainituista mahdollisista rakentamiskelpoisista maista 75 prosenttia, valtio noin 16 prosenttia, ja yksityiset maanomistajat ainoastaan 10 prosenttia. Helsinki ei siis päätä ainoastaan kaavoituksesta, jossa sillä on monopoli, vaan pääosin myös siitä, kuka tontit rakentaa ja - ja missä aikataulussa."

Saman herran mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 16.9.2003. Otsikko: Helsingin kaavoitettava nopeammin ja myytävä enemmän maata. Kyseisessä kirjoituksessa kerrotaan muun muassa, että "Väite siitä, että kaupungissa vallitsisi jonkinlainen krooninen tonttipula, ei pidä paikkaansa. Kokonaan toinen asia on, että kaavoitetusta ja luovutusvalmiista tonttimaasta on pula. Tämä ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki. Kyse onkin pitkälti kaupungin omasta tahdosta ja halusta käyttää kaavoitusvaltaansa ja hyödyntää maaomaisuuttaan."

Ja niin päättivät Helsingin herrat hyödyntää ja kaavoittaa maaomaisuuttaan. Hyödyntämistä tosin tällä hetkellä hidastaa se ikävä tosiasia, että hyödynnettävät maat sijaitsevat aivan väärässä kunnassa.

Helsinki puhuu kestävästä kehityksestä. Valtakuntamme taloushinuri haluaa, että raideliikenne, siis tässä tapauksessa metro, vedetään valtakunnallisesti arvokkaaseen vanhaan kulttuurimaisemaan. Kylkiäisenä saadaan hyvät veronmaksajat ja kivoja saaria. Hyötyjänä olisi vain Helsinki, ei muu Suomi.

Aitoa kestävää kehitystä sen sijaan olisi pistää Marja-rataan vauhtia ja keskittää asutus radanvarteen jossa sille on varattu runsaasti tilaa ja josta kehityksestä hyötyisivät kaikki, jopa Helsinki.

Vantaan kaupunki tekeekin itselleen todellisen karhunpalveluksen, jos se suostuu luovuttamaan "Vantaan kiilan" Helsingin portiksi Sipooseen. Päätös siirtäisi kasvun painopisteen itään ja Vantaa saisi unohtaa ratahaaveensa, Ja Marja-Vantaan. Valtakunnan edun nimissä."
2006-08-16 keskiviikko. Kolme vuotta sitten Helsingillä ei ollut tonttipulaa. Helsingin Uutiset. Mielipide. Leena Liipola. Östersundom Sipoo. (3 palstaa pääkirjoituksen vieressä).

--

2006-08-16 keskiviikko.
Sota ja rauha. Helsingin Uutiset. Kolumni. Pekka Korpinen apulaiskaupunginjohtaja.

"... Tolstoi pohtii sodan syvintä olemusta. Voidaanko yksittäisillä taisteluilla voittaa päättäväinen ja puolustustahtoinen kansa? Napoleonilla ei ollut syvemmässä katsannossa mahdollisuuksia kukistaa koko Venäjää. Lähi-idässäkin yritetään nyt voittaa sotaa taisteluilla. Tuskin onnistuu, ainaskin jäljet pelottavat. Rauhaan on löydettävä muita teitä."
2006-08-16 keskiviikko. Sota ja rauha. Helsingin Uutiset. Kolumni. Pekka Korpinen apulaiskaupunginjohtaja. (3 palstaa).

--

2006-09-21 torstai.
Politiikka on välillä kaukana runoudesta. Vartin kysymykset kansanedustaja Anni Sinnemäelle. Vartti. Kaupunki. Elina Kuitto.

"... 3. Puhut lauantaina Megapolis 2021-seminaarissa siitä, mitä unelmakaupungissasi on. Eli mitä? - Politiikkaa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöönsä ja siihen, mitä siellä tapahtuu. 4. Mitä siellä olisi? - Haluaisin, että Helsinki olisi jatkossakin sosiaalisesti melko tasa-arvoinen kaupunki ja uusilla asuinalueilla olisi sekä omistus- että vuokra-asuntoja ja kaikki luokat sekä kansallisuudet sekoittuisivat. Helsingissä on myös hieno Keskuspuisto, sitä ei pitäisi nakertaa mistään päästä. ... 9. Miksi ajat Sipoonkorvesta kansallispuistoa? - Sen myötä koko pääkaupunkiseudulla olisi Nuuksion lisäksi toinen kansallispuisto. Siellä vaalittaisiin eteläisen Suomen luontoarvoja ja se toimisi virkistysalueena."
2006-09-21 torstai. Politiikka on välillä kaukana runoudesta. Vartin kysymykset kansanedustaja Anni Sinnemäelle. Vartti. Kaupunki. Elina Kuitto. (6 palstaa, Anni Sinnemäki).

--

2006-09-27 keskiviikko.
Pääkaupungin vetovoimattomuus heijastuu koko maahan. Helsingin Uutiset. Mielipide. Anna-Mari Vimpari. Puheenjohtaja Helsingin Keskusta.

"Helsingin seudun menestyksellä on tunnetusti merkitystä koko maan pärjäämisen kannalta. Logiikka on sama kuin maakunnissa: keskukset toimivat asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen talouskasvun vetureina.
Uusimmat seutukuntatilasot ovat pääkaupunkiseudun osalta tylyä luettavaa. Alueen kehitys heilahtelee rajusti ja olemme pudonneet koko maan vertailussa neljänneksitoista. Mittareina on käytetty tuotanto-, työllisyys- ja väestökehityslukuja.
Lisäksi pääkaupunkiseudun sisällä työpaikat ovat siirtyneet Espooseen ja Vantaalle Helsingin kustannuksella. Yritykset ovat saman ongelman edessä kuin yksityiset ihmiset. Näillä vuokrahinnoilla kannattaa asettua kehyskuntiin.
Kierre on pirullinen. Sen lisäksi, että eniten veroja maksava keskiluokka muuttaa naapurikuntiin, myös yritysverotulot jäävät ympäryskuntiin. Tekee mieli kysyä, onko Nokian menestys Espoon kunnallispolitiikan ansiota. Tämän lisäksi palveluita käytetään usein siinä kunnassa, jossa työpaikka sijaitsee, kun taas verot kerää kotikunta.
Helsingin kannalta tilanne on kestämätön. Pitäisi maan ainoana metropolina vetää koko Suomea globaalissa kilpailussa samalla, kun oma veropohja näivettyy ja palvelujen kysyntä kasvaa. Sinipunavihreät kaupunginvaltuutetut eivät tulevaisuuden visioinnilla paljon päätänsä vaivaa.
Helsinki tarvitsee aluepolitiikkaa samalla tavalla kuin muutkin alueet - omista lähtökohdista luontaisia vahvuuksia tukien. Sipoon alueliitokset ovat hyvä alku määrätietoiselle metropoliajattelulle. Nyt aluetta pitää kehittää tavallisten helsinkiläisten veronmaksajien näkökulmasta. Suunnittelun lähtökohtana tulee olla kaupunkimainen pientaloasuminen.
Pitkällä aikavälillä tavoitteena tulee olla pääkaupunkiseudun kuntien liittäminen yhteen."
2006-09-27 keskiviikko. Pääkaupungin vetovoimattomuus heijastuu koko maahan. Helsingin Uutiset. Mielipide. Anna-Mari Vimpari. Puheenjohtaja Helsingin Keskusta. (3 palstaa pääkirjoitussivulla).

--

2006-09-27 keskiviikko.
Helsingin taloudelle kunnon tavoitemittarit?  Helsingin Uutiset. Kolumni. Jan Vapaavuori kansanedustaja (kok) Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

"... Helsingin virkamiesjohdolla ja luottamushenkilöillä tulisi olla selkeä näkemys siitä, mihin ollaan menossa ja mitä tavoitellaan. Tavoitteiden pitäisi olla yhteisiä, selkeitä, konkreettisia ja mitattavissa olevia. Asiassa voidaan edetä monella tavalla. Lopputulos on tässäkin koreografiaa tärkeämpää."
2006-09-27 keskiviikko. Helsingin taloudelle kunnon tavoitemittarit?  Helsingin Uutiset. Kolumni. Jan Vapaavuori kansanedustaja (kok) Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja. (3 palstaa, kuva).

--

2006-09-27 perjantai.
"Jos ette tätä maksa, me emme kehitä kaupunkiamme". Helsingin Uutiset. Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen. Painosmäärä yhteensä 277 600 kpl. (2 leveää palstaa).

"Espoon poliitikkojen uho saattaa näyttää "jämäkältä" kaupungin sisällä. Ulkopuolisille siitä syntyy vaikutelma lapsellisesta politikoinnista, jossa ymmärrys riittää tasan tarkkaan vain omaan napaan asti."
"... Mutta tosiasiaksi jää, että valtuustopäätöksen mukaan Espoo "edellyttää" kaikkien 12-kohdan toteuttamista tai muuten se ei suostu jatkamaan metroa Ruoholahdesta Matinkylään. Naapureiden päätöksenteosta jää toisenlainen kuva. Helsinki suunnittelee metron jatkamista itään ja uskoo valtion tulevan mukaan rahoitukseen vähintään normaalilla tavalla. Vantaan suunnitelmat kehäradan ja sen varsialueiden rakentamiseksi ovat jo erittäin pitkällä, vaikka valtiolta ei ole tullut lopullista hakepäätöstä. Helsingin ja Vantaan lähtökohtana on seudullisen kaupunkirakenteen tiivistäminen raiteiden ympärille, jotta pääkaupunkiseudun kasvun edellytykset turvataan. ..."
 2006-09-27 perjantai. "Jos ette tätä maksa, me emme kehitä kaupunkiamme". Helsingin Uutiset. Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Eero Lehtinen. Painosmäärä yhteensä 277 600 kpl. (2 leveää palstaa, kuva).

--

2006-09-27 perjantai.
Metroveturi tarvitaan. Helsingin Uutiset. Kolumni. Eero Heinäluoma. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri.

"Pääkaupunkiseudulla asuu noin miljoona suomalaista. Siis noin joka viides kansalainen on kotoisin Helsingistä, Espoosta tai Vantaalta. eurooppalaiseksi pääkaupunkiseuduksi olemme onnistuneet säilyttämään suomalaiset erityislahjamme. Harva eurooppalainen metropoli voi ylpeillä erinomaisilla kalavesillään, metsillään jopa maanviljelyksellään rajojensa sisäpuolella.

Hyvän pääkaupunkiseudun tulee olla asumisen ja liikennejärjestelyjen suhteen toimiva. Nämä ovat perusedellytyksiä kaiken toimivuudelle. Pitää muistaa, että pääkaupunkiseutu on samassa metropolisarjassa Kööpenhaminan, Hampurin, Tukholman, Tallinnan ja Pietarin kanssa. Näin myös pääkaupunkiseudun investointeja pitää tarkastella tässä suuruusluokassa.

Koko pääkaupunkiseutu on Suomen veturi ja tämä veturi tarvitsee lisävauhtia kehittyäkseen. Tältä näkökulmalta espoolaisten tällä viikolla tekemää päätöstä liittyä mukaan metroliikenteeseen on tervehdittävä ilolla.

***

Metroliikenteen syntyminen pääkaupunkiseudulle on pitkä tarina. Ensimmäinen aloite Helsingin Metron rakentamista tehtiin kaupunginvaltuustolle jo 1955. Perustettu metrotoimikunta esitteli 1963 pohjakaavan, ojossa oli 86,5 kilometriä metrorataa pitkälle naapurikuntiin ja yhteensä 108 asemaa.

Ihan tällaiseen ratkaisuun ei päädytty, mutta ensimmäinen metrojuna Rautatientorin ja Itäkeskuksen välillä pääsi kuljettamaan matkustajia 1982. Nykyisellään metroradalla on pituutta 22 kilometriä ja asemia 16. Metrolla tehtiin viime vuonna 56 miljoonaa matkaa turvallisesti, nopeasti ja ympäristöystävällisesti.

Käytännössä tästä on seurannut, että Itäväylä on metron ansiosta toimivin Helsingin sisääntuloväylistä. Sen tietää jokainen ruuhka-aikaan pääkaupunkiseudulla liikkunut matkustaja. Voi vain arvailla. millaiset ruuhkat keskustassa olisi tänä päivänä, jos metroa ei olisi rakennettu. Toisaalta voi vain arvailla sitäkin, mitä tänne saapuneet ulkomaalaiset ajattelisivat tukkoisesta liikenteestä etsiskellessään turhaan tehokasta maanalaista paikasta toiseen siirtyäkseen.

Metro on ystävällinen ihmisille ja luonnolle. Sitä on helppo puolustaa, erityisesti nyt, kun metro on olemassa. Vastustajien määrä väheni olennaisesti sen jälkeen, kun metro oli valmistunut.

***

Espoon metropäätös piti sisällään edellytyksen, että valtiovalta hoitaa osansa kustannuksista. Näin tulee myös tapahtumaan. Lopullinen päätös vahvistuu, kun liikenneministeriö esitys asiasta saadaan hallituksen talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan. Hankkeella on myös merkittävät työllisyysvaikutukset.
On osattava ottaa harppaus eteenpäin, kun sen aika on. Suomen veturi tarvitsee - metroveturin länteen."
2006-09-27 perjantai. Metroveturi tarvitaan. Helsingin Uutiset. Kolumni. Eero Heinäluoma. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri. (3 palstaa, kuva).

--

2006-09-30 lauantai.
Salon seudusta muille mallia. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Hannu Savola.

"Hallitus voi tarjota sekä keppiä että porkkanaa, kepittä kuitenkin paras."
"... Salon seudulla on suunnitteilla parhaimmillaan 11 kunnan liitos, joka saattaa toteutua jo vuoden 2009 alussa, vaikka konkreettisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Silmiinpistävää Salon seudun kuntaliitoksen suunnittelussa on ollut pyrkimys mahdollisimman laajaan ja avoimeen kansalaiskeskusteluun. ..."
Kuva: Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk) ja kansanedustaja Rakel Hiltunen (sd) onnistuivat kuromaan umpeen keskustan ja demarien näkemyserot kunta- ja palvelurakenneuudistusta ohjaavasta puitelaista.
2006-09-30 lauantai. Salon seudusta muille mallia. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Lehden vastaava päätoimittaja on Hannu Savola. (3 leveää palstaa).

--

2006-10-06 perjantai.
Pajunen: Asuntojen hinnat laskevat lähivuosina. Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen.

"Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen varoittaa blogissaan, että asuntojen hinnat laskevat piakkoin. - Pörssiyhtiöt antavat tulosvaroituksia. Liityn nyt varoitusten antajien joukkoon: Asuntojen hinnat tulevat lähivuosina Helsingissä laskemaan. - Lasku koskee kaikkia asuntotyyppejä ja sekä omistus- että vuokra-asuntoja, Pajunen kirjoitti verkkopalstallaan keskiviikkona.

Pajunen perustelee ennustettaan sillä, että kaupungin oma tonttitarjonta kasvaa lähitulevaisuudessa voimakkaasti. - Kahden vuoden päästä Vuosaaren satama on valmis ja silloin lähtee liikkeelle iso kaupunkirakenteen muutos. Silloin aukeaa tie Jätkäsaaren, Kalasataman ja Keski-Pasilan rakentamiselle. Kun mukaan lasketaan vielä Kruunuvuorenranta ja todennäköisesti Sipooseen tulevat rakennusmahdollisuudet, uusia asuntoja tulee Pajusen mukaan markkinoille paljon.

Miksi halusitte varoittaa kaupunkilaisia. - Blogi on tietysti jonkun verran kevyempi ulostulo asiassa, mutta viesti on silti vakava, Pajunen sanoi. - asuntotuotannossa on tällä hetkellä pullonkaula, mutta se tilanne van ei enää jatku. Kuinka suuri asia asuntojen kalleus on kaupunginjohtajan huolten listalla? - Erittäin suuri. Kaikki viestit kertovat, että asumisen kalleus rapauttaa niin Helsingin kuin koko seudunkin elinvoimaa, Pajunen harmittelee.
2006-10-06 perjantai. Pajunen: Asuntojen hinnat laskevat lähivuosina. Helsingin Uutiset. Jukka Hämäläinen. (2 palstaa).

--
2006-10-30 maanantai.
Sarkomaa: Helsingillä ei varaa lykätä Sipoo asiaa. Uutislehti 100. Uutiset. STT.

"Helsinki. Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan helsinkiläisillä ei ole varaa lykätä Sipoo-asian ratkaisua. Hänen mukaansa ratkaisun viivyttämisestä maksavat eniten korkeiden asumis- ja elinkustannusten kanssa sinnittelevät keskituloiset helsinkiläiset. ..."
Kuva: Kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan keskituloiset helsinkiläiset tarvitsevat apua korkeisiin elinkustannuksiinsa.
2006-10-30 maanantai.
Sarkomaa: Helsingillä ei varaa lykätä Sipoo asiaa. Uutislehti 100. Uutiset. STT. (3 palstaa).

--

2006-12-20 keskiviikko.
Sipoon valtauskiistassa syyllistetään maalaisia. Helsingin Sanomat. Mielipide. Jouko Kivi. Riihimäki.

"Laura Kolbe kääntää mielipidekirjoituksessaan (HS 14.12)  Helsingin havitteleman Sipoon valtauksen pelkäksi maaseutulaisten kaunaksi ja vihaksi kaupunkilaisia kohtaan. Keskustalaiselta valtuutetulta tämä on melkoisen erikoinen väite ja samalla koko ongelman mitätöintiyritys vetoamalla maalaisten tyhmyyteen.
Kansanedustaja Mari Kiviniemikin (kesk) on vaatinut, että Helsingin on saatava alkuperäisen aluevaatimustensa mukainen maa-ala.
Tässä Sipoo asiassa on kuitenkin kysymys tärkeämmästä asiasta kuin maalaisten kaunaisuudesta ja siitä johtuvasta kaupunkiliitoksen vastustamisesta.
Kysymys on kunnallisesta itsemääräämisoikeudesta ja kuntalaisten oikeudesta vaikuttaa omiin asioihinsa.
Laajemmin ottaen kysymys on myös siitä, millaista Suomea haluamme kehittää; haluammeko, että yhä suuremman osan suomalaisista on siirryttävä pääkaupunkiseuduille.
Sipoon valtauksessa näen kaksi huolestuttavaa asiaa. Ensimmäinen on kunnallisen demokratian mitätöiminen; kuntalaisilla ei tunnu enää olevan mahdollisuutta vaikuttaa omiin asioihinsa, vaan vahvemman ja suuremman valta jyrää.
Valtakunnan poliitikotkin tuntuvat asettuvan Helsingin laajentamisen kannalle.
Minusta tälle valtaukselle ei löydy muita perusteita kuin Helsingin ahneus ja ajatus pääkaupunkiseudun väestönmäärän jatkuvasta lisäämisestä.
Toinen minua huolestuttava asia on se, että pääkaupunkiseudun väestömäärän jatkuva kasvattaminen nähdään itsestään selvänä välttämättömyytenä. Sitä ei pidetä edes asiana, josta olisi syytä keskustella.
Onko todella mielekästä kasvattaa Helsingin ja sen lähialueiden väestöä, ja ruveta ratkomaan kasvun seurauksena syntyviä liikenteellisiä, ympäristöllisiä ja sosiaalisia ongelmia?
Vai olisiko mielekkäämpää panostaa siihen, että ihmiset voivat asua muuallakin Suomessa, jopa syrjäseuduilla ja pohjoisessa.
Meille on siunattu nuorenpuoleisia naisministereitä ja kansanedustajia, joiden tietämys ei tunnu ulottuvan Kehä III:n taakse. He tekevät ratkaisujaan vain Helsingin seudun ja eteläisimmän Suomen etuja ajatellen.
Susanna Huovinen (sd) on liikenneministerinä johdonmukaisesti heikentänyt pohjoisen Suomen ja haja-asutusalueiden liikenneoloja. Hänen ministerikaudellaan syrjäseutujen bussiliikenteen tuet on romahdutettu niin, ettei maaseudulla vuoroja juuri enää kulje, koulukuljetuksia lukuun ottamatta.
Huovisen aikana myös junaliikennettä on supistettu ja pohjoisen yöjunat lakkautettu. Tämä oli hyvin haitallinen toimenpide etenkin Kajaanille, Joensuulle ja Lapin matkailuyrittäjille. Samalla heikkenivät myös rautateiden poikittaisyhteydet, jotka muutenkin ovat olleet hitaita.
Suomalaisella pitää olla mahdollisuus asua ja elää kotikunnassaan ja päättää itse sen asioista.
Kansanedustajien pitäisi osata toimia niin, että koko maan taloudellinen ja tasa-arvoinen kehittäminen nähtäisiin haasteena ja voimavarana." (5 palstaa)
2006-12-20 keskiviikko.
Kuva: Mellunmäen metroaseman takana on Länsimäki ja sen takana siintää Sipoo.
Sipoon valtauskiistassa syyllistetään maalaisia. Helsingin Sanomat. Mielipide. Jouko Kivi. Riihimäki.Lue myös!

Eduskunta sai aloitteen Sipoonkorven kansallispuistosta. Lue!

Suuri maaryöstö. Osa 7. Pääkirjoitus. Eksyikö pääministeri Matti Vanhanen Sipoon korpeen?  Lue! Kolmentoista lehden kirjoittelu perjantaina 2006-12-01 selvitysmies Pekka Myllyniemen Sipoo-selvityksestä. Lue!
Extra!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare (Pääkirjoitus). Sibbomodellen inte omöjlig. Johanna Westman. Lauantai 2006-12-02. Lue!

Suuri maaryöstö. Osa 6. Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristina Lyytikäinen:  "Olemme luulleet, että elämme demokraattisessa maassa, demokraattisessa Suomessa, mutta ei näin oikein ole, juridiikka ei toimi ja meistä tämä on ihan meidän lakiemme vastainen."   Lue!  
Suuri maaryöstö. Osa 5.  Lue!  


Lue!

Keskiviikko 2006-01-25. Päätoimittaja Janne Virkkunen: Pääkaupunkiseudusta riippuu tulevaisuus!
Katse eteenpäin! -seminaari. Marina Congress Center 25.1.2006
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4

Torstai  2006-06-22. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.
http://www.12.fi/2006/10/09/etusivu.html#helsinginalueliitosesitys

Keskiviikko 2006-06.28. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Sipoon omat kasvuhalut heräsivät kovin myöhään. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4

Torstai 2006-06-29.
Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Poliittinen pakkosopu latisti kuntauudistusta.  Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.

Torstai 2006-08-31. Helsingin Sanomat. Merkintöjä. 18 miljoonan kerrosneliön arvoitus. Keijo Himanen. Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4

Maanantai 2006-09-18. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Kuntauudistukseen vauhtia lepsusta puitelaista huolimatta. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.

Torstai 2006-09-21. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Sipoo-kiistaan nopeasti selvitysmies. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4


Perjantai 2006-12-01. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Sipoon pitäisi kyetä näkemään kokonaisetu. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen.
http://www.12.fi/2006/12/01/etusivu.html#suurimaaryosto6
Keskiviikko 2006-06-21. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Helsinki katsoo nyt itään. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Antti-Pekka Pietilä.
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#suurimaaryosto

Maanantai 2006-07-17. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Sipoo kitisee, mutta juna kulkee. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Antti-Pekka Pietilä.
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#sipookitisee

Lauantai 2006-09-16. llta-Sanomat. Pääkirjoitus. Kovaa peliä Sipoossa. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Antti-Pekka Pietilä.
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#kovaa

Perjantai 2006-12-01. Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus. Helsingille vähän pienempi siivu. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Hannu Savola.
http://www.12.fi/2006/12/01/etusivu.html#suurimaaryosto6Extra!  Matti Vanhanen: Sipoo ensiaskel tonttipulan ratkaisemisessa. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Lyhyesti. 2006-11-24. Lue!
Sipoo on pääministerin tonttisodan ensiaskel
. Rakennuslehti. 2006-11-23. Lue!


Suuri maaryöstö. Osat 1-4.

http://www.12.fi/2006/07/12/etusivu.htm
http://www.12.fi/2006/08/01/etusivu.html#maaryosto
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#suurimaaryosto
http://www.12.fi/2006/09/18/etusivu.html#suurimaaryostoosa3
http://www.12.fi/2006/09/19/etusivu.html#listahelsingin
http://www.12.fi/2006/09/23/etusivu.html#sipoosibbo
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4
http://www.12.fi/2006/11/09/etusivu.html#jaaviys
http://www.12.fi/2006/11/11/etusivu.html#kaupunginjohtaja
http://www.12.fi/2006/11/23/etusivu.html

Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista.
Lue!   

Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!
 Man with a Cut-Out Shadow


12

Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.

12@
hotmail.com
Sonera-kirjaan!

altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearch


Lapsen oikeuksien julistus


World weekly


  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
 
 
Kuva. "MAGAZINE PAPER PRODUCER INDICTED ON PRICE-FIXING CHARGE." Deparment of Justice. Wednesday, December 13, 2006. Connecticun grand juryn Stora Ensoa vastaan nostaman syytteen alkusanat. Ylen kuvasta Petti Manninen torstaina 2006-12-14.

Perjantai  2006-12-15.  Etusivu -  Juttuja -  Kartellisyyte. Ahtisaari ilmiantajana. Pääkirjoitus   
Pääkirjoitus.
Presidentti Martti Ahtisaari ilmiantajana. "Palkkiot  antavat tietenkin hiukan lohtua sille, että on joutunut Juudaksen rooliin ilmiantajaksi. On tietenkin hyvä kirjata tämäkin Martti Ahtisaaren ominaisuus aikakirjoihin." Lue!


Osapainos isompia kuvia pienentäen:
http://www.12.fi/2005/04/13/etusivu.htm

12 keskiviikkona 13. huhtikuuta 2005. Etusivu. Numero 340.   

Tulossa?19.03.2005.
George W. Bush ja Tony Blair sekä Saddam kahleissa. "Tulossa?"-kuvat unelmoinut Pertti Manninen.


Tulossa?

"Milloin alkavat kansainväliset oikeudenkäynnit lännen sotarikollisia vastaan? Teen vaatimattoman ehdotuksen; järjestetään tribunaalit Saddamia, Bushia ja Blairia vastaan rinnakkain. Silloin olisi ainakin joku mahdollisuus saada esiin koko totuus. Ja jos jonon jatkoksi laitetaan vielä Putin?
Se, joka rahoittaa tulevan presidentin valtaanpääsyn, vaikuttaa puolestaan siihen, millaista politiikkaa presidentin hallinto harjoittaa. Nykyisen presidentin yhteydet tiedettiin hyvin jo ennen viime kierrosta ja suunnitelmat olivat paperilla. Olisi pitänyt ymmärtää heti alkuun, mitä on tulossa. Nyt tiedetäänkin, että Irakin sota oli päätetty aloittaa jo heti Bushin kauden alussa.
Sodan seurauksista kärsitään nyt Irakissa ja maailmalla.
Vasta runsas vuosi sitten meille kuitenkin vakuutettiin, että Saddamin vangitseminen lopettaa vastarinnan. Rauhaan ei kuitenkaan ole mitään mahdollisuuksia niin kauan kuin amerikkalaiset miehittäjät ovat maassa. Eikö sitä nyt jo vihdoin ymmärretä? Eikö jo Afganistan ole opettanut tarpeeksi? Sodan alussa ei haluttu mainita Vietnamia. Eikö Vietnam ole jo läsnä?
Bushin USA:ta ja Blairin Isoa-Britanniaa odottaa Irakissa historiallisen katkera tappio. Pahiten valheille perustuneesta aggressiosta kärsii kuitenkin Irakin kansa."
Leif Salmén. Kolumni. Taas raha puhuu. Iltalehti keskiviikkona 13.4.2005. Katkelmia.

http://www.12.fi/2005/04/13/etusivu.htm  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
   Lauantai  2006-12-16.


Kuva. "Hämärä laskeutuu talvisena iltana täysikuun aikaan". Laukaa. Kauppojen aukiolo jouluaattona. Esim. S-market avoinna ja Lidl kiinni. Asiakas on avainasemassa: Ehtiikö ostaa joulutavarat lauantaina klo 18 mennessä. Asiakas voi nyt äänestää valitsemalla jouluviikolla sunnuntaina, jouluattona kiinni pitävän kaupan! Myyntitilastoista tämä pystytään laskemaan. Kenen joukossa seisot? Lista jouluaattona kiinni pitävistä PAM:in listaan!  Pertti Manninen. Kuva.

Pääkirjoitus.
Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien tietovuoto ei selvinnyt. 
Pukki kaalimaanvartijana (osa x)  eli "Keskusrikospoliisi: Herlinin epäilemistä rikoksista ei näyttöä. Antti
Herlin halusi selvityttää uutisen lähteet." Helsingin Sanomat. Lue!
Rikoskomisario Tero Haapalan omituista tulkintaa rikoksesta ja näytöstä. Lue!
 
Lehti: Keskusrikospoliisi: Herlinin epäilemistä rikoksista ei näyttöä. Helsingin Sanomat. Lue!
Liite. Tiedote: Security Trading Oy: ANTTI HERLIN HARKITSEE JATKOTOIMENPITEITÄ TIETOVUOTOASIASSA.  
Lue!
Historiaa: Kuinka kaksi lehteä, Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen, kirjoittivat Antti Herlinin tutkintapyynnöstä koskien viranomaisten vuototoimintaa. Tietovuotoja. Kommentti eli pääkirjoitus
Lue!

Perjantai  2006-12-15.


Kuva. "MAGAZINE PAPER PRODUCER INDICTED ON PRICE-FIXING CHARGE." Deparment of Justice. Wednesday, December 13, 2006.  Connecticun grand juryn Stora Ensoa vastaan nostaman syytteen alkusanat. Ylen kuvasta Petti Manninen torstaina 2006-12-14. Isonna!

Perjantai  2006-12-15.  Etusivu -  Juttuja -  Kartellisyyte  

Pääkirjoitus. Presidentti Martti Ahtisaari ilmiantajana. "Palkkiot  antavat tietenkin hiukan lohtua sille, että on joutunut Juudaksen rooliin ilmiantajaksi. On tietenkin hyvä kirjata tämäkin Martti Ahtisaaren ominaisuus aikakirjoihin." Lue!


Tiistai 2006-12-12.


Kuva. "Toinen 11.09". Salvador Allende viimeisen kerran syyskuun 11. päivänä 1973 Santiago de Chilessä.  Kuva. "Kaappauskenraalit". Gustavo Leigh, ilmavoimat, Augusto Pinochet, ylipäällikkö, José Toribo Merino, laivasto ja Cesar Mendoza, poliisipäällikkö.  Lue!

Tiistai 2006-12-12. Pääkirjoitus. Pinochet on kuollut. Hänenlaisiaan on yhä keskuudessamme. "On vain aste ero, kenet pitäisi saada kansainväliseen oikeuteen murhaamis- ja tappamiskäskyistään. Voimansa tunnossa olevat valtioiden päämiehet välttävät oikeudenkäynnit." Lue!

12 sunnuntai 2006-12-10.


Kuva. Helsinki kasvaa rajusti pohjoiseen pitkin Mannerheimintietä.
Ruskeasuon bussivarikkoa on purettu ja tonttimaa odottaa täyttäjiään. Porakone rei'ittää kalliota Pasilan orren rakentamiseksi.  Pyramiditalo on Pikku-Huopalahden portinvartija. Helsinki sunnuntaina 2006-11-26 aamulla. Pertti Manninen. Kuva. 

Sunnuntai 2006-12-10.
Helsinki on kirjailija Westön sielunmaisemaa.
"Vaikka juuri Finlandialla palkittu kirjailija Kjell Westö luonnehtii itseään ensimmäisen polven helsinkiläiseksi, hänen suhteensa kaupunkiin on intohimoinen. Westön kirjoissa Helsinki ei esiinny vain kadunnimistä kyhättynä kulissina, pikemminkin aina läsnä olevana päähenkilönä. Se on yhtä aikaa kaunis ja brutaali, kotikutoinen ja monikulttuurinen. Se ei rajaudu tiettyyn aikaan, vaan siihen limittyvät omat muistot, sukupolvien kokemukset ja historian kerrokset.
Helsinki on kirjailija Westön sielunmaisemaa."  Juha Salonen. Helsingin Sanomat. Sunnuntai 2006-12-10. Lue!

Perjantai  2006-12-08.
Irak. Pääkirjoituksia. Aftonbladet. Kriget i Irak är förlorat. Lue!  
HBL Hufvudstadsbladet. Ett krig som ingen vinner.  Lue! 
Helsingin Sanomat. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Lue! 
Turun Sanomat. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. . Lue! 
The Guardian. Avoiding great expectations. Lue!  
Extra. Turun Sanomat. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Lue! 
Pääkirjoitus & Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!

12 tiistai 2006-12-05.


Kuva. "Suomen lippu hämärän sinessä kuukausi sitten 2006-11-06 jolloin oli jo lunta maassa toisin kuin tänään" Pertti Manninen. Kuva.

Itsenäisyyspäivän aattona 2006:  Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!

Itsenäisyyspäivän aattona 2002: Suomalainen sosialisointi Jyväskylässä. Kaavaryöstö etenee. Raportti. Lue!

Eduskunta sai aloitteen Sipoonkorven kansallispuistosta.
Lue!
Eduskunta hyväksyi EU:n perustuslain.
Lue!
SDP jatkaa suurimpana puolueena. Lue!

Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!

Suomelta tukea Turkin EU-neuvottelun jäädyttämiselle. Lue!

12 sunnuntai 2006-12-03.

Kuva. "Paapuuri ja styyrpuuri illan hämärtyessä". Kuva lauantaina 2006-12-02 lasten laivassa tukevasti maalla. Pertti Manninen. Kuva.

Suuri maaryöstö. Osa 7. Pääkirjoitus. Eksyikö pääministeri Matti Vanhanen Sipoon korpeen?  Lue! Kolmentoista lehden kirjoittelu perjantaina 2006-12-01 selvitysmies Pekka Myllyniemen Sipoo-selvityksestä. Lue!
Extra!
HBL Hufvudstadsbladet. Ledare (Pääkirjoitus). Sibbomodellen inte omöjlig. Johanna Westman. Lauantai 2006-12-02. Lue!

 Suuri maaryöstö. Osa 6. Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristina Lyytikäinen:  "Olemme luulleet, että elämme demokraattisessa maassa, demokraattisessa Suomessa, mutta ei näin oikein ole, juridiikka ei toimi ja meistä tämä on ihan meidän lakiemme vastainen."   Lue!  
Suuri maaryöstö. Osa 5.  Lue!  


12 perjantai 2006-12-01.


Kuva. "Vanhanen vaatii ratkaisua lihakiistaan". Suomenmaa. Tiistai 2006-11-21. Kaikki merkit viittaavat siihen, että ratkaisua ei ole vielä saavutettu. Pertti Manninen. Kuva.


12 torstai 2006-11-30.


Kuva. "Hämärä laskeutuu talvisena iltana täysikuun aikaan".  Keskiviikko 2006-11-01. Laukaa. S-market ja Lidl. Pertti Manninen. Kuva.

Kauppojen aukiolo jouluaattona. Lista kiinni olevista (PAM).
Tilanne torstaina 2006-11-30. Lue!  

Suuri maaryöstö. Osa 6.
Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristina Lyytikäinen:  "Olemme luulleet, että elämme demokraattisessa maassa, demokraattisessa Suomessa, mutta ei näin oikein ole, juridiikka ei toimi ja meistä tämä on ihan meidän lakiemme vastainen."  Nelonen. Kahdeksan uutiset 2006-11-30. Lue!
Suuri maaryöstö. Osa 5
. Lue!


12 keskiviikko 2006-11-29.


Kuva. "Kiven lämpöä". Suomalainen punainen ja harmaa graniitti lämmittää kulkijoita heinäkuun päivänä. Helsinki lauantaina 2006-07-01. Pertti Manninen. Kuva.

  Perustuslaki ei ratkaise EU:n demokratiavajetta. Thomas Wallgren.  Lue!
  
Kansanäänestys uudesta perustuslaista? Suuri vaalikeskustelu 2004. Puheenjohtajien perustelut.  Lue!
Stubb & Constitution. Pertti Manninen.  Lue!  
Missä Suomi sijaitsee? Herran kukkarossa. Keijo Korhonen.  Lue!  
Lipponen ja Vanhanen - oligarkia oligarkian sisällä. Arja Alho (haastattelu).  Lue!  
Kenen valta? Leif Salmén.  Lue!  
EU-kansanäänestys vai ei? Antti Pesonen.  Lue!  
Pääministeri vastaa. Matti Vanhanen.  Lue!  
Pääministerin vastaus ei tyydytä. Antti Pesonen.  Lue!   

EU:n perustuslaki luovuttaisi vallan vastoin Suomen lakia.
Terhi Kiiskinen.  Lue!
Selkeä Eu-linja. Olli Kivinen. Lue!  
Työllisyys määräytyy kysynnän, ei tarjonnan perusteella. Unto Luukko. Lue!  
Kilpailukyky, idiootti. Leif Salmén. Lue!  
Uusi Ihminen. Leif Salmén. Lue!  
Optimistinen Arvio. Leif Salmén. Lue!  
Haasteiden päivä Helsingissä. Pertti Manninen.  Lue!  

Kymmeniä perustuslakikirjoituksia. 2001-2005. Lue!


12 maanantai 2006-11-27.


Kuva. Hartwall-areena valmistautuu paikalliskamppailuun.  Helsinki perjantai 2006-11-17. Pertti Manninen. Kuva.

Olipa kerran ministeri, joka käänsi urheilulle selkänsä.
Harry Harkimo. Lue!
Tupakkamannekiinista kaljamannekiiniksi. Pääkirjoitus. Lue!


12 sunnuntai 2006-11-26.Kuva. "Saanko olla tässä, meitä löytämässä." Matkalta palattua Jyväskylän aseman teräspöydälle unohtunut lehti Keskisuomalainen: "Juice on poissa. Juankoski hiljentyi taiteilijan muistolle. Juhani Juice Leskinen" Kuva: Pertti Manninen sunnuntaina 2006-11-26 klo 21.51. Kuva.


12 torstai 2006-11-23.Kuva. "Saarnaaja kädet ristissä. Selvitysmies Pekka Myllyniemi asukaskokouksessa Sipoossa maanantaina 2006-11-20 kuunnellessaan seurakuntalaisten ääntä". Suuri maaryöstö. Sipoo. Kuva Pertti Manninen MTV3:n kuvasta. Kuva.

Suuri maaryöstö. Osa 5.
Sipoon kunnan mielipidekysely. Taloustutkimus.
Helsingin Sanomat: Sipoon valtaenemmistö hylkää rajojen muutokset & Lähes koko Sipoo vastustaa alueluovutuksia Helsingille.
HBL Hufvudstadsbladet:
Sibboborna har ändrat sig (ledare) & Sibbo nobbar Helsingfors & Gränsen är nådd (Debatt. Sibbo). Raja on saavutettu (Debatti-kirjoituksen käännös).
Helsingin Uutiset:
5000 uutta asuntoa vuodessa (Kolumni).  Lue!

Extra!
 Matti Vanhanen: Sipoo ensiaskel tonttipulan ratkaisemisessa. Helsingin Sanomat. Kaupunki. Lyhyesti. 2006-11-24. Lue!
Sipoo on pääministerin tonttisodan ensiaskel
. Rakennuslehti. 2006-11-23. Lue!

Suuri maaryöstö. Osat 1-4.
http://www.12.fi/2006/07/12/etusivu.htm
http://www.12.fi/2006/08/01/etusivu.html#maaryosto
http://www.12.fi/2006/09/16/etusivu.html#suurimaaryosto
http://www.12.fi/2006/09/18/etusivu.html#suurimaaryostoosa3
http://www.12.fi/2006/09/19/etusivu.html#listahelsingin
http://www.12.fi/2006/09/23/etusivu.html#sipoosibbo
http://www.12.fi/2006/11/07/etusivu.html#suurimaaryosto4
http://www.12.fi/2006/11/09/etusivu.html#jaaviys
http://www.12.fi/2006/11/11/etusivu.html#kaupunginjohtaja
http://www.12.fi/2006/11/23/etusivu.html

Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. HBL Debatt. Nato. 2006-11-21. Lue!Aktualisera en kärnvapenfri zon igenLäs!

EU ja Nato vovat olla ilman. HBL Debatt. Kärnvapen. Mikael Böök. 2006-11-23. Lue!  - EU och Nato kan vara utan.  Läs!


12 tiistai 2006-11-21.Kuva. "Naakat lentävät pimeässä illassa asettuakseen kohta yösijoilleen". Pertti Manninen. Sunnuntai 2006-11-16. Laukaa. Kirkonmäki. Kuva.

Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. "Eräs kysymys, joka ei vielä ole vaikuttanut suomalaiseen keskusteluun, on se, että Nato on sotilasliitto, joka rakentuu soveltuvin osin Euroopassa oleviin ydinaseisiin. On pidätetty oikeus käyttää ydinaseita ensin, vaikka ei olisikaan jouduttu sellaisten aseiden käytön kohteeksi. Tämä oikeus on nimeltään "first use". Tämä oikeus kohdistuu myös sellaisiin maihin, joilla itsellään ei ole ydinaseita." Stig Gustafsson.Curt Riberdahl. HBL Debatt. Nato. 2006-11-21. Lue! 

Aktualisera en kärnvapenfri zon igen. En fråga som hittils inte verkar ha debatteras i Finland är betydelsen av att Nato är en militärallians som bygger pä en lämplig andel kärnvapen i Europa. Man förbehäller sig rätten att använda kärnvapen först utan att ha utsatts för angrepp med sådana vapen, så kallad first use. Detta gäller också mot länder som inte har sådana kärnvapen. Läs!


12 sunnuntai 2006-11-19.

Kuva. "Sangre de toro". Pertti Manninen. Torstai 2006-11-16. Helsinki. Amigo. Amigo - Ystävä. Ravintolassa torstai-iltana 2006-11-12.  

Amigo - voiko hienompaa nimeä ravintolalla olla. Nykyisin aika harvoin Helsingissä ravintolassa käyvä joutui hiukan sattumankin kautta tähän Tehtaankadulla sijaitsevaan espanjalaisravintolaan. Ravintola oli seitsemän kieppeissä aivan täynnä, mutta heti tultuamme laitettiin valmiiksi sopuisa kahden hengen pöytä,  tosin tupakkapuolelta. Se ei kuitenkaan haitannut, koska toinen tulijoista itsekin poltti ja muutenkin ilmanvaihto tuntui toimivan. Tupakoimattomien puolella oli iso seurue valloittaen sen kokonaan. Tuntui jo joltakin pikkujoulutunnelmalta ... Ravintola-arvio. Lue.


12 tiistai 2006-11-14.


Kuva: "Arkipäivää". Pertti Manninen. Kirjasto. Laukaa. Perjantai 2006-11-10.  Kuva.

Arkipäivää? Opiskelijan vihaajasta opiskelijan puolustajaksi. Helsingin Sanomat. Helsingin Sanomat joidenkin pääkirjoitustensa ja uutistensa valossa vuoden 1999  elokuusta vuoden 2006 marraskuuhun. Helsingin Sanomien kirjoittelun muutoksen takana ovat olleet varmaankin taloudelliset arvot, tilauskanta on laskenut, opiskelijat, heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat tärkeä tilaajakunta. Vähättelevä, suorastaan halveksuva kirjoittelu tästä yritteliäästä joukosta, joka haluaa rakentaa omaa tulevaisuuttaan usein käsittämättömän niukan toimeentulon varassa, ei enää sovi tähän päivään Tähän arjen elämän huolien esille tuomiseen kiinnitti huomiota myös lehden pääomistaja  Aatos Erkko vuosi sitten.  Pääkirjoitus. Lue!

Isänpäivä-extra! 12 sunnuntai 2006-11-12. Kaupunginjohtaja Pajusen jääviys. Helsingin Sanomat unohtaa kertoa pääkirjoituksessaan KHO:n päätöksestä olennaisen seikan: Kauppakeskuksen laajentamista ja  sitä koskevaa kaavamuutosta oli juuri perusteltu Malmin lentokentälle sijoittuvalla väestönlisäyksellä. Helsingin Sanomat koplaa nyt myös yhteen Malmin lentokenttäkaavan ja Helsingin aluevaatimukset (ryöstöaikeet) antamalla tälle toiminnalle nimen "Helsingin ja Sipoon rajansiirtohanke".  Lue!


12 lauantai 2006-11-11.

Kuva: "Super Nova". Pertti Manninen Juhani Niirasen alkuperäisestä kuvasta. Kuva.

Legenda: "Jos sä olet niin helvetin fiksu, niin miksi sä olet niin helvetin köyhä." Henrik Kuningas 1980-luvulla. Nyt 2006: "Pörssissä Sammon osake kallistui torstaina lähes kahdeksan prosenttia. Seurauksena Wahlroosin osakeomistuksen arvo kasvoi 208 miljoonasta eurosta 224 miljoonaan euroon." Helsingin Sanomat perjantaina 2006-11-10. Kuvateksti. Joitakin kirjoituksia Nettisanomien arkistosta, joissa Björn Wahlroos  tai Sampo ja sen edeltäjät mainitaan. Lue!

Pääkirjoitus. Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi". Paljastetaan kuka näin sanoi ja siinä sivussa jonkinlainen raapaisu valtionyhtiöiden hävittämisestä eli yksityistämisestä. Kymmeniä henkilönimiä Koivistosta lähtien! Mukana myös Suomen taloushistorian kavalin ja peitellyin pelastusoperaatio, Suomen Yhdyspankin omaisuuden siirtäminen turvaan. Aivoina Björn Wahlroos ja  Ahti Hirvonen. Lue!

Khiam-raportti


12 torstai 2006-11-08

Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08. Kuva.

Kaksi kertaa kolme. Pienet koulutytöt syventymässä uusiin matikan kirjoihinsa kertolaskuja kuuluttaen kulkiessaan kotiinsa koulun jälkeen onneksi tien reunalla ja Koivurannan bussinkin kääntyessä isommalle tielle lähtiessään pikkuiselta linja-autoasemalta kohti kaupunkia. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08. Laajenna!

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen arvostelukyky petti, kun hän ei huomannut olevansa jäävi päättämään Malmin lentokentän asuntokaavasta.
Pääkirjoitus, jossa kerrotaan muistakin huomaamattomuuksista: Jääviys on itse huomattava. Mietteitä juridisesta ja eettisestä jääviydestä yksilön ja yhtiön tai konsernin kannalta. Esimerkkeinä Suvi Lindén, Jussi Pajunen, SanomaWSOY, Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen. Lue!


12 tiistai 2006-11-07

Kuva: Pertti Manninen, Laukaa.Tiistai 2006-11-07 klo 13.26. Kuva. Viimeiset pihlajanmarjat  pyristelevät vielä hetken lintuparven kohta pyrähtäessä paikalle harmaana ja suojaisena  marraskuun päivänä lumien sulaessa kovaa kyytiä. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa.Tiistai 2006-11-07 klo 13.26. Isonna kuva!  

Suuri maartyöstö. Sipoo. Osa 4. Muutama kymmen artikkelia aikajärjestyksessä, joka paljastaa mielenkiintoisia yhteyksiä. Lue!
 

12 maanantai 2006-11-06
 


Kuvat: Pertti Manninen. Saddamin kuolemantuomio ja Yle. Kuka määräsi muuttamaan kommenttien järjestystä? Vasemmassa kuvassa Tv2:n uutislähetys sunnuntaina 2006-11-05 klo 18.03. Myöhemmin illalla klo 21.50 alkaneessa TV2:n uutislähetyksessä kommenttien järjestys oli vaihtunut. Vasemmalla aito kuva ja oikealla siitä muokattu kuva, joka olisi otettu, jos kamera olisi ollut valmiina. Ylessähän molemmat uutislähetykset ovat tallella! Pääkirjoitus. Vaikea kuva 2. Lue!Vaikea kuva & Oikeuden voitto eli rehellisiin kansa.
Lue!


 12 sunnuntai 2006-11-05


Optioner i Fortum värda en halv miljard - Kommunernas miljardblunder. Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Fortumin optioiden arvo puoli miljardia - Kuntien miljardinukahdus. 
Aftonbladet Ekonomi & E24.se. Läs! -Lue!    

Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ...
Lue!


12 keskiviikko 2006-11-01
 

Geokätkentä: sekoitus urheilua ja teknologiaa . Heidi Heikkilä.  "Geokätkentä on saanut alkunsa Yhdysvalloista. 2000-luvulla digitaaliteknologian myötä lasten aarteenetsintäleikit ovat muuttuneet maailmanlaajuisiksi aarteenmetsästyspeleiksi. Tunnetuin niistä on aikuisten ja lasten yhteinen viihde - geokätkentä.  Geokätkentä (englanniksi geocaching) on GPS-satelliittipaikantimen avulla kätköjen piilottamista ja etsintää erilaisissa maastoissa." Lue!


12 torstai 2006-10-26

 

Kuvasarja "Aamusta iltaan eräänä lokakuun harmaana, hetken aurinkoisenakin päivänä". Puu aamulla  (09:12), Talitintti ja pihlajanmarjat (10:42), Pieni koululainen ja lätäkkö (12:17), Varis katselee autoja (13:41), Punaiset lehdet harvenevat (16:56), Siimes tahtoo Naton, varovasti (17:35), Sininen taivas (18:07) ja Meteorologi Takala ennustaa myrskyä (18:30). Laukaa 2006-10-26 Pertti Manninen. Isommat kuvat ja kertomus tulossa!


12 tiistai 2006-10-24
 

Kuva. "Sateenkaari eli unelma Rauhan maailmasta". Laukaa, Vuojärvi 24. lokakuuta 2006 klo 10.45. Kuva: Pertti Manninen.  Kuva.

YK:n päivänä. 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.


12 maanantai 2006-10-23
   Isonna kuva!

Kuva. Hetken toivo. Budapest 23 lokakuuta 1956 iltapäivällä kuorma-auton lavalla ennen illan panssareita. Yksityiskohta vanhasta lehtikuvasta. Pertti Manninen.


12 lauantai 2006-10-21


Kuva "Naakat lentelevät levottomasti eräänä lokakuun aamuna". Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Salaisuuksia. "Sota ja sotatilanne on niin poikkeuksellinen maan historiassa, että siinä tapahtuu kaikenlaista, mikä haluttaisiin painaa Unholaan. Nyt Lappeenrannan Huhtiniemestä löytynyt joukkohauta voi ehkä vahvistaa sen huhun,  ...".  Lue!
"Vielä eräs tarina jäi myös mieleen. Ministeri Eljas Erkko lähti 'sukellusveneellä Ruotsiin karkuun pelättyään Neuvostoliiton miehittävän Suomen'. ..." Lue!

12 maanantai 2006-10-16
 

"Tänään kerätään allekirjoituksia. Allekirjoita vetoomus kunnanhallitukselle ja valtuustolle!  Hoitajia vanhusten huoltoon! Tukea omaishoitajille! Laukaan eläkeläisjärjestöt". Laukaa  perjantaina 2006-10-06.  Kuva: Pertti Manninen. Kuva.
Pääkirjoitus. Pääministeri Matti Vanhanen, oletteko jo lakannut lyömästä vaimoanne?  "Onko pääministeri Matti Vanhanen niin pirun taitava poliitikko, että saa kiinnitettyä median huomion kaikkeen epäolennaiseen, eikä hallituksen harjoittamaan politiikkaan, joka on ..." Lue!12 perjantai 2006-10-13


Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla. Toimittaja tapetaan Venäjällä. Joka 40. irakilainen on kuollut vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen sodan jaloissa. Elämme veristä aikaa.
Linkkejä: Leader: In praise of Politkovskaya   Obituary: Anna Politkovskaya - '655,000 Iraqis killed since 2003'  One in 40 'killed since invasion' - Nämä lehdestä Guardian Unlimited, jonka arkistot ovat avoinna, toivottavasti vielä vuosien päästä.
Pääkirjoitus. 12 perjantai 2006-10-13. Pertti Manninen.

12 maanantai 2006-10-09Maanantai-illan ajankohtaisohjelmista: "... teknologin har till 100 % skapats i Demokratiska folkrepubliken Korea." FST5 klo 20. Lue!   
Opiskelijoiden mielenosoitus opintorahan korottamiseksi Mannerheimintiellä Kiasman ja Sanomatalon edessä Eduskuntatalo määränpäänään. FST5 klo 20. Lue!    
"Tunnettu pankkiiri Andrei Koslov oli murhattu vain kuukausia sitten ..." FST5 obs. klo 20.20. Lue!   
"Donne in carriera Top 25 in Europa ..." Rai Uno, tg1 klo 21. Lue!  
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla, eikä vain hoettava Pohjois-Korean pahuutta. Israelista kukaan ei puhu mitään. Suomenkin hallituksen tekopyhyyteen on havahduttava. Lue!

12 keskiviikko 2006-10-04.
 


Iltalehti  maanantai  2006-10-02.  Edustajatoverit piikittelevät. "Saarela luonnehtii kirjassaan Heinäluomaa ..."    
ltalehti. Lööppi keskiviikko 2006-10-04. "Olli Saarela puolustaa Tanjaa: Heinäluoma on akkamainen jätkä".    
Ilta-Sanomat. Lööppi keskiviikko 2006-10-04. "Tanja Saarelan mies käy Heinäluoman kimppuun".    

Keskiviikko 2006-10-04. "Tulen hulluksi.  Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?" Croucho Marx

Pääkirjoitus. Suomi 2006.  "Tulen hulluksi. Mihin tämä johtaa. Mitä saatte tästä?"  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  SanomaWSOY:n Jokerien uusin palkkalainen kuvassa. Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  Lue! 
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen.  Lue!
Bisquit: Masennushan siitä seuraa. Toki siitäkin voi saada aineistoa kuusipäiväisiin lehtiin. Eikä edes mitään vanhan jauhamista tyyliin "puhun niin totta kuin osaan", vaan tuoretta näkökulmaa "olen niin masentunut kuin jaksan." Bisquit. Seppo Ahti. Mediasuksikkuutta. Ilta-Sanomat tiistaina 2006-10-03.

Suuri maaryöstö. Sipoo. Vanhasen valinnat ja Mannisen manipuloinnit paljastumassa! Pääkirjoitus. Sipoo - Sibbo. Lue!
Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Toista sataa otsikkoa ja katkelmia kirjoituksista. Lue!     
Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta."  Lue!

Pääkirjoitus. Suomi 2006.  Vittumaista politiikkaa - Tanja Saarela.  "Taas kerran hän teki sen. Pystyi mollaamaan entistä kihlattuaan Sauli Niinistöä ... "  Lue!
Pääkirjoitus. Suomi 2006. Mulkkumaista politiikkaa - Matti Vanhanen. "Sivarien palvelusaika on 13 kuukautta, kalenterivuoden ja opiskeluvuoden pituus on 12 kuukautta .." Lue!
Pääkirjoitus.Suomi 2006. Elämme outoja aikoja. "... Solidaarisuudesta ei kannata puhua."  Lue!

Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti -Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!    
Markkinointi&Mainonta -lehden päätoimittaja Seppo Määttänen "ei anna tuumaakaan periksi siitä, etteikö Pietilän eron taustalla olisi keskustapoliitikkoja." Suomenmaa haastattelee.  Lue!

"Huikea mahdollisuus luovuudelle"  Lue!

Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta." Lue!

Wahlroos -  Pajunen -  Jääviys -  Maaryöstö -  Saddam -  Fortum   -  Geokätkentä - HuhtiniemiOpintotuki - Pietilä - Sävelradio - Makasiinit - SanomaWSOYMielenosoitus kuva

Syyskuun 11. - Rauhanturvajoukot -   Koistinen kuva - 7 vuotta sitten  Kalpean kuun tarinoita. Kuva.

Etsi nettisanomista: 
12 + 'hakusana'.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta  vuodesta 1999.


 

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!Man with a Cut-Out Shadow

12

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. 12@
hotmail.com
Sonera-kirjaan!


altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearchLapsen oikeuksien julistus


  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
 
  


Lue myös! 13.02.2003.


2003  USA lade fram sina bevis. 
 Dagens Nyheter torsdag 06.02.2003. 
   
Powell: Irak pettää YK:ta ja kätkee joukkotuhoaseita.
Helsingin Sanomat torstaina 06.02.2003
 

12 torstaina 13. helmikuuta 2003.

USA lade fram sina bevis.
Utrikesminister Colin Powell anklagade Irak för att gömma massförstörelsevapen. Foto: Ett av bevisen mot Irak. USA:s utrikesminister Colin Powell håller upp ett litet glasrör som skall innehålla mjältbrandvirus inför FN:s säkerhetsråd. DAGENS NYHETER. 06.02.2003. Sidan 1.

Powell: Irak pettää YK:ta ja kätkee joukkotuhoaseita.
USA uskoo Irakin kokeilevan pernaruton levittämistä hävittäjäkoneista. Ulkoministeri sanoi Saddamin tekevän yhteistyötä al-Qaidan kanssa. Kuva: USA:n ulkoministeri Colin Powell esitteli turvallisuusneuvostossa koeputken avulla miten pieni määrä pernaruttoa riitti sulkemaan Yhdysvaltain senaatin vuonna 2001. Irak on saattanut tuottaa pernaruttobakteereita siihen verrattuna kymmentuhatkertaisesti, Powell sanoi. Jyri Raivio, HELSINGIN SANOMAT. HELSINGIN SANOMAT 06.02.2003. Sivu3, pääuutissivu.
12 13.02.2003.

 

http://www.12.fi/2003/02/13/lehdet.htm

 

Lue myös! 18.12.2003.

2003 "Mina damer och herrar, vi tog honom"
DAGENS NYHETER  MÅNGAG 15 DECEMBER 2003.
   
Kaikki pyjamahousut 16.95 e.
HELSINGIN SANOMAT MAANANTAINA 15. JOULUKUUTA 2003.
 

12 torstaina 18. joulukuuta 2003.
Irak.
Saddam vangittu. Suorassa television tiedotustilaisuudessa näytettiin katkelmia lääkärintarkastuksesta. Presidentti George W. Bush vaatii kuolemanrangaistusta. Saddam tuomitaan irakilaisessa tuomioistuimessa. Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Joukkotuhoaseiden etsintä jatkuu. Kaadot Irakin armeijasta kymmeniä tuhansia. Surmat siviiliväestöstä kymmeniä tuhansia. Kaadot liittoutumasta satoja. Tappaminen jatkuu.
Pääkirjoitus.
Saddam on vangittu. Kuinka kahden maan suurimmat aamulehdet uutisoivat asian etusivullaan.  "Mina damer och herrar, vi tog honom" DAGENS NYHETER 15.12.2003. - Kaikki pyjamahousut 16.95 e. HELSINGIN SANOMAT 15.12.2003. Pertti Manninen. 18.12.2003.

http://www.12.fi/2003/12/18/etusivu.htm


Lue myös! 19.03.2005. 

12. Extra!

"Paul Wolfowitz".

Kuva: Pertti Manninen. 

12 lauantaina 19.03.2005. Extra!                                              
Paul Wolfowitz Maailmanpankin johtajaksi! Presidentti Bushin tekemä nimitys on provokaatio muuta maailmaa vastaan!
"Wolfowitz är en av ideologierna bakom Bush administrationens utrikespolitik, byggd på kampen för amerikansk överhöghet och uppfattningen att demokrati och frihet kan bombas fram." ... " Politiskt företräder han en extrem nyliberalism i ekonomiska frågor och extrem kristen konservatism i moraliska. Aftonbladet Ledare "En ren provokation" fredag 18.03.2005. www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,618740,00.html
"Valmistellessaan Irakin sotaa Pentagonissa Wolfowitz teki räikeitä virheitä, joita hän ei ole tunnustanut eikä kantanut vastuutaan. Ne ovat viivyttäneet jälleenrakennusta ja maksaneet raskaita veriuhreja, jotka olisi paremmalla suunnittelulla ja viisaammalla politiikalla voitu välttää." Helsingin Sanomat Pääkirjoitus "Wolfowitz on kyseenalainen valinta" lauantaina 19.03.2005. Maksullinen.
"USA:s olagliga krig mot Irak har krävt minst 100 000 liv, en stor del av dem civila. Svält och sjukdomar hos barn har fördubblats sedan kriget som inleddes för exakt två år sedan. Kvinnorättigheter har beskurits. Viktiga delar av Bagdads oersättliga kulturarv har skövlats. Tusentalet amerikanska soldater har dödats, många fler har invalidiserats." Aftonbladet Ledare "Imperiet kan inte vinna Irakkriget" lördag 19.03.2005. www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,619644,00.html
2 vuotta sitten: "Verimyrsky". "USA ja liittolaiset aloittivat "täsmäiskut" Bagdadiin aamuyöllä tänään 20. maaliskuuta 2003."  www.12.fi/2003/03/20/etusivu.htm
"Paul Wolfowitz" Isonna kuva! 

http://www.12.fi/2005/03/19/wolfowitzkuva.htm


Lue myös! 09.04.2005.
 

12 lauantaina 09.04.2005.  Tänään lauantaina 9. huhtikuuta 2005 on kulunut tasan kaksi vuotta siitä kun USA:n joukot valtasivat Bagdadin ja kaatoivat Saddamin patsaan. Kaikki näytti sujuvan hienosti ja nopeasti. Toisin kuitenkin kävi.
Veri virtaa edelleen ja maa on kaaoksessa. Joidenkin arvioiden mukaan 100 000 siviiliä on saanut surmansa, Irakin armeijan sotilaiden kuolleiden lukumäärää ei tiedetä ja USA kaunistelee omien nuorukaistensa tappiolukuja. Ne ovat virallisesti tällä hetkellä noin 1500, mutta oikeasti ainakin tuplaten suuremmat, kun mukaan otetaan myös haavoittuneena aluksi selvinneet mutta sotilassairaaloissa kuolleet. 
Tappaminen jatkuu. Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Sähkölinjojen korjaus jatkuu. Vesijohtoputkien korjaus jatkuu. Lapset eivät uskalla mennä kouluun, naiset eivät uskalla kävellä ulkona jne jne.  Alkuperäisen tv-ruudun kuvan tulkinnut Pertti Manninen. "Saddam kaatuu 09.04.2003".
Lue myös!
Valtauksen merkki. Vaikea kuva 2003. "...vain yhdessä käsiini sattuneista lehdistä oli kuva USA:n lipusta Saddamin kasvoilla: Sanomalehti Kalevassa."  2003/04/10/irakinsota.htm  
Paul Wolfowitz. Kuva. 2005/03/19/wolfowitzkuva.htm
Irak. 12 vuoden 2001 syyskuusta vuoden 2003 maaliskuun 20. päivään.  54 linkkiä! 2005 huhtikuussa: 01.04 - 12.04.

12 tiistaina 12. huhtikuuta 2005.
Minun joutseneni. Tänään aamulla 12.04.2005 hiukan kuuden jälkeen haistelin ilmaa ja heti ne kuulin. Katselin ympärilleni ja tuolta oikealta ne kääntyivät järven suuntaan ja laskeutuivat koko ajan alaspäin. Tuossa kuvan keskellä pari on valkoisena auringon säteiden niihin juuri osuessa valaistessaan vastarantaa. Hetkeä myöhemmin hämäryys alkaa poistua myös niityltä. Kuva: Pertti Manninen.
"Minun joutseneni."
Katso myös! 2 9.03.2005  "Yksin"  ja  06.04.2005 klo 19:54. "Yhdessä". 


12 maanantaina 11. huhtikuuta 2005.  "Suomalainen todellisuus".  
Elämän ilot ja surut laidasta laitaan käsitellään illan kuluessa Eskon Karaokessa. Paikka on juuri avattu ja ensimmäiset asiakkaat ovat jo saapuneet hämärtyvässä illassa. Kuva Pertti Manninen keskiviikkona 6. huhtikuuta 2005 . "Kulkijan kuvia." (Julkaistu kahvikupin toivossa.)
  "Eskon Karaoke kutsuu!"
Katso myös!  Kuvasarja sunnuntaina 06.02.2005. "Hetkiä eräänä sunnuntaina eräässä suomalaisessa paikassa."  2005/02/15/kuvasivu7.htm
Kuvasarja torstaina 24.02.2005. "Hetkiä eräänä torstaina eräässä suomalaisessa paikassa."  2005/02/27/kuvasivu3.htm


12 sunnuntaina 10. huhtikuuta 2005. "I have a dream".  Martin Luther King.
Unelmoitu  kuva  kuuluisasta kuvasta Abraham Lincolnin muistopatsaan äärellä vuonna 1963. Aikaisemmin julkaisematon kuva, joka on muunnelma alkuperäisestä kadulla olleesta videotaulusta   2002/viikonkuvat/vkmestari020314.htm.  "Kuvaan liittyvä juttu päättyy näin: "PS. Olen tehnyt kuvasta useita muunnoksia syksyllä 2001, jotka julkaisen ehtiessäni aivan pian."

Näistä ensimmäinen on julkaistu Nettisanomissa "I have a dream" -puheen neljäkymmenvuotispäivänä torstaina 28.08.2003  2003/08/28/ihaveadream.htm.  Ja nyt siitä sarjasta toisena julkaistulle kuvalle annoin kaksi nimeä nimeksi  "Mestari" ja  "Valoa pimeyteen".  Aikaisempaa toistaen: "Olen tehnyt kuvasta useita muunnoksia syksyllä 2001, jotka julkaisen ehtiessäni aivan pian." Pertti Manninen. "Valoa pimeyteen".

Tänään sunnuntaina  10. huhtikuuta 2005 klo 16.05 TV1 esittää dokumentin "Citizen King"  ensimmäisen osan ja toisen viikon päästä 17.04.2005. Suomalaiseksi nimekseen dokumentti on saanut "Martin Luther Kingin unelma". Ohjelmaopas.


Lue myös! 04.04.2005.


I have a dream.

12 maanantaina 04.04.2005.

"Tänään on kulunut tasan kolmekymmentä vuotta siitä, kun kansalaisaktivisti Martin Luther King murhattiin".Tämä tuli korviini radiosta Ylen kanavalta hiukan ennen puoltapäivää. Sivu meni uusiksi. Keväinen kuva linnuista sai tietenkin jäädä, mutta linkki "I have a dream"-puheeseen on tähän nyt syytä lisätä. Pääkirjoitus. Pertti Manninen maanantaina 04.04.2005.

I have a dream. 2003/08/28/ihaveadream.htm 
Aina kun esiin putkahtaa taistelija paremman maailman puolesta, hätkähdän. 2002/viikonkuvat/vkmestari020314.htm (Huom! Kuva on Applen mainos, ei IBM:n!)  Martin Luther King http://fi.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King

Oikaisu: Martin Luther King murhattiin 04.04.1968, joten salamurhasta tuli kuluneeksi 37 vuotta. Kuulin väärin enkä heti tarkistanut. 10.04.2005 PM.


Osapainos sivusta isompia kuvia pienentäen:
http://www.12.fi/2005/04/13/etusivu.htmTuuli käy heidän ylitseen. Poisnukkuneitten muistolle.


 Kuva Pertti Manninen   Sarja. 


  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
 
   12 sunnuntai 2006-12-10.


Kuva. Helsinki kasvaa rajusti pohjoiseen pitkin Mannerheimintietä. Ruskeasuon bussivarikkoa on purettu ja tonttimaa odottaa täyttäjiään. Porakone rei'ittää kalliota Pasilan orren rakentamiseksi.
 Pyramiditalo on Pikku-Huopalahden portinvartija. Helsinki sunnuntaina 2006-11-26 aamulla hämärässä ennen yhdeksää. Pertti Manninen.

Sunnuntai 2006-12-10.
Helsinki on kirjailija Westön sielunmaisemaa. "Vaikka juuri Finlandialla palkittu kirjailija Kjell Westö luonnehtii itseään ensimmäisen polven helsinkiläiseksi, hänen suhteensa kaupunkiin on intohimoinen. Westön kirjoissa Helsinki ei esiinny vain kadunnimistä kyhättynä kulissina, pikemminkin aina läsnä olevana päähenkilönä. Se on yhtä aikaa kaunis ja brutaali, kotikutoinen ja monikulttuurinen. Se ei rajaudu tiettyyn aikaan, vaan siihen limittyvät omat muistot, sukupolvien kokemukset ja historian kerrokset. Helsinki on kirjailija Westön sielunmaisemaa."  Juha Salonen. Helsingin Sanomat. Sunnuntai 2006-12-10. Lue!


  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
 
  

 

altavista
Etsi nettisanomista: 12 + 'hakusana'.


World weekly 
Kuva. Kaksi kertaa kolme. Pienet koulutytöt syventymässä uusiin matikan kirjoihinsa kertolaskuja kuuluttaen kulkiessaan kotiinsa koulun jälkeen onneksi tien reunalla ja Koivurannan bussinkin kääntyessä isommalle tielle lähtiessään pikkuiselta linja-autoasemalta kohti kaupunkia. Kuva: Pertti Manninen, Laukaa. Keskiviikko 2006-11-08 klo 14.08.


  Etusivu -  Uusia ja vanhoja juttuja -  Antti Herliniä koskeva Helsingin Sanomien
tietovuoto ei selvinnyt. Pääkirjoitus
 
 TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:12@hotmail.com   
Copyright 12.fi 2006/576. Sivut: .2006-12-22, nettiin 2006-12-22, linkit 2006-12-22. 
12 2006-12-22  Kirjoituksia Sipoosta vuodesta 2004 lähtien. Sipoo-Helsinki. Sibbo- Helsingfors. Katkelmia kirjoituksista. "Käteen sattunutta". Uusimpana: Sipoon valtauskiistassa syyllistetään maalaisia. Helsingin Sanomat. Mielipide. Jouko Kivi. -  Kuva. Helsinki kasvaa rajusti pohjoiseen pitkin Mannerheimintietä. -  Kuva. "Hämärä laskeutuu talvisena iltana täysikuun aikaan".  - Kuva. Kaksi kertaa kolme. Pienet koulutytöt syventymässä uusiin matikan kirjoihinsa. -Lauantai  2006-12-22. -  kuva - kuvat - pertti manninen - 12


the hunger site


Hae Nettisanomista:

Vuodet 1999 - 2005


Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 14.22.

Banneri " Haku - 12 10v - Arsedel - Midnight Sun Restaurant" poistettu yläbannerin alapuolelta keskiviikkona 2011-09-07 koko vuodelta 2006. Katso 2006-01-01-sivulta. Arkisto: www.12.fi. Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen...
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.