Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
 

12.fi
  nato
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva

09.10.2003. NATO. Vauhti-viikko. Helsingin Sanomat 2003. Lukujärjestys.
                         
Pääkirjoitussivulla.
La 20.09.
Tarvitaan suoraa puhetta. Kolumni. Max Jakobsson.
  Pääkirjoitussivulla.
Su 21.09.
EU-puolustus tulee nopeasti. Kolumni. Janne Virkkunen.
  Politiikka-sivulla.
Ti 23.09.
Kaskeala: EU:n turvatakuut edellyttävät Naton jäsenyyttä. Politiikka. Arto Astikainen.
  Pääkirjoitussivulla.
Ke 24.09. Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos kiihtyy.
Pääkirjoitus. 
  Kulttuuri-sivulla.To 25.09. Suomettumisen sankarit ja konnat. Max Jakobsonin 1900-luku päättyy kansainvälisen ja kansallisen lähihistorian huikeaan katsaukseen. Kulttuuri. Jussi M. Hanhimäki.
  Pääkirjoitussivulla.
Su 28.09. Ulkopolitiikka välitilassa. Kolumni. Erkki Pennanen.
  Pääkirjoitussivulla.
Ti 30.09. Hidastelun turhuudesta. Kolumni. Pertti Sadeniemi.
                         


12.fi
arkistosta vuodesta 1999 alkaen

 

09.10.2003. NATO. Vauhti-viikko. Helsingin Sanomat 2003.

La 20.09. Tarvitaan suoraa puhetta. Kolumni. Max Jakobsson.
Su 21.09. EU-puolustus tulee nopeasti. Kolumni. Janne Virkkunen.
Ma 22.09. EU:n tuleva puolustusydin uhkaa jakaa Euroopan kahtia. Ulkomaat. Petteri Tuohinen.
Ti 23.09. Kaskeala: EU:n turvatakuut edellyttävät Naton jäsenyyttä. Politiikka. Arto Astikainen.
Ke 24.09. Suomen turvallisuus-
poliittisen ympäristön muutos kiihtyy. Pääkirjoitus.
To 25.09. Suomettumisen sankarit ja konnat. Max Jakobsonin 1900-luku päättyy kansainvälisen ja kansallisen lähihistorian huikeaan katsaukseen. Kulttuuri. Jussi M. Hanhimäki.
Su 28.09. Ulkopolitiikka välitilassa. Kolumni. Erkki Pennanen.
Ti 30.09. Hidastelun turhuudesta. Kolumni. Pertti Sadeniemi.


09.10.2003. NATO. Vauhti-viikko. Helsingin Sanomat 2003.
     
 

Tarvitaan suoraa puhetta.
...
"Sota Saddam Husseinin kukistamiseksi onnistui hyvin, mutta jälkien siivoaminen on osoittautunut hankalaksi. Tappiot lisääntyvät. Kysymys on tosin useista kymmenistä, ei sadoista kaatuneista aikana jolloin Ranskassa kuoli 13 000 ihmistä heinäkuun helleaallon seurauksena, Mutta jokaisen sotilaan kuolema järkyttää amerikkalaista mielipidettä."
...
"Ulkopoliittisen johdon näkemys on toinen. Presidentti Tarja Halonen totesi kesäkuun alussa pitämässään puheessa, että Naton rooli on keskeinen Euroopan turvallisuudelle ja Yhdysvaltain rooli Natossa ratkaiseva. Toisin sanoen turvallisuutemme varmistamiseen ei riitä EU:n jäsenyys, vaan Suomen ja koko Pohjois-Euroopan vakauden varmistaminen edellyttää, että Yhdysvallat Naton kautta säilyttää vaikutusvaltansa tällä suunnalla."
...
"Transatlantisten suhteiden vaaliminen ei tietenkään tarkoita, että pysyttelisimme sivussa Euroopan unionin puolustusyhteistyöstä, jota parhaillaan kehitellään. Suomen puolustusvoimilla on siihen riittävää kapasiteettia. Syrjässä pysyminen heikentäisi mahdollisuuksiamme puolustaa etujamme unionissa."

"Kansalaismielipiteen johtaminen turvallisuuspolitiikassa näille uusille urille on vaativa tehtävä. Siihen eivät riitä viitteelliset lausunnot, joita vain suppea piiri ymmärtää. Tarvitaan suoraa puhetta, joka tavoittaa laajan kuulijakunnan."

Tarvitaan suoraa puhetta. Helsingin Sanomat. Kolumni. Max Jakobsson. Lauantaina 20.09.2003.

     
 

EU-puolustus tulee nopeasti.

"Suomessa on ajateltu määrittää ensi vuonna ulko- ja turvallisuuspolittikan toimintaympäristöä ja sen muutoksia ja sitä, miten liittoutumattomuus siihen sopii. Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelman mukaan hallitus "arvioi Suomen ulko- ja turvallisuuspolittikan kokonaisuutta laajemmin vuonna 2004 valmistuvassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa". Samaan tähtää asiaa selvittävä parlamentaarinen työryhmä."

"Tulevan selonteon yksi tarkoitus oli vastata kysymykseen, onko Suomen syytä hakeutua nopeasti itään laajentuneen läntisen puolustusliiton Naton jäsenyyteen vai jatkaa entisellä sotilaalliseen liittoutumattomuuteen pohjaavalla linjalla."

"Elävä elämä kuitenkin näyttää pahasti pitkää nenää suomalaisille aikatauluille. Maailma muuttuu nopeammin kuin suomalaiset olisivat halunneet."
...
"Päätöksenteolle voi syntyä ongelma, jos Euroopan muuttuvaa turvallisuusasetelmaa ei tuoda riittävän voimakkaasti julkiseen keskusteluun. Suomalaisilla on historiasta johtuva kammo sotilaalliseen liittoutumiseen. Se kuvastuu mm. mielipidetutkimuksissa, joita on tehty suomalaisten asenteista mahdolliseen jäsenyyteen Natossa. Viime keväänä käyty Irakin sota Saddam Husseinin kaatamiseksi vain vahvisti suomalaisten kielteisiä asenteita."
...
"Suomen johtavien poliitikkojen ja myös asiantuntijoiden olisikin syytä ryhtyä valistamaan kansalaisia siitä, että liittoutuminen Euroopan tasolla on lähikuukausina edessä."
...
"EU-politiikan suuria virheitä olisi aliarvioida kansalaismielipidettä ja sen merkitystä, kun haetaan EU-politiikalle ja yleensä eurooppalaiselle yhdentymiselle hyväksyttävyyttä, legitimiteettiä."

"Siihen työhön tarvitaan kaikkia. Myös tasavallan presidentti Tarja Halosta, jolla poikkeuksellisen kansansuosionsa johdosta on merkittävä vaikutusvalta suomalaiseesaa keskustelussa."

EU-puolustus tulee nopeasti. Helsingin Sanomat. Kolumni. Janne Virkkunen. Sunnuntaina 21.09.2003.

     
 

Kaskeala: EU:n turvatakuut edellyttävät Naton jäsenyyttä.
Suomella on hyvää aikaa harkita turvatakuujulistuksen allekirjoitusta.
Selvitys liittoutumisen vaikutuksista valmistuu vuoden lopulla.

"Puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala teki maanantaina varsin selväksi, että Suomen liittyminen Euroopan unionin hahmotteilla olevaan yhteiseen puolustukseen ja EU-maiden keskinäisiin turvallisuustakuisiin, ns. turvatakuuytimeen, edellyttäisi käytännössä myös liittymistä sotilasliitto Natoon."
...
""Suomen liittymistä unioniin perusteltiin aikanaan myös turvallllisuuspoliittisin syin. Eikö olisi siis loogista hyväksyä unionin yhteinen puolustus yhä syvenevän integraatiokehityksen seuraavana askeleena? Myöntävä vastaus edellyttää mielestäni EU:n ja Naton jäsenyyksien yhteyden tunnustamista", Kaskeala sanoi."
...
"Kaskeala kertoi, että jos Suomi haluaa osallistua EU:n tiivistettyyn puolustusyhteistyöhön, sotilaallisia esteitä ei ole: puolustusvoimien suorituskyky riittää. Valmiusjoukkojen lähtövalmiutta joudutaan ehkä parantamaan. Myös rauhanturvalain muuttaminen voi olla edessä, jotta Suomi voisi osallistua, niihin EU-operaatioihin, joihin ei ole saatu YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta."

Kaskeala: EU:n turvatakuut edellyttävät Naton jäsenyyttä. Helsingin Sanomat. Politiikka. Arto Astikainen. Tiistaina 23.09.2003.

"Myös rauhanturvalain muuttaminen voi olla edessä, jotta Suomi voisi osallistua, niihin EU-operaatioihin, joihin ei ole saatu YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta." Juhani Kaskeala

     
  Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos kiihtyy.
...
"Kaskealan sopii tulkita edenneen niin lähelle Suomen Nato-jäsenyyden suosittamista, kuin hänen asemassaan on mahdollista astumatta poliittisten päättäjien alueelle. Olisi sitä paitsi hyvin vaikea uskoa, ettei puheen teksti olisi kulkenut ylipäällikön, tasavallan presidentti Tarja Halosen pöydän kautta. Tuntuu kuin turvallisuuspoliittiset harkinnat olisivat Suomen vastuunkantajien joukossa saaneet - EU:n uuden perustuslakiluonnoksen pakosta - aivan uudenlaisen vauhdin."

"Olipa varsinaisille päätöksille aikaa vähän tai hiukan enemmän, avoimen keskustelun aika on selvästi tullut."
...
"Kaskealan puheessa oli tiivis päätelmien ketju ja siitä johdettu kysymys päättäjille. Päättäjät ovat vastauksen velkaa kansalaisille."

...

Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos kiihtyy. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Keskiviikkona 24.09.2003.
     
 

Suomettumisen sankarit ja konnat.

Max Jakobsonin 1900-luku päättyy kansainvälisen ja kansallisen lähihistorian huikeaan katsaukseen.

Vaikuttajat tulevat tutuiksi, mutta muistelija itse jää meille ihmisenä yhä mysteeriksi.
...

"Tilinpäätöksen viimeiset luvut ovat voittajien historiaa. Ne kuvaavat kylmän sodan loppumista, Suomen ja uuden (tai vanhan) Venäjän suhteita, Viron itsenäistymistä, maamme liittymistä Euroopan unionin jäseneksi ja tämänhetkisen maailmantilanteen - globalisaation ja terrorisminvastaisen sodan - vaikutusta "Suomen idylliin"."

"Analyysi on kaikin tavoin vankkaa. Jakobson nivoo taiturimaisesti yhteen eri sivujuonet thatcherismista ja reaganismista Puolan solidaarisuusliikkeen nousuun ja Berliinin muurin murtumiseen."

"Tähän hän sitten liittää kuvaukset Suomen hiukan haparoivasti alkaneesta matkasta Euroopan unionin täysjäseneksi - jopa sen sydämeen - ja maan suhteista Jeltsinin ja Putinin uuteen Venäjään."

"Suomalaisista eniten pisteitä Jakobsonilta keräävät entiset pääministerit Esko Aho ja Paavo Lipponen, sekä Suomen EU-komissaari Erkki Liikanen. Myös Martti Ahtisaari saa tunnustusta ulkomaanmatkoistaan, jotka Jakobsonin mielestä nostivat Suomen profiilia merkittävällä tavalla oikeaan aikaan."

"EU:n turvalliseeen satamaan" pääsy ei kuitenkaan tunnu täysin tyydyttävän Jakobsonia."

"Hän painottaa, että Suomen pitää jatkaa aktiivista politiikkaa ja tällä tavoin vetää tietynlaista pesäeroa Ruotsiin (Jakobson kirjoitti kirjan ennen Ruotsin viimeisintä kansanäänestystä euroa vastaan). Tässä suhteessa Jakobson tuo myös jälleen kerran esille Natoon liittymisen mahdollisuutta."
...

Suomettumisen sankarit ja konnat. Helsingin Sanomat. Kulttuuri. Jussi M. Hanhimäki. Torstaina 25.09.2003.

     
 

Ulkopolitiikka välitilassa.
...
"Toimeton odottaminen ja hurskaiden toiveiden esittäminen on kaikkea muuta kuin järkevää valmistautumista mahdollisten nopeiden kannanottojen tarpeen varalta. Juuri nyt pitäisi keskustella siitä, miten ulkopolitiikan toimintaympäristö voi muuttua, mikä Suomea odottaa ja mitä erilaiset vaihtoehdot merkitsevät ja edellyttävät."
...
"Paavo Lipponen oli noussut niin sisä- kuin ulkopolitiikan vahvaksi mieheksi, kiistattomaksi ykköseksi. EU-politiikan linjoittajana hän toimi hyvin määrätietoisesti pyrkimyksenään Suomen liittyminen EU:n valtavirtaan ja vielä "kovaan ytimeen". Tarja Halonen ei ehkä ollut kaikessa aivan samaa mieltä, mutta ei asettunut eikä voinutkaan asettua eri linjoille Lipposen ja tämän hallituksen kanssa."
...
Halonen tuntuu olevan ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että nyt on parasta vain odottaa ja katsoa, mitä tuleman pitää. Hallituksen ulkopuolelle jäänyt Paavo Lipponen sen sijaan taitaa olla pakahtumassa tuskastumiseen tämänhetkisestä ajelehtimisesta."

"Presidentti totesi keskiviikkona, että HVK-asioissa ei ole aihetta "turhaan hötkyilyyn"."
...
"On kohtuutonta asettaa Suomen kansaa siihen tilanteeseen, että sen edellytetään ilman riittävää pohjustusta heittävän romukoppaan tähänastisen poliittisen katekismuksen ja opettelevan kiltisti aivan uuden liturgian EU:n puolustusyhteistyöstä ja jopa Nato-jäsenyydestä."

Ulkopolitiikka välitilassa. Helsingin Sanomat. Kolumni. Erkki Pennanen. Sunnuntaina 28.09.2003.

     
 

Hidastelun turhuudesta.
...
"Suomen omat julkilausutut tavoitteet EU:n jäsenvaltiona ovat parin viimeksi kuluneen vuoden aikana johdonmukaisesti vahvistaneet perusteita hakea myös Naton jäsenyyttä. Perustelut pysytellä ulkopuolella ovat heikentyneet, kunnes rationaalisia syitä on käynyt vaikeaksi löytää enää ollenkaan."

"Yksi perustelu on sentään olemassa: vastahakoinen kansalaismielipide, joka on jäsenhakemuksen jättämiselle todellinen ja vakavasti otettava este. Poliittisten johtajien ei silti pitäisi tyytyä kiertämään kehässä - käyttämään yleistä mielipidettä verukkeena vältellä kaikkea, mikä voisi muuttaa yleistä mielipidettä. Kohtuullinen määrä presidentti Tarja Halosen vierastamaa hötkyilyä olisi Suomen nykyisessä tilanteessa vain eduksi."

"Kaskealan puheessa oli erinomainen yhteenveto Natoon liittymistä puoltavista argumenteista. Todellisia vasta-argumentteja on näkynyt silmiinpistävän vähän; väistelyä on ollut paljon enemmän."
...
"Nykyinen jännitys Yhdysvaltojen ja EU:n kesken ei ole aihe lykätä Naton jäsenyyttä, vaan paremminkin kiirehtiä sitä; mitä vaikeampi atlanttinen suhde on, sitä enemmän Suomella on syytä pyrkiä mukaan sitä hallitsemaan."
...
"Hallitukset kuitenkin vaihtuvat säännöllisin välein Atlantin molemmin puolin. Liittymällä Natoon Suomi liittyisi Natoon, ei presidentti George W. Bushin liehittelijäksi."

"Jäsenyys Natossa on Suoen järkevien etujen mukaista siitä riippumatta, millaiseksi EU:n puolustusydin muodostuu pian alkavassa hallitusten välisessä konferenssissa tai millaisen hahmon Nato itse saa laajetessaan. Ihanteellisesti Suomen tulisi jättää hakrmuksensa yhdessä Ruotsin kanssa. Ne ihmiset taitavat kuitenkin olla oikeassa, jotka arvelevat Ruotsin äskeisen äänestyksen rahaliitosta jäädyttäneen toistaiseksi myös kysymyksen liittymisestä Natoon."
...

Hidastelun turhuudesta. Helsingin Sanomat. Kolumni. Pertti Sadeniemi. Tiistaina 30.09.2003.

Kuva Pertti Manninen.    
     
 
 

Työttömät nuoret ilmoittautumassa Nato-joukkoihin Helsingin Sanomien innostamina.
Postitalo ja Eduskuntatalo näyttävät kääpiöiltä massiivisen Sanomatalon puristuksessa. Lue SanomaWSOY:n lisärakentamisesta: "Kansallismaisema vuonna 2010?"

 

Kuva ainakin on manipuloitu. Katso myös vuoden takainen alaston kuvasarja "Ministerit harjoittelemassa vastausta oikeuskanslerille Soneran UMTS-kaupoissa. Pertti Manninen.
12.fi torstaina 09.10.2003. Etusivun kuva.


TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: 12@hotmail.com. Copyright 12.fi 2003/219. Sivut valmisti Pertti Manninen 09.10.2003, (October 10, 2003 12:12). Vanhempi kesätoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/10/09 - 12.fi - NATO. Vauhti-viikko. Helsingin Sanomat 2003. Lukujärjestys. - Tarvitaan suoraa puhetta. Helsingin Sanomat. Kolumni. Max Jakobsson. Lauantaina 20.09.2003. - EU-puolustus tulee nopeasti. Helsingin Sanomat. Kolumni. Janne Virkkunen. Sunnuntaina 21.09.2003. - Kaskeala: EU:n turvatakuut edellyttävät Naton jäsenyyttä. Helsingin Sanomat. Politiikka. Arto Astikainen. Tiistaina 23.09.2003. - Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos kiihtyy. Helsingin Sanomat. Pääkirjoitus. Keskiviikkona 24.09.2003. - Ulkopolitiikka välitilassa. Helsingin Sanomat. Kolumni. Erkki Pennanen. Sunnuntaina 28.09.2003. - Hidastelun turhuudesta. Helsingin Sanomat. Kolumni. Pertti Sadeniemi. Tiistaina 30.09.2003. - 09.10.2003 - avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - 12.


  "Tarkoituksellista vai ei, pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä motattiin kuitenkin tälläkin HS-Gallupin valheellisella tiedolla Irak-selvitysten kuumimmalla hetkellä! Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen."

 

Sisällysluettelo 2003:

09
12

 

2003 syyskuu
2003 lokakuu
2003 marraskuu

Tämä on Nettisanomat-sivuston kopio 12-sivustoon logot ja sivuston nimi muuttaen. Alkuperäiset järjestysnumerot on säilytetty. Nettiin perjantaina 2010-11-12 klo 07:56.

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09.21. Pertti Manninen. Tämä 12-sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. PM.