JYVÄSKYLÄN KÄRÄJÄOIKEUS
Rikosasia
TUOMIO 06/815
Annettu kansliassa
2.5.2006
Asiano:
R 05/2307

Syyttäjän rangaistusvaatimus
1. KUNNIANLOUKKAUS (6160/R/001799/05) Rikoslaki 24 luku 9 §
1.7.2004-8.10.2005 LAUKAA

Manninen on esittänyt asianomistaja Pekka Monosesta ja tämän asianajotoimistosta valheellisen ja perättömän tiedon väittämällä internetissä pitämällään nettisanomat sivustolla (www.nettisanomat.com), että Mononen on asianajajana toimistonsa puitteissa laatinut häntä koskevia (2Poistettu 06.12.2015). Hän on sivustoillaan julkaissut oikeudenkäyntiaineistoa, joka sinällään on ollut sisällöltään oikeaa, mutta Manninen on antanut lukijoiden ymmärtää, että oikeudenkäynnissä olisi ollut kysymys jostakin laittomasta. Teko on siten huomioonottaen Monosen ammatti asianajajana ollut omiaan aiheuttamaan asianomistajalle vahinkoa sekä häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

http://www.12.fi/2007/05/26/20060502kunnianloukkauskaraja1tuomio.htm

VAASAN HOVIOIKEUS
TUOMIO
Nro 565
Antamispäivä 23.4.2007
Diaarinro R 06/794
Verkkoviestin jakelun keskeyttäminen

Sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain 18 §:n mukaan tuomioistuin voi virallisen syyttäjän, tutkinnanjohtajan tai asianomistajan hakemuksesta määrätä julkaisijan tai ohjelmatoiminnan harjoittajan taikka lähettimen. palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän keskeyttämään julkaistun verkkoviestin jakelun, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi. Lähtökohtana mainittua lainkohtaa sovellettaessa on saman lain 1 §:n 2 momentti, jonka mukaan viestintään ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkitys kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa.
Mannisen ylläpitämällä nettisanomat.com -internetsivustolla on materiaalia, joka kohdistuu Monosen elinkeinotoimintaan ja on sisällöltään Monosen kunniaa loukkaavaa. Monosta koskevien verkkoviestien pitäminen yleisön saatavilla on edellä mainitun lainkohdan tarkoittamalla tavalla rangaistavaksi säädetty teko ja rikos jatkuu edelleen niin kauan, kuin internetsivustolla oleva Monosta koskeva materiaali on verkkoviestinä yleisön saatavilla.
Edellä mainitut seikat huomioon ottaen Mannisen on poistettava nettisanomat.com-sivustolta kaikki sellaiset verkkoviestit, joissa mainitaan Monosen tai hänen yrityksensä nimi ja joissa on viittauksia Monoseen. Näin ollen tämän asiaa koskevan tuomion julkaiseminen mainitussa verkkojulkaisussa ei ole tarpeellista.
http://www.12.fi/2007/05/26/20070423kunnianloukkaushovituomio1tuomio.htm


Tältä sivulta on poistettu kaikki Vaasan hovioikeuden 23.4.2007 tuomiossa Nro 565 poistettaviksi määrätyt verkkoviestit.  Alkuperäinen sivu, jossa poistokohdat ovat näkyvissä, on arkistoitu osoitteeseen http://www.12.fi/2005/05/24/uhriukkonen.htm
Tämä sivu ei ole muuttunut.


12  24.05.2005

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
 
12.fi  politiikka. media. talous

 

Uusin lehti

Arkistohaku

Depis

Elokuva

Gallup

Imagine

Kaupunkikuva

Kuvagalleria

Lehdet

Liikunta

Opetus

Perhe

Politiikka

Sota ja rauha

Tv ja radio

Talous

Työtä

Valokuva

Velka

Viikon kuva

 
 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen

 

Linkit.
Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

Sisällysluettelo.
2005.  Tammikuu
2005.  Helmikuu
2005.  Maaliskuu
2005. Huhtikuu
2005. Toukokuu

 

12.fi joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
12
@hotmail.com

 

Voiton päivä.
 
Supernova. Kuvitelma mahtipontisesta sotilasparaatista. 2005/05/10/kuvasuper...

 

Vaikea kuva.

2003/04/10/irakinsota

 

Kuva.
 
Työttömät nuoret ilmoittautumassa EU:n nopean toiminnan -joukkoihin Helsingin Sanomien innostamina.
2005/05/10/etusivu

 

Tänään tiistaina 24.05.2005.
Karpela vs. Pietilä.

Uhri vai hyväksikäyttäjä. Julkisuudella ratsastaja putosi. Karpela yhä vakavasti sairas.

Karpela syyttää Ilta-Sanomia valheellisista jutuista.
Karpelan avoin kirje.  

Tanja Karpela vaikenee virheistä.
Avoin kirje. Ministeri Tanja Karpelalle.

Väärät väitteet Ilta-Sanomissa 21.05.2005.

Linkit, aluksi.


 

12. politiikka. media. talous. 2005. 

Karpela vs. Pietilä. Kuva: Pertti Manninen 23.05.2005.

12 tiistaina 24.05.2005.  Karpela vs. Pietilä. Osa 2/10.

Uhri vai hyväksikäyttäjä.
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
 
2

Ilta-Sanomat
Viikonvaihteen jutut, jotka saivat Tanja Karpelan kirjoittamaan avoimen kirjeen päätoimittaja Antti-Pekka Pietilälle.

Ilta-Sanomat. Plussa. Politiikka. Sanna Ukkola. 21. toukokuuta 2005.

“Uhri vai hyväksikäyttäjä.

Ilman julkisuutta Tanja Karpela ei istuisi kulttuuriministerinä,. Nyt medialla vuosia ratsastaneen Karpelan avustaja syyttää ministerin sairaudesta toimittajia.

“Lööppisaastan” myrkyttämä kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk) on vuosia käyttänyt mediaa asioidensa ajamiseen. Edes ministeri ei kuitenkaan voi hallita julkisuutta loputtomiin.

Onko Tanja Karpela median uhri vai sitä siekailematta hyväksikäyttävä poliitikko?

Sairauslomalle jääneen ministerin avustajan mukaan Karpelan sairastuminen johtuu mediasta.
STT:lle lähettämässään tiedotteessa erityisavustaja Seija Turtiainen totesi: “Se ei ole työperäistä stressiä, vaan hänellä on lööppisaastan myrkyttämä keho.”

Tanja Karpela on hallinnut julkisuuskuvaansa vuosia lähes täydellisesti. Tanja Vienonen ilmestyi lehtien kansiin parikymppisenä Miss Suomena, joten eduskuntaan noustessaan hän oli jo veteraani mediahallinnassa. Hän muuttui hetkessä eroottisissa kuvissa poseeraavasta vaaleaveriköstä jakkupukuiseksi virkanaiseksi, antoi hiustensa tummua ja laittoi nenälleen silmälasit. Entinen alusasumalli alkoi eduskunnassa vastustaa pornoa ja ajaa rukouspäivää.

Viime vaaleihin Karpela lähti tarkasti suunnitellulla ohjelmalla, joka sisälsi lukemattomia lehtihaastatteluita ja kansijuttuja. Sellaisesta muut poliitikot voivat vain uneksia. Superjulkisuus seurusteluineen Sauli Niinistön (kok) kanssa toikin vuoden 2003 vaaliessa jättipotin, maan kolmanneksi suurimman äänisaaliin (yli 19 000 ääntä) ja valtioneuvoston jäsenyyden.

Ministerikaudella Karpelan saaman julkisuuden sävy on alkanut muuttua. Aluksi kritiikkiä tuli siitä, että ministeri tuntui pakoilevan niin politiikan toimittajia kuin eduskunnan kyselytunejakin. Hän linnoittautui sihteerin ja erityisavustajan taakse.

Karpela haluaa kontrolloida, mitä hänestä kirjoitetaan ja kuka kirjoittaa. Ministeri valikoi tarkoin luottotoimittajansa, jotka varmasti kirjoittavat hänestä positiiviseen sävyyn.

Moni juttu esimerkiksi Niinistön ja Karpelan suhteesta oli ministerin itsensä tehtailema. Hänellä on tapana antaa “pimeästi” tietoja toimittajille, vaikka julkisesti näyttääkin vaikenevan yksityiselämästään. Hän on mukana jutun kirjoittamisessa, antaa toimittajille tarvittavat tiedot ja hyväksyy uutisen vielä ennen julkaisua. Itse jutusta saa kuitenkin sellaisen kuvan, ettei ministerillä ole sen kanssa mitään tekemistä, hän “ei kommentoi” ja toimittaja olisi saanut tiedot muualta.

Esimerkiksi kuuluisa kuva, jossa Sauli Niinistö ja Tanja Karpela istuvat kahvilla eduskunnan kuppilassa oli tarkkaan harkittu julkisuustemppu. Pariskunta istui pöydässä, kunnes kaikki valokuvaajat olivat saaneet kaipaamansa yhteiskuvan.

Kun Ilta-Sanomat ei vuoteen kirjoittanut Karpelasta isoa lauantain kansijuttua, hänen silloinen erityisavustajansa otti yhteyttä Ilta-Sanomien toimittajaan ja pyysi tätä lounaalle keskustelemaan yhteisistä työkuvioista.

Kun Tanja Karpela oli lähdössä Intiaan Amma-keskukseen, hän otti yhteyttä Ilta-Sanomien päätoimittajaan Antti-Pekka Pietilään. Ministeri yritti käydä kauppaa ja toivoi mahdollisimman myönteisiä juttuja Intian-matkasta. Pietilä ei ehdotukseen suostunut.

Erityisavustaja Turtiainen muodostaa ministerin ja toimittajien välille muurin, jonka läpi tihkuu vain avustajan nuotittamia latteuksia. Toimittajat kertovat, että Turtiainen saa silmittömiä vihanpuuskia, kiroilee ja lyö puhelinta korvaan, ellei juttu miellytä kulttuuriministeriä.

- Olen tehnyt näitä hommia 14 vuotta, mutta koskaan kukaan haastateltava ei ole saanut yhtä valtaisaa raivokohtausta, puhunut täysin asiaankuulumattomia ja haukkunut samalla Sauli Niinistön, kuvaa eräs Turtiaisen kanssa työskennellyt toimittaja.

Entinen kulttuuriministeri Kaarina Dromberg (kok) kuvaa kulttuuriministerin työtä rankaksi, mutta mielenkiintoiseksi. Matkustelu, kansainväliset tehtävät ja EU-asiat vievät aikaa. Karpela saattaakin olla ylimitoittanut voimansa vaativaan työhön.

- Pesti ei välttämättä ole nuoren perheihmisen työmaa. Karpela oli poliittisesti kokematon aloittaessaan, joten ei ihme, jos voimat ehtyvät.

Ministeri Karpelalla alkaa olla pula poliittisista tukijoista. Opetusministeriön pitkäaikainen työntekijä ja lukuisia ministereitä nähnyt keskustavaikuttaja katsoo Karpelan jääneen yksin, kun häntä ministerikauden alkuvaiheissa tukenut ylijohtaja Kalevi Kivistö, itsekin entinen kulttuuriministeri, jäi eläkkeelle. Sen jälkeen Karpelalla ei ole ollut korkean tason virkamiestukijaa ministeriössä.

Myöskään ensimmäisen vaalikauden aikana Karpelan poliittisena mentorina toiminut Matti Vanhanen ei ole ehtinyt tukea Karpelaa omilta kiireiltään. Karpelan poliittista yksinäisyyttä lisäsi kihlauksen purkautuminen Sauli Niinistön kanssa. Tämä oli joka tapauksessa poliittinen sparraaja ministerinä kokemattomalle kihlatulleen.

Psykologi Pekka Saurin mukaan on varsin yleistä, että poliitikko syyttää mediaa ahdingostaan.
- Syy on usein jossain muualla kuin itsessä, joko toisessa ihmisessä tai tiedotusvälineissä.

Saurin mukaan suomalainen media on varsin korkeatasoista verrattuna moneen muuhun maahan.
- Toimittajat tarkistavat uutisten taustat, eikä juttuja keksitä päästä.

Sauri muistuttaa, että positiivinen julkisuus ei välttämättä kestä loputtomiin.
- Julkisuutta ei pysty säätelemään - onneksi. Jos poliitikko käyttää mediaa hyväkseen saadakseen positiivista mainetta, kannattaa varautua siihen, että jossakin vaiheessa saattaa tulla esille vähemmän imartelevia asioita.” +

Kuvateksti: “Suositusta missistä tuli onneton ministeri.” [Sic! 12]

Ilta-Sanomat. Plussa. Politiikka. Sanna Ukkola. 21. toukokuuta 2005. Uhri vai hyväksikäyttäjä.

(Aukeaman vasemmalla puolella teksti koko sivulla ja aukeaman oikealla puolella iso kasvokuva, johon on upotettu pieni bikininen ylävartalokuva missiajoilta, koko sivulla.)

Henkilöt, nimeltä mainitut: Tanja Karpela, Tanja Vienonen (Tanja Karpela nuorempana), Seija Turtiainen, Sauli Niinistö, Antti-Pekka Pietilä, Kaarina Dromberg, Kalevi Kivistö, Pekka Sauri ja jutun kirjoittajaksi mainittu Sanna Ukkola.

Henkilöt, nimeltä mainitsettomat: toimittajat, poliitikot, politiikan toimittajat, sihteeri, luottotoimittajat, valokuvaajat, silloinen erityisavustaja, Ilta-Sanomien toimittaja, eräs Turtiaisen kanssa työskennellyt toimittaja, poliittiset tukijat, opetusministeriön pitkäaikainen työntekijä ja lukuisia ministereitä nähnyt keskustavaikuttaja, korkean tason virkamiestukija, toinen ihminen.

3.

Julkisuudella ratsastaja putosi.Tässä kaikki?

Karpela vs. Pietilä.
“Ilta-Sanomien päätoimittaja Antti-Pekka Pietilän Canossan matka. Siinä tämän jutun uusi alanimi. Päänimi 'Karpela vs. Pietilä' on kuitenkin enemmän kuin äkkiseltään luulisi." 
Uhri vai hyväksikäyttäjä.
Julkisuudella ratsastaja putosi.
Karpela yhä vakavasti sairas.
Karpela syyttää Ilta-Sanomia valheellisista jutuista.
Karpelan avoin kirje.  
Tanja Karpela vaikenee virheistä.
Avoin kirje. Ministeri Tanja Karpelalle.
Väärät väitteet Ilta-Sanomissa 21.05.2005.
Linkkejä, aluksi.10

Linkkejä, aluksi:

Karpela.

Opintotuen korotukset! Kootut selitykset. Tanja Karpela ja Suvi Lindén. Uutena Kaarina Dromberg! Myös Tytti Isohookana-Asunmaatakin vielä muistetaan! 2004/08/12/karpeladromberg.htm

Antti-Pekka Pietilä ja kumppanit.

Vuotaja nähty eduskuntatalon katolla!
Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Ervasti ja päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä poistuivat samaan aikaan viereisen Nykytaiteen museon, Kiasman kautta Sanomataloon. Sylttytehtaalle ei valokuvaajamme päässyt vaan joutui tyytymään ulkokuviin. 2003/06/12/etusivu.htm

Alkuperäistä kantta koristi pääministeri Anneli Jäätteenmäki Saddam Husseinin rinnalla. Etusivun teksti: "2003 KAIKKI LOPUT. Tämä vuosi muistetaan Saddam Husseinin kukistumisesta ja Anneli Jäätteenmäen pääministeriuran katkeamisesta. Mistä muusta?" Alkuperäistä Ilta-Sanomien Plus-liitteen kantta mukaillen:Tämä vuosi tullaan muistamaan Saddam Husseinin kukistumisesta ja ministeri Aatos Erkon lehtien journalismista. 2004/01/01/aatoserkko.htm

Suuri journalisti-palkinto 2003. Rikoksesta epäillyn ja todisteita hävittäneen lehden toimittaja sai suuren journalistipalkinnon! 2004/03/11/journalistipalkinto.htm 

Pekka Ervasti Irakgate-kirjansa haastattelussa Nelosen uutisissa keskiviikkona 02.06.2004: "No Jäätteenmäki itse kieltäytyi haastattelusta ja ja teki jonkun verran töitä sen eteen että keskeiset keskustavaikuttajat eivät antaisi minulle haastatteluja. Yhtä lukuunottamatta nää vetoomukset kuitenkin kaikuivat kuuroille korville." 2004/06/03/ervastinelonen.htm

Lyö lyötyä! Antti-Pekka Pietilä. Ilta-Sanomat.
Silmät kiiluen päätoimittaja ilmoitti, että kyseinen henkilö "ei ole puolustuskyvytön" ja jatkoi: "Aikuisilla ihmisillä on vastuu omista teoistaan". 2004/09/02/nykanen.htm

SanomaWSOY

SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!
Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia toistuvasti jatkuvasti. 2004/03/25/etusivu.htm

Puolueeton ja puolueellinen lehdistö. Seuraaviin pykäliin on pääpiirteittäin hahmoteltu demokraattisen lehdistön tehtävät. Viikkosanomat 29.8.1958.  Päätoimittaja Aatos Erkko, toimituspäällikkö Simopekka Nortamo. Pääkirjoitus.
2005/04/21/puolueetonerkko.html

SanomaWSOY luopuu oikeudestaan ostaa Töölönlahdelta toinen tontti. & Tämä riitti!
Kysyä voi vain, oliko yhtiön tiedossa mahdolliset rikosilmoitukset ja mahdolliset poliisitutkinnat valtion ja kaupungin virkamiesten toimista. Rupesi näet näyttämään samanlaiselta kuin valtionsyyttäjän (?) käynnistämät tutkimukset oikeus- ja poliisitalojen vuokrasopimuksista, joista ei mitään hämärää kuitenkaan löytynyt. Virkamiesten toiminta näytti siltä, että heidän toimintansa oli vuosien varrella aina sopusoinnussa SanomaWSOY:n optiotontin toteutumisen kannalta. 2005/04/28/helsinginsanomatluopuu.html 

Sauli Niinistö

Special
2003/02/06/niinistokuva.htm


12.

Linkit joka numeroon ja haku

11

Tulossa!

Tulossa: Tanja Karpela
Tulossa: Antti-Pekka Pietilä
Tulossa: Ilta-Sanomat
Tulossa: Helsingin Sanomat
Tulossa: SanomaWSOY

Tulossa: Paavo Lipponen
Tulossa: Anneli Jäätteenmäki
Tulossa: Matti Vanhanen


12 tiistaina 17.05.2005.

Väärää tietoa verotuksen kustannuksista ja vaikutuksista. Oikaisu ja anteeksipyyntö viipyi.

 Erään tutkimuksen anatomia:Jaana Kurjenoja : "Veropolitiikka ja verotuotot." Veronmaksajat. Lue!

Yle poisti tämän uutisen katselun nettisivuiltaan!
Lue!

Lue myös!   Väärää tietoa työttömyydestä. Anne Brunila. Työttömyyden hoitoon mallia Tanskasta. Helsingin Sanomat maanantaina 9. elokuuta 2004. Lue!

Kuvia.
White House Evacuated. Live.
Leif Salmén. Voiton päivä?
Päivän kuva Hiukan jännittää.
Illan kuva. Punainen ilta.
Monica Zetterlund. 1937-2005.


Kuvia:
Tyttöjä ja muita kuvia. 2005/05/12/etusivu.htm

Kuvia ja tekstejä.
Kuva. Työttömät nuoret ilmoittautumassa EU:n nopean toiminnan -joukkoihin Helsingin Sanomien innostamina.
2005/05/10/etusivu.htm 

"Ylpeä suomalainen ottaa arkun vastaan." 2005/05/10/sinkkiarkut.htm       

Supernova. Kuvitelma mahtipontisesta sotilasparaatista. 2005/05/10/kuvasupernova.htm 

Kuva. Kukka äidille sunnuntaina 08.05.2005. 2005/05/10/kuvakukkaaidille.htm 

Pääkirjoitus. EU:n perustuslaista halutaan kansanäänestystä. 2005/05/10/paakirjoitus.htm 

"Amerikkalaispoliitikoille olisi aivan erilainen päätös lähettää joukkoja sotaan, jos siellä olisi mukana heidän omia poikiaan ja tyttäriään."
2004/03/25/etusivu.htm

 etusivulle!Kuvia:


 

 

Ilta-Sanomat. Maanantai 23.05.2005. Etusivulla: "Ministeri Karpela vaikenee virheistä". Kuva: Pertti Manninen.

23.05.2005 .          

 TOIMITUS.Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: mailto:12@hotmail.com Copyright 12.fi 2005/359. Sivut: 24.05.2005,   (nettiin 24.05.2005, linkit 24.05.2005).    

12  - 2005/05/24 - Uhri vai hyväksikäyttäjä. - Ilman julkisuutta Tanja Karpela ei istuisi kulttuuriministerinä.. - Ilta-Sanomat. Plussa. Politiikka. Sanna Ukkola. 21. toukokuuta 2005. - 24.05.2005 - kuva - kuvat - pertti manninen - 12.


sivun alkuun!


etusivulle!uusimpaan!


Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. Pertti Manninen. ..
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.