Valitse!
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. 12.fi  
politiikka
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva

Keskisuomalainen tiistaina 25. tammikuuta 2000.

12.fi

Huomaa kuukauden viive. Uusin aineisto täältä!
 


Linkit

Omistajan hätähuuto. Katkelma kirjoituksesta "

Sosialisointia Jyväskylässä: Epäpyhä allianssi ryöstää asukkaiden talot ja rannat

Keskisuomalainen hiljaa kuin kusi sukassa!

Sosialisointi-etusivu

Näin siinä sitten kävi, vai kävikö?


Ensimmäiset jutut:

Sippulanniemi aidataan golffareille.

Jyväskylän kaupunki ryöstää rannat golf-yhdistykselle.


Lue myös:

Demokratia karttaa Suomen Liikunta ja Urheilua. Ministeri Suvi Linden ei valvo.

Kettunen vittuilijasta eetikoksi. Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen



 Tänään 30.05.02


Etusivulle!

 

Huutokauppaa hädällä

Golf-sokeutta Suomen maassa

Suomen perustuslaki pilkattavana

Pääkirjoitus: Pankit eivät ota riskejä asuntolainoissa

Ilta-sanomat tuomittiin Eeva-lehden siteeramisesta

Mikael Fränti kertoo lauantaiväkivallasta.

Sairaalassa Helsingissä 2

Jääviys on itse huomattava

Aki Kaurismäki

Työtä!

 

 

pm

Tieto tulvii. Mikä säilyy? Mikä hävitetään? Uusi demokratia.

Käytäntö muutaman esimerkin valossa.

Internetissä on rajaton määrä tietoa. Itse kunkin on tapansa valittava, miten sitä hakee ja käyttää. Kannattaa opetella, koko ajan.


Esimerkki: 12.fi.

Yksi ilta kului kesällä 1999, kun keksin mottoa ja ideaa sivuilleni. Kirjoitin harjoitelmat Ilta-sanomien sivujen laitaan ja siellä taisi olla sananvapauden airuista riippumattoman tiedon julistukseen. Kunnes lopulta asia kiteytyi muutamaan sanaan ja niiden riippuvuuteen ja myös siihen, että julkaiseminen alkoi viime vuosituhannella! "Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999".

Kaikki sivut ovat edelleen luettavissa. Ne ovat alkuperäiset pieniä ulkoasukorjauksia lukuun ottamatta. Niihin pääsee samalla osoitteella. Ne ovat monen hakukoneen muistissa.

12.fi:in tuhansista (?) sivuista löytyy pieni otos maailman sivujen arkistosta, jonka nimi on: www.archive.org. Yliopiston kirjasto Suomessa on ruvennut tallentamaan suomalaisia sivuja kaksi kertaa vuodessa. Jotakin siis jälkeemme jää. Helsingin Sanomien uutinen torstaina 20.06.2002: Helsingin yliopisto arkistoi suomalaisia sivuja. http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20020620KU2


Esimerkki: Keskisuomalainen.com (linkki vie 12.fi:in sivuille, jossa myynnistä kerrotaan).
Esimerkki: Keskisuomalainen.com (nyt linkki vie nettilehti Keskisuomalaiseen)

Keskisuomalainen yksityishenkilö julkaisi kyseisessä osoitteessa sivujaan vuonna 2000. Seuraavana vuonna Keskisuomalainen Oyj osti nimen. Mitä tapahtui alkuperäisille sivuille, mitä niissä ylipäätään oli ja kuka niistä vastaa ja mistä ne löytyvät Ehkä vain bittiavaruudesta ellei sitten joku ole niitä tallentanut ja putkauttaa ne jälleen luettaviksi. joskus?

Nimen myyntiin liittyvistä asioista voi lukea 12.fi:in sivuilta Keskisuomalainen osti nettinimen ja D ja M (Domain ja Murphy).
http://www.12.fi/2001/08/23/keskisuomalainencom.htm,
http://www.12.fi/2001/08/23/djam.htm


Esimerkki: Keskisuomalainen.fi

Keskisuomalainen-nettilehti oli aluksi avoin, nyt sen käyttö vaatii rekisteröitymisen. Aikaisemmin toimineet linkit lehden artikkeleihin eivät enää toimi.

Esimerkiksi 12.fi on linkannut sivullaan Niinistö - Pehkosen esitys perseestä kahteen Keskisuomalaisen artikkeliin Niinistön työllistämisesityksille tukea omilta, Keskisuomalainen 08.08.2000 ja
Niinistön tukiseteli-idean takana radikaali malli, Keskisuomalainen 09.08.2000,
joiden linkit eivät enää toimi.
http://www.12.fi/2000/08/17/etusivu.htm,
http://lehti.keskisuomalainen.fi/sl/20000807/pre/moneynii.htm, http://lehti.keskisuomalainen.fi/sl/20000808/pre/tyolxset.htm

Sen sijaan Helsingin Sanomien artikkelin Niinistö lievensi kantaansa työttömyysturvan porrastukseen, Helsingin Sanomat 08.08.2000, linkki toimii.
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20000808KO14&pvm=20000808&a=2

Keskisuomalaisesta löytyy myös aikanaan toiminut, mutta myöhemmin kadonnut artikkeli sekä nettilehdestä puuttuva osa paperilehteen verrattuna. Etsiessäni Keski-Suomen puhelin Oy:n kaappaukseen sekaantuneita yhtiöitä ja yhteisöitä, jotka perustivat Fiotele Oy-nimisen yhtiön, ei juttua enää ollutkaan arkistossa. Asiasta lisää 12.fi:in artikkeleissa Keskisuomalaisen arkistosta katosi kokonainen lehti ja juttu! ja Keskisuomalaisen netti-lehdestä puuttuu.

Lisäksi tästä asiasta on lyhyt pääkirjoitus nimeltään Se mikä on hävitetty, on valinta ja toinen lyhyt pääkirjoitus Mihin tiedonhakija voi luottaa?
http://www.12.fi/2000/03/02/keskisuomalainen.htm,
http://www.12.fi/2000/03/02/keskisuomalainen.htm,
http://www.12.fi/2000/03/02/paakirjoitus.htm,
http://www.12.fi/2000/03/02/paakirjoitus.htm

Problematiikkaa siis riittää.


Helsingin Sanomat.fi

Mikä pätee Keskisuomalaiseen aineiston valintaan pätee myös Helsingin Sanomiin. Mikä pätee määrätyn artikkelin netti-lehden eroon paperilehteen verrattuna pätee myös Helsingin Sanomiin. Tästä esimerkkinä väliotsikoiden puuttuminen artikkelissa Helsingin valtuusto jatkoi Sanoma-WSOY:n tonttivarausta.

Sanoma-WSOY:lle ehdotettiin tonttia Ruoholahdesta tai Pasilasta.
Seuraavasta Sanomatalosta toivottiin pienempikokoista.
Nämä väliotsikot eivät mahtuneet lehden paperiversioon, olivat netissä!

Esimerkki on ehkä harmiton, mutta kuitenkin todellinen. Lue lisää sivulta, jonka pääjuttuna on Eikö kukaan uskalla kertoa Helsingin Sanomille sen jääviydestä kirjoittaa Helsingin keskustan kaavoituksesta?
(http://www.12.fi/1999/12/16/n9920helsinginsanomat.htm)

Siihen, että jotakin katoaisi kerran arkistoon laitettua, en jaksa uskoa, On kuitenkin muistettava, että arkisto oli suljettuna vuosi sitten ainakin vuoden verran sitä uudelleen järjestettäessä. Eikä sieltä mitään nytkään kovin helposti mitään löydy, koska haku on mahdollista vain kaksi viikkoa uusista numeroista. Vanhemmat pitää plarata numero kerrallaan. Tehtävä on tietenkin toivoton.

Onneksi on olemassa oikotie Google-haku: Helsingin Sanomat ehdotettiin tonttia. Tuloksena 12.fi:in juttu ja Helsingin Sanomien alkuperäinen juttu Helsingin valtuusto jatkoi Sanoma-WSOY:n tonttivarausta.
http://www.helsinginsanomat.fi/uutisarkisto/19991216/kaup/991216ka07.html

Välihuomautus: Keskisuomalaiseen tämä konsti ei auta, mutta kylläkin 12.fiiin, jonka oma haku ei kata tällä hetkellä (20.06.2002) koko aineistoa!


Esimerkki: Jyväskylän ylioppilaslehti (www.cc.jyu.fi/jylkkari)

Etsiessäni maaliskuussa 2002 erästä artikkelia lehden arkistosta. Muistini mukaan kyseisessä artikkelissa Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen kertoi olevansa vittuilija.

Tarkistaakseni tämän löysinkin artikkelin, josta lainasin hiukan 12.fiin juttuuni Kettunen vittuilijasta eetikoksi
Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen kertoo 50- vuotispäivänsä aattona muuttuneensa eetikoksi.

Pari viikkoa jutun ilmestymisen jälkeen halusin liittää juttuuni linkin alkuperäiseen artikkeliin. Tämä ei enää onnistunutkaan. Kysyessäni asiaa toimitukselta, vastaukseksi sain ettei toimituksessa ymmärretä asiaa, eikä kukaan nyt lehden toimituksessa työskentelevä ole ollut jutun ilmestymisen aikoihin lehdessä töissä! Juttu on luettavissa 12.fi:issa torstaina 13.04.2002 ilmestyneessä numerossa.

Aikaisemmista kokemuksista viisastuneena tallensin sivun, jonka kuvan julkaisen ohessa.

Jyväskylän ylioppilaslehden arkiston suljettu sivu, jossa kaupunginjohtaja Pekka Kettuunen ilmoittaa leipälajikseen vittuilun.
http://www.12.fi/2002/03/14/kettunen.htm

http://www.cc.jyu.fi/jylkkari/

Pertti Manninen, nettisanomat,com 20.06.2002.




TOIMITUS päätoimittaja
Kuva: Mika Hänninen
Yhteydenotto: nettisanomat@hotmail.com. copyright 12.fi 2002/148.
Sivut valmisti Pertti Manninen 30.05.02 ja 03.06.02..
2002/05/30 - 12.fi - golf-sokeutta - oulu - jyväskylä - suvi linden - pekka kettunen - maanryöstö golf-kentälle - pertti manninen - kuvat - avoin - joka torstai - kuva - pertti manninen - nettisanomat.

Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin torstaina 2010-11-11 klo 11:45.